餐廳: 稻香 (紅磡廣場)
資訊:

2021-03-25 2013 瀏覽
人人都知道稻香酒家出哂名1蚊雞優惠,上次試出1蚊炸子雞人氣大不如前,今次推出1蚊乳鴨、優惠價$168 澳洲龍蝦(上湯伊麵底)、$68鮑魚海中寶(海鮮雞湯)。😋我們6pm去到酒家,已經大排長龍,等了15分鐘安排入座,差不多全場爆滿,優惠十分受街坊愛載。1蚊BB乳鴨,手掌咁大隻,皮脆肉香,不用醬汁已經十分入味,每人都可以叫一隻乳鴨最抵👍🏻 🦞澳洲龍蝦(上湯伊麵底)反而不夠新鮮,上湯伊麵味道比較淡,我舖愛芝士打底,喜歡清淡的人士可能會適合,不過龍蝦啖啖肉,價錢也很實惠。鮑魚海中寶我就不太推介,湯汁很清淡,不似真正足料靚湯的味道,不過每碗都有鮑魚。😆

2021-03-25
15 分鐘 (堂食)
  • 1蚊BB乳鴨
2020-12-11 1470 瀏覽
話說我今日打電話去嗌外賣,嗰位小姐語氣非常之差話好多人你要買就上嚟買啦,咁即係算點呀!係咪唔使做生意😡😡😡😡😡😡如果你唔想做就唔好做外賣生意啦!其實我都好想喺度食,但係情況唔理想,這位小姐可唔可以體諒一下!
2020-11-29 1004 瀏覽
終於有機會來嘗嘗稻香的雞煲和羊楠煲,碰巧跟家人夾到時間,於是來到這裡試試這個深宵食堂。是的,晚上八時半後,所有雞煲、羊楠煲也是半價,平均來說五十多元就擁有一個雞煲,十分值得吃。一來到,就馬不停蹄點了雞煲和羊楠煲各一。然後發現了以下的新玩意:這個名不經傳的東西,原來集煲水、洗煲、充水於一身,可惜我真的是大鄉里,花了不少時間才能掌握此機的技巧。食物方面點了1)羊楠煲;2)雞煲3)櫻花蝦墨魚飯雞煲,配料十分足,但雞件略嫌細少,不夠火喉。如果只提及配料的話,是十分好的,各式各樣的配料放在一起,三個字:「好鬼辣」,深深地觸動了我的味蕾。而我的脷子也深深地麻痺了一陣子,有一刻幻想自己中了可怕病毒。之後來了羊楠煲,足料,以肉肉計,比雞煲來得多,而且湯底也十分濃,忍不住吸了幾口,材料有枝竹、冬菇、薑片、薑段等,全部應有盡有,有一種吃不完的感覺。最後點了櫻花蝦鰻魚炒飯,這個粒粒飯香,配合醬汁,但略嫌蓋過了鰻魚的口感,需要很仔細才能咬下鰻魚。每一口也有鰻魚,足夠給讀者慢慢細爵。總括而言,食物價質,價廉物美,會回來的。日期:2020.11.17

食物方面
點了
1)羊楠煲;
2)雞煲
3)櫻花蝦墨魚飯

雞煲

羊楠煲

櫻花蝦墨魚飯
總括而言,食物價質,價廉物美,會回來的。

日期:2020.11.17
2020-11-17
$125 (宵夜)
雞煲
羊楠煲
2020-11-25 726 瀏覽
以前返工必定一個星期有兩日喺稻香飲早茶,而家已經很少去了,今日lunch相約同事食午餐,剛裝修好冇耐,依家沖茶加水竟然係自助式,每張枱旁邊都有自助加水自己沖茶,按個制就可以,好新穎,我哋四個人都係以大路點心為主,點左蝦餃、燒賣、蘿蔔糕、鳳爪、鯪魚球、腸粉再加一個蟹膏蟹肉炒飯,上面再鋪一層蟹子,呢個炒飯的確有驚喜食落真係好香蟹膏味,加上蟹子的爽脆,很嘢味👍另外每人再加一隻椒鹽鮑魚仔,鮑魚彈牙唔會韌,略嫌比較鹹,其他點心就不過不失!
2020-11-23
2020-09-12 862 瀏覽
剪完靚髮後,決定在這裡跟媽媽吃晚飯。在一元一隻乳鴿的優惠下,可以吃多一點點。在機緣巧合下,我倆獲安排下卡位,是幸運指數爆棚的一天。除了乳鴿外,也點了生菜又鯪魚球豆腐煲和瑤柱蛋白炒飯。在等待的時間,我分享了最近的生活瑣碎事給媽。很快地飯菜就上了。先來了乳鴿,先不論食物質素如何,但精緻的「籠中乳鴿」,便大大增加了食物的分數。細嚐之下,雖是啖啖肉,卻是一般的嫩,相比明星的評分低了一個等級。之後來了生菜又鯪魚球豆腐煲,此菜式雖然成本頗低,但煮下來卻是十分不錯。下一次我也要在家試試烹調。最後來了瑤柱蛋白炒飯,炒飯底,一粒粒米,飯香撲鼻,十分好。值回票價。只要重新推出一元優惠,我們定必會再來的。

乳鴿

生菜又鯪魚球豆腐煲

瑤柱蛋白炒飯

只要重新推出一元優惠,我們定必會再來的。
2020-07-06
乳鴿
生菜又鯪魚球豆腐煲
2020-07-09 527 瀏覽
稻香一蚊雞做到六月尾,襯完結前來試一下啦,個個都話抵食嘛。開了一壺香片,都幾好,捨得落茶葉幾有茶味。咁梗係要點壹蚊雞,意外地大隻喎,仲有幾塊蝦片點綴下,賣相唔錯。朋友話一定要影下佢屁屁,哈哈,誘惑翹臀。結實的大腿~皮脆肉嫩又多汁,炸雞都不會乾巴巴,又真係好味喎,一蚊係抵嘅。仲叫左孖寶,其一係新鮮菠蘿咕嚕肉,無乜特別,甜甜酸酸咁,最好食係後面個四份一個菠蘿,激甜無渣,好正。其二係涼瓜炒牛肉,涼瓜爽口唔苦,牛肉嫩滑,幾好味。淨食餸有啲寡,叫左個白飯$15,比起孖寶同一蚊雞,飯個比例叫貴了,哈哈,而且水太多好淋,唔好食。兩個人二百幾蚊落樓,抵食吖。
稻香一蚊雞做到六月尾,襯完結前來試一下啦,個個都話抵食嘛。
開了一壺香片,都幾好,捨得落茶葉幾有茶味。
朋友話一定要影下佢屁屁,哈哈,誘惑翹臀。
其二係涼瓜炒牛肉,涼瓜爽口唔苦,牛肉嫩滑,幾好味。

兩個人二百幾蚊落樓,抵食吖。
2020-06-26
2020-06-07 459 瀏覽
同事講開食一蚊雞,即興放工去食,無得訂枱,6點半去到九龍灣要排100個籌,一時醒唔起用App攞飛,蠢咗惟有改去機會大啲嘅紅磡。皇天不負有心人,趕得切叫雞4人叫咗兩隻雞,再加3個餸(太肚餓食唔哂),雖然係一蚊嘅雞,上枱嗰陣仲係熱辣辣,我哋影完相又玩咗隻雞一輪,食嘅時候肉係熱皮係脆,其他餸味道同賣相中規中矩,最特別咕嚕肉擺盤係成條菠蘿上,好似飯後生果盤咁,可能我有老花啦,花膠什菜煲啲花膠我食咗都唔知。
惟有改去機會大啲嘅紅磡。皇天不負有心人,趕得切叫雞
4人叫咗兩隻雞,再加3個餸(太肚餓食唔哂
,可能我有老花啦,花膠什菜煲啲花膠我食咗都唔知

2020-06-05
2020-05-15 426 瀏覽
不見三日刮目相看,突然美味得出奇,絕大部份出色高質好味道!蠔皇鮮竹卷,蠔汁鮮甜不濁,包著滑嘟嘟的鮮竹卷,結實不鬆散,肉甜蔬爽!鮑汁鳳爪,厚厚鮑汁掛在膠黏雞腳上,啜得高興一再回味!稻香蝦餃皇,半透餃皮使得蝦仁十分透惑,熱熱整粒啪入,鮮味盡露!淮山雲耳浸皇帝菜,鮮淮山粉爽有益,山藥味美妙。皇帝菜翠綠鮮爽,每啖爆出獨特菜甜味。山竹牛肉球,嫩嫩牛肉,看得見的肉汁閃令令,味鮮搭酸甜喼汁更醒神。鬆軟叉燒包,手感一流暖笠笠微彈,香噴噴的麵粉味,肉餡濕潤甜美濃郁。櫻花蝦雞粒炒飯,粒粒金黃乾爽飽滿,充滿蛋香有鑊氣,配上咸鮮櫻花蝦及嘆韌雞粒更可口。脆皮燒鵝,皮脆肉嫩,香料清新入味,肉質嬌嫩,滾埋汁液巧巧黐!金勾炸兩腸,較失色的一味,味道淡淡,油炸鬼微脆略韌,粉皮可以再嫩滑一點。
不見三日刮目相看,突然美味得出奇,絕大部份出色高質好味道!

淮山雲耳浸皇帝菜、櫻花蝦雞粒炒飯、鮑汁鳳爪、稻香蝦餃皇
脆皮燒鵝
金勾炸兩腸
2019-02-24
淮山雲耳浸皇帝菜、櫻花蝦雞粒炒飯、鮑汁鳳爪、稻香蝦餃皇
脆皮燒鵝
2020-04-04 493 瀏覽
是日清明節,屋企要做節🙇🏻‍♀️🙇🏻提早2日喺稻香酒樓買咗package,乳豬,貴妃雞連馬拉糕,仲另外送咗一斤米同較剪。乳豬好大隻,有成隻手臂咁長,啲皮都好脆,肉都幾多下,而貴妃雞比想像中大隻,啲肉都好滑,係平時喺酒樓食嘅質素,買嘅時候,好驚好似以前一蚊雞嘅size😂勁滿足嘅一餐☺️
是日清明節,屋企要做節🙇🏻‍♀️🙇🏻

提早2日喺稻香酒樓買咗package,
乳豬,貴妃雞連馬拉糕,仲另外送咗一斤米同較剪。

乳豬好大隻,有成隻手臂咁長,啲皮都好脆,肉都幾多下,

而貴妃雞比想像中大隻,啲肉都好滑,係平時喺酒樓食嘅質素,
買嘅時候,好驚好似以前一蚊雞嘅size😂
勁滿足嘅一餐☺️
外賣自取
2019-08-07 1184 瀏覽
我心底非常討厭稻香,近年全部點心已由大陸工場製造再速遞到港,極度厭惡﹗油膩重味的出品,每次食完都十分口渴,周身唔舒服。見同事們誠意拳拳,免強出席支持下,話晒冬至前夕聚餐。香麻煎堆仔,竟然第一味上場係甜品﹗熱辣辣咬啖,平凡豆沙餡,芝麻外層脆脆,不過不失。原蝦燒賣皇,咸蝦略爽,肥豬肉球油膩滑嘟嘟而結實,趁熱食沒那麼油感,放涼就非常大鑊。稻香蝦餃皇,餃皮綿胎那麼厚,怕隻蝦會凍親嗎?還是怕隻蝦太生猛會破皮而出呢?實色韌韌的餃皮是乾硬的,假爽啤水蝦腥到盡頭咸味嗆喉。試試另外一籠蝦餃,都是同樣情況,地獄劣質。山竹牛肉球無味,還恐怕不夠分而全部一開二,但同事們不太動手,看來牛肉球不受歡迎呢。無緊要,讓我來頂﹗慢慢半個半個地消滅,硬實質感淡茂茂沒有牛肉味,就連醃味也食不到。師傅忘記落味嗎?幸好有淋上喼汁點綴一下,起碼有陣酸味。鮑汁炆鳳爪,最穩陣之選。濃稠的鮑汁厚厚不水,可遇不可求,實屬難得。香甜味突出不嗆不濁,跟黏滑鳳爪融合得完美無暇,腳趾損得過癮美味。蜜汁叉燒,罕見叉燒鬆軟不乾硬,強咸中有一絲甜味,最衰完無焦香味道。入得口、吞得下,淨食重口味,撈飯會更合適。明爐燒鵝,何時推出迷你種的?還是 BB 鵝

明爐燒鵝,何時推出迷你種的?還是 BB 鵝呢?或是發育不良?身形奀滋滋骨多肉少皮包骨,肥膏處處,肥油滴滴。還藏著白色油淋淋厚厚脂肪在鵝皮之下,一咬飛油!使到我嘴仔反光閃令令,夠晒滋潤。皮韌肉鞋,醃味咸濁驚嚇,滾上大量酸梅醬感覺好少少。為何鵝頭那麼巨形的呢?跟身體不合比例喎,食三鹿奶粉長大的嗎?指鴨為鵝?鵝頭鴨身?實在疑點重重,體形細小,頭大身細,肉質鞋硬,肉味帶羶。

皮蛋瘦肉粥,三催四請終於出貨,由坐低等到中場喎!雖然微暖,不過味道真的不錯,咸味適中,豬肉甜味溶到粥水間,搭著皮蛋碎齊享,清爽的質地,舒服的感覺。

福建炒飯,以前頂級美味米芝連炒飯,依家已經風光不再。調味淡如水,炒飯無蛋香,靜蠅蠅無鑊氣,徹底失敗!辣椒油靠您喇,不想浪費食物,馬虎全部掃入口再吞落肚,完。

鮑汁乾燒伊麵,賣相靚仔喎,不知味道如何?乾屍伊麵嗎?只有微溫唔夠熱,毫無鑊氣,職員們實在太忙所以放係廚房一段時間才送到?麵質一流,嚥韌勁彈,不過濕不過腍,最敝味道過份清淡,不香不甜,了無生氣。
香麻煎堆仔
鮑汁乾燒伊麵
鮑汁乾燒伊麵
2018-12-21
2019-06-16 1281 瀏覽
交完法律文件,沒事做,就決定去稻香吃飯,順道慶祝父親節。餐廳內外餐廳外放滿了不少椅子,以供等待的人士安坐。略嫌沒有深圳的餐廳一樣提供飲品,糖果給輪候中的人士。餐牌方面想不到稻香竟然安排了手機點餐服務給打邊爐的用家,什為貼心。但另一方面,餐單卻保留了一般酒樓的特色,只有菜式名稱,價錢,並沒有圖片(精選菜式除外),表現實屬中規中矩。食物方面只點了1)龍躉兩味(黃豆醬蒸龍躉頭腩+鮮茄濃湯泡龍躉球);2)經典玩味BB豬;3)柚子蜜醬配排骨;4)鮮鮑汽鍋雞。先來了黃豆醬蒸龍躉頭腩,魚味濃郁,肉質嫩滑,不過略嫌份量太少,未必滿足多數人的胃口。至於另一味-鮮茄濃湯泡龍𧄌球,反而這個味道更理想,濃濃的鮮茄湯,令人垂涎欲滴。之後來了經典玩味BB豬,BB豬肥瘦均勻,皮脆肉嫩,配合刈包,效果出奇地好,如果刈包的數量能夠給予更多,那就更好了。其後來了柚子蜜醬炒排骨,柚子蜜醬很好吃,不只有酸味,而且有柚子肉在內,基本上只吃醬已經足夠😭。最後爸爸點了鮮鮑汽鍋雞,內裡有一隻鮑魚,而且有雞,鮑魚的海鮮味配上雞的鮮味,可以說是一拍即合。份量少,但質素佳,是畫龍點精的一句。
交完法律文件,沒事做,就決定去稻香吃飯,順道慶祝父親節。

餐廳內外

餐牌方面
想不到稻香竟然安排了手機點餐服務給打邊爐的用家,什為貼心。

食物方面

龍躉兩味(黃豆醬蒸龍躉頭腩)

龍躉兩味(鮮茄濃湯泡龍躉球)

柚子蜜醬配排骨

份量少,但質素佳,是畫龍點精的一句。
2019-06-12
龍躉兩味(黃豆醬蒸龍躉頭腩)
龍躉兩味(鮮茄濃湯泡龍躉球)
柚子蜜醬配排骨
2019-05-01 1096 瀏覽
以前經常同屋企人去稻香食晚飯,覺得又好食又抵,特別係食一圍圍既餐,真係超值。不過近呢一兩年,唔知點解佢地既質素差左勁多,啲食物自從轉左餐單之後,煮得真係差左好多。而且好明顯既係,近呢兩年啲餐具每次都係油,要自己帶濕紙巾抹先夠膽用.... 講返啲食物...# 燒乳豬 # ***** *** 8/10係Ok 既燒乳豬,皮燒得夠脆,中間有層 "薄薄" 既脂肪,如果脂肪可以少啲就perfect。" 蒸石斑 " ***** *** 8/10不錯既石斑,新鮮,唔腥,熟既程度尚算適中。" 蒸阿拉斯加蟹 " ***** ***** 10/10超級鮮甜多肉,勁推介! 蟹都有少少膏。" 瑤柱蛋白炒飯 " ***** ** 7/10啲飯偏硬,太有咬口啦。。。要比啲牙力先食到,同埋有少少油左啲。。。好懷念以前又乾淨又好味既稻香啊!

# 燒乳豬 # ***** *** 8/10

" 蒸石斑 " ***** *** 8/10
不錯既石斑,新鮮,唔腥,熟既程度尚算適中。

" 蒸阿拉斯加蟹 " ***** ***** 10/10
超級鮮甜多肉,勁推介! 蟹都有少少膏。

" 瑤柱蛋白炒飯 " ***** ** 7/10

好懷念以前又乾淨又好味既稻香啊!
燒乳豬
阿拉斯加蟹
蒸石斑
2019-04-28
燒乳豬
阿拉斯加蟹
蒸石斑
2019-04-23 639 瀏覽
點心好味氣氛佳環境乾淨舒適 不嘈雜真的是和家人朋友聚餐的好地方,也因為之前都是吃這間稻香,以為所有稻香都這麼好吃又舒適,偶然去了一次旺角的...不算差,但味道和環境都不及於這間基本上都是去吃早茶或是吃早午餐的🤣圖中都是我的必點(雖然有加點的沒填到),例如芋頭類的,從小在台灣完全不敢吃芋頭,但在稻香吃到「香麻脆芋餅」和「鳳爪拼排骨」,發現甜的鹹的我居然都超愛,數次帶台灣的朋友來,所有不敢吃芋頭的朋友也都突然敢吃芋頭了🎉🎉開啟美食新地圖而會點鳳爪拼排骨,其實一開始是不知道鳳爪排骨下面有芋頭塊,單純是鳳爪和排骨都料理得很好吃,想一次滿足,沒想到芋頭塊也超好吃的不過我目前最喜歡的還是「韮王鮮蝦腸 」,外皮適中不會太厚,蝦子新鮮又飽滿,我自己的必點~不過家人們必點的是蝦餃和原蝦燒賣👍「脆皮叉燒包」外酥,叉燒部分剛剛好不會太肥👍「 頭抽鴛鴦椒」香味十足,重點是不會太辣、不會太油、也不會太鹹👍「竹笙碗仔翅」不過我們都是不加醋派的🤣料多味美品質穩定👍太多好吃的了,打不完不過我覺得最推薦的還是環境的部分👍👍👍👍👍
點心好味
氣氛佳
環境乾淨舒適
不嘈雜

真的是和家人朋友聚餐的好地方,
也因為之前都是吃這間稻香,
以為所有稻香都這麼好吃又舒適,
偶然去了一次旺角的...不算差,
但味道和環境都不及於這間

基本上都是去吃早茶或是吃早午餐的🤣
圖中都是我的必點(雖然有加點的沒填到),
發現甜的鹹的我居然都超愛,
數次帶台灣的朋友來,
所有不敢吃芋頭的朋友也都突然敢吃芋頭了🎉🎉
開啟美食新地圖

不過我目前最喜歡的還是
「韮王鮮蝦腸 」

「脆皮叉燒包」外酥,叉燒部分剛剛好不會太肥👍

「竹笙碗仔翅」不過我們都是不加醋派的🤣料多味美品質穩定👍

太多好吃的了,打不完
不過我覺得最推薦的還是環境的部分👍👍👍👍👍
  • 荷香珍珠雞
  • 鳳爪拼排骨
  • 香麻脆芋餅
  • 韮王鮮蝦腸
以前細個覺得稻香都算高級,但前幾年去過mega box嗰間,已經覺得啲野唔新鮮,好多年冇去。 今次去紅磡廣場呢間簡直係惡夢, 我叫咗四樣嘢,有兩樣嘢變咗 !首先要蘿蔔糕,佢畀咗芋頭糕,仲要食落去酸咗。之後另外嗌咗個粥,唔熱都算,啲肉丸又係酸咗, 真係食到火都嚟埋。 一間食肆,已經唔講佢好唔好食,連最基本提供安全嘅食物都做唔到,冇heart就唔該唔好做。屋邨酒樓或茶餐廳都好過佢多多聲,仲要係所謂既大集團,簡直就係不知所謂,超級失望!
2018-10-10 991 瀏覽
同成班屋企人行完山搵野食,長輩們第一時間就諗起食酒樓小菜,就黎左稻香食飯啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️黎到好早,岩岩6點左右冇咩人排隊直接就入左啦,仲要本身未開哂d 燈都為我地而開,好耐冇試過咁早食飯lu~我地叫左呢排做緊優惠既半隻大B豬,其實就係乳豬,味道都唔錯,有皮又有肉,都算脆。然後仲有一個燒味海鮮4小菜套餐,有龍蝦,又可以揀一個燒味兩個小菜,我地揀左雞~雜菜煲同蒸扇貝😋😋另外再加左兩個小菜,咁就完成左我地既晚餐,野食中規中距啦p.s. 見到隔離叫左長腳蟹,有寫優惠價850 一隻~佢會係仲郁緊既時候拎上枱比你睇下影下相先拎去蒸添,有d 想試

另外再加左兩個小菜,咁就完成左我地既晚餐,野食中規中距啦