2020-06-04
疫情嚴重,大家都無得去旅行去玩,所以今日收工後約左朋友食拉麵,重溫一下鄉下既味道。。。小店乾淨企理,感覺舒服,不過拉麵選擇唔算多。我地叫左一個海體醬油湯拉麵,同一個鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵。海體醬油湯拉麵有跟五花腩,煮得好入味。雖然肥膏比較厚,又完全唔會膩,不過瘦肉部份就比較乾。湯底算係比較清既種類,唔油膩,入口有清爽既感覺。拉麵係常見既size,雖然我個人prefer粗麵,但佢都尚算彈牙。鯖魚湯香菇野菜海蝦拉麵最突出既就係佢既海蝦!佢係以凍蝦既形式,同拉麵分開上枱。入口帶有淡淡既酒香同甜味,蝦肉新鮮彈牙,意外地好食。湯底比剛剛個款濃味,但整體感覺都係唔油膩,比較清爽,而且有唔少既菇同菜係湯入面。小食我地叫左兩款,分別係唐揚脆炸雞同埋雞軟骨餃子。炸雞外皮都幾乾爽,而且肉質鮮嫩,仲帶有肉汁。唯有不足既係調味唔夠,我覺得加多少少鹽就perfect啦!雞軟骨餃子幾特別,係餃子入面加左脆脆既雞軟骨,令到餃子口感更多層次,幾得意~飲品揀左好耐無見既波子汽水~~~
小食我地叫左兩款,分別係唐揚脆炸雞同埋雞軟骨餃子。
飲品揀左好耐無見既波子汽水~~~
查看之前的留言 ()