喺日本去到邊都食到好高質嘅拉麵真係好掛住✈️ 最近發現呢間拉麵店係大師級人馬開設既🏵️ 店舖擺設好有武士既風格⛩️ 除左拉麵之外仲有唔同嘅小食選擇質素唔錯👍🏻環境坐得舒服十分加分呢❤️⭐️ 和牛肉鹽醬油拉麵 🍜一食和牛就充滿油脂香🥩入口適用但係口感唔會太過油膩🤤配上醬油拉麵比較清但係帶點鹽味嘅點綴提昇了鮮味🧂⭐️ 半身若雞套餐 🐔另外一個賣點就係佢特色嘅若雞🍗來自北海道既名物❄️用上岩鹽同埋昆布高湯調味🌊兩階段嘅油炸外皮好酥脆🔥雞肉嫩滑好溫暖既美味⭐️ 茄子慢煮牛肉 🍆⭐️ 蝦肉煮大根蘿蔔 🥕牛肉配上茄子好軟腍同埋入味🐮蘿蔔吸收晒蝦湯嘅精華充滿鮮味好有驚喜🦐⭐️ 葡萄柚綠茶 🍊⭐️ 烏龍綠茶 🍵烏龍綠茶口味比較清爽同解膩🖤葡萄柚嘅味道就啱啱好🍋微甜感覺好Fresh

⭐️ 和牛肉鹽醬油拉麵 🍜

茄子慢煮牛肉
蝦肉煮大根蘿蔔
葡萄柚綠茶
5天前 0 瀏覽
今日去開灣仔,又想食我最愛嘅日本拉麵,所以專程去搵日本過江龍人氣拉麵《竹麓拉麵🍜》去到門口已經見到好日本式嘅裝潢,座位闊落且舒適🍜名古屋白雞湯拉麵食拉麵前習慣先飲啖湯湯底濃郁唔咸,真材實料熬製,食完唔會口渴,雞件嫩滑juicy,拉麵有口感🍜吉列雞肉年糕外脆的吉列雞肉包住內裡軟糯的年糕,雞肉保留肉質juicy,香脆可口,雞肉夾年糕,帶出層次,明付其實做到外脆內軟🍜葡萄柚綠茶葡萄柚夾綠茶,味道清新又解渴
《竹麓拉麵🍜》
去到門口已經見到好日本式嘅裝潢,座位闊落且舒適

🍜名古屋白雞湯拉麵
食拉麵前習慣先飲啖湯

🍜吉列雞肉年糕

🍜葡萄柚綠茶
葡萄柚夾綠茶,味道清新又解渴
🐮爆裂和牛沾麵(微辣)$128沾麵好多和牛片同和牛碎碎 好足料🤩湯底係微辣 肉味濃郁惹味 我幾中意沾麵好彈牙煙韌🥹幾有驚喜✨🐣半身若雞套餐$138半隻雞上🔥🔥個外皮超薄勁脆🤩入面仲要重肉汁,雖然小編未去過北海道 但覺得佢炸得好日式真係好有風味🫶✨佢個湯一定要飲 係雞白湯好濃厚🥹🥳好好飲✨🐷黑豚肉餃子(5隻)$48🐣吉列雞肉年糕$48餃子都係好日式做法 最驚喜小食一定係雞肉年糕 勁有創意又係炸到外脆內軟🫶😍好食 👏一定要趁熱吃🌟橙汁梳打$16柚子綠茶(熱) $22 少見有柚子綠茶 🍵好清新❣️
🐮爆裂和牛沾麵(微辣)$128

少見有柚子綠茶 🍵好清新❣️
  • 半身若雞套餐$
  • 吉列雞肉年糕
2025-01-26 0 瀏覽
來自北海道的“竹麓拉麵”(Takeroku Ramen),月前在灣仔開設第三間分店,當時更推出期間限定的“雞手羽辛口胡椒湯拉麵”以及沾麵。其實由2020年開始,竹麓拉麵不斷擴展其飲食版圖,迄今已遠至紐約、台灣及澳門都設有分店。今次立足灣仔,地理位置極佳,靠窗卡位更可以欣賞大街的電車徐徐駛過。雞手羽辛口胡椒湯拉麵($98)湯底是以白味噌、紫蘇、八丁味噌、白胡椒、黑胡椒及辣椒粉熬煮而成,陣陣自然的辛勁,吃得令人滿足,配上慢煮無骨雞翼,可以話無得輸。野菜味噌粟米拉麵($78)出乎意料地,蔬菜湯底好甜,很喜歡粟米下得重手,拉麵與湯頭的配合度亦高。名古屋雞白湯拉麵($88)雞湯味道偏淡,個人喜歡濃稠一點,不過雞肉真的細緻嫩滑,真心覺得不錯。其他仲有豚頭背脂醬油拉麵($88)及爆裂和牛沾麵($128),所以話已包含了雞牛豬素等4種口味。若雞時代的「半身若雞」作為 Takeroku Kitchen 旗下北海道名物,當然要試試,說真的,雞味的確比本地雞稍勝,經兩次不同油溫炸過,皮下脂肪極少,亦都好乾身,油溫控制好好,雞皮更有酥脆的口感。小品一口氣試了茄子慢煮牛肉($78)、吉列雞肉年糕($48)、泡菜
雞手羽辛口胡椒湯拉麵($98)

野菜味噌粟米拉麵($78)

名古屋雞白湯拉麵($88)

小品

一口氣試了茄子慢煮牛肉($78)、吉列雞肉年糕($48)、泡菜炒五花肉($48)、黑豚肉餃子($48 )、脆三文魚皮($48)及蝦肉煮大根蘿蔔($48)
個人推介脆三文魚皮,脆卜卜的下酒菜;泡菜炒五花肉好有韓國菜風,都是值得一試。
又發掘到一間值得推薦既拉麵餐廳🍜門口同隔離食店share,行上一層別有洞天,而且個武士公仔好有霸氣😳環境好不錯呢!而且午餐時間好多人,全場爆滿👍🏻我同朋友胃口大開,叫左好多野食😆爆裂和牛沾麵:和牛肉質鮮嫩,沾麵的微辣醬汁讓整個口感更加豐富。每一口都充滿了和牛的香氣,搭配濃郁的微辣醬汁,讓人一試難忘🤩和牛肉鹽醬油拉麵:鹽醬油湯底清爽不油膩,完全襯托出和牛肉的鮮甜。彈牙的拉麵配上嫩滑的和牛肉,好食要推薦😋茄子慢煮牛肉:口感豐富,茄子和牛肉完美結合,上頭仲有D肉鬆絲,好好味🤭黑豚肉餃子:餃子外皮酥脆,內餡多汁,配搭餃子醋一起食,鮮味更加突出😝飲品方面叫了芒果綠茶及葡萄柚綠茶🍹搭配拉麵一起食,清爽解渴!
又發掘到一間值得推薦既拉麵餐廳🍜

環境好不錯呢!而且午餐時間好多人,全場爆滿👍🏻

我同朋友胃口大開,叫左好多野食😆

2025-01-21
午餐
  • 和牛肉鹽醬油拉麵
  • 爆裂和牛沾麵
  • 茄子慢煮牛肉
  • 黑豚肉餃子
2025-01-23 0 瀏覽
📍喺灣仔站一出利東街附近就會見到呢間拉麵店,同一般見開嘅拉麵舖唔同,裝修都幾特別同時尚感幾重。和牛肉鹽醬油拉麵($128)湯底清清哋同有少少牛肉香味,面頭加咗啲炸蔥食落又唔會話好單調。月見和牛背脂和牛丼($128)比想像中好食,篤穿蛋黃之後撈埋牛肉同埋飯食好正,飯底仲淋咗牛肉汁唔驚唔夠味~小食除咗大路嘅餃子同炸雞都幾多選擇,泡菜炒五花肉($48)同茄子慢煮牛肉($78)都幾唔錯,我鍾意茄子索晒啲汁,仲可以食吓菜。

• 月見和牛背脂和牛丼
  • 茄子慢煮牛肉
2025-01-22 31 瀏覽
A newly established Japanese ramen establishment that is lucky thing, it is near my home just walk 3mins. I think it opened two months ago and has already captured my attention with two more visits.The Lobster Tomato Ramen is an exquisite culinary creation, where the fresh essence of lobster harmonizes seamlessly with the natural sweetness of tomatoes. The ramen boasts a pleasingly chewy texture, offering exceptional value. The interplay between the broth and tomatoes imparts a subtle Japanese e
The ramen boasts a pleasingly chewy texture, offering exceptional value. The interplay between the broth and tomatoes imparts a subtle Japanese essence infused with a hint of French sophistication, culminating in a distinctive gastronomic experience. In summary, the Lobster Tomato Ramen comes highly recommended.
若雞時代的「半身若雞」
The Tsukimi Wagyu Bekkaku Gyudon presents a remarkable amalgamation of rich flavors and textures that significantly enhances the conventional beef bowl.
The centerpiece of this dish is the premium wagyu beef, celebrated for its buttery tenderness and marbled fat that dissolves effortlessly on the palate. Each mouthful delivers a luxurious sensation, further elevated by the savory broth that permeates the fluffy rice beneath. The inclusion of a perfectly poached egg on top introduces a creamy richness that unifies the elements, rendering each spoonful indulgent.

The nuanced umami notes from the seasonings complement the beef without overshadowing it, allowing the superior quality of the wagyu to take center stage. Adorned with green onions and a dusting of sesame seeds, this dish is not only delectable but also visually striking. Ultimately, the Tsukimi Wagyu Bekkaku Gyudon is an essential experience for those in pursuit of a comforting yet gourmet meal.
龍蝦拉麵(期間限定)
茄子(小食)
2025-01-22
2 分鐘 (堂食)
若雞時代的「半身若雞」
龍蝦拉麵(期間限定)
茄子(小食)
2025-01-16 0 瀏覽
今日去左利東街,原來轉角位有一間日本過江龍拉麵-竹麓拉麵🍜比門面吸引咗(〃´𓎟`〃)名古屋雞白湯拉麵$88人生第一次食雞白湯拉麵,同醬油湯相比,湯底比較濃稠,飲落係微微養生感覺,有一種滋補feel😚,雞肉有四塊,都有啲厚度和牛肉鹽醬油拉麵$128湯底唔係嗰種一飲就超濃味,反而係清清地,和牛油脂同牛香慢慢滲出來,和牛有四片,溏心蛋完美吉列雞肉年糕$48 吉列雞肉波波包住左舊小年糕,size比乒乓波大粒D,炸得啱啱好仲保持到雞肉帶少少肉汁,年糕軟糯口感分明!要襯熱食吖黑豚肉餃子(5隻)$48食拉麵中意配餃子( ˘ ³˘) 煎到金黃色葡萄柚綠茶$28葡萄柚味比較出,然後綠茶嘅清香慢慢回甘,呢杯好fresh 百香果紅茶$30呢杯個味好香,百香果同紅茶真係絕配,紅茶香醇但唔苦澀,勁Like呢種酸酸甜甜🤣

名古屋雞白湯拉麵$88

和牛肉鹽醬油拉麵$128

吉列雞肉年糕$48
黑豚肉餃子(5隻)

黑豚肉餃子(5隻)$48
食拉麵中意配餃子( ˘ ³˘) 煎到金黃色

葡萄柚綠茶$28
葡萄柚味比較出,然後綠茶嘅清香慢慢回甘,呢杯好fresh

百香果紅茶$30
和牛肉鹽醬油拉麵
黑豚肉餃子(5隻)
唔會有下次 🤬,本身價錢已經唔係平,啲食材又鬼死咁渣! $60碗都唔值,仲要講緊百幾蚊一碗 真係搵笨!😮‍💨早知過隔離街再搵吓仲好😤,本身諗住試吓新嘢點知........ 驚世文唔好再有人中伏!!!
唔記得咩嚟總之佢話名物,牛肉拉麵嗰啲啦
因為住在附近,所以之前來過3次,分別試過和牛拉麵、豚肉拉麵和蝦湯拉麵(期間限定),3次味道都唔錯,點知今次….雞白湯拉麵,個湯淡到我想問師傅係咪唔記得落鹽!(就算係都唔出奇,因為佢冇比蒜片我)。我見menu 圖片有,手機點餐亦有選項「走蒜片」,但我冇話走喎,結果碗麵都係冇蒜。飲用水方面,其實佢係有免費水提供的,但要開聲問囉,感覺唔良好囉。——————————————————————————————-

2024-11-13 724 瀏覽
劈雷- 人生吃過至難食之拉麵😰以為香港已在日本餐這一塊非常成熟特別是拉麵已經攻港多年相信在香港識做拉麵的師傅都很多昨晚在灣仔利東街附近拍完聖誕樹行過看見一間拉麵店突然就想吃個熱湯麵䁔下胃而價錢又好像很合理所以就直接進去基本上晚市7:30左右餐廳顧客只有幾個但場地都好大亦有好大個吧位置整個感覺非常冷清看了一輪餐牌最後點了個豚頭背脂醬油拉麵個湯清如水D脂去哪裡?少少油份都無😞然後看一下果片叉豚直接比比紙更薄另一碗雞白湯一樣沒有味道水一讓的湯頭丁點鮮味都沒有😔完全稱唔上雞白湯了而雞片厚切的看起來令人有食欲但口感非常「鞋」又乾吃了一口已經放棄了最離譜就是作為拉麵店水也要收$16 一支😡慘痛經歷咬了兩啖麵便直接放棄😭
劈雷- 人生吃過至難食之拉麵😰

最離譜就是作為拉麵店
水也要收$16 一支😡

慘痛經歷咬了兩啖麵便直接放棄😭

2024-11-11 656 瀏覽
呢間上網見有介紹好吸引,🤩就約佐朋友去食午餐,地點非常方便,係灣仔電車路附近,拉麵店係黎自北海道「竹簏拉麵」過江龍,係香港開佐3間分店,鋪頭睇落似一間居酒屋,不過唔太日系,反而覺得似酒吧多🥴黎到就有D失望,服務員都唔會點serve我地😅,連清水都冇杯,叫野食都係QR 落單🍜我地都叫佐雞白湯拉麵都唔特別好食,盛惠88蚊,完全冇咩記憶點~🍲雞白湯拉麵🍴雞白湯感覺D湯比較淡,唔夠濃郁雞味同唔夠熱,麵質就係幼身,雞肉叉燒都嫩滑但實在太薄太少,配有荀同紫菜,整體黎講,拉麵質素比其他拉麵店比下去~🙃

雞白湯拉麵🍴

2024-10-23 823 瀏覽
來自北海道既「竹簏拉麵」,第3間分店選址灣仔,前身係一間日式居酒屋,裝修改動不大,只係由居酒屋變成拉麵店名古屋雞白湯拉麵雞白湯係用上日本雞隻熬製而成,湯頭帶有雞香味唔會話過咸,雞叉燒係用雞胸肉慢煮而成,非常嫩滑,麵既份量都唔少,仲有半隻溏心蛋、荀同紫菜雞手羽辛口胡椒湯拉麵灣仔店期間限定拉麵,微辛濃郁的胡椒湯底,配以慢煮無骨雞翼,啖啖肉,微辣既胡椒香氣辣度唔會太過刺激,幾特別既味道環境舒適闊落,拉麵湯底都不錯,但又未去到一試難忘既味道,不過不失,不妨一試

雞手羽辛口胡椒湯拉麵

2024-10-10 1595 瀏覽
一進鋪,以日式食品店來說,應該會有一些簡單greeting, 但來並沒有,不過服務態度這些我就不提了。只說食物。如果以普通拉麵店的標準,應該會準備清水給各位客人。但是這裡是沒有的,那也罷了。菜單封面上顯示的四塊牛肉,但是來到只有兩塊,而且這兩塊薄牛肉,而且也不如封面上顯示得粉紅。另外,味道清淡得尤如一碗普通粉面,並不是封面上所謂鹽醬油拉麵的味道,不得不加以七味粉和胡椒粉來調味。至於份量,還過得去。而店裡環境也不錯,挺寬敞。但永遠沒有下次。

只說食物。

至於份量,還過得去。而店裡環境也不錯,挺寬敞。

但永遠沒有下次。

2024-10-10 1392 瀏覽
最近聽到灣仔開咗呢間新拉麵,心諗一定好味。結果真係失望透頂!佢啲湯底淡到似瑪麗醫院嘅病人餐,完全冇味,根本食唔落去。麵條又冇彈性,整體味道真係一言難盡。而且,價錢唔算平,仲唔提供免費清水,淨係擺咗支未開封嘅水喺你面前,似乎想借此多收飲品費用。呢種做法真係令我覺得唔太誠懇,影響咗用餐心情。服務人員雖然態度唔錯,但整體表現真係令人失望。希望佢哋可以重視味道同顧客體驗,否則真係好難再吸引到客人。今次嘅經歷令我對再去呢間店充滿疑慮。