2020-09-16 2457 瀏覽
之前foodie朋友推薦我去這間cafe,搞了幾個月終於有機會朝聖,星期六12:30來都要等最少30分鐘,建議拍拖來比較容易有位😉餐廳主打素食,大部份食物都是素菜,但口味絕對不會讓你覺得淡而無味,從名字開始就精心設計,不看介紹還真的會不知道是什麼~赤煉神掌 $79全個menu內有肉感的菜式大概只有它了~義大利麵口感很爽很彈牙,完全不會粉,每條麵條都有甜甜的蕃茄牛肉醬,卻不會黏口,加上紅酒烹調後讓牛肉碎更有咬口,推薦!草上飛 $82衝著大菇來的我們看見大啡菇的色澤真是讓人驚艷,咬下去菇的肉汁爆出來,一邊吃著清新自家製青醬混和的意粉味道豐富又爆滿,相比前者這款意粉比較清新。黃金堅壁 $95一開始是看見這個名字才點,結果味道是我們公認最好吃的菜式!首先份量是很足夠,西多士邊微脆,上面就算有很多材料都不會塌下來,車打芝士令多士有很強烈的咸香,這又比燒得剛剛好的焦糖蕉中和了,再加少少新鮮沙律,很滿足!玄冥神掌 cold brew $60這裡是我少有推薦coldbrew的地方,首先它的器具實在太有特色!用這個壺盛載coldbrew能夠保持咖啡的溫度,小小的功夫杯合咖啡可以確保我慢慢細味化骨綿掌 c

赤煉神掌 $79
赤煉神掌

草上飛 $82

黃金堅壁 $95

玄冥神掌 cold brew $60

化骨綿掌 cappucino $40
化骨綿掌

因為coldbew實在太好喝,突然令其實也不錯的cappucino變得普通,咖啡濃度可以再高一點,這會更好喝。
赤煉神掌
2020-09-16 110 瀏覽
午餐消化得7788🙂🙂想搵間cafe坐低higt個tea先🤪🤪笑林寺絕對係因為個名盞鬼而bookmark左,食譜上面既名都花盡心思去改,好彩有埋解釋說明,唔會摸不著頭腦😌令人好想睇晒全份餐牌有咩食😂😂黎到探好熱消好毒,就可以立即坐定定🤗我唔飲咖啡🤗🤗所以唔記得呢杯係咩,條佬淨係話普通正常😂好似反應麻麻地,我淨係可以讚佢拉花拉得幾靚hahaha我地仲嗌左黃金堅壁🥰🥰影相一流!兩件多士好有蛋香味,焗得香脆!頂頂係燒焦左既香蕉👍🏻夾雜住煙肉及一片車打芝士,一齊食係超!好!味!倒埋啲蜜糖就唔會咁dry🤩 條佬咁嘴刁都讚呀!但碟底就好有油膩🤣🤣🤣算啦咁好食!眼不見為淨啦🙈🙈呀!差啲唔記得講🤣🤣🤣呢個好緊要!啲員工係超nice!服務超好,勁有禮貌😆價錢黎講我地就覺得進取左少少,不過好食的話,間中食都無妨呀😋😋

• 黃金堅壁
2020-09-07 99 瀏覽
終於試到呢間少林功夫做主題嘅Cafe!💛💛之前見到好多人去 一直都有呢個念頭想一試究竟 終於去到啦!我哋叫咗兩個lunch set💛赤練神掌(簡稱 蕃茄肉醬意粉)食落好香蕃茄味但係偏酸 份量都幾多嘅 但係有啲可惜隻蛋黃嚟到已經係全熟 💛挪威北斗陣 (簡稱 煙三文魚bagel配沙律🥗)呢個食落又有少少驚喜喎佢個bagel係烤過嘅 所以表面有啲脆入面查咗酸忌廉配青瓜同埋煙三文魚食落好夾 不過同行友人唔太鍾意食煙三文魚 所以如果有其他選擇就好啦!飲品:💛一揚指 Latte 普通latte味 💛九陰白骨爪 mocha 偏重咖啡味 😂 總括嚟講我個人覺得佢食物嘅質素係好過咖啡嘅🤪 都可以一試呢間💛Cafe
終於試到呢間少林功夫做主題嘅Cafe!💛💛
之前見到好多人去 一直都有呢個念頭想一試究竟 終於去到啦!
我哋叫咗兩個lunch set
💛赤練神掌(簡稱 蕃茄肉醬意粉)
💛挪威北斗陣 (簡稱 煙三文魚bagel配沙律🥗)
呢個食落又有少少驚喜喎

飲品:
💛一揚指 Latte 普通latte味
💛九陰白骨爪 mocha 偏重咖啡味 😂

2020-08-30 1339 瀏覽
一間中西合璧嘅咖啡店☕️ 保留中國古典元素配埋店內既木器家具 😍少林功夫醒😚笑林咖啡勁😄欣賞店主花盡心思改了特別的咖啡和菜式名稱食物,全部都用武俠招式名命名🥳🤪咖啡豆有nutty或fruity,品種包括埃塞俄比亞同危地馬拉,唔太中意酸嘅咖啡,所以揀咗nutty🤩🤩「大力金剛指」=Americano「 化骨綿掌 」= Cappuccino 「九陰白骨爪 」=Mocha盛放的容器是中國傳統的蓋杯,☕️杯好有氣質,書架內擺放着金庸小說可供客人翻閱😍 疫情關係,分隔得好開,空間感十足🤩開放式廚房可以望到店員煮食,店員既服務態度好好☺️▪️嗌左杯1陽指=𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖☕️ Coffee base好香好濃😋 重咖啡味😚奶泡打得好好,成杯都好順滑,都唔錯喔☕️▪️再嗌左杯金剛伏摩圈= 𝕃𝕦𝕟𝕘𝕠☕️咖啡味幾濃烈,無酸味,好提醒呢😊笑林寺 灣仔摩理臣山道33號地舖

「大力金剛指」=Americano
「 化骨綿掌 」= Cappuccino
「九陰白骨爪 」=Mocha

笑林寺
灣仔摩理臣山道33號地舖
2020-08-30
下午茶
2020-08-24 195 瀏覽
餐廳環境寧靜舒服,我鍾意佢用少林寺做主題,菜式名都係取材自金庸小說,仲有個擺滿金融小說嘅書櫃,會令你真係想拎本書📖坐喺度慢慢睇,暫時遠離一下繁囂嘅世界。🏞⛩🌟黃金堅壁 我每次嚟都一定會叫呢個。佢個toast好鬆軟,車打芝士溶喺面。以為煙肉同焦糖香蕉呢個配搭好奇怪,又咸又甜咁,❗️❗️點知係好食到痴線❗️❗️個味覺既衝擊就好似岩鹽加焦糖咁☺️。最緊要係塊煙肉煎到Juicy得來又夠脆,佢嘅油分、肉味好夾車打芝士。🌟獨菇劍法 呢度嘅意粉全部都好好食,鍾意佢個意粉嘅軟硬度拿捏得啱啱好,索哂啲汁。個汁好creamy但唔會漏,白酒同黑松露味都好夠味同好香,加埋曬喺上面嘅巴馬臣芝士,令味道更出。呢度嘅咖啡好香,一入門口後就會聞到🌬👃🏻。最鍾意係佢用中式嘅茶杯去裝咖啡,夠玩味,打卡一流。🤩最後,我真係好鍾意佢幫啲野食改既名🤣!好有創意!❤️最緊要係黃店!

🌟黃金堅壁

獨菇劍法

🌟獨菇劍法

獨菇劍法
2020-08-24 755 瀏覽
📌 笑林寺~灣仔之前嚟咗呢間玩味十足嘅武林主題餐廳🥋武俠小說迷一定要嚟呢間試吓🤩本身我已經好鍾意睇金庸小說 所以入到嚟真係覺得好正🙌🏻環境遠離熱鬧嘅銅鑼灣市中心 較為寧靜去到好似入咗一間中式客棧咁🤣店內有好多中式木枱同圓櫈 亦有唔少金庸小說😍除咗裝修好有中式武林嘅效果 餐牌亦係一本武林秘笈😂入面嘅名都係根據金庸小說筆下嘅名嚟定 好有創意👍🏻除咗裝修好盞鬼 食物同咖啡質素亦很不錯~店內空間感十足 坐得都幾舒服仲有唔少插頭位 可以喺度做吓嘢👩🏻‍💻不過入邊係Open Kitchen 油煙味偏重店內主要售賣各款西式食物 可謂係中西合璧🤩1️⃣ 黃金堅壁 𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗢𝗽𝗲𝗻 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗶𝗲 $𝟵𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)餐牌上寫着即叫即整 要等二十分鐘‼️熱騰騰咁送上嚟真係好吸引😍味道係意想不到地好味 多士外脆內軟蛋香不重 但係好鍾意佢個質感😋上面有蕉糖香蕉同煙肉有甜有鹹🍌味道有層次 仲可以根據喜好加蜜糖調整甜度旁邊亦有沙律菜 可以中和膩感🥗2️⃣ 草上飛 𝗣𝗼𝗿𝘁𝗮𝗯𝗲𝗹𝗹𝗼 𝗣𝗲𝘀𝘁𝗼 𝗦𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶 $𝟵𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)擺盤幾靚 有一隻大啡菇係
📌 笑林寺~灣仔

去到好似入咗一間中式客棧咁🤣
店內有好多中式木枱同圓櫈 亦有唔少金庸小說😍
除咗裝修好有中式武林嘅效果 餐牌亦係一本武林秘笈😂
入面嘅名都係根據金庸小說筆下嘅名嚟定 好有創意👍🏻
除咗裝修好盞鬼 食物同咖啡質素亦很不錯~
店內空間感十足 坐得都幾舒服

配上蒜蓉蕃茄粒同洋蔥粒 增加口感🤤
大啡菇亦都夠淋 鎖緊左肉汁👅
意粉軟硬度適中 偏爽口彈牙
本身以為靑醬會好奇怪 但係都幾好味😋
味道剛剛好 唔會太過草青味同鹹~
亦帶有少少橄欖油香味👍🏻

3️⃣ 桂花龍珠𝗢𝘀𝗺𝗮𝗻𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗗𝗿𝗮𝗴𝗼𝗻 𝗕𝗮𝗹𝗹 𝗧𝗲𝗮 $𝟱𝟮 (𝟳/𝟭𝟬)
除咗咖啡 仲有唔少中式茶可以選擇🍶
賣相好有心思 用上咗中式茶壺🤩
飲落都別有一番風味( ´▽`)
不過桂花味唔重 茶味偏澀口😕

4️⃣ 九陰白骨爪 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 +$𝟭𝟲 (𝟳/𝟭𝟬)
Lunch Set補差價就可以轉嘢飮

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 笑林寺
📍: 灣仔摩理臣山道33號地舖
🔍: 08:00-19:00(Mon-Fri); 09:00-19:00(Sat-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie灣仔
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodiecafe
2020-08-24 94 瀏覽
上網見人地食呢間cafe好似幾得意,啲相又影得好靚,搞到我心郁郁成日想黎試,不過要去到港島有啲遠,難得周末想去遠少少飲杯咖啡relax下,就黎呢間笑林寺試試佢。.我地晏晝3點左右黎到,岩岩好仲有一檯空位,唔洗等位。座位之間幾闊落,坐得都好舒服。睇完個menu就自己出去嗌野食。都幾肚餓,我地嗌左兩碟意粉同兩杯咖啡。唔太肚餓既話都可以嗌下麵包,都幾吸引。我地嗌左桃花島同草上飛,味道唔錯,都好creamy,意粉質地硬硬地,係我鐘意既質感。份量都適中。野飲方面就嗌左一杯mocha同latte,咖啡味偏苦,唔算好香,但都ok。港島黎講咖啡有更好既選擇,但用餐感覺相當唔錯,有機會都會同朋友再黎試下。

2020-08-21 140 瀏覽
🌱 草上飛 連飲品 HK95其實佢係青醬意粉,再加大啡菇。個人原本都鍾意食青醬,佢味道青青地,而且有少少蒜香。大啡菇幾大件,幾厚身。.🗻 挪威北斗陣 連飲品 HK$75呢款係挪威三文魚配青瓜嘅Bagel。相對意粉類,餐廳嘅Bagel較為遜色。包整體比較薄身,欠煙韌感。.🍫 真朱力 (H) 套餐補差額 +HK16朱古力唔算特別甜,甜度算正常,朱古力味道幾濃幾結身,先甜後少少甘。.🍵 九陰八骨爪 (C) 套餐補差額 +HK13--📌 免加一服務費📌 午市套餐 12:00-14:30

挪威北斗陣

📌 免加一服務費
📌 午市套餐 12:00-14:30

午餐
草上飛
<第一部 • 天下功夫出笑林>率先介紹<<笑林寺>>係因為佢係一間『唔簡單』嘅黃店💛毒獨我由細到大都有寵物陪伴住長大🐾 但奈何香港地得好少餐廳係歡迎小動物同主人一齊happy eat🤦🏻‍♀️ 不過今次機緣巧合之下遇到🐶 發現原來笑林寺係一間pet-friendly嘅餐廳🦴🌈 後面條片就係打打下卡見到佢入嚟超級興奮🤩 之後先知Carper仔係佢地嘅常客🐕 希望下次去都可以撞到啦💓除咗呢個加分位之外👆🏻cafe嘅裝修風格同餐牌設計都唔簡單🤸🏻‍♂️玩味十足夠貼題💯 相信可以滿足到一眾練武之人📸食物質素中規中矩唔算太驚艷🤙🏻環境同擺盤都超有誠意所以都值得一戰🤗【赤練神掌✋🏻+☝🏻一陽指】李莫愁同事使岀赤練神掌🤚🏻嗌咗碟肉醬意粉🍝Open Kitchen 聞到香噴噴之餘仲可以睇住方丈練武🧞‍♂️意粉同樣硬度適中炒得比較乾身但味道夠濃味🍳撈埋流心蛋啱啱好💁🏻‍♀️💰: $𝟖𝟖+$𝟖【草上飛+化骨綿掌】以為青醬義大利麵會得陣草青味🌱 點知青BB得黎又有少少橄欖油香之餘仲加咗蒜茸洋蔥碎同蕃茄粒🍅 比想像中味道更豐富🤤 在草園上嘅大啡菇亦都無飛走曬水份💦 果然
<第一部 • 天下功夫出笑林>

率先介紹<<笑林寺>>係因為佢係一間『唔簡單』嘅黃店💛

【赤練神掌✋🏻+☝🏻一陽指】
李莫愁同事使岀赤練神掌🤚🏻嗌咗碟肉醬意粉🍝
💰: $𝟖𝟖+$𝟖

【草上飛+化骨綿掌】
以為青醬義大利麵會得陣草青味🌱 點知青BB得黎又有少少橄欖油香之餘仲加咗蒜茸洋蔥碎同蕃茄粒🍅 比想像中味道更豐富🤤 在草園上嘅大啡菇亦都無飛走曬水份💦 果然方丈功力深厚成功將厚菇排鎖緊肉汁🍄達到medium rare嘅效果👌🏻素食人仕都唔會覺得寡💚
💰 : $𝟗𝟓+$𝟖

<第二部 • 少林功夫甲天下>

少林功夫醒~ 笑林咖啡勁~
Lunch set已包括一杯【大力金鋼指】americano☕️毒獨我就補差價要咗杯【化骨綿掌】aka cappuccino🤚🏻咖啡豆可以根據個人喜好揀nutty或fruity💁🏻‍♀️拉花普通但用中式杯上🐉 襯返個武俠theme👍🏻 面層嘅foam幾夠空氣感🌬 飲落又真係有少少化骨嘅感覺喎衰鬼🤭 個人唔太中意酸嘅咖啡所以揀咗nutty🌰 Coffee base好香好濃💖 笑林咖啡果然好好耶~
化骨綿掌🤚🏻

見到新出咗【擂茶戚風蛋糕】但太飽食唔落🙊 想知好唔好食有冇人食過🤔上網仲見到有scone同其他肥嘢🍰下次再去一定要留肚食甜品🤤

#OhMyFoodBae_wanchai
#OhMyFoodBae_cwb
#OhMyFoodBae_cafe
#OhMyFoodBae_petfriendly
#OhMyFoodBae_yellow

💛 1111 罷市
💛 🍎飲食男女報導 【灣仔Café】武俠主題咖啡店 食過催淚彈蝕住支撐也無悔 老闆:見到香港人抗爭
💛 527 落半閘供有需要人仕進寺參拜

📍笑林寺
灣仔摩理臣山道33號地舖
2020-08-10
化骨綿掌🤚🏻
  • 化骨綿掌
2020-08-12 99 瀏覽
🍃草上飛 ($82)素人必點 意大利麵以青醬配搭蒜茸、洋蔥、蕃茄粒 綠油油上面由大啡菇置頂🍄 喺我眼前嘅呢碟菜式 同個菜名係完美地match咗🤭 大啡菇咬感軟腍 同時保持到內裡水份👍🏻 整體水準不錯 略嫌意粉配料少咗啲🤏🏻.🍞黃金堅壁 ($95)西多士配搭車打芝士🧀、煙肉🥓、焦糖香蕉🍌 香蕉面上燒嘅焦糖為整道咸食帶來驚喜 咸甜夾攻 過癮嘅體驗🤓.🖐🏻化骨綿掌 ($40)笑林寺嘅咖啡menu玩味十足 : 小二唔該 我要試吓你招化骨綿掌🙋🏻‍♀️ 即𝒄𝒂𝒑𝒑𝒖𝒄𝒄𝒊𝒏𝒐 選用了nutty嘅巴西咖啡豆沖製(哎呀哎呀 我啲骨化緊呀).🍵桂花龍珠 ($52)論味道 老實說 相比起咖啡 小編認為小店呢個中式茶桂花龍珠更值得一試❗️龍珠茶濃度與普洱近似 香氣醇厚 茶味濃郁帶點桂花香 一口接一口 唔好淨係飲一轉咁嘥呀 可添加熱水🤘🏻 沖泡咗兩三轉回甘程度仍然保持到🤤
🍃草上飛 ($82)

🍞黃金堅壁 ($95)

🖐🏻化骨綿掌 ($40)

🍵桂花龍珠 ($52)
  • 桂花龍珠
2020-07-22 170 瀏覽
係灣仔同銅鑼灣交界,竟然有間「笑林寺」,睇個名都知係間玩味十足既餐廳,其實佢真身係一間coffee shop店內既枱、櫈、擺設都富有中國特色,但牆、地下就用上水泥,形成強烈既對比,食物飲品都以金庸筆下既小說取名,非常搞鬼。一陽指 Latte店員會先問我喜歡nutty or fruity既咖啡豆,我鍾意苦味較重的,所以揀了nutty,奶泡打得好好,成杯都好順滑,杯Latte仲用上中式既茶杯裝住,好一個中西合璧!我鍾意!滿地花雨擲肉碎田園麵包上面搽了番茄肉醬同酸忌廉,原來番茄肉醬除左配意粉,配麵包都好夾架,加埋沙律菜一齊食,更加清新呢度環境舒服,靜靜地係度hea下,咁就過左一個下晝

滿地花雨擲肉碎

呢度環境舒服,靜靜地係度hea下,咁就過左一個下晝
滿地花雨擲肉碎
冇電返工,所以去食個早餐先。😁間野好中國風,d枱凳都用木枱木凳。朝早少人,大把位揀。坐低之後,好簡單咁樣揀左個法國田園麵包配牛油,加杯一陽指(latte)👆🏻。塊包好大塊,送上黎嘅時候都仲暖暖地,牛油就用個杯仔另上,好迷你好可愛。個包香香地,個皮好脆,咬落去入面好軟熟,好味。😋上咖啡既時候,店員唔小心倒瀉咗少少,佢即刻拎返走,話沖過一杯俾我,態度好友善同有禮貌。☺️享受左一個愉快又好食的早餐。
冇電返工,所以去食個早餐先。😁

享受左一個愉快又好食的早餐。

2020-07-09
$47 (早餐)
2020-07-11 91 瀏覽
玩味十足,充滿打卡位,野食未到已經可以瘋狂咁影相,無論係Menu定係環境裝飾,都可以影餐飽。睇Menu嗰陣,就咁睇個菜名,係唔會知其實係咩嘢食。所以都會令到你好專心咁去揀下食咩好今次就叫咗個甜品🍮。黃金堅壁。其實係焦糖香蕉法式多士,賣相係幾靚㗎,而且個配合有的新穎,都有少少出乎意料嘅。香脆既法式多士充滿蛋香味,配上一片唔重油又夠軟身既煙肉,再加上脆卜卜既焦糖香蕉🍌,鹹鹹甜甜算唔錯。鍾意嘅話可以再加少少蜜糖,甜甜地,味道又再提升👍🏻。半碟沙律菜新鮮爽脆,食完感覺又會再Fresh啲
。睇Menu嗰陣,就咁睇個菜名,係唔會知其實係咩嘢食
。所以都會令到你好專心咁去揀下食咩好
今次就叫咗個甜品🍮

黃金堅壁。其實係焦糖香蕉法式多士

2020-07-11 91 瀏覽
This kung fu themed resto names all their dishes with cute & funny kung fu nicknames 😆😂 // Love their pesto pasta with portabello 🍄 The pasta was not too dry & the mushroom was juicy 🤤 Meanwhile the cream pasta with smoked salmon was wayyyy too creamy though 🙈 // ☕️ 化骨綿掌 Cappuccino 🐉🍵 桂花龍珠 Osmanthus Dragon Ball Tea 🍄🍝 草上飛 Portabello Pesto Spaghetti 🌹🍝 桃花島 Sour Cream Spaghetti———————————————————————————————
2020-07-09 90 瀏覽
——————————————————————[💛黃店] - Fb表明支持運動,參與罷工。——————————————————————好欣賞呢間餐廳嘅創新設計!!😚🤩店內掛滿得意Pepe畫,睇menu好似睇緊練武招式,真係置身於少林寺😆賣西式coffee shop輕食但用中式武俠做主題,爭在未有少林寺十大武器之一摺櫈😏🤣——————————————————————▽/ 挪威北斗陣 / ❻❽♥︎♥︎♡♡♡𝑺𝒂𝒍𝒎𝒐𝒏 𝑩𝒂𝒈𝒆𝒍 (呢個就有啲普通🥺成個感覺好似自己喺屋企都整到🙇🏻‍♀️bagel烘到脆卜卜係正嘅,但可以多啲嚼勁感。煙三文魚就唔係挪威嗰啲質素,太薄太細塊,似係百佳都買到😢說好的自家製芥末沙律醬亦可以落多啲🙏🏼)./ 獨菇劍法 / ❾❷ ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ [👏🏼]黑松露蘑菇意粉(truffle sauce超級creamy❣️食到好飽好滿足🥰黑松露味極重🤤蘑菇好夠,good vegetarian’s choice💚意粉軟硬程度啱啱好😋)./ 大力金剛指 /♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝑨𝒎𝒆𝒓𝒊𝒄𝒂𝒏𝒐 (酸性較高,其實唔識品評😳但係覺得隻杯好靚🤣)△——————————————————————

[💛黃店] -
Fb表明支持運動,參與罷工。

/ 挪威北斗陣 / ❻❽
♥︎♥︎♡♡♡