2022-12-01 62 瀏覽
-{太子cafe🍝}🤤明太子蟹棒海膽意粉🤤 ($128)每一啖都鋪滿明太子醬🥳海膽唔苦!意粉好掛汁軟硬度就正常😇👖褲評: 8/10🤤蕃茄海鮮意粉🤤 ($118)蕃茄味偏甜冇乜鮮茄嘅感覺 蝦夠彈牙 仲有青口同魷魚嘅配搭🙆‍♀️ 👖褲評: 7/10🤤 煙三文魚菠菜忌廉意粉 🤤 ($108)有幾篇煙三文魚同埋三文魚碎夾雜左係意粉入邊 二菠菜嘅份量超少👀淨係食得出忌廉味👖褲評: 6/10🤤 大啡菇黑松露什菌飯🤤 ($118)啡菇嘅味道好出但黑松露味冇乜🥲依啲飯都偏淋身 不過味道可以👖褲評: 6/10太子有更好嘅選擇🥹黎一次就夠了性價比: 5/10服務: 5/10環境: 7.5/10🚩 等 🚩地址: 太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai太子
{太子cafe🍝}
🤤明太子蟹棒海膽意粉🤤 ($128)
每一啖都鋪滿明太子醬🥳海膽唔苦!意粉好掛汁軟硬度就正常😇

👖褲評: 8/10

🤤蕃茄海鮮意粉🤤 ($118)

👖褲評: 7/10

🤤 煙三文魚菠菜忌廉意粉 🤤 ($108)

👖褲評: 6/10

🤤 大啡菇黑松露什菌飯🤤 ($118)
啡菇嘅味道好出但黑松露味冇乜🥲依啲飯都偏淋身 不過味道可以

蕃茄海鮮意粉
煙三文魚菠菜忌廉意粉
大啡菇黑松露什菌飯
明太子蟹棒海膽意粉
「每一個人,都在等一個人。等待一個能夠看到你與眾不同的人。」呢間係太子嘅ᴀᴡᴀɪᴛ ᴄᴀғᴇ & sᴛᴜᴅɪᴏ裝修以純白木系為主 🤍🤎仲有好多蠟燭同埋乾花做裝飾打卡好靚*⸜( •ᴗ• )⸝* 佢嘅巴斯克芝士蛋糕好好好味~同埋原來佢仲有蠟燭工作坊合作🕯️☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º·‎ﻌﻌﻌ❤︎ 明太子蟹棒海膽意粉 $128賣相吸引 海膽鮮甜同埋都幾算幾多 意粉質地彈牙 啖啖明太子~(*¯︶¯*) ‎ﻌﻌﻌ❤︎ 煙燻 BBQ醬焗T骨牛扒配薯菜 $178T骨牛扒好大塊 配埋個BBQ醬好夾薯角香脆份量都幾多 另外有啲蔬菜伴碟幾好食( ᵒ̴̶̷̤ꈊ˂̶̤̀ )✧‎ﻌﻌﻌ❤︎ 綠茶巴斯克芝士蛋糕 $68 ^•ﻌ•^呢度嘅蛋糕係自家製 每個禮拜口味都唔同 咁啱撞正我大愛嘅綠茶味💚 巴斯克芝士蛋糕好滑好creamy綠茶味冇搶咗芝士嘅味 二者balance得好好 好香芝士味🧀 但又唔會太膩 我同男朋友都覺得好好食 有機會一定會嚟試吓佢其他口味😛‎ﻌﻌﻌ❤︎ 雪糕朱古力心太軟 $78可能巴斯克芝士蛋糕太好味 呢個相比之下就冇咁出色🤣 唔算好流心 不過朱古力味好香濃 而且心形賣相好靚💓ꉂ꒰•̤▿•̤*ૢ꒱ ‎ﻌﻌﻌ❤︎
「每一個人,都在等一個人。
等待一個能夠看到你與眾不同的人。」

呢間係太子嘅ᴀᴡᴀɪᴛ ᴄᴀғᴇ & sᴛᴜᴅɪᴏ
裝修以純白木系為主 🤍🤎
仲有好多蠟燭同埋乾花做裝飾打卡好靚*⸜( •ᴗ• )⸝*
佢嘅巴斯克芝士蛋糕好好好味~
同埋原來佢仲有蠟燭工作坊合作🕯️

☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º· ☾˚‧º·

‎ﻌﻌﻌ❤︎ 明太子蟹棒海膽意粉 $128
賣相吸引 海膽鮮甜同埋都幾算幾多
意粉質地彈牙 啖啖明太子~(*¯︶¯*)

‎ﻌﻌﻌ❤︎ 煙燻 BBQ醬焗T骨牛扒配薯菜 $178

呢個相比之下就冇咁出色🤣
唔算好流心 不過朱古力味好香濃
而且心形賣相好靚💓ꉂ꒰•̤▿•̤*ૢ꒱
雪糕朱古力心太軟

‎ﻌﻌﻌ❤︎ Hojicha Chocolate Latte $50
佢個杯好靚 入口好滑
焙茶味好香 有啲朱古力味幾好味~
甜度適中啱啱好唔會太甜🤎🤍

Rose Latte
綠茶巴斯克芝士蛋糕
Hojicha Chocolate Latte
Rose Latte
等是一種跟耐性有關的解釋吧!餐廳環境不錯,食物質素還可以,當你以為滿意時,餐廳員工的態度可以幫餐廳評分拉到見底。餐廳落單員工記性可能很好,充滿自信,值得加獎,所以容不下客人多詢問兩句。餐牌上的留白,原來不是讓客人跟員工溝通的點。當你想多問兩句,員工跟餐廳的主題間的所不磨合顯然易見——沒耐性回答,即使只是想問非套餐包的飲品可以加錢叫其他與否。而記性方面,一個小時內的用餐時間見不到新客入翻枱,員工不用任何方法記下餐點。得來回應是薯條在半小時後還在炸,而問及後不用五分鐘就到面前。我等了,你呢?

是一種跟耐性有關的解釋吧!
餐廳環境不錯,食物質素還可以,
當你以為滿意時,
餐廳員工的態度可以幫餐廳評分拉到見底。
餐牌上的留白,原來不是讓客人跟員工溝通的點。
我等了,你呢?
呢間太子𝗰𝗮𝗳𝗲「等」走簡約白色風🤍星期6開12𝗽𝗺,好彩冇太早去唔係就要摸門釘😗 座位唔多,想嚟𝗯𝗼𝗼𝗸定位穩陣啲✨ .📍松葉蟹肉燴飯($138) 𝗤𝘂𝗲𝗲𝗻𝗰𝗿𝗮𝗯 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗶𝗰𝗲 蟹蓋內有滿滿蟹膏,撈埋燴飯一齊食鮮味濃郁🦀 燴飯忌廉份量掌握得唔錯,濕潤得嚟唔會膩 加埋蟹肉同蟹籽等配料真係幾好食👍🏻必點🤩! .📍軟殼蟹漢堡配𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁他他醬($118) 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 軟殼蟹炸得鬆脆唔油膩🦀 配上新鮮蕃茄🍅、沙律菜🥗同大量他他醬食落清新開胃 麵包挺身有光澤,包身鬆軟🍔 旁邊嘅薯條外脆內軟🍟,整體唔錯 .📍雪糕朱古力心太軟 ($78) 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗜𝗰𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 心太軟口感好軟滑,流心餡朱古力味濃郁🍫 旁邊配咗球雲呢拿雪糕🍨幾好食❣️ .📍熱情果芝士蛋糕($68) 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲食落口感軟滑,酸酸甜甜都幾好食🍰 .📍𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲/ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲($46) 2杯朱古力都有拉花☕️而且唔會太

呢間太子𝗰𝗮𝗳𝗲「等」走簡約白色風🤍
星期6開12𝗽𝗺,好彩冇太早去唔係就要摸門釘😗
座位唔多,想嚟𝗯𝗼𝗼𝗸定位穩陣啲✨

📍松葉蟹肉燴飯($138)
𝗤𝘂𝗲𝗲𝗻𝗰𝗿𝗮𝗯 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗥𝗶𝗰𝗲
蟹蓋內有滿滿蟹膏,撈埋燴飯一齊食鮮味濃郁🦀
燴飯忌廉份量掌握得唔錯,濕潤得嚟唔會膩
加埋蟹肉同蟹籽等配料真係幾好食👍🏻必點🤩!

📍軟殼蟹漢堡配𝗔𝘄𝗮𝗶𝘁他他醬($118)
麵包挺身有光澤,包身鬆軟🍔
旁邊嘅薯條外脆內軟🍟,整體唔錯

📍雪糕朱古力心太軟 ($78)
心太軟口感好軟滑,流心餡朱古力味濃郁🍫
旁邊配咗球雲呢拿雪糕🍨幾好食❣️

📍熱情果芝士蛋糕($68)
𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲
食落口感軟滑,酸酸甜甜都幾好食🍰

2杯朱古力都有拉花☕️而且唔會太甜
抹茶同朱古力平衡得好好🍵飲落幾香
焙茶就太淡,完全比朱古力味蓋過
2022-11-08 65 瀏覽
太子真係愈黎愈多cafe🥰🥰今日又嚟到一間小清新cafe😌呢間餐廳用白色做主調😍簡潔文青,門口仲有一張木櫈,可以一邊等位時一邊影相打下卡😝😝 當然入面都仲有唔少可以影相嘅位置😚😚超有feel😝😝🥢小食拼盤 $108四款酥炸可口香氣四溢嘅炸物,包括有魚寶、雞塊、洋蔥圈同埋魷魚圈😙😙伴碟有他他醬同芝士醬😻👍🏻中間更備有沙律菜中和一下油膩感,有份量夠曬誠意😚嗌返一份兩三人分享就最好不過🙌🏻🙌🏻🥢美國安格斯西冷配薯菜 $188店員建議試下佢地五成西冷牛扒,完全唔靭😽😽而且筋位牛脂位都唔多👍🏻👍🏻薯菜方面同樣誠意十足😝香脆薯角配茄汁,西蘭花、蘿蔔同香菇都溫熱熟透😻😻🥢Await 青醬帶子配巴馬火腿意粉 $118雖然標為辣味菜式,我自己就覺得辣度非常輕微👍🏻僅僅襯托出帶子嘅甜美,可謂平易近人恰到好處🥳厚肉帶子三大粒,調味雖唔算花巧,經牛油香煎後品嚐到最真實清新嘅味道🙌🏻👅🍵Matcha Latte $50京都美好園抹茶牛奶,賣相好似座山咁,面頭打咗少少奶泡😻成件事好精緻😝🍻Hojicha Yuzu Soda $38配搭有新鮮感,微澀焙茶撞柚子汁,飲落好似有啲啤酒味咁😻唔係太嗜甜嘅值得一試👍🏻👍🏻🍮

🥢小食拼盤 $108

🥢美國安格斯西冷配薯菜 $188

🥢Await 青醬帶子配巴馬火腿意粉 $118

🍵Matcha Latte $50

🍻Hojicha Yuzu Soda $38

🍮雪糕朱古力心太軟 $78
外層烤焗得剛剛好,口感綿軟鬆浮😝切開蛋糕就見到朱古力醬溢出,十分治癒😙配上雲呢拿雪糕,一口暖一口涼🤓每啖都有濃濃嘅朱古力甜美,非常滿足😚😚😚
黎到太子搵到一間好高質既cafe ☕️成間店以白色為主題 裝修帶有小小日式既感覺而且結合左手工蠟燭元素 一入去就見到佢地自家製既手工蠟燭🕯️設計同擺設都好有心思💕✨明太子蟹棒海膽意粉賣相十分吸睛 明太子+蟹棒+海膽 呢個組合叫人點抗拒呀😋海膽仲要好大塊超級好食😋😋😋✨Await 手打牛肉漢堡另一個餐廳推介 牛肉漢堡 🍔牛肉七成熟 完全唔會overcook牛肉肉質鮮嫩 而且好juicy 肉汁豐富係屬於高汁既漢堡!⭐️✨炸魚薯條估唔到佢小食都咁大份!性價比真心高🤩 炸魚都好有驚喜 超級大塊炸到外面好脆卜卜 但內裏既魚肉超嫩滑👍🏼✨甜品方面試左荔枝芝士蛋糕綿滑細膩既芝士蛋糕 加上淡淡既荔枝清香整體感覺好fresh 好清新✨飲品叫左一杯Flat white 同埋凍mocha 質素都好好 👍🏼可以慢慢歎

黎到太子搵到一間好高質既cafe ☕️

牛肉七成熟 完全唔會overcook
牛肉肉質鮮嫩 而且好juicy 肉汁豐富
係屬於高汁既漢堡!⭐️

✨炸魚薯條
估唔到佢小食都咁大份!
性價比真心高🤩

整體感覺好fresh 好清新
✨飲品叫左一杯Flat white 同埋凍mocha
質素都好好 👍🏼可以慢慢歎
2022-11-04 41 瀏覽
We did not book in advance, but was still able to get a table without queueing on a Sunday at 12:50pm.The store was not hard to find, as its logo on its storefront is hard to miss. The interior is very beautifully decorated with art in every corner. It is also environmentally friendly, as it uses Mazu straws.There are no lunch sets on weekends. We ordered Portobello Mushroom Black Truffle and Wild Mushroom Rice $118, Grilled Rice Ball with Salmon Steak and Crab Roe Salad $118 and Passion Fruit E
There are no lunch sets on weekends. We ordered Portobello Mushroom Black Truffle and Wild Mushroom Rice $118, Grilled Rice Ball with Salmon Steak and Crab Roe Salad $118 and Passion Fruit Espresso Soda $58. The portions were large and everything was well-seasoned. The prices for the food are acceptable, but the drinks are too overpriced. The espresso soda tasted like beer.
Overall, this cafe is a good place to chill at, as it is not extremely busy even on weekends.
2022-10-02
2022-10-30 39 瀏覽
文青優雅小店今天來到太子站的「等」吃晚餐,「等」位置十分方便,在旺角警署對面。餐廳裝修優雅簡潔,地方舒適。我們點了香烤羊架配薯菜,原條日式鰻魚飯,芝麻雞翼,白酒忌廉青口。首先來的是芝麻雞翼$68大大碟,有四隻大雞翼,還有日式沙律作盆伴菜,十分抵食哦。白汁忌廉煮青口$88,份量亦是十分多,還有蒜蓉包伴碟,簡直是一個main dish,不愛吃太多澱粉質的女士,這個可作為主菜的選擇呢!羊架配薯菜,份量亦是十分多,羊架有三大件,配菜有西蘭花,紅蘿蔔,車厘茄,紅椒,黃椒,真是豐富哦。原條鰻魚飯,鰻魚真是很大條,自己在外邊買也要百多元一條呢!真抵食哦!最後還有熱朱古力,菠蘿梳打,兩杯飲品都幾好味,今晚真是豐富飽足了。
文青優雅小店

二訪位於太子的 ᴀᴡᴀɪᴛ內裏依然保持簡潔的風格位於角落的打卡位仍然存在週末傍晚時分到訪 雖然還沒到晚餐時段 但店內仍然半滿 可見人氣也不減餐牌款式亦十分多元除了意粉 飯 還有扒類等主菜加錢可配有餐湯餐包等等 自由度很高小食和甜品方面也有多款選擇𓋪 白酒忌廉青口最近看到餐牌有就會點來嚐一下的小食 青口份量不少 每隻都吸收了 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的忌廉汁飽滿又 ᴊᴜɪᴄʏ 的鮮味 𓋪 日式煎飯團香煎三文魚扒配蟹籽沙律主菜點了很有特色的煎飯團兩件拌上飯素的飯團裏上紫菜輕煎後外表微脆 口感豐富配上兩件三文魚扒及開胃的沙律是個很不錯的配搭𓋪 蕃茄帆立貝海鮮意粉蕃茄醬帶有一點點微辣不會很嗆 反倒更開胃ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 有大帆立貝 配上大蝦魷魚等豐富材料比起白醬意粉 覺得這個更有驚喜𓋪 熱情果芝士蛋糕甜品款式每天都不一樣 當日兩款戚風蛋糕都售罄了不過熱情果芝士蛋糕也很不錯芝士蛋糕配上酸甜味 中間還有熱情果籽減輕了平時芝士蛋糕帶來的膩感𓎺 百香果梳打𓎺 𝘈𝘸𝘢𝘪𝘵 𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦招牌飲品 ᴀᴡᴀɪᴛ sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 以濃縮咖啡 柚子汁 檸檬汁製成主調較酸 同時間喝到三種味道 很特別百香果梳打帶點清爽
二訪位於太子的 ᴀᴡᴀɪᴛ

他們的餐牌也破格新增了幾款丼飯類
是間有創意 又勇於創新的 ᴄᴀғᴇ
2022-10-21
2022-10-25 55 瀏覽
同朋友食野就係要搵番間文青cafe坐下,可以慢慢傾下計,尼間cafe一入到去已經觉得好舒服,有不同既植物佈置下,有小清新同木系既感覺☺️☺️我地叫左明太子蟹棒海膽意粉($128)、手打牛肉漢堡($118)、水牛城雞翼($58)、Matcha Latte($46)、Early Grey($35)、海鹽雪糕($68)意粉黎講我就最仲意明太子,尼個仲有埋蟹棒同海膽,就即刻選擇左😍😍每一條意粉包住左好多汁,估唔到仲有好多三文魚籽!!!個burger 都幾大份,仲有埋薯條!個包本身都好香同好厚,重點係!!個牛肉漢堡好厚,煎得真係岩岩好,加埋蕃茄同生菜個d,女仔一啖都真係未必食得曬!個雞翼都好正,一啖落去勁juicy,仲幾熱甘!唔錯唔錯😍😍食完尼d雖然已經好包!但係有甜品又點可以放過!我地就叫左海鹽雪糕,即使開番胃甘🤣🤣笑死,見到佢仲有其他幾特別既甜品,例如青檸芝士蛋糕,下次有機會都想試下!!☺️☺️飲品方面matcha latte既拉花好靚,而且唔係好甜,岩岩好,early grey茶味都好香濃🥰

手打牛肉漢堡
水牛城雞奕
海鹽雪糕
Early  Gray
Matcha  latte
今日工作至八點幾,約咗朋友來一個短聚,他選擇了屋企附近的等,純粹傾偈傾偈。旺角警署附近,非常容易搵,店面白雪雪,簡約設計, 10分喜愛年青人口味,很有文青feel,相信營運者,亦都是年輕人。,餐牌上,都係一般的cafe菜式,由於比較夜,懶健康的選擇了沙律,我選擇了三文魚扒沙律,朋友選擇了羊架沙律,黑醋汁在碟邊另上。三文魚扒,有兩件,一大一少,我嫌份量比較少,但羊架,都有兩件,反而大件D,size份量都唔錯。新鮮乾爽嘅菜底,都唔錯。由於沒有set,全部散嗌,所以並沒有加飲品。但是飲品價錢都不算太貴, 30幾蚊,都可以有一杯普通的。

三文魚扒沙律,配黑醋汁
三文魚扒沙律,配黑醋汁
「每個人,都在等一個人,等待一個能看見你與眾不同的人。」如果你有睇過九把刀《等一個人cafe》,一定對呢個句子好熟悉😛。果時睇完套戲就一直好想去台灣既實體店,台灣果個就未去到喇,去住香港太子既「等」cafe先😛淺白色配木紋既簡約裝潢,有種放鬆既舒適感,好適合都市人忙裏偷閑。*松葉蟹肉燴飯 $98*蟹🦀️腳已經剝好,一咬已經食到蟹肉,燴飯都好濃味,見到有一絲絲既蟹肉喺入邊,而飯粒唔會淋,食完一碟都唔會覺得膩🤤。*五味丼飯(海膽、帶子、蟹棒、蟹籽、三文魚籽)$118*係café可以食到咁日式既菜色較為少見,海膽份量都多而鮮甜,唔輸俾日本餐廳質素,兩粒帶子、配埋爆醬三文魚子同蟹子,撈飯好正。*白酒忌廉青口 $88*汁既味道略嫌有D咸,好彩有蒜蓉包沾來食,啱啱好中和返。*雪糕朱古力心太軟 $78*呢個心太軟有少少失望,切開冇流心感覺,熟左D😿*Await Signature $48*呢款都幾特別,咖啡中帶有柚子既微酸,酸同苦兩個口味balance到。
「每個人,都在等一個人,等待一個能看見你與眾不同的人。」

*松葉蟹肉燴飯 $98*

*五味丼飯(海膽、帶子、蟹棒、蟹籽、三文魚籽)$118*

*白酒忌廉青口 $88*
汁既味道略嫌有D咸,好彩有蒜蓉包沾來食,啱啱好中和返。

*雪糕朱古力心太軟 $78*
呢個心太軟有少少失望,切開冇流心感覺,熟左D😿

*Await Signature $48*
2022-10-23 42 瀏覽
▪️#蒲燒鰻魚飯 HKD$158鰻魚控注意⚠️起浮誇鰻魚飯來了~~店家超佛心一整條鰻魚直接來😍超吸睛的~鰻魚很香搭配鰻魚汁整個很滿足☺️▪️#紐西蘭肉眼配薯菜 HKD$168店家推薦5成熟雖然上桌時感覺像7成熟🤣🤣但口感卻不像7成那麼硬蘑菇汁配上肉汁超好吃但我覺得他們的薯菜讓我更驚喜我原本對薯角沒什麼好感但他們的薯角外脆內軟而且不是軟到像薯泥,非常讚另外很像小香腸的紅蘿蔔🤣🤣味道很清甜入味很好吃😋▪️#炸魚薯條 HKD$98這不是小吃嗎怎麼可以那麼大份😱😱店家真的完全沒有客氣的兩大塊炸魚、薯條、沙拉這已經是一個主菜了🤣Cp值很高~炸物都是現炸所以都很香脆🥰▪️#青檸芝士蛋糕 HKD$68這是店家自製的蛋糕必點‼️濃濃的芝士味🧀配上青檸香氣和微酸解膩整體搭配很好👍🏼 ▪️#matchaLatte HKD$50杯子超美🤩日本京都美好園抹茶粉入口順口茶粉幼細🍵甜度適中 ▪️#熱情果有汽咖啡 HKD$58這次是我第一次喝有汽咖啡覺得很特別加上百香果酸酸的味道比起一般咖啡清爽💮基底是特濃咖啡喔若喜歡奶香/甜控的可能不太適合喔小店位於太子的酒吧街門面以白色為主非常顯眼內𥚃以木質為主很是溫馨🪵🪵菜單像一本雜誌店內也有

▪️#蒲燒鰻魚飯 HKD$158
鰻魚控注意⚠️
起浮誇鰻魚飯來了~~
店家超佛心

蘑菇汁配上肉汁超好吃
但我覺得他們的薯菜讓我更驚喜
我原本對薯角沒什麼好感
但他們的薯角外脆內軟
而且不是軟到像薯泥,非常讚
另外很像小香腸的紅蘿蔔🤣🤣
味道很清甜入味
很好吃😋
紐西蘭肉眼配薯菜

▪️#炸魚薯條 HKD$98
這不是小吃嗎
怎麼可以那麼大份😱😱
店家真的完全沒有客氣的
兩大塊炸魚、薯條、沙拉
這已經是一個主菜了🤣

是文青慢活好地點🦦
感覺聖誕節🎄在這邊會很有氣氛
但場內座位有限
記得要先訂位喔🥰

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍 西洋菜北街159A號恆安大樓地舖
📞 55663078
🕑 12:00-21:30
2022-10-19 420 瀏覽
💖 等 (太子)✨太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️講起個「等」字,你會諗起啲咩?🤔你會諗起等一個人的咖啡定係衛蘭嘅在月台上等你?講起「等」我就諗起好多餐廳都要要等位🥺呢間餐廳亦都係叫做人氣旺盛嘅餐廳😆我之前經過都見到佢要等位㗎!-松葉蟹肉燴飯🦀 $138啊~😩我一直都仲未食到大閘蟹😭未食到有好掛住嘅時候,唯有食住松葉蟹頂住檔先😢終於食到一個有蟹殼又唔係裝飾嘅夾羅燒!下個月去大阪我男朋友已經話會瘋狂帶我去食夾羅燒😚太正了👏🏻呢個飯撈埋甲羅燒一齊食,勁有鮮味🥰我最鍾意佢入邊有少量翠玉瓜作配搭食落去個飯更加有口感🤩-明太子蟹棒海膽意粉🍝 $128喺OpenRice見到勁多人推介所以我就毫不猶豫地叫咗一份😚除咗明太子、海膽之外,仲有蟹棒同埋三文魚籽,份量剛好,唔會話太膩。不過佢唔係粉粉橙橙嘅嗰一種明太子,但天使麵一樣好正😋題外話!建議大家要食埋紫蘇葉!連埋海膽一齊食會更加鮮美😍-白酒忌廉青口🍶 $88OMG!!!份量也太多了吧😳竟然差唔多過10隻!青口冇雪味之餘好厚肉,重白酒香😉忌廉汁香香滑滑,配埋佢哋已經煎向左嘅煙肉🥓增加鹹香味👍🏻另外旁邊仲配埋蒜
💖 等 (太子)
✨太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖

-松葉蟹肉燴飯🦀 $138

-明太子蟹棒海膽意粉🍝 $128

-白酒忌廉青口🍶 $88

OMG!!!份量也太多了吧😳竟然差唔多過10隻!青口冇雪味之餘好厚肉,重白酒香😉忌廉汁香香滑滑,配埋佢哋已經煎向左嘅煙肉🥓增加鹹香味👍🏻另外旁邊仲配埋蒜蓉包,香脆可口,沾少少忌廉汁一齊食,超級正🥰

-是日甜品🍰 $68

最後,我揀咗柚子芝士蛋糕,柚子醬淋喺面,所以味道較濃郁🫰🏻❤️

-玫瑰茉莉花茶🌼 $52
天氣冷,女孩子就更加要飲返杯熱茶,有玫瑰加埋茉莉花清香撲鼻👏🏻飲完就會變香娃娃🪆

-Rose Latte🌹 $42
玫瑰fans又出動🤭我真係勁鍾意玫瑰嗰陣花香味😳加埋Latte嘅奶香真係有超順滑嘅口感🤩
2022-10-19
  • 明太子蟹棒海膽意粉
  • 松葉蟹肉燴飯
Cafe結合左手工蠟燭元素 幾特別✨店內有好多蠟燭同乾花擺設 環境好舒服 仲有打卡位添😚.📌日式煎飯團香煎三文魚扒配蟹籽沙律 $118平時去日式串燒店 都好鍾意食燒飯團🍙呢到做得唔錯 面頭煎到好脆 咬落飯粒好煙韌 粒粒分明🤩雖然佢望落好深色 但醬油味唔會好濃 有啲七味粉同芝麻調味 幾香口 唔會太重口味 幾啱我心意🥰三文魚扒有兩塊 份量幾足🍣煎到個皮都脆卜卜 但個肉就比較鞋🙈不過冇腥味 都唔錯😆旁邊仲有牛蒡漬同蟹籽沙律 都幾豐富🥳不過原本require沙律醬另上 但店員話冇醬 點知是有的🫣.📌蕃茄帆立貝海鮮意粉 $128意粉好出色 口感好彈牙煙韌 個蕃茄味好濃 酸酸甜甜 仲有啲蕃茄肉 勁開胃🍝最正係唔止得帆立貝 仲有好多海鮮 有三隻蝦🦐三隻魷魚圈🦑三隻青口🦪好足料❣️.📌Brownie $68兩款朱古力甜品呢個會推介啲🍫焗到外面好脆 入面就好軟綿好濕潤😚食落好有心太軟嘅感覺🤣不過就有核桃碎碎 增加口感💕底仲有朱古力醬 朱古力味係好濃郁 但就比較甜膩 食一半就好滯🥺.📌雪糕朱古力心太軟 $78呢一款反而口感冇咁好 出面唔脆 係鬆軟嘅蛋糕咁🍰不過切開真係好流心🤎朱古力味同樣濃郁 但就更加甜….

📌日式煎飯團香煎三文魚扒配蟹籽沙律 $118

📌蕃茄帆立貝海鮮意粉 $128

📌Brownie $68
Brownie

📌雪糕朱古力心太軟 $78
呢一款反而口感冇咁好 出面唔脆 係鬆軟嘅蛋糕咁🍰不過切開真係好流心🤎朱古力味同樣濃郁 但就更加甜….媽咪完全頂唔順🙈啱螞蟻人🐜好彩佢隔離有一球雲呢拿雪糕同埋穀物脆脆 可以中和下🍦

📌鳳梨有氣咖啡 $58
冇乜鳳梨味🍍有少少失望🙍🏻係得最底少少少少菠蘿肉🤏🏻飲落似普通espresso tonic☕️
鳳梨有氣咖啡

📌冰凍蜜桃茶 $38
茶底唔算好濃 加埋清甜嘅蜜桃汁 幾清新🍑最驚喜係面頭啲桃肉唔係罐頭桃 係新鮮嘅黃桃💛
冰凍蜜桃茶
Brownie