2021-09-30 50 瀏覽
收工約咗friend黎呢間文青cafe打卡聚舊。餐廳裝修簡約,店入面佈置左好靚既乾花同綠色植物,配合柔和既音樂,環境好舒適!好岩同朋友坐低傾吓計。我哋叫咗明太子蟹棒海膽意粉同All day breakfast,朋友仲叫咗杯抹茶latte。明太子蟹棒海膽意粉意粉彈牙,每條意粉都掛滿明太子醬,入口香濃。蟹棒啖啖肉,咸香明太子加埋鮮甜海膽同三文魚子,味道層次豐富。All day breakfastAll day breakfast非常豐富,有雞骨腸、煙肉、煙三文魚、玉子燒、炒野菌、蕃茄、沙律同麵包。其中雞骨腸非常特別,用雞骨串住肉腸烤製。朋友嘅抹茶latte,拉花十分精美,用上日本宇治美好園嘅抹茶粉,抹茶味細緻香濃。。。等太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖。。#等 #等一個人咖啡 #awaitcafestusio #await_coffee #await_studio

我哋叫咗明太子蟹棒海膽意粉同
All day breakfast,朋友仲叫咗杯
抹茶latte。

All day breakfast

太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖

2021-09-27 58 瀏覽
早幾日去咗位於太子嘅 Await Cafe & Studio一入到去好似去咗另一個世界甘 店內佈置幾靚 講下啲食物先 我就嗌咗松葉蟹肉燴飯同明太子蟹棒海膽意粉 不得不說真心好食到令人驚艷飲品就試咗店主特別推介 使用咗京都百年茶舖美好園嘅Matcha Latte 京之香 同 佢哋嘅 signature coffee 松葉蟹肉燴飯 : 必食之選 擺盤上非常有心思 擺翻成隻蟹甘靚靚甘上枱 而個燴飯非常足料 有蟹籽 蟹肉 蟹鉗 而一打開個蟹蓋係超多蟹膏醬 同個飯超夾明太子蟹棒海膽意粉 : 明太子非常足料 蟹棒啖啖肉 成個意粉好creamy 好好食然後野飲方面乙Matcha Latte 幾香 拉花拉得好靚 我就飲Await Signature 係柚子,檸檬加埋Espresso 好清新 我個人嚟講好鐘意 總括嚟講非常唔錯
一入到去好似去咗另一個世界甘 店內佈置幾靚

明太子蟹棒海膽意粉 : 明太子非常足料 蟹棒啖啖肉
成個意粉好creamy 好好食
  • 松葉蟹肉燴飯
  • Await Signature
2021-09-26 1742 瀏覽
喺太子嗰頭上完堂, 同朋友去咗附近食晏見到呢間Await Cafe and Studio簡潔又溫馨嘅裝修風格好符合我哋嘅氣質於是就揀咗呢一間入到去發現店裏面佈置左乾花同綠色植物, 配搭柔和嘅純音樂, 令人有種置身於大自然嘅舒適感<明太子蟹棒海膽意粉>大食妹喺OpenRice見到比較多人嗌明太子蟹棒海膽意粉, 個樣望落唔錯, 就揀咗呢份明太子蟹棒海膽意粉上面鋪咗幾舊好新鮮嘅三文魚子、蟹棒同海膽下面係混合咗好多明太子嘅意粉意粉比較硬身, 係大食妹鍾意嘅口感, 味道鹹鹹地, creamy得黎又唔會膩除咗明太子蟹棒海膽意粉, 大食妹見松葉蟹肉燴飯同Await青醬帶子配巴馬火腿意粉都幾多人嗌大家可以試吓再同大食妹分享究竟好唔好食<黑松露醬大啡菇漢堡>素食嘅朋友就嗌咗份黑松露醬大啡菇漢堡非常可惜, 如果係大食妹就會嗌大熱嘅手打牛漢堡黑松露醬大啡菇漢堡漢堡包鬆軟而甜甜地, 裏面夾着水份充足嘅大啡菇、蕃茄、生菜, 配搭香濃嘅黑松露醬, fresh得黎又唔會好dry配菜係薯條, 即係叫即炸, 要等一陣, 但非常香口好多客人都有嗌嘢飲, 聽講佢嘅茶葉都係黎自京都百年茶舖美好
喺太子嗰頭上完堂, 同朋友去咗附近食晏
於是就揀咗呢一間
<明太子蟹棒海膽意粉>

明太子蟹棒海膽意粉上面鋪咗幾舊好新鮮嘅三文魚子、蟹棒同海膽

下面係混合咗好多明太子嘅意粉

大家可以試吓再同大食妹分享究竟好唔好食

<黑松露醬大啡菇漢堡>
素食嘅朋友就嗌咗份黑松露醬大啡菇漢堡
非常可惜, 如果係大食妹就會嗌大熱嘅手打牛漢堡

配菜係薯條, 即係叫即炸, 要等一陣, 但非常香口

好多客人都有嗌嘢飲, 聽講佢嘅茶葉都係黎自京都百年茶舖美好園, 其中Matcha Latte同Hojicha Latte更加係餐廳推介
2021-09-24 904 瀏覽
位於太子的Await studio cafe,是一間鬧市中的慢活咖啡店。餐廳前身是尖沙咀Shhh Cafe Studio,在4月時搬往太子後,人氣依然沒減。當天過了中午吃飯時段光顧,仍有不少人排隊。在炎炎夏日,站在街中等侯,其實真的頗辛苦呢~ 餐廳裝潢以白色小屋為設計靈感,配上天然木系餐桌、乾花和綠色植物,再加上波希米亞風的打卡位,吸引文青愛好者光顧哦! 食物方面跟一般咖啡店無異,有全日早餐、意粉、漢堡、蛋糕等等。不過假日光顧,沒有午餐,只能單點唷~ 煙三文魚貝果 $78 煙三文魚脂肪豐盈,油脂甘香,鹹香十足。不過貝果烤得不夠久,邊位不夠脆,口感超靭,有點難吞嚥呀。 青瓜蘋果梳打 $38柚子芝士蛋糕 $68 是日蛋糕有四款,全部都是芝士蛋糕。柚子芝士蛋糕是當中較為清爽的味道,但餅底不夠完整,有點失望呀。紫薯拿鐵 $40 有心心拉花的紫薯拿鐵,賣相不錯,味道也不俗。 不知道是不是天氣太熱的關係,某服務員的服務態度有待改善。問服務員有什麼蛋糕,她不回答走開了,幾分鐘後大大力放下蛋糕餐牌😂。每次上菜,我不停說謝謝,但她也沒回應。連旁邊幾桌的客人也說,發生什麼事了🙈。
位於太子的Await studio cafe
,是一間鬧市中的慢活咖啡店。

煙三文魚貝果 $78

青瓜蘋果梳打 $38

柚子芝士蛋糕 $68

紫薯拿鐵 $40

有心心拉花的紫薯拿鐵,賣相不錯,味道也不俗。

不知道是不是天氣太熱的關係,某服務員的服務態度有待改善
2021-09-18
🅰︎🆆🅰︎🅸🆃 🅲🅰︎🅵🅴 🅽 🆂🆃🆄🅳🅸🅾︎🇭🇰純白木系打卡cafe咁啱等一兩張枱就有所以決定試一試🥰乾花嘅裝飾好靚🌸聽講甜品好出色 但係今次太飽無試到🥺﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/明太子蟹棒海膽意粉🍝 $118/白汁忌廉creamy🫕明太子果唔重🙈海膽單獨食幾甜唔苦 但係撈埋意粉就完全被蓋過🥺表頭嘅三文魚籽反而加咗份鹹香🐟整體無想象中咁特別😢/松葉蟹肉燴飯🦀 $128/蟹膏醬擺喺蟹蓋入面好有gimmick🦀撈埋risotto食好夠味好邪惡😍蟹肉都差唔多啖啖食得到🥰所以唔會太膩🤍唯獨蟹鉗無咩肉/紫菜𝑇𝑎𝑐𝑜配牛油果莎莎醬🌮 $78/好得意😍牛油果🥑夠creamy令個醬好fresh又有紫洋蔥🧅同橄欖油吊味☺️最正嘅炸紫菜🤤日西crossover原來又幾夾 可惜稔咗唔夠脆/𝑆𝑤𝑒𝑒𝑡 𝑃𝑜𝑡𝑎𝑡𝑜 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 $40/好濃紫薯味但係甜度約7分 飲多幾啖會漏🙈/𝐻𝑜𝑗𝑖𝑐ℎ𝑎 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑜𝑑𝑎 $38/有啲失望唔係好夾🥲﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)味道: ♡♡♡環境打卡: ♡♡♡♡性價比: ♡♡♡Encore指數: ♡♡♡﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🅰︎🆆🅰︎🅸🆃 🅲🅰︎🅵🅴 🅽 🆂🆃🆄🅳🅸🅾︎

好濃紫薯味但係甜度約7分 飲多幾啖會漏🙈

/𝐻𝑜𝑗𝑖𝑐ℎ𝑎 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝑆𝑜𝑑𝑎 $38/
有啲失望唔係好夾🥲

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🌟整體評分 (滿分: ♡♡♡♡♡)
味道: ♡♡♡
環境打卡: ♡♡♡♡
性價比: ♡♡♡
Encore指數: ♡♡♡
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2021-09-23 42 瀏覽
【波希米亞風路線cafe😚】/////上星期去左一間行波希米亞風路線cafe😚純白色嘅牆壁有乾花、綠色植物點綴 簡簡單單 好舒服😌主食嚟講有松葉蟹肉燴飯、手打牛漢堡、Await青醬帶子配巴馬火腿意粉等等👀店主特別推介❗️由日本京都百年茶舖美好園材料製成嘅Matcha Latte🍵京之香 & Hojicha Latte明珠 真材實料🥰.👉🏻明太子蟹棒海膽意粉幾surprise有三文魚籽 配意粉有加分~海膽味道一般 蟹棒凍凍地幾有鮮味每條意粉沾滿明太子 creamy又辣辣地😋.👉🏻Wild apple🍎& Cinnamon 好中意呢set杯碟嘅顏色(´▽`)茶包浸住慢慢都散發到蘋果同玉桂嘅香味🌼.👉🏻無花果伯爵茶戚風蛋糕🍰每日新鮮製作嘅蛋糕 味道輕盈 甜度剛剛好😽蛋糕中間除左cream 都夾住幾塊清甜嘅無花果—————📍Await Cafe & Studio太子西洋菜北街159A號恒安大廈地下
【波希米亞風路線cafe😚】
/////

👉🏻明太子蟹棒海膽意粉
幾surprise有三文魚籽 配意粉有加分~
海膽味道一般 蟹棒凍凍地幾有鮮味
每條意粉沾滿明太子 creamy又辣辣地😋

👉🏻Wild apple🍎& Cinnamon
好中意呢set杯碟嘅顏色(´▽`)
茶包浸住慢慢都散發到蘋果同玉桂嘅香味🌼

📍Await Cafe & Studio
太子西洋菜北街159A號恒安大廈地下

2021-09-17
2021-09-21 70 瀏覽
其實未打過食評,點知一打就打負評。話說今日本來去個間cafe無開,所以事但見到依間cafe裝修靚靚地而且入面都有客人就入咗去。我就叫咗個smoked salmon bagel,嚟到一叉落去個bagel到硬到好似食法包咁都算,打開個包一陣臭腥味三文魚傳入我個鼻喺未食都嗅到,D菜係冇任何汁,cream cheese少得可憐,包、菜、三文魚完全分離,重要唯一可以好食嘅cream cheese比腥臭三文魚smoked到變blue chesse啊🤮完全成碟嘢放咗係到!希望下次用料新鮮啲,唔會再有人食到臭魚法包 Thanks!
其實未打過食評,點知一打就打負評。
D菜係冇任何汁,cream cheese少得可憐,
希望下次用料新鮮啲,唔會再有人食到臭魚法包 Thanks!
Smoked  salmon  bagel

好耐之前佢地仲喺尖沙咀嗰邊試食過一次 食物質素都唔錯 環境又靚💕搬咗嚟太子之後都好高人氣 今日就嚟食𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉🥰店嘅佈置好靚 好多乾花同植物 好大自然嘅感覺🌸.📌明太子蟹棒海膽意粉 $108意粉係撈咗明太子醬 份量適中 唔會好濃味😛啲意粉幾煙韌彈牙 仲好掛汁 啲醬痴滿晒🤩有兩條蟹棒係爭鮮蟹柳嘅𝒔𝒊𝒛𝒆🤣蟹柳唔係𝒄𝒉𝒆𝒂𝒑野 似日本壽司店用嗰啲🍣🇯🇵面頭啲海膽唔腥 都鮮甜😚.📌𝑨𝒘𝒂𝒊𝒕手打牛肉漢堡配薯條 $108原本佢係配薯條但+$10轉咗做番薯條🍠番薯條偏幼身 食落清甜 炸得好脆🤤漢堡扒幾𝒋𝒖𝒊𝒄𝒚唔乾 牛味好濃🐮內餡仲有芝士,生菜,洋蔥,火箭菜🤩麵包有用牛油烘過 外脆內鬆軟🥰包身甜甜地 成個漢堡包好正🤤.📌𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆跟餐會送指定餐飲/餐湯 都好多選擇😆但飲唔出榛子味…可能咖啡味太重☕️.📌羅宋湯材料都豐富 偏酸幾開胃 但係凍嘅...呢個扣咗分😢
📌明太子蟹棒海膽意粉 $108

𝑨𝒘𝒂𝒊𝒕手打牛肉漢堡配薯條
𝑯𝒂𝒛𝒆𝒍𝒏𝒖𝒕 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
羅宋湯
2021-09-04 25 瀏覽
去過咁多間各有特色的cafe, 其實我最鍾意的就係簡樸自然系!所以Await cafe真係完全係我杯茶!店裡面純白背景,充滿乾花,植物,感覺非常舒服!我試左佢地的主打松業蟹肉燴飯同手打牛漢堡,兩樣都非常有水準!蟹肉燴飯勁多蟹肉,新鮮又creamy,最驚喜係以為個蟹蓋只係裝飾,翻開勁多蟹羔勁香🤩漢堡個包烘過又脆又香,塊牛又香又juicy! 飲品當然係叫京都美好園出品的Matcha latte 同Hojicha latte 啦!好少飲到咁香滑的焙茶,勁滿足😬

2021-09-01 34 瀏覽
🌸明太子蟹棒海膽意粉$118味道:🐣🐣🐣🐣🐣有驚喜係有三文魚籽👍🏻👍🏻好新意粉有好多明太子,味道唔錯,海膽就一般,整體來講都幾好食既👍🏻👍🏻🌸混醬薯條🍟 $58味道:🐣🐣🐣🐣🥚個松露醬好好食😋但個明太子醬就一般,有陣鯹味😂🤔🤔薯條🍟炸得剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻🌸Mocha $42 味道:🐣🐣🐣🐣🥚咖啡味濃,拉花好靚👍🏻👍🏻👍🏻🌸紫薯Latte $46拉花都好靚👍🏻👍🏻唔會太甜👍🏻👍🏻紫薯味重👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
🌸明太子蟹棒海膽意粉$118

🌸紫薯Latte $46
拉花都好靚👍🏻👍🏻唔會太甜👍🏻👍🏻紫薯味重👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
2021-08-31 32 瀏覽
.等 📍太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖環境:🐣🐣🐣🐣🐣服務:🐣🐣🐣🐣🐣🌸明太子蟹棒海膽意粉$118味道:🐣🐣🐣🐣🐣有驚喜係有三文魚籽👍🏻👍🏻好新意粉有好多明太子,味道唔錯,海膽就一般,整體來講都幾好食既👍🏻👍🏻🌸混醬薯條🍟 $58味道:🐣🐣🐣🐣🥚個松露醬好好食😋但個明太子醬就一般,有陣鯹味😂🤔🤔薯條🍟炸得剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻🌸Mocha $42 味道:🐣🐣🐣🐣🥚咖啡味濃,拉花好靚👍🏻👍🏻👍🏻🌸紫薯Latte $46味道:🐣🐣🐣🐣🥚拉花都好靚👍🏻👍🏻唔會太甜👍🏻👍🏻紫薯味重👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣

📍太子西洋菜北街159A號恆安大樓地舖

🌸紫薯Latte $46
拉花都好靚👍🏻👍🏻唔會太甜👍🏻👍🏻紫薯味重👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
2021-08-24 37 瀏覽
八月尾找緊暑假的尾巴要搵下啲媽媽級聚下呢間Cafe近住太子港鐵站交通方便,大家就腳,而且聽講食物質素唔錯。平日,我哋又早到嚟食lunch 所以就不用等位,朋友話假日就多人流要等下。我揀咗Await青醬帶子配巴馬火腿意粉$108,咖啡係可以有好多選擇,還不需要加錢嚟得Cafe梗係飲杯咖啡☕️嘆下,我叫左杯flat white 香濃拉花咖啡,味道醇厚不苦澀用青醬汁配意大利粉我較少食,配合起來味道也不錯,只有微微嘅辣味,加上炸脆嘅巴馬火腿,十分香口
八月尾找緊暑假的尾巴要搵下啲媽媽級聚下

香濃拉花咖啡,味道醇厚不苦澀
2021-08-24 28 瀏覽
等是一種浪漫嗎對在下而言只是一種浪費..浪費時間 浪費心情 也浪費了那顆等著的心..今天又出門吃飯了我的長假期就只剩下這幾天時間長了 人會怠慢 更會麻目而這些心情 再表達也只有自己明白因為 根本沒有人會去在意你Wild Apple & Cinnaman $35看名字像是鮮沖 看價錢似是茶包反正在下今天不想喝咖啡就試試喝茶吧答案是 茶包再在果然什麼都能做出茶包了然後還發現自己好白痴明明餐牌寫明用Pukka 的🤣茶包味道和鮮沖的真的差好遠等待食物的過程裡除了旁邊桌的漢堡外不斷佔領我臭覺的就是那些擺放的蠟燭味道店員會安排客人坐在同一邊是方面照顧還是方面客人拍照打卡位🤔A Wait 青醬帶子配巴馬火腿意粉 $118餐牌表示帶辣但青醬又怎會是辣的 🤔再且再下沒有辣感 😅反而言之好像沒有九層塔的香味份量不大的意大利麵上面放上幾片乾巴馬火腿片好乾 😆有像吃沙甸魚乾的感覺整體而言食物普普通通環境是不差 但人聲也太多了明明只剩4枱 加上員工之間的閒聊變得像茶餐廳一樣 😑

是一種浪漫嗎
對在下而言只是一種浪費..
浪費時間 浪費心情 也浪費了那顆等著的心..

今天又出門吃飯了

明明只剩4枱 加上員工之間的閒聊
變得像茶餐廳一樣 😑
2021-08-24
2021-08-21 53 瀏覽
🍞明太子蟹棒海膽意粉 必食🤎意粉本身好creamy , 明太子好足料,有忌廉的甜味又有少少辣辣地好惹味💕重點係!海膽係高質既🤩一啲臭味或腥味都冇,加左落意粉到令Creamy個口感更加突出👍🏻👍🏻方包本身都唔鐘意海膽但都覺得好好食呀~.🍞菠蘿雞扒漢堡雞肉炸得又脆又嫩🍗配上Await 秘製辣醬同菠蘿,感覺就清新好多😚食落一啲都唔油膩,而且仲會配炸蕃薯條,軟糯軟糯既口感好正🥰雖然未算好特別,但性價比都唔錯既~.🍞百香果芝士蛋糕 蛋糕是自家製,同樣走輕盈清新路線🍰🍰百香果酸酸甜甜✨芝士味唔重,但保留左軟滑既口感,食完蛋糕都唔會覺得邪惡🌻.𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂食物選擇幾多,質素都唔錯💛最推介就係個海膽意粉,回訪都會再食🌟🌟整體感覺都好舒服🪵🌻店主佈置左好多花草,好多文青打卡位📷但又未到少女少大爆發個種🤣同男友拍拖都幾適合,呢到仲係Dog-friendly 架🐶.
🍞明太子蟹棒海膽意粉

明太子海膽蟹棒意粉
明太子蟹棒海膽意大利粉
百香果芝士蛋糕
2021-08-19 52 瀏覽
太子一間勁文青CAFÉ ! 佢入面仲有一個角落比人打卡﹐我真係極喜歡波希米亞風 / 日式既CAFÉ ! ! ! 一邊食野一邊感受下個環境呢種感覺又寧靜又舒服。本身想試埋佢地既抹茶巴斯克芝士蛋糕 / 有幾款網上睇到想食既﹐可惜店員話已經無晒了。下次有機會想試埋個松葉蟹肉燴飯﹐見到好多人都好推薦咁 ! (๑•̀ㅂ•́)و ◍ 香煎羊架配薯菜 ₁₆₈羊味十足 ! 一食落去個口感好好﹐食落去唔會好硬好軔咁﹐而且啲羊羶味都處理得好好﹐冇羶味之餘煎出黎都唔油膩。另外羊架下層既薯蓉都做得唔錯﹐有種好似以前細個食既歐陸滋味杯既感覺﹐拾回童年食薯蓉既味道﹐入面仲有啲細細粒既薯仔增加左個口感。 ◍ 蕃茄蟹籽蟹肉意粉 ₁₀₈份量岩岩好 ! 入面仲有好多蕃茄粒同埋洋蔥﹐食落好香同埋蕃茄味好足 ! 仲有兩大條蟹棒同一啲蟹籽作伴 ! 望到個底仲有好多蕃茄既醬汁再撈埋啲意粉食好好食。 ◍ 荔枝茶 ₃₈呢杯跟午餐唔洗加錢都可以飲到 ! 個茶底幾濃﹐輕輕咁帶出少少荔枝味﹐仲有粒好大既荔枝果肉係入面 ! 唔係出面好甜個種荔枝茶﹐幾鍾意呢一杯 !
香煎羊架配薯菜

◍ 香煎羊架配薯菜 ₁₆₈