2021-11-17 39 瀏覽
經過深水埗,又來試這間特色的粉面店。因為餐廳裝修新淨,光猛,結人一種很舒服的感覺,加上又近地鐵站,地點非常方便。手撕雞湯麵它的手撕雞好味, 味道不會太辣, 加上青瓜絲,蓮偶片,味道非常清新。再者, 他的雞吃不出有冰鮮味, 加上濃濃的雞湯,令到整個配搭非常好味。湯餃和煎餃它的餃子皮很滑, 叫了九菜豬肉餃, 餃子味香甜, 九菜味不會丸搶, 吃了也不會有口臭的問題。煎餃子非常香脆, 它的皮炸得非常香, 內里餃肉鮮甜, 配上一杯凍豆漿真是一流, 它的餐也是包了豆漿或其他飲品的, 價錢非常優惠。

手撕雞湯麵

湯餃和煎餃

2021-11-14 23 瀏覽
米亭—————————————————————1. 秘製醬脆手撕雞上海麵揀咗特濃雞湯,上海麵幾好食,粗身過過米線少少,有香味,手撕雞係有啲青瓜絲撈埋一齊,識落脆脆地幾好味。2. 白菜黑豚肉餃子套餐呢個揀咗花膠雞湯加$15,入邊有三至四舊花膠仔,餃子隻隻都好飽滿幾大隻,湯底因為有咗花膠所以更加有膠質嘅感覺。3. 炸和牛餃子有牛味,咬落去勁多汁,外面好脆,呢個好食。—————————————————————米亭 (深水埗)📍深水埗福榮街101地舖
米亭
—————————————————————
1. 秘製醬脆手撕雞上海麵

2. 白菜黑豚肉餃子套餐

3. 炸和牛餃子
有牛味,咬落去勁多汁,外面好脆,呢個好食。
—————————————————————
米亭 (深水埗)
📍深水埗福榮街101地舖
2021-11-13 22 瀏覽
去到深水埗真係唔愁搵唔到平靚正好西食,老公又搵到間正野啦~呢間店有米線有飯食,老公就推介佢地嘅米線,餸同湯底都有幾種配搭,我同老公每人揀咗唔同嘅餸同湯底,咁就可以試下多啲唔同嘅口味啦!我揀嘅係秘製脆汁豬扒特濃雞湯米線,加10蚊有個油菜。雞湯好香好濃,新鮮滾熱辣,飲落去唔會覺得有味精,應該用雞淆咗好耐,好好飲,不過都唔敢飲太多畢竟雞湯脂肪都唔少🤣而個豬扒肉質好嫩,一啲都唔柴,配上脆蒜片同蜜糖真係一絕😋而老公嗰份係秘製醬脆手撕雞豆漿豚骨湯米線,加18蚊要咗個金絲蜜椒雞翼。比起雞湯我覺得豚骨湯就比較平凡啲,豆漿味唔算太突出。而手撕雞就似平時食開嘅雞絲粉皮,只係將粉皮換成藕片,食落好爽,兩樣餸我都愛😍最後不得不講下個金絲蜜椒雞翼同埋XO醬嘅佐料,個雞翼一樣有蜜糖,而且外皮好脆好香口,肉質又嫩,好鍾意!而個XO醬係用黎佐米線食,我覺得好食過我喺出面買嗰啲,味道唔會太辣,又有好多脆脆,好想問佢有冇得單買😂呢個套餐48蚊有前菜有野飲真心抵,而且食物質素相當唔錯,好想再飲佢嘅雞湯同食佢嘅雞翼,希望佢可以保持水準!
去到深水埗真係唔愁搵唔到平靚正好西食,老公又搵到間正野啦~

秘製脆汁豬扒特濃雞湯米線
秘製醬脆手撕雞豆漿豚骨湯米線
2021-11-11
秘製脆汁豬扒特濃雞湯米線
秘製醬脆手撕雞豆漿豚骨湯米線
2021-11-03 32 瀏覽
朋友帶路去了這間這間深水埗地鐵站附近的小店,估不到竟然有花膠濃雞湯的粉麵食,而且價錢一點也不貴。.韭菜黑豚肉餃子上海麵 $58 轉配特濃花膠雞湯(加$15)雞湯足料又夠濃味,而且入面重有不少花膠,花膠質地都軟身,夠晒滋補潤燥。另外,五隻韭菜黑豚肉餃子都不錯,吸收了雞湯的湯汁精華,味道更美味。.秘製醬脆手撕雞上海麵 配特濃雞湯 $48手撕雞肉質嫩滑,配上秘製醬汁令人更加開胃,而且入邊仲有啲蓮藕片和青瓜絲,食落口感豐富。而上海麵食落有咬口,口感不錯。.跟餐還有涼菜、醬菜和豆漿送。飲品可選凍黑豆漿、凍或熱豆漿。因為天氣轉涼,我們都選了熱豆漿。豆漿的豆味香濃,都不錯。.另外,我們還叫了一個小食和油菜。金絲蜜椒雞翼(3隻) $18雞翼新鮮整起熱辣辣,非常香脆,入邊肉質嫩滑,不會乾。油菜 $10想食得健康啲,所以叫了個菜,菜心煮得爽口。
韭菜黑豚肉餃子上海麵 $58 轉配特濃花膠雞湯(加$15)

秘製醬脆手撕雞上海麵 配特濃雞湯 $48

跟餐還有涼菜、醬菜和豆漿送。
另外,我們還叫了一個小食和油菜。
金絲蜜椒雞翼(3隻) $18
雞翼新鮮整起熱辣辣,非常香脆,入邊肉質嫩滑,不會乾。
油菜 $10
想食得健康啲,所以叫了個菜,菜心煮得爽口。
2021-10-14 59 瀏覽
聽說明天或者後天有機會打8號風球,到時候一定很難外出吃飯 ,所以今晚相約好友去深水埗食飯,嘿嘿嘿嘿(#^.^#)我們去了米亭,一間專門食餃子或者米線等的餐廳,還有黑豚肉和花膠湯底,這麼有特色 ,今晚一於試試看。淨餃子六隻( 米亭和牛餃) ( 湯底: 特濃花膠雞湯) 特濃花膠雞湯: 另外加$15,如果叫豆乳豚骨湯,又或者特濃雞湯,就不用加錢!米亭和牛餃: 另外加$15,如果叫白菜黑豚肉餃,又或者韭菜黑豚肉餃,就不用加錢!雞湯清甜不肥膩,雞腳入味,膠原蛋白重!好飲!裏面還有一些花膠。↖(^ω^)↗米亭和牛餃,皮薄餡料多。牛味重。杞子六花茶另外加$8如果叫凍豆漿,熱豆漿,凍黑豆漿,就不用加錢感覺有點像涼茶\(//∇//)\不算苦,有微甜(^。^)米亭麻辣手撕雞$24份量都幾大碟麻辣中的麻感重,舌頭有點麻痹感手撕雞不硬不乾,幾好食(*^o^*)米亭炸豬扒$24好大件,比起手掌還要大(>^ω^<)有配沙律醬外皮炸到好香脆,用麵包糠做外皮豬扒炸得裏面比較乾身,有咬口結脹大概$144~~~O(∩_∩)O~

淨餃子六隻( 米亭和牛餃)

( 湯底: 特濃花膠雞湯)

米亭和牛餃,皮薄餡料多。牛味重。

杞子六花茶

另外加$8

如果叫凍豆漿,熱豆漿,凍黑豆漿,就不用加錢

感覺有點像涼茶\(//∇//)\

不算苦,有微甜(^。^)

米亭麻辣手撕雞$24

份量都幾大碟

麻辣中的麻感重,舌頭有點麻痹感

手撕雞不硬不乾,幾好食(*^o^*)

米亭炸豬扒$24

好大件,比起手掌還要大(>^ω^<)

有配沙律醬

外皮炸到好香脆,用麵包糠做外皮

豬扒炸得裏面比較乾身,有咬口

結脹大概$144~~~O(∩_∩)O~

2021-10-11
4 分鐘 (堂食)
2021-10-12 1368 瀏覽
花膠雞湯餃子話說今日約咗朋友去深水埗食晚餐,地方同地鐵站都幾近,深水埗地鐵站一出行2分鐘左右就到,餐廳個名叫做米亭,裏面地方寬敞舒適,冷氣夠大。叫咗餃子,幾款小食,仲有飲品,埋單$147左右,食到個肚飽一飽。我叫咗淨餃子六隻,要白菜黑豚肉餃,呢款餃子套餐係$58嗰一款,如果叫其他特色餃子嘅話就另外加錢。六隻餃子都包到好豐滿,裏面有好多黑豚肉白菜,餃子皮唔算厚。湯底就揀咗特濃花膠湯底,要另外加$15。如果叫其他雞湯或者豚骨湯嘅話就唔使加錢。不過呢款花膠湯底幾好飲,食晒六隻餃子之後,連湯都飲晒。花膠湯底味道啱啱好,又唔會太咸。裏面又有兩隻雞腳,夠晒膠原蛋白 。另外加咗三款小食,分別係秘製脆汁豬扒,$24。秘製醬脆手撕雞,$24。同埋金絲蜜椒雞翼三隻,$18。先講豬扒 ,成塊豬扒好似面咁大,整到唔會好乾身,咬入口仲感覺到肉汁。至於手撕雞就係凍食,底部用咗啲蓮藕片,咬落去脆脆地,手撕雞啲雞肉唔會好老,咬落去啖啖肉,仲有啲青瓜絲一齊食,用來做前菜啱啱好。至於雞翼就我最喜歡嘅,因為雞翼同蜜糖嘅配搭係最好味,而且雞翼炸到脆卜卜,配上蜜糖嘅風味,相信冇咩人會覺得唔好食。飲品方面,就另外加咗$8叫杞子六
花膠雞湯餃子

飲品方面,就另外加咗$8叫杞子六花茶,聽個名其實都唔知係咩嚟,不過感覺幾養生,而且好健康。結果飲落口冇令我失望,少少甜甜地 ,有少少似涼茶咁,但係又唔會好苦,陣味我都幾鍾意,感覺自己啱啱食完啲熱氣野可以用來清下熱氣,哈哈。
2021-10-11
4 分鐘 (堂食)
2021-10-11 37 瀏覽
🍽米亭 (深水埗)📍深水埗福榮街101地舖.🍜 雞湯米線套餐$48.深水埗除咗個個排哂隊嘅車仔麵譚仔之外,葵芳間川味,口水雞,手撕雞米線都有。呢間設計都走文青風。有趣嘅係佢係就手撕雞上面加咗啲脆脆,食落先知原來係炸雞皮。米線套餐,特色手撕雞配酥炸雞皮。連黑豆漿都係$48。都抵。Follow 社交平台仲有兩隻雞翼送。呢間野擺盤都幾靚,側邊有得揀兩個小食其實都係啲調味嘢啦,就好似譚仔將啲芽菜拎咗出嚟😂但係一碟一碟又有啲日式嘅感覺~ .#利利仁飲食雜誌九龍區 #米線 #深水埗美食 #深水埗 #手撕雞
🍽米亭 (深水埗)
📍深水埗福榮街101地舖
🍜 雞湯米線套餐$48

#利利仁飲食雜誌九龍區
#米線 #深水埗美食 #深水埗 #手撕雞
2021-10-11 34 瀏覽
想平平哋食下米線飲下雞湯?呢度有!呢間米線店面積唔算好大,啲位唔算好闊落仲要有少少凍,但勝在有心思喺牆身有靚靚壁畫同埋靚仔收銀哥哥好nice好親切,like佢ig 仲有每人兩隻雞翼送!.1️⃣米亭炸豬扒特濃雞湯上海麵餐配黑豆漿($48)先講豬扒,店家用咗啲粟米脆片鋪喺炸豬扒上面,令口感豐富咗。豬扒用咗蜜糖嚟炸,甜甜哋幾好味!食厭咗吉列豬扒可以試呢個!🐖雞湯上湯麵就不過不失,配豬扒係填飽個肚。黑豆漿正常嘅味道,又係飲慣咗白豆漿得閒嗌下黑豆漿都唔錯😚.2️⃣吉列豬扒特濃花膠雞湯配黑豆漿($63)吉豬係啱啱炸起,好脆,配埋蛋黃醬,點會唔好食🥰加咗$15轉花膠湯,顧名思義有花膠啦,仲搭多兩隻雞腳添。花膠算淋同埋黐口,雞腳好容易就吮得爛,仲有陣陣雞湯味。.3️⃣金絲蜜椒雞翼4隻(免費,like ig 每人送2隻)雖然話係送,但絕對唔hea 你!新鮮炸起嘅雞翼,大大隻又多肉汁,咬落好香蜜糖味,加埋少少黑椒味中和蜜糖嘅膩感,好食🐔
1️⃣米亭炸豬扒特濃雞湯上海麵餐配黑豆漿($48)
2️⃣吉列豬扒特濃花膠雞湯配黑豆漿($63)
3️⃣金絲蜜椒雞翼4隻(免費,like ig 每人送2隻)
2021-10-04 32 瀏覽
深水埗出名美食多, 但好味得黎又便宜,就不是間間有。這間米線店十分便宜,加上味道不錯, 於是便試試。海南雞飯叫了一個海南雞飯, 份量比想像中多, 而且雞隻嫩滑,配上醬料,味道真是不錯。它的白飯份量也十分大碗, 48蚊的價錢, 真是很難找到, 而且還有豆漿送。油菜和雞翼另外叫了一碟油菜和雞翼, 雞翼炸得非常香口,而且外脆內柔,啖啖肉汁, 雞翼真的不錯。反而油菜就一般般, 不是特別大份, 而且價錢正常, ok.手撕雞米線女友叫了一份手撕雞米線, 手撕雞配麻醬, 好味, 麻醬味出色, 配搭米線不錯。

海南雞飯

油菜和雞翼

手撕雞米線
2021-10-03 21 瀏覽
過黎深水埗陪佢買模型,佢話帶我去食花膠米線滋潤下。上次佢帶我去食深水埗車仔麵中晒伏食咗個好咸嘅麵😂😂好彩今次俾佢威返次小店裝修好新淨。雖然冇卡位,但係座位都算舒服,唔算太逼。牆上仲有一幅大壁畫,充滿本地漫畫風格,好切合深水埗。我要咗一份醬脆手撕雞花膠雞湯上海麵。手撕雞配青瓜好清爽,麻醬提味又唔太膩,份量亦好有誠意。湯底雖然係碎花膠,但係湯濃滋潤又唔咸,湯面只有薄薄一層雞油唔會太肥膩,仲有兩隻雞腳。套餐仲附送三種涼菜,同埋like FB page送嘅兩隻雞翼。附送嘅雞翼意外地好食,脆皮外面嘅蜜汁非常開胃。

醬脆手撕雞花膠雞湯上海麵

醬脆手撕雞花膠雞湯上海麵
  • 秘製醬脆手撕雞
2021-10-03 21 瀏覽
和朋友逛完高登電腦商場,便到附近的「米亭」吃晚飯。這裏的裝修整潔,最有趣是牆上的一大幅壁畫,很有「深水埗特色」。看過餐牌,原來有很多不同的菜式配搭讓客人選擇-----基本套餐再加配菜。“秘製咖喱牛腩飯套餐”$58跟豆漿,牛筋腩炆得很腍,咖喱雖然有些辣,但送飯都很惹味。豆漿也頗濃稠。+$24秘製脆汁豬扒,炸得酥脆但比較乾身,秘製醬汁很特別,有糖漿味,好像吃西多士。“秘製醬脆手撕雞套餐”$48跟黑豆醬,手撕雞啖啖肉,配上脆口青瓜絲,口感不錯。+$15特濃花膠雞湯米線,兩隻大雞腳,有老火湯的味道,花膠和米線也很爽滑。+$10油菜,嫩綠菜芯,很腍甜。兩人消費百多元,有幾個餸菜,都可算是經濟實惠。

和朋友逛完高登電腦商場,便到附近的「米亭」吃晚飯。

+$10油菜,嫩綠菜芯,很腍甜。

兩人消費百多元,有幾個餸菜,都可算是經濟實惠。
2021-09-21 33 瀏覽
夜晚收左工,同老公系深水埗搵野食,見到呢間米亭,裝修簡約,鋪面顏色鮮明,所以咁就吸引我地去睇佢餐牌,雖然Menu得兩頁,但種類多,而我有選擇困難症既人,都斷捨離左好耐先諗到食咩😋😋🥟淨韮菜黑豚肉餃餐$58 (特濃花膠雞湯+$15)🐔米亭麻辣手撕雞上海麵$48🐖追加特色小食秘制脆汁豬扒$24野食出得幾快,擺盤幾靚,個餐好豐富,每個餐都會跟個涼菜盤,有炸XO醬、菜脯、腌羅白,好開胃😆😆跟著就飲左啖湯😋個花膠雞湯好有屋企感覺,飲唔出味精、唔會太咸,好濃郁,好正👍🏻韮菜黑豚肉餃都好出色,菜同肉比例剛剛好,皮都好薄,同湯好夾😋另外豬扒加左蜜糖,脆口,好香👍🏻👍🏻特制麻辣手撕雞都好好味,麻香好夠,整體都唔錯,會再黎食👍🏻👍🏻😋

🥟淨韮菜黑豚肉餃餐$58 (特濃花膠雞湯+$15)
🐔米亭麻辣手撕雞上海麵$48
🐖追加特色小食秘制脆汁豬扒$24

• 特濃花膠雞湯
2021-09-14 552 瀏覽
深水埗又是美食天堂,真係差不多隨便行一條街也有很多美食,價錢又便宜,今日我哋就選擇米亭食下米線,聽說佢嘅花膠湯濃郁又鮮甜。冷氣好夠啊!侍應生有禮貌,內裡不算大但勝在好舒服,選餐是用一大塊餐牌選擇的,用筆喺上面剔選你喜愛嘅食材,都幾方便喎,又環保。👍我就選上海麵韭菜黑豚肉餃子加$15轉配特濃花膠雞湯$75~望落去成碗湯充滿膠質啊!濃濃奶黃帶有奶色,非常吸引,花膠也大有幾塊之多,入口滿滿膠質味又滋潤,絕對是女士們恩物,雞腳也爽軟,輕輕咬一口,骨與肉便分開了,上海麵望落不算多,食下食下原來都好多下,幾乎食唔曬添,韭菜黑豚肉餃,好香韭菜味,入口啖啖肉,有五隻,仲有涼菜三款呢!都是開胃爽口。米亭麻辣手撕雞配上海麵$48~再跟一個金絲蜜椒雞翼$18(3隻)手撕雞肉都算多,青瓜絲蓮藕片好爽口,做涼拌配搭非常夾,口感唔錯,雖然不太愛食麻味,但也不算麻味濃,唔食得麻辣也可一試下呢。金絲蜜椒雞翼,炸得好香脆,入口熱騰騰,好香甜蜜味好夾呢,雞翼又嫩滑,如果有四隻就好啦,每人可以食2只。😁😁再配飲黑白豆漿就啱啱好喇。😋

我就選上海麵韭菜黑豚肉餃子加$15轉配特濃花膠雞湯$75~

米亭麻辣手撕雞配上海麵$48~

再跟一個金絲蜜椒雞翼$18(3隻)

再配飲黑白豆漿就啱啱好喇。😋

2021-09-10
  • 金絲蜜椒雞翼
  • 特濃花膠雞湯
  • 韭菜黑豚肉餃
2021-09-08 37 瀏覽
今日一個人來行深水埗,行到福榮街附近搵食,抬頭看到這間米亭小店,看到有特濃花膠雞湯飲,很吸引的,於是決定在這晚餐!餐牌的選擇和配搭很多的呢。我選擇了淨芫茜黑豚肉餃子6隻,加$15配特濃花膠雞湯飲!芫茜黑豚肉餃子的芫茜味突出,豚肉很juicy,必食!配有可愛小前菜,很開胃。湯底的口感很濃稠,嚐得出用大量雞件和時間熬製而成,絕不是味精雞湯!花膠很厚,有美顏潤膚功效,適合我這個女士飲用,很補身的呢,這個價錢絕對超值。追加了米亭麻辣手撕雞,手撕雞很嫩滑,配上有大量青瓜絲一起進食,感覺很清新,不會太辣。豆漿很有豆香,夏口必飲。

餐牌的選擇和配搭很多的呢。

我選擇了淨芫茜黑豚肉餃子6隻,加$15配特濃花膠雞湯飲!

芫茜黑豚肉餃子的芫茜味突出,豚肉很juicy,必食!

配有可愛小前菜,很開胃。

豆漿很有豆香,夏口必飲。
2021-09-01 432 瀏覽
深水埗福榮街嗰頭好多嘢食, 行行下比間米線店內巨型壁畫吸引住,見價錢同環境都幾Ok,就入去食了。叫咗兩份餐韭菜豬肉餃子共五隻配上海麵配濃花膠雞湯 (加15蚊), 雖然要加錢,但真是值得一試, 因為已經包多咗兩隻雞腳同幾嚿花膠。 湯底有濃濃的雞湯味, 又唔覺肥膩。而餃子方面唔算話好特別 ,勝在夠特大隻同足料 ,味道調得剛剛好。秘製脆汁豬扒米線跟豆乳豚骨湯,塊豬扒肥瘦均勻唔會太鞋口,夠厚身,還能保持肉汁, 放咗炸蒜喺豬扒上面, 多左蒜香,豐富了口感。油菜加十蚊跟餐加錢可以揀好多健康特飲,例如竹蔗茅根水,六花茶,都係獨立樽裝的, 感覺乾淨衛生, 也是不錯的健康選擇。

叫咗兩份餐
韭菜豬肉餃子共五隻配上海麵