餐廳: 米子
資訊:

2024-10-25 0 瀏覽
假日不太多人坐得耐又舒舒服服鮮青檸梳打 少甜(熱)越式奶茶 少甜(凍)越式奶茶J03 原個椰青海鮮焗飯睇佢細細個海鮮都幾足料K01 火車頭河粉金邊粉見好食家推介不過不失湯的鮮味蓋過肉的原味道A01 牛油果芒果軟殼蟹米紙卷夾起來紙米太易爛裡面帶酸薑有點奇怪過程又甜又酸又辣🥲
假日不太多人

裡面帶酸薑有點奇怪
過程又甜又酸又辣🥲

2024-10-19
2024-10-20 0 瀏覽
本身鐘意食越南菜,所以行megabox經過見到就入去試下。店員友善帶位,我地叫完食物,5分鐘內已上第一碟,上菜速度好快,食物熱辣辣而且係好食!我哋兩個叫左烤豬排湯河、牛油炸雞翼、馬拉盞炒椰菜苗、牛油果米紙卷,全部都好滿意,有時響出面食完會好頸渴,但今次係唔頸渴。特別想點名讚一讚serve我地既年輕男店員,非常有禮積極,留下好好印象,令我想專登打食評支持一下。呢間米子既價錢好合理,比我地想像中平,性價比好高,而且環境亦坐得舒服,會再黎食:)
2024-10-20
  • 炭燒豬扒湯檬
2024-10-12 211 瀏覽
一行4人加有狗仔(有寵物車),明白到餐廳入面係唔俾寵物入,只係打算坐近門口位置,而且狗狗會放係餐廳既界線外,但門口其中女店員告知我地唔做有狗狗既食客生意,即使放係門口出面既位置都唔得,我同屋企人都好驚訝,寵物友善商場但係有餐廳係完全唔歡迎狗狗後來有另一位女店員走出黎提出狗狗可以放出少少既位置,但係太遲了,既然你地唔中意有寵物放係你地餐廳門口,咁我地都無謂強人所難,然後去左下一層非常寵物友善既酒樓飲茶了。
下午茶
2024-10-10 185 瀏覽
今日第一次食。竟然咁好食。又大份服務員態度好。價錢合理。叫左炒飯。雞飯同埋湯濛。的確有水準同越南食到的味道一樣。不過入門口既座位比較逼。其他都是小問題 最緊要好食
今日第一次食。竟然咁好食。又大份
2024-10-08
10 分鐘 (堂食)
2024-10-06 241 瀏覽
話說喺Maga Box搵食真係有啲難,加上而家又裝修緊,所以都唔好👎行嘅😞😞但行到差唔多7點左右就去搵食…見到好多間餐廳都好多吉位,但唯獨呢間就有8成full,心諗應該無死啦🥹🥹不過的確唔錯👍首先侍應好有禮貌咁帶我哋入餐廳,主動幫我哋加水、見到食客有好多嘢拎住就主動拎張凳俾佢,感覺好唔錯☺️之後叫咗3樣食物😉但唔記得叫咩名😝😝🥢大蝦札肉炒粉絲粉絲炒得好乾身入味,但又唔會好油膩🤩大蝦🍤得一隻就少咗啲,但都幾新鮮😍又有蝦味😋整體幾惹味,值得一試💕🥢蒜茸炒椰菜苗好好味🤤椰菜唔會好老硬、味道又唔會好咸,份量夠2個人食👏🏻🥢軟殼蟹紙米卷感覺幾清新,軟殼蟹又唔會over cook, 真係幾唔錯👍總括嚟講,一定會再去,仲有好多嘢想試❤️❤️

之後叫咗3樣食物😉但唔記得叫咩名😝😝
🥢大蝦札肉炒粉絲
粉絲炒得好乾身入味,但又唔會好油膩🤩

🥢蒜茸炒椰菜苗
好好味🤤椰菜唔會好老硬、味道又唔會好咸,份量夠2個人食👏🏻

🥢軟殼蟹紙米卷
感覺幾清新,軟殼蟹又唔會over cook, 真係幾唔錯👍

總括嚟講,一定會再去,仲有好多嘢想試❤️❤️

2024-10-05
  • 炒粉絲
呢一間泰國嘢以前都未食過,去MegaBox九龍灣多數都係去IKEA😆今次就一齊試吓佢啦!•••牛油果芒果軟殼蟹米紙卷 $88叫得·米子·梗係要試佢嘅米紙卷啦!紮得好紮實,相當足料,唔知係咪因為佢包咗兩層嘅關係,口感好煙韌,料都好新鮮好脆,如果5分滿分我會比5分😍•••魷魚粒炸蝦餅 $76呢個蝦餅真係世一🥰佢蝦餅入邊仲有一粒粒嘅魷魚粒,將蝦餅嘅鮮味提升,口感亦都好紮實,唔會話好乾或者好鹹,呢一個必食!•••柚子燒雞沙律 $86雖然話就話係沙律,但係個份量嚟到嘅時候嚇親我哋😱嗰份量足足有半隻雞再加柚子同沙律😂味道方面都好清新唔會太油膩,柚子唔會過酸,亦都唔會太多醋影響咗生菜嘅口感•••火車頭河粉 $78湯底清甜,有好濃牛肉味,牛肉以及配料都好好味,但係因為我哋唔知道份量原來咁多🫨 最後個河粉都有啲食唔落🥹不過總括嚟講都好推薦佢哋嘅火車頭河粉,因為湯底以及用料都好,湯底亦都唔太鹹••••••米子 (九龍灣)九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 8樓3號舖#泰國美食 #九龍灣 #九龍灣美食 #megabox #九龍灣好去處 #香港美食 #香港好去處 #必食 #必食推介 #泰國菜 #越南
牛油果芒果軟殼蟹米紙卷 $88
叫得·米子·梗係要試佢嘅米紙卷啦!
魷魚粒炸蝦餅 $76
柚子燒雞沙律 $86
雖然話就話係沙律,但係個份量嚟到嘅時候嚇親我哋😱
嗰份量足足有半隻雞再加柚子同沙律😂
火車頭河粉 $78

•••
米子 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 8樓3號舖
#泰國美食 #九龍灣 #九龍灣美食 #megabox #九龍灣好去處 #香港美食 #香港好去處 #必食 #必食推介 #泰國菜 #越南菜 #越南美食
2024-08-05 765 瀏覽
食材用料很不新鮮,味道一般,食物溫度不夠熱,菜式選擇也不多,價錢偏貴,上菜速道十分慢,連飲品這麽簡單最少也要等十五分鍾,冷氣嚴重不足,空氣不留通,還有一點點刺鼻的油煙味道,可能是要慳電的原因,所以開得一部空調,服務員不足,多次舉手也沒有人理會,女經理態度冷漠,完全當客人透明似的,就算很忙你也要給客人一個反應或者回應吧,不是看一眼就算了,完全不尊業,變通能力奇差,可能茶餐廳的侍應生也做得好過她,咁既價錢同服務不如去食吃餐廳吧!
2024-08-01
30 分鐘 (堂食)
2024-07-28 572 瀏覽
我嗌咗金不換香辣肉碎太陽蛋飯 ($78) 啲肉碎好香辣🤤 同埋好足料,撈飯食都仲剩好多😂 隻流心蛋都好好送飯😍 側邊有啲青瓜解膩,所以唔會覺得好肥!仲有個好高嘅侍應服務好好!👍🏻 非常推薦!
仲有個好高嘅侍應服務好好!👍🏻 非常推薦!
2024-07-28 528 瀏覽
上星期經過Megabox見到這間餐廳的裝修充滿東南亞特色便決定一試,發現這家餐廳的叻沙實在是太棒了!我覺得他們的叻沙無疑是很適合香港人的口味。麵條Q彈有勁,湯頭濃郁香醇,完美融合了各種香料,令人一吃上癮。每一口都令人回味無窮,讓我流連忘返。除了美味的菜品,這家餐廳的員工服務態度也是我最欣賞的地方。他們熱情友善,主動關心客人的需求,提供貼心周到的服務。當我問他們拿辣椒時,他們馬上拿給我,絕無托手踭!非常親切,令我覺得賓至如歸。

2024-07-22
  • 海鮮叻沙
本身諗住裝修左咁耐 終於開返就食下lunch但今次之後應該以後都唔會黎食7月25日下午12點幾事源我到左先 朋友已經上緊黎 但門口金色短髮waitress堅持要等齊人先入 我明白餐廳怕人坐入去但唔叫嘢食阻住turnover我已經表明朋友黎緊 亦表示坐低message問完朋友就會立即order食物但該waitress要求我係門口立即叫曬兩個餐先可入座 否則就要再等 我已經明確表示會係入座後立即問朋友食咩 但waitress堅持一向都要係門口order我表示不合理 食過咁多次都係入座後order點解當我表示坐低後會立即問朋友食咩 然後order 都要強逼客人係門口order咁唔flexible?當時係lunch hour再等就唔知道要等到幾時 所以我都立即打電話俾朋友 係門口order左兩個餐我全程非常冷親 並沒有對該waitress講出任何不禮貌說話 只表示處理方法不合理但該waitress全程態度都非常輕挑我order完後重笑住問我有無需要搵經理其他waitress態度都不太好
本身諗住裝修左咁耐 終於開返就食下lunch
但今次之後應該以後都唔會黎食

7月25日下午12點幾
我表示不合理 食過咁多次都係入座後order

但該waitress全程態度都非常輕挑
我order完後重笑住問我有無需要搵經理
其他waitress態度都不太好
2024-03-27 880 瀏覽
碳燒香茅雞扒伴酸菜凍檬 $62香茅雞扒🐣醃得入味✅肉質唔鞋口燒得乾身♨️唔會好油🍾有六舊份量足料🤰🏻凍檬🍜淋上酸辣汁🍋🌶️醒胃清爽食完冇負擔🤣正👍🏻金不換肥牛炒河粉 $66用肥牛、雞蛋炒成既河粉🥩🍳炒得尚算乾身🍝盤底淨係有少少油🍾份量十足😆一定夠飽👏🏻整體而言,滿足的午餐🍱食物質素唔錯🤤份量足料🤰🏻價錢唔貴💸難怪餐廳坐滿曬人👩‍👩‍👧‍👧可以一試😋

碳燒香茅雞扒伴酸菜凍檬 $62

醒胃清爽
食完冇負擔🤣
正👍🏻

金不換肥牛炒河粉 $66
用肥牛、雞蛋炒成既河粉🥩🍳
炒得尚算乾身🍝

價錢唔貴💸
難怪餐廳坐滿曬人👩‍👩‍👧‍👧
可以一試😋
2024-01-09 1040 瀏覽
每次lunch想去呢間越南店都唔會有得食 因為太多人排隊 今次有朋友黎同我食飯就決定叫佢先去攞位試試佢 店內都幾迫 侍應做到無停手 所以無乜服務可言 隨便叫左個撈懞食 味道係唔差 mega box黎講價錢都唔算貴 難怪長期都有人排隊 但呢間服務真係麻麻地 上菜快 執枱快 侍應都無乜表情
2024-01-02
2023-09-25 1540 瀏覽
過咗去九龍灣嗰邊做嘢,跟住就行咗去附近嘅MegaBox嗰度搵嘢食,身邊嘅朋友話想食越南嘢,所以就跟住個水牌指示走咗去米子。可能去到已經係下午茶時間,所以人唔算多,即刻有位。我哋分別嗌咗一個生牛肉湯河,同埋一個雞扒撈檬,嚟到嘅芽菜香葉份量都算幾多。生牛肉湯河啲牛肉到生生地嘅,呢方面幾好,佢嘅湯就不過不失,我都係要加魚露落去一齊食先似番啲。雞扒撈檬都係穩穩陣陣不過不失。兩碗野嘅份量都可以嘅。兩個都係下午茶餐加錢可以加多一份餸,分別叫咗一碟菜同埋一份雞腳沙律,因為係跟餐每份菜都係加多20幾蚊就有,所以對於份量方面冇期待,留意雞腳沙律真係幾辣,味道都唔錯,不過雞腳就真係真心有啲少。

2023-09-22
2023-08-31 1115 瀏覽
這店不是第一次光顧,因為質素是不錯的。我多數外賣回家慢慢嘆的。因為外賣、我會選擇凍檬,這樣就算要一段時間才享用,也不會影響味道口感。今天打開外賣盒,把碌冧跟檬粉拌勻,就開動。檬粉的配菜太少,影響整體爽口程度。好了,到豬肉片,有碳烤味道,不過肉片乾巴巴,完全沒有肉汁!唉!這大概是選才問題,用的肉不適合做烤肉。甚至是烹調的手法出錯。烤肉應該是比較大塊的肉整塊烤好後,放涼一會兒切片(不要太薄,才能保存肉汁、現在是薄片豬肉來烤,乾巴巴好正常!這店以後可以不考慮了。
這店不是第一次光顧,因為質素是不錯的。
我多數外賣回家慢慢嘆的。
這店以後可以不考慮了。

炭燒烤豬肉凍檬
外賣自取
2023-08-08 1039 瀏覽
環境舒適衛生,揀左門口位,够晒闊落。bb 係bb 車訓著左,無問職員拎high chair, bb 車擺埋係檯隔離都够位。職員上菜有就bb 位,見bb 訓著左,會細聲講嘢,好細心。食物吸引,喇沙好推介,味道濃郁。
職員上菜有就bb 位,見bb 訓著左,會細聲講嘢,好細心

食物吸引,喇沙好推介
,味道濃郁。
2023-03-04