餐廳: 米子
資訊:

2023-07-23 1083 瀏覽
Megabox呢間米紙,開舖位置唔明顯,就算我知有呢間野,成日都要搵佢,所以客人數量亦唔會話好多,今次假日去都唔洗等位!今次叫左軟殼蟹菠蘿海鮮炒飯,佢料多味道都好味!唯一唔好係隻軟殼蟹得大概1/3-1/4隻,呢個位有d失望!另一個餐係春卷札肉凍檬!味道好味!春卷更加好味,不過得2舊野飲係芒果薄荷青檸冰!呢個都值得一試環境乾淨舒適,唔會太迫價錢亦算合理!值得推介
今次叫左軟殼蟹菠蘿海鮮炒飯,佢料多味道都好味!
唯一唔好係隻軟殼蟹得大概1/3-1/4隻,呢個位有d失望!
另一個餐係春卷札肉凍檬!味道好味!春卷更加好味,不過得2舊

野飲係芒果薄荷青檸冰!呢個都值得一試

環境乾淨舒適,唔會太迫
價錢亦算合理!
值得推介
2023-07-15
2023-07-03 1053 瀏覽
今晚2個人食晚飯叫左3樣野食如下:1. 生牛肉湯河粉牛肉湯好味道,但牛肉太硬太靭。負評,個靈魂主角都搞到咁。sosad2. 蝦餅撈檬粉味道正常,蝦餅新鮮熱辣。同出邊一般既檬粉同準差唔多,唔會話非常突出。3. 豬頸肉青咖哩 配蒜蓉包青咖哩較稀 但味道都足夠蒜蓉包好新鮮,好好味又脆,配青咖哩一流。飲品就係粒粒芒椰 :由益力多,西米,椰汁冰同芒果組成,味道幾好但偏淡。d 西米一撈埋成杯野就變硬曬😂 所以千期唔好咁做。埋單價錢$295 都算ok.
今晚2個人食晚飯叫左3樣野食
如下:

1. 生牛肉湯河粉

2. 蝦餅撈檬粉

3. 豬頸肉青咖哩 配蒜蓉包
青咖哩較稀 但味道都足夠
蒜蓉包好新鮮,好好味又脆,配青咖哩一流。

飲品就係粒粒芒椰 :
埋單價錢$295 都算ok.
2023-05-10 1166 瀏覽
趕睇戲,諗住求其吃啦!點知吃著好西😆lucky me🤓認真平民美食!抵食指數爆五粒星啊🌟大推🙌經開真係可以一試!🥢安南肉燥粉皮生菜包$72呢個對於食開BB辣人士來講,不要太友好😝平時啲都辣到吃唔到🥹飽都吃清碟🉐🥢炭燒香茅豬扒湯檬$66呢個豬扒真係滿分💯厚切豬扒,好香豬扒肉汁✨一口下去🤩大愛🤤湯檬份量亦不少!湯底仲好好飲,仲有好淋嘅蘿蔔👍🥢柚子燒雞沙律$84燒雞亦不錯!柚子沙律辣辣地很是開胃又健康🫰🍹三色冰$28平時叫嘢飲最怕太甜!呢杯甜度適中~等嘢食嗰時,都飲咗半杯😂呢餐真係吃到好飽🤣🧃火龍果汁$32健康之選👍本來以為係紅肉火龍果,原來係白肉,搶朋友的飲幾啖😀飲品方面都pass✔️無伏!📍米子 九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖

趕睇戲,諗住求其吃啦!點知吃著好西😆lucky me🤓
認真平民美食!抵食指數爆五粒星啊🌟大推🙌經開真係可以一試!

🥢安南肉燥粉皮生菜包$72

🧃火龍果汁$32

📍米子
九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖
2023-05-06 867 瀏覽
【觀塘區】【米子】呢排比較少去九龍灣,不過咁啱去嗰邊做嘢,順便食埋嘢。不過我做嘢嗰座大廈冇食堂,所以都係要行返去 Mega Box 嗰邊食,無嘢嘅,反正平時都比較少機會喺呢個商場食嘢,今次咪好似一個探索新大陸嘅機會咁,有何不可?不過呢個商場感覺就係啲親子樂園咁,餐廳都好似係啲適合多人共聚嘅。但係奇怪嘅係,叫我講我霎時間又噏唔出有咩餐廳,或者有咩啱食咁,幾得意。然而,唔適合嘅話都冇辦法,所謂「勉強無幸福」,有啲嘢真係逼唔嚟。經過呢間「Commm」,越南菜我不嬲麻麻,但係我見佢好似幾適合一人用膳咁,就入去喇。入去由講自己一位去到叫嘢食都係同一位侍應,最大嘅特點係佢只係點頭同做嘢,佢係一粒聲都冇出過嘅,可能係聾啞人士都未定。我叫咗下午茶湯粉嘅「火車頭河粉」,有牛肉、牛筋腩、牛柏葉、魚蛋等配料,味道都唔錯,份量上以下午茶嚟講算多,唔使加 $22 轉超級大碗。套餐加 $30 配嘅「香茅單骨雞翼」好一般,而加 $8 嘅「青檸檬梳打」就正常。食嗰時發現佢漏咗個雞翼,問侍應先發現原來佢識講嘢,都答到我雞翼要整五六分鐘,算數。原來間嘢仲有個中文名細細粒字寫住「米子」,不過我冇試佢啲米紙卷,可能好食都未定

食嗰時發現佢漏咗個雞翼,問侍應先發現原來佢識講嘢,都答到我雞翼要整五六分鐘,算數。原來間嘢仲有個中文名細細粒字寫住「米子」,不過我冇試佢啲米紙卷,可能好食都未定。呢餐咁就 $101,我都冇乜嘢好彈,係咁上下。。。

(地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖)

2023-04-15 718 瀏覽
下午茶很久沒有吃過越南菜,這間越南菜之前試過也不錯,今天再來試一試。下午茶的選擇很多,有生牛肉河、海南雞飯、鮮茄牛腩飯、招牌三寶飯有豬頸肉,扎肉蒸蛋,馬拉盞豬頸肉炒米粉等等火車頭河粉材料很多,每樣餸菜也很好吃。湯底做得夠濃,但不會是過份鹹的那一種,河粉滑溜溜,不會過冧生牛肉河不是每間越南餐廳也做得好,不過這間越南餐廳的牛肉質素不錯,而且烹調技巧高超。牛肉處於半熟狀態,正是最好味的一刻。上枱已經聞到牛肉味,香噴噴,而且牛肉大大塊,很有滿足感。下午茶包了飲品,但加$8有特色飲品,青🍋梳打、鹹檸七一定要下次試試!

2023-03-11 826 瀏覽
河內燒春雞釀香茅黃薑飯 即叫即燒,要等大概25分鐘。皮脆,肉正常,飯有點濕,沒有甚麼香味。牛油果芒果軟殼蟹米紙卷有六件,味道普通。軟殼蟹細件,米紙卷入面包左姜片,啲姜有啲搶味,唔喜歡姜的人要夾走左佢先好食
河內燒春雞釀香茅黃薑飯
河內燒春雞釀香茅黃薑飯

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷
同行朋友去九龍灣Megabox行街, 朋友晚餐想食東南亞食物, 行到8樓見到「米子」餐廳, 睇左餐牌, 正合心意, 於是就入座啦(不用等位).一坐下就叫了一客青𠸏厘雞, 一份薄餅, 串燒4串, 店員說可以豬和雞各兩串, 於是我叫左, 仲叫了一客馬拉盞炒通菜和兩杯飲品。青𠸏厘雞, 味道還可以, 一般而已, 但薄餅很快就來到了, 等了15-20分鐘先青𠸏厘雞, 薄餅已凍了, 幸好青𠸏厘汁仍熱, 尚可以接受, 但如果兩樣食品同時來, 就更加好了, 咁薄餅就不會變硬啦! 最想講既是串燒豬, 一咬下去, 很多肥油, 通常串燒豬是食肉偏瘦, 不會是肥淋淋的, 落單時, 冇講這食店的串燒豬是用豬頸肉, 不是豬肉, 到我埋單時, 先見到是豬頸肉, 就即刻同店員說, 點解落單時不說串燒是豬頸肉, 因為我和朋友都不食豬頸肉的, 怪不得食時口感覺得怪怪, 又多肥油, 知道是豬頸肉之後, 就有一種想嘔既感覺, 可能是幻覺, 心仍記住果種味道。總括來說,這食店食物和服務普遍只是一般 , 幫不幫襯就識除尊便.本人就不會再幫襯了。
2023-02-21
2022-11-19 1068 瀏覽
Hi 👋🏻 大家好~我係食物小黑洞,我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量😋今日行九龍灣MegaBox,就食咗個快速午餐,比大家睇下啦~~1. 扎肉海南雞河粉清清的雞湯味,雞肉味重,而又雪藏味~檬粉正常,湯夠熱~不錯價錢:$68好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 辣椒膏虎蝦炒越南粉絲味道濃,帶有濃濃的越南風味,粉絲口感煙韌,炒得夠均勻,味道調配適中。有2隻虎蝦,蝦尚算大隻(似呢個價錢嚟講),可惜,蝦層的炸粉太厚,如果,唔用炸粉,可能更好。價錢:$78好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————餐廳整體感覺:整體似價錢平均的話,質素不錯,食物夠熱,絕對係一個賣點,服務態度尚可,會主動提供清水,行過絕對可以一試😊✏️餐廳名稱:米子電話:23590117地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖#米子#九龍灣MegaBox#越南菜#扎

1. 扎肉海南雞河粉
清清的雞湯味,雞肉味重,而又雪藏味~檬粉正常,湯夠熱~不錯

價錢:$68

✏️
餐廳名稱:米子
電話:23590117
地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖

#米子#九龍灣MegaBox#越南菜#扎肉海南雞河粉#辣椒膏虎蝦炒越南粉絲#食物小黑洞
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量

2022-11-10 693 瀏覽
叫左兩個椰青 都好清甜 椰肉滑唔老馬拉盞炒通菜好惹味 我地都食唔停 師傅炒得好好 生牛河都好食 整體好滿意 服務態度都好都黎左好多次 水準都keep到 見佢換左新餐牌 感覺企理左好多
叫左兩個椰青 都好清甜 椰肉滑唔老

馬拉盞炒通菜好惹味 我地都食唔停 師傅炒得好好

生牛河都好食 整體好滿意 服務態度都好

2022-08-16 1174 瀏覽
上次行下街,是旦搵啲野食,揀咗依間,佢個豬扒撈檬塊扒,成塊都喺淨肥肉,舊舊都喺咁,搵到塊咁肥嘅嚟整都幾難。味道喺唔差,似叉燒陣味環境啲燈光勁黑服務唔差仲叫咗個雞湯河,咸過頭。下次肯定唔會再去
味道喺唔差,似叉燒陣味
環境啲燈光勁黑
服務唔差
仲叫咗個雞湯河,咸過頭。
下次肯定唔會再去
2022-08-10 999 瀏覽
打工仔放lunch諗住去食越南野,都不求好食但求正常12點16分落單,12點50分先有得拎走,仲要4個餐有1個同你講仲未整!咁lunch hour都就過,未整就cancel退錢啦,點知店員話冇得退錢,一定要等,一係就遲啲去拎!大佬呀食飯有限時架,你成日都未整到係咪就要等到晚飯食呀!攪到冇食到lunch,仲要放工去拎!簡直係不可理喻嘅餐廳!講真撈檬粉同河粉有冇咁難整要30分鐘先整到出嚟!拋開等候時間而言,食物質素都簡直係垃圾份量少得可憐,一個女仔嘅肚都填唔飽仲要炭燒豬扒冰鮮味勁重,又涷冰冰,又實,仲要係燶到真係好似食炭咁啊!食到中間仲要有啲莫名其妙嘅螢光點!未食過咁差嘅餐廳,千祈唔好幫襯!!!
打工仔放lunch諗住去食越南野,都不求好食但求正常

講真撈檬粉同河粉有冇咁難整要30分鐘先整到出嚟!

拋開等候時間而言,食物質素都簡直係垃圾
份量少得可憐,一個女仔嘅肚都填唔飽

食到中間仲要有啲莫名其妙嘅螢光點!
未食過咁差嘅餐廳,千祈唔好幫襯!!!
2022-08-10
30 分鐘 (外賣自取)
午餐
2022-07-30 899 瀏覽
夏天那麼熱,下午想吃一下越南野,轉一下口味,同事叫了火車頭河粉,份量不少幾大碗有牛肉、牛丸、牛柏葉、牛腩等、湯底不錯,加了大量蔥花,河粉很爽,滿滿的餸菜和河粉浸在濃濃的湯底之中,十分可口,大滿足😍黃咖喱雞飯也做得不錯,咖喱汁很惹味,而且加了很多洋蔥,雞件的份量也不少,雞件又嫩又滑配以咖喱汁很開胃。雖然是下午茶但碗飯的份量也,很多簡直是下午茶價錢午餐的份量。下午茶包了熱飲,凍飲加$3,也可以加$8升級特飲例如青檸檬梳打、鹹檸七等。套餐還可以加配小食例如酸辣無骨鳳爪、柚子𧎚律。

2022-07-06同女朋友去megabox睇傢俬🛋行到八樓見到間越菜餐廳米子🇻🇳就試吓依間越菜😀平日晚餐時段,餐廳唔算多客人👨‍👨‍👧‍👦店員安排我哋坐四人座圓枱,非常闊落,坐得舒服😀我哋點了,辣椒膏虎蝦炒越南粉絲,78蚊碟,店員話無哂粉絲,要轉金邊粉,份量好大碟,有兩大隻虎蝦,兩隻蝦都炸過,金邊粉炒得好惹味,不過就唔算辣,金邊粉炒得好油,食到成口油,但真係好好食,味道好似營多撈麵🦐🦐炭燒沙爹雞肉串,70蚊四串,令外送一串燒菠蘿,這可令雞肉更嫰滑多汁,再加上餐廳調的沙嗲沾醬,超惹味,一串接一串。雞串絕對是好選擇,送嘅燒菠蘿香甜,入口超多汁🍍🍍大頭蝦冬蔭功湯,86蚊鍋,酸辣的味道,有大量香茅,兩隻大頭蝦,我哋每人大約飲咗兩碗,不算太辣味道不錯🥣🥣整體環境幾好,坐得舒服,座位之間有好多空間,店員服務幾好,食物方面幾好食,會再去試吓其他食物☺️☺️#米子#辣椒膏虎蝦炒越南粉絲#炭燒沙爹雞肉串#大頭蝦冬蔭功湯
2022-07-06

同女朋友去megabox睇傢俬🛋
行到八樓見到間越菜餐廳米子🇻🇳
就試吓依間越菜😀
平日晚餐時段,餐廳唔算多客人👨‍👨‍👧‍👦
店員安排我哋坐四人座圓枱,非常闊落,坐得舒服😀

#米子
#辣椒膏虎蝦炒越南粉絲
#炭燒沙爹雞肉串
#大頭蝦冬蔭功湯
2022-06-10 854 瀏覽
好耐無食越南野🇻🇳,去開megabox見呢間唔使排隊就入去試下晚市時間人又唔算好多,環境唔算好靚,不過估唔到食物又唔差。▪️魷魚粒炸蝦丸 ($68)新鮮熱辣,一炸起超香超好食😋▪️炭燒香草豬頸肉 (84)份量都唔算少,幾香口,肉質幾爽口,同埋其實本身都幾夠味,唔點個汁都已經好食▪️辣椒膏虎蝦炒越南粉絲 ($78)好大碟!有兩大隻虎蝦,好惹味,連蝦頭都好好食,不過就唔算辣,粉絲炒得唔錯▪️馬拉盞炒蓮藕苗 ($72)第一次食,老實講我就麻麻地,口感同蓮藕完全唔同😂不過隔離果個又食得幾滋味好似唔係叫咗好多嘢食,但係每碟份量都唔少,呢個價錢黎講算係咁

晚市時間人又唔算好多,環境唔算好靚,不過估唔到食物又唔差。

▪️魷魚粒炸蝦丸 ($68)
新鮮熱辣,一炸起超香超好食😋
魷魚粒炸蝦丸

▪️炭燒香草豬頸肉 (84)
炭燒香草豬頸肉

▪️辣椒膏虎蝦炒越南粉絲 ($78)
辣椒膏虎蝦炒越南粉絲

▪️馬拉盞炒蓮藕苗 ($72)
馬拉盞炒蓮藕苗

2022-05-20
魷魚粒炸蝦丸
辣椒膏虎蝦炒越南粉絲
2022-06-08 392 瀏覽
好耐冇嚟過九龍灣,所以嚟到呢度之後,都唔知食咩好,所以去到邊一塵見到有咩食就入咗去試一試啦。.我哋就兩個人嘅嗌咗:1. 清炒蓮藕苗2. 扎肉海南雞湯河3. 豬扒湯河.首先我要懺悔一下,因為我完全唔記得咗影豬扒湯河,就已經開咗餐🤣。。所以豬扒湯河係冇相嘅。.首先推薦講咗個清炒蓮藕苗先,蓮藕苗比我想像中香脆,咬落去因為中間同窿,有啲似通菜嘅感覺,可以有掛汁嘅效果,成餐飯最surprise就係呢個餸,推薦。.扎肉海南雞湯河,湯河比較偏少份量,扎肉得兩片薄薄地,海南雞偏油肥,雞肉尚算嫩口。.相對起海南雞湯河,豬扒湯河個感覺就會比較濃郁,當然湯河嘅份量都係偏小,但係豬扒嘅數量就正常。.成餐飯不過不失,份量真係比較偏小,如果女仔就會比較好,男仔可能就唔夠飽啦。
我哋就兩個人嘅嗌咗:
1. 清炒蓮藕苗