3天前 0 瀏覽
中秋節前夕晚上到達圍方米泰,等了一陣好快便有位,坐了便開始點菜,雜錦拼盤樣樣有啲味道不錯,咖哩軟殼蟹配蒜蓉包味道非常之好,蒜蓉包很脆咖哩汁配上一齊食值得推介。海南雞比較一般只有雞髀部分嫩滑雞胸部分煮得過熟導致口感非常之韌,煎蠔餅非常之漏,蠔油比較少麵粉漿很多,吃了少少就已經沒有食了,最後只要like佢個fanpage就會有椰子雪糕一客贈送,椰子雪糕帶上一啲花生還有椰果味道很好椰汁味很濃。由於進食時間只得一小時30分鐘,店長於一小時20分鐘便給我帳單,雖然比較急趕但店長亦都很禮貌,大時大節食完便走,無謂阻人做生意。
米泰 KHAO SAN香港大圍圍方呢個新商場開咗一段時間,終於有機會去行下必呢間餐廳環境唔錯,室外嘅位置仲可以俾啲貓貓狗狗一齊坐個經理都好熱情服務態度唔錯食方面中規中矩正常商場餐廳價晚上7:30去到,基本上間間餐廳都要等位(20-100張+)溫馨提示,大多數餐廳原來可以預先喺GULU拎飛,下次就唔使呆等我哋一次過拎咗5張飛,等咗差唔多一個鐘,最後食到呢間泰國餐廳
米泰 KHAO SAN
香港大圍圍方
呢個新商場開咗一段時間,終於有機會去行下必

溫馨提示,大多數餐廳原來可以預先喺GULU
拎飛,下次就唔使呆等
榴槤愛好者&有寵物🐶🐱家庭有福了現在推出了榴槤控必食Menu·榴槤肉碎炒飯·榴槤西多士配雲呢拿雪糕·榴槤奶昔·榴槤椰子冰沙晚市還有二人套餐四人套餐可選擇上餐速度也很快,每樣菜式都好吃,真的推介不來有新出泰式青檸烏頭和泰式明爐烏頭肉質都很嫩呢所有餐廳擺盤都很精緻✨很好打卡拍照商場外圍位置可坐寵物必須自備寵物車哦商場人流比較多,最好提早預約座位~放心~店員對寵物都很友好不想和寵物共用餐的也可坐在餐廳內設計好有異國情調的泰國菜館以後一定會和親友常聚在這裡👩🏻‍🤝‍👩🏼現在在其他平台分享食評還送椰子雪糕呢
榴槤愛好者&有寵物🐶🐱家庭有福了
現在推出了榴槤控必食Menu
·榴槤肉碎炒飯
·榴槤西多士配雲呢拿雪糕
·榴槤奶昔
·榴槤椰子冰沙
晚市還有二人套餐四人套餐可選擇
上餐速度也很快,每樣菜式都好吃,真的推介不來
有新出泰式青檸烏頭和泰式明爐烏頭
肉質都很嫩呢
所有餐廳擺盤都很精緻✨很好打卡拍照
商場外圍位置可坐寵物必須自備寵物車哦
商場人流比較多,最好提早預約座位~
放心~店員對寵物都很友好
用餐優惠
優惠券
  • 泰式明爐烏頭
2024-08-29 293 瀏覽
上個週末天氣炎熱,去大圍新商埸圍方「米泰」搵食我地二人同行各自order左一份lunch set,餐廳環境帶比食客幾舒服既感覺我哋坐出面位置 有好高既花槽做間隔人來人往都唔會覺得無私癮 食物賣相都好好 不過價錢比較高泰式滷水豬手船麵 $88豬手份量幾多,船麵比較爽口,唔會太淋~(太心急食~ 唔記得咗影相)泰式羅勒肉碎太陽蛋配椰香飯 $98上枱見到個份量都大 好似唔錯咁煎蛋煎得正常 肉碎比較咸,個人就唔太鍾意啦😉 肉碎有少量辣椒,食落還可以~隨餐配上凍檸檬茶 估唔到泰國餐都可以自己加糖漿依個setting幾好幾好 👍🏻
上個週末天氣炎熱,
去大圍新商埸圍方「米泰」搵食
我地二人同行各自order左一份lunch set,
餐廳環境帶比食客幾舒服既感覺
我哋坐出面位置 有好高既花槽做間隔
人來人往都唔會覺得無私癮
食物賣相都好好 不過價錢比較高

泰式滷水豬手船麵 $88
豬手份量幾多,船麵比較爽口,唔會太淋~
(太心急食~ 唔記得咗影相)

泰式羅勒肉碎太陽蛋配椰香飯 $98
上枱見到個份量都大 好似唔錯咁

隨餐配上凍檸檬茶
估唔到泰國餐都可以自己加糖漿
依個setting幾好幾好 👍🏻
2024-08-25
2024-08-18 714 瀏覽
CP值高泰國餐廳平靚正,五個人食😛二人啊套餐$ 428頭盤🤘香芒牛油果素菜米子卷$78米子卷做前菜好適合,清新下口腔,芒果又開胃主菜米泰海南秘製海南雞半隻$151無骨雞,啖啖肉😋嫩滑彈牙😋有三個醬汁主菜芒果蟹肉椰香炒飯 $ 128 蟹肉紮實,加咗芒果,飯香乾濕啱啱好,容易咀嚼。甜品芒果椰汁三色糯米飯 $72 😋😋😋喺出面好少食到咁好食,暖笠笠唔黐口,擺盤一流,加埋椰汁好窩心🤘如果大家鍾意食三色糯米飯可以試吓呢間。另外再叫:鮮蝦炒金邊粉 $128😋😋好有鑊氣,傳到過嚟好香😂金邊粉保持濕潤,唔會乾,酸酸地甜甜地,有嚿小青檸。蝦得三件,但非常新鮮入味可口。馬拉盞雜菜 $66😋爽口,唔會太油膩。米泰小食拼盤 $ 178 炸魚餅 •炸蝦餅 •春卷 •香葉雞 •脆炸單骨雞翼 •燒菠蘿😋😋😋 份量好足夠,菠蘿超甜多汁,香葉雞好似食緊糯米雞,好飽😂魚餅蝦餅春卷新鮮,滿足好食。黃咖喱軟殼蟹$158 +加薄餅38😋😋😋見到個薄餅都流口水,鬆化香脆,唔點汁已經好食🤌🏻軟殼蟹份量唔算多,原隻大概有四隻,肉新鮮又脆,個汁少少辣,剛剛好🤘原隻椰皇雪糕配脆脆 😋😋😋餐廳地點唔算多,如經過不妨試吓。款式種類好多,就
CP值高泰國餐廳
平靚正,五個人食😛

二人啊套餐$ 428
頭盤
🤘香芒牛油果素菜米子卷$78
米子卷做前菜好適合,清新下口腔,芒果又開胃

主菜
米泰海南秘製海南雞半隻$151
無骨雞,啖啖肉😋嫩滑彈牙😋
有三個醬汁

主菜
芒果蟹肉椰香炒飯 $ 128
蟹肉紮實,加咗芒果,飯香乾濕啱啱好,容易咀嚼。

甜品
芒果椰汁三色糯米飯 $72

另外再叫:

鮮蝦炒金邊粉 $128

馬拉盞雜菜 $66
😋爽口,唔會太油膩。

米泰小食拼盤 $ 178
炸魚餅 •炸蝦餅 •春卷 •香葉雞 •
脆炸單骨雞翼 •燒菠蘿

黃咖喱軟殼蟹$158
+加薄餅38

原隻椰皇雪糕配脆脆
😋😋😋

餐廳地點唔算多,如經過不妨試吓。
款式種類好多,就算兩個人都唔使擔心食唔飽,每一碟份量都多,好味,滿足👍🏻
2024-08-13
  • 泰國鮮蝦炒金邊粉
2024-08-08 727 瀏覽
星期日夜晚8pm到達,等位10分鐘就入咗, 眼見餐廳full house,侍應忙到甩轆。我哋被安排坐小圓枱,坐得舒服,我哋4人(三個大人一個小朋友),嗌咗一個二人餐再加個菠蘿炒飯,二人餐包嘢飲,凍飲要另加五蚊。 我們嗌咗 蟹肉咖哩薄餅、香芒紙米卷、鮮蝦炒金邊粉, 甜品 香芒椰汁三色糯米飯, 菠蘿炒飯 夠好多菠蘿,小朋友好喜歡😂😂😂。 咖哩薄餅都惹味,紙米卷清新,炒金邊粉都落足料 ,蝦大大隻,它出奇地不太油膩 ,甜品 芒果夠曬熟透🥰,🥭🥭🥭香甜。埋單連加一 $634 , 整體食物中上水準,cp值高(人均$158),唯獨係 侍應人手不足,實在太忙啦,要叫幾次先至有人嚟serve。

去過圍方很多次,試過很多不同的餐廳,今次就試吓這間泰國餐廳。我們兩大兩小點了三個午餐及加購一個甜品,由於有部份食嘅時候忘記影相,只能附上記得影相嘅圖片俾大家睇。我哋叫了三個午餐,第一個嚟係菠蘿炒飯,炒飯內飯的海鮮比較碎,若有三隻蝦放在面,賣相不錯,但味道很普通。第二個是青咖喱豬頸肉飯,豬頸肉燒得不錯,亦有肉汁。青咖喱是分開上,味道都不錯,不算太辣。第三個是泰式金邊粉,等候上菜時間比較耐,我們已吃完兩個主菜仍要等多約10分鐘,賣相很好,味道也不錯,但配料不多,主要都是金邊粉。甜品方面我們點了芒果三色糯米飯,芒果比較酸,糯米飯亦都比較硬,打卡一流,味道卻很一般。整體而言,每款菜式賣相都不錯,但味道與價錢不太成正比。明白在圍方內租金較貴,價格都較貴,所以性價比不高。
2024-07-14
  • 青咖喱豬頸肉飯
2024-07-08 1083 瀏覽
新開圍方商場有好多美食,這次就跟友人一起來到米泰吃泰國菜,當日晚上門口排隊,我們等了半小時就有位了,因為第一次來吃,也不知道怎樣選,就選擇二人套餐($428)頭盤(選1)我就選擇泰式炸魚餅,有4件,肉質厚嫩實,帶有泰式辛辣口感,好惹味開胃。然後就到主菜(選1)就選擇米泰秘製海南雞(半隻),份量2人剛剛好,肉質同樣嫩,不用沾醬直接吃已經好夠味。接著就是主食(選1),是芒果蟹肉椰香炒飯,超級好味,多層豐富口感,酸酸甜甜,好快就已經清盤(笑)最後就是甜品(選1),這是泰式奶茶焦糖布丁,奶茶就是泰式奶茶味,搭配上面忌廉和花生粒,完全不膩,不錯,反而我見好多人點芒果椰汁三色糯米飯,下次再來吃我也會想試。整體食物不錯,而且賣相可以影相食先,份量也夠2人食用,因為當晚比較多人,上菜時間等待比較耐,而且環境比較多人嘈雜,所以我們吃完都立即賣單走人,晚市套餐還奉送飲品,價錢合宜,值得一試。
2015 瀏覽
因為第一次來吃,也不知道怎樣選,就選擇二人套餐($428)
頭盤(選1)
然後就到主菜(選1)

• 泰式炸魚餅
  • 米泰秘製海南雞
  • 芒果蟹肉椰香炒飯
  • 泰式奶茶焦糖布丁
2024-06-23 838 瀏覽
我地今次嗌咗極上船麵、海南雞飯和三色芒果糯米飯,但就經歷咗一連串嘅失望。極上船麵$128落單時侍應話只剩下檬粉,我地覺得ok,但船麵每樣配菜都麻麻地,牛𦟌仲係淋晒,應該煮咗好耐。海南雞飯$118雞肉係凍的,仲帶有雪藏嘅味道,感覺不新鮮。而且上菜之後先發現係白飯而唔係油飯,但侍應竟然冇提前通知我地,令整體用餐體驗更加糟糕。三色芒果糯米飯$72芒果極酸,而糯米飯則偏硬,食落仲係一粒粒,整體口感不盡如人意。總括黎講,今次用餐體驗都幾失望,雖然我明白喺呢個商場入面,食物都係咁上下呢個價位,但係我都希望佢哋嘅食物質素可以對得起個價錢。

極上船麵$128

海南雞飯$118

三色芒果糯米飯$72

2024-06-22 725 瀏覽
本身鄰居約去旅行,但係某啲原因搞唔成,跟住就就揀咗呢一間餐廳食飯。安排咗俾我哋坐卡位,卡位嗰裝潢好有泰國風情。本身睇餐牌諗住嗌個二人餐再散叫,但睇睇吓四人餐都相當抵食,就決定咗嗌四人餐。先嚟再泰式拼盤,蝦餅幾大呀,魚餅如果可以留番少少同埋加少少豆角落去會個口感豐富啲。炸豬皮就失色咗少少淋咗又奀皮。嗰一刻個心情沉沉會唔會瀨嘢呢?好彩淨係炸豬皮出事其他一切正常。個春卷唔會成口油,個香葉雞都好滑,一啲都唔嚡。另外個生蝦個辣汁超搶喉,成杯好似Shooter一口轟曬~爽爆!我哋都算係第二輪用餐,但係想嗌個款沙律已經show out,所以呢款木瓜絲沙律,並唔係自己心中上推介嘅。另外個海南雞唔算特別出眾,唔算好滑。個心突然又沉一沉,會唔會又炒車呢? 跟住個紅咖喱軟殼蟹點薄餅好索汁,另外個香芒蟹肉炒飯啲芒果原來係用芒果乾個口感有少少特別,加埋啲紅咖喱都幾好食。椰菜苗就正正常常。另外,兩杯芒果同埋熱情果嘅特飲都幾清新,不過個杯酒比較難篤啲,因為又高又窄。食飯食到手有啲黐手,跟住問經理有冇濕紙巾,經理拿濕紙巾過嚟嘅時候,順便幫我哋每人開埋張紙巾,呢點超窩心。跟住最後想買甜品,香芒三色糯米飯有班蘭葉、蝶豆花同埋椰汁,除咗蝶豆花本身係無味之外,另外兩款都香味十足。另外個榴槤脆脆多士都幾出色喺塊多士中間夾住啲榴槤肉,如果可以飽餡就不得了。食完呢一餐好似走咗一轉泰國咁,係幾爽!
2024-06-08 647 瀏覽
叫了個二人餐, 428 +10%期望有啲落差魷魚,賣相OK,直落魷魚有點霉😤金邊粉,普普通通😞咖喱蟹肉配薄餅,有驚喜,好食👍甜品,香蕉薄餅配椰子雪糕 👌檸檬茶好差 👎 ,冇茶味,好似飲水😭二人座位,比較偏細,比較嘈吵服務員有禮,幾好👍
叫了個二人餐, 428 +10%
期望有啲落差
魷魚,賣相OK,直落魷魚有點霉😤
金邊粉,普普通通😞
咖喱蟹肉配薄餅,有驚喜,好食👍
甜品,香蕉薄餅配椰子雪糕 👌
檸檬茶好差 👎 ,冇茶味,好似飲水😭

二人座位,比較偏細,比較嘈吵

服務員有禮,幾好👍
魷魚🦑,肉質霉
金邊粉,即炒,熱辣辣,味道好一般
咖喱蟹肉配薄餅,好味
香蕉pancake配椰子雪糕,ok
咖喱蟹肉配薄餅,好味
香蕉pancake配椰子雪糕,ok
  • 咖喱蟹肉配薄餅
2024-06-01 591 瀏覽
同狗狗去圍方玩完,去食泰國嘢做lunch😍有寵物可以坐餐廳外、商場內範圍👌🏻星期日去都有set lunch食.✨極上船麵✨湯底濃郁,牛肉牛丸質素都唔錯,屬於好食既船麵✨海南雞飯✨雞肉好嫩口好滑,咁岩俾左雞翼我🫶🏻油飯有雞油香,但質地略嫌太爛。除左酸辣汁,仲有另一款應該係香草黑椒汁,都幾特別同埋幾夾海南雞。配菜既蘿蔔都落左薑黃,幾得意。✨香蕉pancake配椰子雪糕(加購)✨本身以為係切到井字型果種泰式pancake,點知係偏西式果種,pancake皮係比較厚身、有筋道既口感😊味道清新,一d都唔甜,pancake入面有cream同香蕉片,唔錯
✨極上船麵
✨湯底濃郁,牛肉牛丸質素都唔錯,屬於好食既船麵

✨海南雞飯

✨香蕉pancake配椰子雪糕(加購)
2024-05-30 479 瀏覽
圍方泰菜餐廳,個人認為菜式口味比較港式。1. 菠蘿黃薑海鮮炒飯$138睇Menu用菠蘿裝住個炒飯,但上枱係冇㗎!只係一碟普通菠蘿粒+海鮮黃薑炒飯,炒飯唔算好香,不過勝在海鮮都算多!2. 泰王蜆肉生菜包$92通常生菜包都係肉碎包生菜食,呢個記特別嘅係肉碎當中會有蜆肉,多咗一份新鮮感!😜3. 娘惹咖喱牛肉$168 (追加薄餅+$38)咖喱系列係冇包飯、薄餅、蒜蓉包,想夾埋咖喱食,就要加錢追加!咁我係有追加薄餅,不過薄餅唔熱, 顯得薄餅更加油膩。(以上價錢未計加一服務費)
圍方泰菜餐廳,個人認為菜式口味比較港式。

1. 菠蘿黃薑海鮮炒飯$138

2. 泰王蜆肉生菜包$92

3. 娘惹咖喱牛肉$168 (追加薄餅+$38)

(以上價錢未計加一服務費)
菠蘿黃薑海鮮炒飯
泰式生蝦
泰王蜆肉生菜包
泰式生蝦
2024-05-27 420 瀏覽
當日叫咗二人套餐$428⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️頭盤 - 炭烤魷魚🦑 魷魚非常大條,燒得很香,亦非常爽口另加 - 米泰生蝦 $88食泰國菜點可以唔食生蝦,所以就另加左一份生蝦刺身,味道不過不失咪泰秘製海南雞 肉質正常,雞味不算太濃 泰式鮮蝦炒金邊粉 金邊粉口感彈牙,鮮蝦都爽口,味道不錯香蕉烤餅配椰子雪糕 因為掛住泰國嘅泰國pancake,所以就試一試依個甜品,甜品比想像中好味,烤餅好煙靭,餡內有椰子醬及香蕉,配埋椰子雪糕,味道好夾💰人均消費 $260
當日叫咗二人套餐$428
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

頭盤 - 炭烤魷魚🦑

魷魚非常大條,燒得很香,亦非常爽口
炭烤魷魚

另加 - 米泰生蝦 $88

米泰生蝦

咪泰秘製海南雞

肉質正常,雞味不算太濃
咪泰秘製海南雞

泰式鮮蝦炒金邊粉

金邊粉口感彈牙,鮮蝦都爽口,味道不錯
泰式鮮蝦炒金邊粉

香蕉烤餅配椰子雪糕

因為掛住泰國嘅泰國pancake,所以就試一試依個甜品甜品比想像中好味,烤餅好煙靭,餡內有椰子醬及香蕉,配埋椰子雪糕,味道好夾

💰人均消費 $260
  • 泰式鮮蝦炒金邊粉
2024-05-20 349 瀏覽
今日放假梗係要去行吓街去左大圍新商場 圍方經過一間個名幾特別嘅泰國菜 米泰見到有位梗係即刻入去食吓啦😆首先梗係叫返個我同老公最愛嘅生蝦刺身😆呢度嘅菜式擺盤都幾靚⭐️生蝦刺身係用小酒杯去裝咁就已經點好晒醬料可以一飲而盡😂生蝦都幾大隻,個汁都係平時食開嗰啲整體感覺唔錯!🫶🏻
今日放假梗係要去行吓街

呢度嘅菜式擺盤都幾靚⭐️
生蝦刺身係用小酒杯去裝
咁就已經點好晒醬料
可以一飲而盡😂

生蝦都幾大隻,個汁都係平時食開嗰啲
整體感覺唔錯!🫶🏻