2018-08-27 153 瀏覽
唔係講笑 個涼拌粉皮真係超級難食 成世都未食過咁難食嘅粉皮 個質感完全唔似粉皮 個醬都難食到不得了 完全唔知咩味黎 難食到我第一次要係openrice食評話俾大家知:千祈唔好食
唔係講笑 個涼拌粉皮真係超級難食
成世都未食過咁難食嘅粉皮 個質感完全唔似粉皮
個醬都難食到不得了 完全唔知咩味黎
涼拌粉皮
2018-06-10 236 瀏覽
原來即日起至2018年6月17日,去大埔富善商場米線陣,堂食惠顧米線自由配,用 $1 就可以食到 $5 或者 $6 配餸一款,最多可選2款配餸!見到咁抵,我當然要去試吓啦!我叫左蕃茄湯米線($29),加$1香辣炸醬,再加$1要雞髀肉。然後加左($9)叫咗一杯凍鮮檸菜蜜。因為當日剛巧係海洋公園保育基金舉辦既「無飲筒日」,而米線陣係其中一間有參與的餐廳,所以當日凍飲也沒有提供飲筒。蕃茄湯的確用鮮蕃茄煲,不過略嫌清左啲。雞髀肉嫩滑,雖然係雪藏雞髀,但處理得都唔錯,起碼冇雪味。香辣炸醬,有辣味,有豬肉味。加左落啲米線度之後,米線滋味很多。不過唔夠香,總係覺得味道差少少。一碗米線再加一杯凍飲,合共花了$40😉都算抵。

蕃茄湯的確用鮮蕃茄煲,不過略嫌清左啲。

雞髀肉嫩滑,雖然係雪藏雞髀,但處理得都唔錯,起碼冇雪味。

一碗米線再加一杯凍飲,合共花了$40😉都算抵。
上星期我去咗米線陣食午餐,叫咗其中一個滋味套餐。滋味套餐($59)包括有海南雞米線+油菜+飲品。而且米線湯底可以+$2升級麻辣蕃茄湯,既然職員推介麻辣蕃茄湯,即管加兩蚊試試吧!事關那天剛好胃口不太好,想吃少許辣味,增強胃口。不過飲品方面,明明餐牌有寫可以選擇熱柚子蜜,可以職員卻說沒有提供希望只是今次沒有吧!咁我唯有叫杯熱檸蜜啦!不過,食物很快便送到,扺讚👍🏻看見食物顏色豐富,胃口也會吃起來呢!紅色的蕃茄湯,加上綠色的芫荽,上面再加上少許白色的芝麻。米線的湯底,的確有齊麻辣和蕃茄味,兩種味道配合得不錯。蕃茄湯應該用了大量蕃茄製作,湯底味道鮮甜美味。或者下次我再試試農場蕃茄湯,看看沒有了麻辣味,是否一樣好吃米線質地不會太淋,又不會太哽,與麻辣蕃茄湯一起吃,的確不錯!米線內還有不少椰菜!海南雞不是太滑,不過有雞味,雞件已有調味,點旁邊的甜酸醬吃,味道很夾。旁邊亦有些酸蘿蔔伴碟,如果吃悶了雞的味道,可以吃些酸蘿蔔清清口味。生菜青綠,沒有煮過火,亦有伴上少許蠔油。海南雞米線滋味套餐(麻辣番茄湯底),合共花了$61

希望只是今次沒有吧!咁我唯有叫杯熱檸蜜啦!

不過,食物很快便送到,扺讚👍🏻

生菜青綠,沒有煮過火,亦有伴上少許蠔油。

海南雞米線滋味套餐(麻辣番茄湯底),合共花了$61
上個星期四中午,我去咗大埔富善邨既米線陣食lunch。我叫左一個其中一款超值午餐,蘿蔔碎牛腩米線(香菜豬骨濃湯)配熱檸檬菜蜜。另外超值午餐可以以優惠價加配小食,所以我就以$6加左一個醋香雲耳。剛好當天做緊優惠,如果在Facebook讚好及打卡,可以免費獲贈酥炸魚皮。我當然唔會錯過啦!(不過優惠只係做到2018年2月9號咋)蘿蔔碎牛腩米線配香菜豬骨濃湯,湯底好甜,跟蘿蔔牛腩幾夾。牛腩都幾鮮甜,有牛味,幾爽口。蘿蔔就本身應該用上湯煮過,嗰種甜味我個人就唔係特別鍾意。所以我有小小建議,如果可以用牛腩湯煮蘿蔔,應該會更加鮮甜可口。米線裡面除咗蘿蔔牛腩外,仲有兩塊腐皮,加埋米線一齊食,味道唔錯!米線方面,軟硬度適中,唔會太軟亦唔太硬。醋香雲耳酸酸地幾開胃,不過雲耳就唔夠爽口。酥炸魚皮就真係好好食,夠大碟,魚皮又大塊。超級脆!!!蘿蔔碎牛腩米線超值午餐加一個小食,合共$52
上個星期四中午,我去咗大埔富善邨既米線陣食lunch。

蘿蔔碎牛腩米線配香菜豬骨濃湯,湯底好甜,跟蘿蔔牛腩幾夾。

牛腩都幾鮮甜,有牛味,幾爽口。

蘿蔔就本身應該用上湯煮過,嗰種甜味我個人就唔係特別鍾意。

米線方面,軟硬度適中,唔會太軟亦唔太硬。

醋香雲耳酸酸地幾開胃,不過雲耳就唔夠爽口。

酥炸魚皮就真係好好食,夠大碟,魚皮又大塊。超級脆!!!

蘿蔔碎牛腩米線超值午餐加一個小食,合共$52
2018-02-08