2023-05-24
🥢粵藝館🇨🇳粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖作為講廣東話既我當然都鍾意自己粵方的飲食文化啦,今日🐷🐷乳豬就帶大家試一家Fine Chinese Dining 粵菜,菜式精緻美味,一齊試試佢!!跟住黎!!🐷即燒無花果天下第一豬🐷第一道菜就梗係食道乳豬熱下身先,呢味乳豬燒得香脆、肉厚、加上有𡁻口,比起好多粵菜地方的乳豬都優勝,係唔錯👍👍乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐔🐓竹絲雞松茸炖花膠🐟湯底用上竹絲雞加松茸,香甜得來帶點藥膳味道,花膠體型也比較大,香滑得來吸收湯的味道,女士進補佳品😌😌乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷海鹽蒜片炒和牛粒🐄本身熱愛牛肉的我極期待呢道菜,牛肉有濃濃牛肉味,夠鑊氣,厚度足夠,可惜份量就少點🤌🏻🤌🏻乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷香穌桶蠔陳醋有機菜🦪中菜配上西式配搭,香脆大大隻既桶蠔一咬肉汁噴出,鬆化脆口,用陳醋酸味及菜中和返油膩感覺,一流🤤🤤🤤乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🦀松葉蟹肉帶子茶碗蒸水蛋既口感,但用上松葉蟹加上帶子,粵菜但用上日式茶碗蒸法相當新穎,絕對想一食再食🥹🥹🥹乳豬指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷美味牛肝菌東坡肉🐷🐷乳豬其實
粵藝館 (海港城海運大廈) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OT310號舖
🐷即燒無花果天下第一豬🐷
🐔🐓竹絲雞松茸炖花膠🐟
海鹽蒜片炒和牛粒🐄
香穌桶蠔陳醋有機菜🦪
🦀松葉蟹肉帶子茶碗蒸
美味牛肝菌東坡肉🐷🐷
乳豬其實好喜愛東坡肉,呢味東坡肉滑滑既肥豬肉配上濃濃既芡汁,加埋瘦肉及牛肝菌,簡直就一絕美味😋
金沙海鮮炒飯🍚🍚
最後用一個有蝦仁及三文魚籽作點綴金沙炒飯成總結,可謂功德圓滿,飯量不太多約一碗飯,有夠鑊氣熱辣辣,可謂大滿足😌
貴州釣魚台尊品酒🍶
食中菜當然飲返中國傳統白酒,仲要係貴州出品,度數高當然一定,但濃烈得來有一絲絲甜味,小酌幾杯還是可以