2016-01-27 209 瀏覽
最近真係愛上左九龍城呢個地方,覺得呢道有食極都食唔完既野食。淨係甜品店都有排幫親,今次就食左糖佰府!門店雅緻,細細地但招牌都吸引到我既目光。Menu ,有勁多甜品,淨係揀食乜都諗左好耐^_^價錢亦唔貴,食得開心雜果黑糯米 $32生果種類非常多,切得夠大粒,新鮮加爽甜。黑糯米有咬感,煙煙UNUN,近期超愛~曲奇蛋糕蘋果批 $34食落批身香脆似拿破崙,入口鬆化入面係一片片甜甜地蘋果蓉,餡料份量夠,配搭一流。加上一球曲奇雪糕,同熱食既批有對比。朱古力醬令蘋果批身更香!Mango 拿破崙 $34食落香脆!口感十足~拿破崙近期的確係甜品界大熱><相信女仔對甜食冇抵抗力吧,食極都唔會厭!
淨係甜品店都有排幫親,今次就食左糖佰府!
門店雅緻,細細地但招牌都吸引到我既目光。
雜果黑糯米 $32

曲奇蛋糕蘋果批 $34
Mango 拿破崙 $34

食落香脆!口感十足~拿破崙近期的確係甜品界大熱><

相信女仔對甜食冇抵抗力吧,食極都唔會厭!

2016-01-24
5 分鐘 (堂食)
2016-01-21 203 瀏覽
糖佰府其實已經是第三次光顧,無他,九龍城對於不少人雖然不是太就腳,但由區區十條街組成的九龍城卻內藏二百多間食店,絕對有其吸引力,特別是對一眾老饕們,當然也包括我。正因為如此,來九龍城的次數也多了,而每次飯後又大都以甜品作結,所以廉價美味的糖佰府都是我的首選。除了價格相宜之外,不用等位也是我的考慮因素,因為吃甜品多是為了延續未完的話題,食物其實反而次之,最怕就是為了吃個甜品都要待上一個小時。******************************甜品店呈窄長形,雖然門面比一般甜品店較窄,但店鋪頗深,其實內裡也可容納四十多位食客,絕對比你想像中多。之前已留意到店內貼上糖佰府≠糖百府等標貼,但由於老闊娘忙於招呼客人不便細問,適逢今次老闆娘稍有閒暇,就八掛打聽一下。據老闆娘所說,糖佰府約十年前已在坑口開了第一間糖水店,而一年前才在九龍城開了第一間分店,至於糖百府,網上資料則顯示始創於08年,由於以特許經營方式營運,所以當年分店亦越開越多,不過翻查開飯網,現在跟糖佰府一樣都只有兩間分店。提拉米蘇($34)提拉米蘇外表如餐牌圖片所示般呈盆栽狀,份量也不算少,盆口直徑約有三吋闊,盆身亦有三呎高。

提拉米蘇($34)

提拉米蘇外表如餐牌圖片所示般呈盆栽狀,份量也不算少,盆口直徑約有三吋闊,盆身亦有三呎高。面層鋪上黑色的oreo餅碎以模仿盆栽中的泥土,中間還以一塊菜葉作點綴。
提拉米蘇
oreo餅碎下,梅花間竹的擺放了海綿蛋糕和忌廉,兩者比例都頗為平均。
提拉米蘇
海綿蛋糕口感濕軟,吸滿咖啡味和Rum酒味,夾雜香滑的忌廉,味道不錯。不過中間的海綿蛋糕就不及底層的重咖啡香,如果能稍作改善令上層的海綿蛋糕也吸收到咖啡和Rum,必定更加美味。
2016-01-18
$34 (宵夜)
提拉米蘇
唐百虎點秋香...三笑姻緣呢類民間故事早已聽看數十遍糖佰府你又會去幾次?一直以為係賣字畫,原來係食甜品!不過提提大家,係糖'佰'府(九龍城)呢間至岩架!無論凍或熱食甜品種類夠多又獨特一行人點了幾款唔同甜品分享各有千秋如果你都係甜品愛好者又想去食但又擔心可以睇下我地的分享做個參考!芒果豆腐綿花冰HKD45加雪糕6元冰底豆腐味,超柔滑,而且唔係出面間間甜品店都食到豆腐味道幾清淡芒果夠新鮮抹茶雪糕不過不失如果有單點更好,可以嚐到更清新豆腐味道法式玉桂蘋果批HKD35批夠香脆一片片蘋果味道微酸,配上曲奇雪糕同吃滋味十足黎到呢度個人認為係必點,從未吃過一款皮咁脆的蘋果批拍得住大酒店呢雙丸椰皇西米HKD38整個椰皇十分新鮮每次只用一次,絕不重用,又夠衛生遠遠已傳來一陣陣椰皇香氣雙丸西米夠咬口,口感煙韌而且甜度適中,唔會過甜無花果雪梨燉海底椰HKD30夠曬滋潤好清幽雪梨香味不過如果味道稍稍減淡會更好可能因用料夠足,所以味較濃南北杏燉木瓜雪耳HKD25同樣滋潤兼養顔木瓜好清香味好清呢2款滋潤飲品飲後喉嚨都好舒服多飲皮膚都靚d架!呢度甜品用料份量好足好新鮮感覺好有心下次再來,必定要點法式燉蛋好想試試,可
唐百虎點秋香...三笑姻緣呢類民間故事早已聽看數十遍

糖佰府你又會去幾次?

一直以為係賣字畫,原來係食甜品!

不過提提大家,係糖'佰'府(九龍城)呢間至岩架!
無論凍或熱食甜品種類夠多又獨特

一行人點了幾款唔同甜品分享

各有千秋

如果你都係甜品愛好者又想去食但又擔心

可以睇下我地的分享做個參考!

芒果豆腐綿花冰HKD45加雪糕6元

冰底豆腐味,超柔滑,而且唔係出面間間甜品店都食到

豆腐味道幾清淡

芒果夠新鮮

抹茶雪糕不過不失

如果有單點更好,可以嚐到更清新豆腐味道
法式玉桂蘋果批HKD35

批夠香脆

一片片蘋果味道微酸,配上曲奇雪糕同吃

滋味十足

黎到呢度個人認為係必點,從未吃過一款皮咁脆的蘋果批

拍得住大酒店呢
雙丸椰皇西米HKD38

整個椰皇十分新鮮

每次只用一次,絕不重用,又夠衛生

遠遠已傳來一陣陣椰皇香氣

雙丸西米夠咬口,口感煙韌

而且甜度適中,唔會過甜
無花果雪梨燉海底椰HKD30

夠曬滋潤

好清幽雪梨香味

不過如果味道稍稍減淡會更好

可能因用料夠足,所以味較濃
南北杏燉木瓜雪耳HKD25

同樣滋潤兼養顔

木瓜好清香

味好清

呢2款滋潤飲品飲後喉嚨都好舒服

多飲皮膚都靚d架!
呢度甜品用料份量好足好新鮮

感覺好有心

下次再來,必定要點法式燉蛋

好想試試,可惜今次已經飽飽

2015-12-27
  • 綿花冰
  • 雙丸椰皇西米
  • 法式玉桂蘋果批
2015-12-19 142 瀏覽
出街食完晚飯第一件事當然係睇下附近有無糖水鋪可以食埋個糖水。呢排天氣轉凍左好多,真係食唔到太多凍野。唯有向熱既糖水選擇。無花果雪梨燉海底椰($30)無花果雪梨海底椰三樣滋潤既食物加埋一齊燉除左十分適合而家又凍又乾燥既天氣之外飲落仲好甜。食物天然既甜味唔會令你飲既時候覺得太膩,整體係幾岩呢個天氣既甜品。法式玉桂蘋果批($35)玉桂蘋果批玉桂香味好重,加上蘋果批焗得十分鬆脆,咬落去就好似即溶咁,口感都幾好,加上一大舊雪糕,鬆脆既批配上雪糕兩者混合口感更加好,下次黎值得再試。整間店甜品款式都幾多,熱凍都有,定價又唔係太貴,食完晚飯唔錯既甜品店
出街食完晚飯第一件事當然係睇下附近有無糖水鋪可以食埋個糖水

無花果雪梨燉海底椰
無花果雪梨燉海底椰($30)

法式玉桂蘋果批
法式玉桂蘋果批($35)

糕,鬆脆既批配上雪糕兩者混合口感更加好,下次黎值得再試。

2015-12-16
$32 (宵夜)
無花果雪梨燉海底椰
法式玉桂蘋果批
1K
2015-12-13 196 瀏覽
本身諗住去食榴槤忘返,點不知過咗當做季節,店員推介了雪脆$36 我就無乜所謂便點了而可以選擇雪糕三款,我選了朱古力碎粒、綠茶、香芋,重點不是在雪糕上,而是在雪糕旁的脆脆,脆卜卜,又鬆化,重有少少暖暖地,夾埋雪糕入口,脆香味美! 另外朋友叫了季節限定嘅無花果雪梨燉海底椰$30 暖粒粒,大大雪梨加無花果,重有係底嘅海底,真係夠晒滋潤,分了少少試味,味道不會太甜

我就無乜所謂便點了

另外朋友叫了季節限定嘅無花果雪梨燉海底椰$30

$35 (其他)
  • 雪脆
  • 無花果雪梨燉海底椰
喺九龍城食完泰國嘢好似好熱氣咁所以都係去搵返啲滋潤糖水中和下原本係比門口嘅秋冬滋補糖水吸引左入去嘅點知入到店內發覺實在西式甜品比較更加吸引所以最終我都係敵不過誘惑Order 了 法式玉桂蘋果批 35即叫即做所以大概可能都要等15分鐘下次來食既朋友要有心理準備哦就是說新鮮出爐的蘋果批最好味我本身都鍾意食蘋果批法式蘋果批就更加吸引你唔係好鍾意佢嘅酥皮又香又酥脆口感鬆化排滿了一篇篇嘅蘋果淡淡果肉仲要有一點肉桂香甜度適中加上一球冰凍的雪糕球一冷一熱的口感滋味無窮
喺九龍城食完泰國嘢
甜度適中
加上一球冰凍的雪糕球
一冷一熱的口感
滋味無窮
$35 (宵夜)
  • 法式玉桂蘋果批
2015-12-02 145 瀏覽
九龍城一日遊,掃街掃到累累的,就找家甜品店坐下來嚐點甜的吧!門外給的優惠資訊非常多,可惜我不是穿著校服的學生店面雖小,格局都幾別緻。老板娘(?)非常熱情,我走到門口就熱情地招呼我坐下為免好多人不知道,這家糖佰府不是平常看到很多分店的糖百府!細問之下,發現原來這家糖佰府比糖百府更早開店,在寶林設總店,可惜後來被糖百府某個人嚐過這家的雪花冰之後就自設門戶了不過我今次來並不是吃雪花冰的!意式玉桂蘋果批光看就已經非常吸引,外面是我最愛的酥皮,中間有青蘋果切片你可以想像師傅的刀功到底有多精湛嗎?而且青蘋果嚐起來,一點酸味都沒有,完全猜不到是青蘋果。蘋果配玉桂,絕對是絕配另一份什莓窩夫,我選了朱古力雪糕。選這份窩夫是因為被它每一格都有配料所吸引,有些是藍莓、草莓或者紅莓,最吸引還是半溶棉花糖,而旁邊的牛牛蜜糖可以自行加,甜度自配每一口都有配料的感覺真的好滿足,而窩夫本身是好rich的,可能要2個人share才吃得完,竟然配這如果廉價的價錢,真的十分抵食
門外給的優惠資訊非常多,可惜我不是穿著校服的學生
不過我今次來並不是吃雪花冰的!
2015-11-16
2015-11-25 269 瀏覽
經過九龍城去運動場,第一站去到有下午茶供應的糖佰府即叫即製的窩夫外脆內軟,蜜糖牛牛有驚喜,是帶有花香的濃郁蜂蜜,另加$4有朱古力飲品,不太甜而且可可味濃~香蕉拿破崙的忌廉,有真正的雲呢拿籽,而且入口不太滯,可惜酥皮不夠脆最後有香蕉船,加入了綿花糖,好滿足~食完甜品,再去掃街!
經過九龍城去運動場,第一站去到有下午茶供應的糖佰府

蜜糖牛牛窩夫
香蕉拿破崙
最後有香蕉船,加入了綿花糖,好滿足~
雪糕香蕉船
食完甜品,再去掃街!

2015-11-25
蜜糖牛牛窩夫
香蕉拿破崙
雪糕香蕉船
  • 雪糕窩夫
2015-10-31 114 瀏覽
我成日以為九龍城只係得傳統糖水舖出名原來近幾年新潮糖水舖已經遍地開花今次九龍城食完飯意猶未盡食多個甜品先秋香姐就介紹我食糖佰府很多特色甜品天氣仲係不冷不熱我就膽粗粗要咗個棉花冰用芒果打成汁再配搭新鮮芒果甜甜的不會酸棉花冰是香濃豆腐味道幼滑棉棉透心涼的感覺我加一球雲呢嗱雪糕雲呢嗱雪糕的甜味正好帶起棉花冰的香味道唔錯地方乾淨企理座位又唔迫侍應服務都幾好

我成日以為九龍城只係得傳統糖水舖出名

味道唔錯

地方乾淨企理
座位又唔迫
侍應服務都幾好

$45 (宵夜)
  • 芒果豆腐棉花冰
2015-10-28 214 瀏覽
今夜因為有點事辦,未能參與朋友的飯局,唯有只跟她們吃甜品。因為她們在九龍城晚飯,甜品也順理成章在九龍城吃。九龍城的甜品店其實不算多,稍為有人氣的都是那幾家。因為早前跟朋友吃過這間甜品店不錯,性價比高,食客又不算多,所以就建議朋友來這裡再續未完的話題。今次到來才發現食店牆上貼著的告示,難怪之前在「開飯網」搜索時搜不到,到看清楚寫法時,就只搜到兩間分店。上次試了榴槤系的甜品,今次想試別的,見這個雪脆有三個雪糕球都是三十六個大洋,就決定一試。雪脆($36)嘩~賣相也不錯呢雪糕球可從朱古力碎粒、綠茶、雲呢拿、士多啤梨、曲奇和香芋之中選三個口味,雪糕估記是維記出品,奶味不重,不過以這個份量,也對得起這個價格了。雪糕球之間的是這個脆餅,餅身頗為鬆化,不錯。

雪脆($36)

嘩~賣相也不錯呢
雪脆
雪糕球之間的是這個脆餅,餅身頗為鬆化,不錯。
2015-08-06
$36 (宵夜)
雪脆
跟朋友在郵輪碼頭消磨了半天,晚上在九龍城吃過飯後,便來吃個糖水。原來此糖佰府不同彼糖百府,我依家先知原來有兩家同音的糖水鋪。入秋後,糖水方面的口味我都喜愛滋潤為主啦!一向對椰皇特別有好感!夏天凍吃時,特別清甜!冬天熱吃時,就特別潤喉!加上晚餐份量未能滿足我,所以特別叫這個可以暖下胃。椰皇裡還額外放了椰汁,紫米露,芋圓及湯圓....夠哂飽肚!本身這個有紫米露及西米露選擇,我見不是處處有紫米露,所以選擇了紫米露!味道不會太甜,芋圓及湯圓非常有咬口。椰皇蓋還有椰果肉啊!可以刮下來放在紫米裡一起吃!順便清下熱氣添!$38一個!很抵吃!
跟朋友在郵輪碼頭消磨了半天,
晚上在九龍城吃過飯後,便來吃個糖水
原來此糖佰府不同彼糖百府,
我依家先知原來有兩家同音的糖水鋪。
糖佰府-雙丸椰皇紫米
入秋後,糖水方面的口味我都喜愛滋潤為主啦!
一向對椰皇特別有好感!
夏天凍吃時,特別清甜!
冬天熱吃時,就特別潤喉!
糖佰府-雙丸椰皇紫米
加上晚餐份量未能滿足我,所以特別叫這個可以暖下胃。
椰皇裡還額外放了椰汁,紫米露,芋圓及湯圓....夠哂飽肚!
本身這個有紫米露及西米露選擇,我見不是處處有紫米露,
所以選擇了紫米露!味道不會太甜,芋圓及湯圓非常有咬口。
椰皇蓋還有椰果肉啊!可以刮下來放在紫米裡一起吃!
順便清下熱氣添!$38一個!很抵吃!

2015-10-15
$38 (宵夜)
2015-10-23 242 瀏覽
朕喺九龍城食完泰國野,個口淡淡地,就梗係揾啲甜品食下啦,於是朕叫啲隨從Check下睇下有咩新甜品店好食,隨從們就話可以試下糖佰府,吓!糖百府朕食過不下百次,仲叫新!隨從們立即解釋,此佰府不同彼百府,於是朕就去試一下睇下有咩分別!呢度除左刨冰,仲有好多唔同既熱食任君選擇既,而朕就選擇左《芒果窩夫配緑茶雪糕》,芒果香甜,窩夫新鮮即製,外脆內軟,而窩夫做得比軟厚身,咬落感覺飽滿,加埋緑茶雪糕,喺窩夫既表面慢慢溶化,你可以選擇張緑茶雪糕獨立處理,亦可以張雪糕同窩夫混和一齊食,都一樣美味!-----完-----
-----完-----
1K
2015-10-22 198 瀏覽
係九龍城食完飯,想食個甜品,真係好多選擇咁啱行過龍崗道街頭見到大大集字寫住唐佰府於是便去試試餐牌有好多個選擇,而且價錢大眾化問問店員有乜嘢好推介,季節限定-榴槤即刻望吓餐牌,就選擇了榴金歲月$38材料有黑糯米,椰果,小丸子,主角榴槤,同埋好香嘅椰奶,黑糯米煙韌彈牙,椰果爽口,榴槤鮮甜吃完呢個咁大兜嘅甜品,成個真係人滿足晒!

係九龍城食完飯,想食個甜品,真係好多選擇
咁啱行過龍崗道街頭見到大大集字寫住唐佰府
於是便去試試
餐牌有好多個選擇,而且價錢大眾化

問問店員有乜嘢好推介,季節限定-榴槤
即刻望吓餐牌,就選擇了榴金歲月$38

吃完呢個咁大兜嘅甜品,成個真係人滿足晒!
2015-10-15
$38 (其他)
  • 榴金歲月
2015-10-19 276 瀏覽
做野咁岩經過龍城就去食個糖水,反正好耐都冇去過。龍崗道成條街都好多餐廳,今次就試下糖佰府 。芒果豆腐綿花冰賣相好似普通但原來有驚喜,一咬落去發現同平日食開既綿花冰唔同,竟然有豆腐味,好清甜。再加上香甜多汁既芒果,夏日消暑良品。雙丸椰皇紫米原個椰皇載住自家製既芋圓,地瓜圓,湯圓,口感煙煙韌韌,有蕃薯既味道,唔好太甜。紫米既硬度岩岩好,帶有口感,椰子味道好濃厚,食完個甜品我仲挖椰皇肉出來食,不過口感就硬左少少。整體味道清甜,熱騰騰既,冬天食就最岩。
2015-10-16 89 瀏覽
飯後總是要吃甜品才感到滿足,在九龍城這區甜品多又出名好吃,所以便繼續拉隊去吃甜品。來到這間糖佰府,那麼熟悉的一個店名,細問之下才知他們不是那另一間糖百府,所以請大家不要搞錯了。這店的牆上貼滿了很多相片,還有些他們店內的甜品,看上去非常之吸引,今晚所吃的都是他們店內的精選之作,價錢又不貴,尚算不錯。**********************來來甜品店外,已看到很多甜品的介紹在門外了。看看這店是長形,地方不算大。什莓窩夫配士多啤梨雪糕,HKD40。來到賣相很吸引,份量又夠大份,每一格都放不同的配料,綿花糖,紅桑子,藍莓及士多啤梨切粒等。切開中間的窩夫,真的真材實料很厚身,可惜外皮不夠脆,內裏吃下都是軟身的,配上士多啤梨雪糕味道配合,不用加蜜糖也很夠甜味,不錯。

**********************

來來甜品店外,已看到很多甜品的介紹在門外了。
看看這店是長形,地方不算大。