2016-06-29 2514 瀏覽
早茶沒有炒的系列,因為要現蒸所以速度比較慢。味道還是可以的。牛腩面裡面的牛腩都已經煮爛了,入口即化。瑤柱白粥也很鮮美。只是點的豉汁排骨比較失望,肉的選材有點問題,全是肉木有脆骨和骨頭,不好吃。
2016-05-29 1453 瀏覽
蔡澜的推荐才去的~流沙包接近于奶黄包,味道一般。腐皮卷好有層次感,里面大大隻蝦爽口彈牙。燒味的味道比較一般,無想像咁好美。甜品楊枝甘露还不错,西柚和芒果好配合好甜。
蔡澜的推荐才去的~
流沙包接近于奶黄包,味道一般。
甜品楊枝甘露还不错,西柚和芒果好配合好甜。
2016-05-02 889 瀏覽
约左個朋友在尖沙咀未到,揾左間茶仔坐低左,茶仔竟然有点心叫,唯有嘆住点心等Friend到,茶仔嘅蝦餃媲美酒楼,蝦又大隻爽口彈牙,蝦皮薄厚適中,调味料合當好處,好少係茶仔能嘆到此好嘢!
外賣自取
據聞糖朝因廣東道租金升溫而搬到漢口道現址,曾光顧廣東道舊店,各方面水準不算高,但旺區不憂沒客人,"糖朝"始終有號召力,不過遷到漢口道後,水準不能保持,更每放愈下,不得不給予喊面。以傳統粥粉麵飯及糖水主打,當然吸引許多強國旅客,先不批評食客質素,一入地庫的帶位服務員已令人印象扣分。1. 帶位混亂:不安排客人排隊拿號碼票,只要伸手大聲在帶位服務員旁邊多嗌幾聲,就給客人號碼票,完全沒次序可依,令守規矩在後面等拿票的客人無所適從。(本人一位進餐,被安排到角落,重點是四隻大烏蠅飛來飛去,經一番理論後才換位)2. 食具污穢:很明顯的油漬在茶杯或碗上浮現,HK$5 / 位的茗茶則淡如水。3. 食物素質差:食材來貨人工等成本上漲,客人理解,都沒理由名叫"糖朝一品粥"變成皮蛋瘦肉粥吧?粥內尚有一小片冬菇、一粒豬肉丸及一條豬肚絲,真是一品九流!"糖朝"品牌名命的粥品,居然不外如是。4. 服務差劣:隨餐的熱杏仁露因本人趕時間而要求打包外賣,請侍應轉為外賣碗給我,怎料他只放下杏仁露及另上外賣膠碗,沒幫我打包。那都算了,午飯時間人手忙,但沒外賣膠湯匙及袋,難道我要"手提碗"? (侍應最初給我的外賣碗蓋是佈滿油漬

4. 服務差劣:隨餐的熱杏仁露因本人趕時間而要求打包外賣,請侍應轉為外賣碗給我,怎料他只放下杏仁露及另上外賣膠碗,沒幫我打包。那都算了,午飯時間人手忙,但沒外賣膠湯匙及袋,難道我要"手提碗"? (侍應最初給我的外賣碗蓋是佈滿油漬,等了五分鐘才有人幫我更換)

那麼,你們加一服務費到底有何服務可言?

雖說"糖朝"是具知名度的全球連鎖店,而且坐落尖沙咀遊客區不愁沒生意,但老本真的沒剩多少,就算有強國旅客支持,他們有消費力的話,也總會給你喊面!至於上班人士及walk in 食客,終有一天給你們嚇走,而看"糖朝末落"!
2013-08-06
10 分鐘 (堂食)
2013-02-12 1718 瀏覽
早上去糖朝飲早茶,難得不用等,很好!!雲吞麵一定要雲呑很新鮮美味,麵也很有咬感,大師水準炸两是另一個要讚的,腸粉皮很軟,內裡油炸鬼很脆,配合得天衣無縫!!燒賣义包很好,不過不失 2個盅頭飯感覺是把件頭放在飯面,不覺得是盅頭飯,飯也沒有飯香 蝦餃另人失望,食落感到不新鮮有肥膩的口感糖朝也偏貴,所以要求是高一點,不過不失!
早上去糖朝飲早茶,難得不用等,很好!!

雲吞麵一定要
雲呑很新鮮美味,麵也很有咬感,大師水準
燒賣义包很好,不過不失
蝦餃另人失望,食落感到不新鮮有肥膩的口感
糖朝也偏貴,所以要求是高一點,不過不失!
2013-02-07
  • 雲吞麵
  • 炸两
2013-01-02 954 瀏覽
真係估唔到令矮冬瓜之友登記為食家的原因竟然係因為呢間不知所謂,荒謬絕輪的糖朝。話說今晚同矮冬瓜於尖沙咀行完街街後,見有D肚餓,又碰巧見到剛搬到漢口道之糖朝,於是決定入內醫肚,順便吃個甜品。但結論是......荒謬一:我倆等了一會被安排入座,但入座的過程比想像中複習,問了很多個人才知我倆被安排的座位在那裡。荒謬二:到落單時,要找好幾服務員也是平常事,但當你身處其中時就覺得太過份。找了一個服務員(第一位),她望了我倆一眼就跟另一服務員(第二位)說”我個袋冇筆呀,你落啦”,重複了兩三次,另一個(第二位)則跟另一位(第三位)說“你落啦”,第三位又跟第二位說“都係你落啦”,佢地成個過程笑住講,簡直係娛工作於娛樂。荒謬三:我們點了艇仔粥(好聽叫清淡、唔好聽叫淡而冇味)、菠蘿咕嚕雞球(微暖、唔脆)、黑椒牛柳麵(個汁太杰,牛唔似牛)。其實普通的茶餐廳的水準肯定高十倍。旅客們,不要浪費你們的時間去排隊,其實你們要品嘗香港美食大有其他的地方可考慮。荒謬四:最後我們點了麻蓉湯丸,呢款湯丸係用煲仔上,最荒謬的是只放低一個煲仔在檯上,又沒有提供任何湯匙或匙羹,難道是要我們淘手食湯丸。跟部長要求給兩隻碗及匙羹,部

荒謬一:

荒謬二:

荒謬三:

荒謬四:
最後我們點了麻蓉湯丸,呢款湯丸係用煲仔上,最荒謬的是只放低一個煲仔在檯上,又沒有提供任何湯匙或匙羹,難道是要我們淘手食湯丸。跟部長要求給兩隻碗及匙羹,部長因在隔鄰檯落緊單,佢叫剛才第一位服務員幫忙,那位服務員捧著一個盤,上面有四隻碗, 放下兩隻碗在另一張檯上,然後又把剩餘的兩隻碗放回櫃裡,我地再問佢我地想要碗同匙羹,佢先至荒失失咁又從櫃裡拿兩隻碗過來,跟住話隻匙要轉頭覺有,等了一陣,我地見到有個帶完位的支客,我地問佢要匙羹,佢抖哂大氣咁去個櫃到找,然後又唔見左人,跟住希個服務生送來兩隻細的膠匙羹,話“唔好意思,D匙羹洗唔切”。

香港確是美食天堂,但糖朝真係.........算吧啦。

2013-01-01
2012-11-28 734 瀏覽
今日同事想食粥, 我地2個人係焦得揀之下去了糖朝食, 聽說佢地既豉油皇炒麵都幾好味, 於是叫了碗豬潤粥同$75 既炒麵!豬潤粥 $55黎到時如相中好似俾人食了碗咁, 於是侍應換過碗來, 結果食完2碗, 先似番第一次送過黎既份量豉油皇炒麵 (叫了少油) $75一入口失望到呢, 淡而無味, 同事還高叫, 無落豉油呀!!! 而我就覺得連係普通粥店$6 碟既味道, 比佢地仲好好多, 仲焦佢地咁油添!我不介意您們大多數人無論員工同客人都唔係講純正廣東話, 卻介意收既價與食物水準不相符囉~~~~

豬潤粥 $55

豉油皇炒麵 (叫了少油) $75

2012-11-28
2012-11-11 549 瀏覽
晚上與朋友到海港城晚飯, 飯後想搵個地方食甜品, 諗起糖朝.八點幾大約七成滿, 不用等位就可入座.據講豆腐花為招牌菜之一, 於是點個楊枝金露拼豆腐花 - 出奇地食落楊枝金露完全不覺甜(NB: 本人平時飲凍檸茶都走甜), 豆腐花都幾滑兼有豆味, 相信熱食會更正; 但兩款一齊食好似不太夾... 至於個乾冰煙霧賣相夠特別,個人覺得用於一兩款甜品增加視覺效果幾好, 但有無必要款款西式甜品都用呢??楊枝金露拼雪糕 - 覺得拼雪糕較拼豆腐花好.湯丸 - 繼乾冰後又一賣款甜品, 味道OK略嫌湯丸皮太厚.網上其他食評提到服務質素問題, 是次幫襯我無問題; 總括來講都OK.

八點幾大約七成滿, 不用等位就可入座.

楊枝金露拼雪糕 - 覺得拼雪糕較拼豆腐花好.

湯丸 - 繼乾冰後又一賣款甜品, 味道OK略嫌湯丸皮太厚.

2012-10-15 433 瀏覽
下午到了香港,第一件事去酒店check in,然后就直奔太平山,谁想到人山人海,security大叔说排队起码要2个小时,赶紧闪人,去中环码头坐天星小轮回尖沙咀,逛完维多利亚港,看了下时间大概9点多,就去海港城那边一顿乱逛,看到糖朝,想起攻略上有介绍,而且肚子确实也有点饿了,就进去了。不得不说,第一次吃到香港人的碱水面,非常非常喜欢,以致回沪前还在问酒店工作人员哪里有卖这种面,想带回上海吃......我点的牛腩面,这么多的牛腩,让我这个上海人内牛满面,要是在上海,牛肉面里的牛肉不会超过3片,而且是像纸一样薄的3片!夫人点的云吞面,也很美味,哎,现在还是怀念!环境有点像上海的味道,吵吵的,不错,中国人吃饭不就是要热闹吗?
夫人点的云吞面,也很美味,哎,现在还是怀念!
2012-10-04
2012-10-14 321 瀏覽
本來一心去試下呢間主做遊客生意的食店,令人失望,店主仍有心去經營唔該檢討下:1)大排檔式飛碟式上菜: 唔理客人的手是否離枱或枱上空位如何,失驚無神在客人的側邊后邊甚至跨頭頂急放上菜,嘆為觀止!2)家庭式客服:黑衫男部長在晚上七點多大無私樣的座在客位吃麵,除對面還有一位女侍用歺外,引來多至四位員工在閒聊!客人有查詢也懶去理;3) 員工對食材不了解,食品味道特別:帶酸味的星州炒米,部長門反問客人是否懷疑米粉有無變,無視跟進的食材問題,解釋是下了特殊味料故此帶酸,說以前也曾有其他客人問過。我就成碟不敢吃食剩埋單。就算無質量問題店主為何不考慮客人改味?4)裝修破舊:驚見店內梳化座椅已破爛殘舊,感覺仲比不上茶歺廳呢差兩人消費約$260,令人失望!店主有心機做落去就留意改善下。

2012-10-13
2012-09-24 293 瀏覽
和幾個朋友去到尖沙咀吃糖水,其中一人提議到糖朝,於是我們便來到這間以吸引遊客為主的餐館。我們點了一個原桶豆腐花,一整桶木桶豆腐花原桶上檯,另外再附上黃糖水以供自行調節甜味。我們用付上的金屬湯殼去"片"豆腐花來吃,原來要片得薄是很不容易的事,其間我們弄至笑料百出。這個豆腐花欠了一點豆味,也算不上滑,是個好玩多過好吃的食品。另一朋友點了一個芒果西米露,用上乾冰送上檯來,營造一個迷霧的效果,但聽回朋友的評語也只是一般,相信又是一個好看多過好吃的甜品。
原桶豆腐花
原桶豆腐花
芒果西米露
2012-09-16 199 瀏覽
同朋友去糖朝晚飯,見HSBC全年優惠食滿300蚊有8折,就諗住簽咭。點知去到畀錢時,個收銀(叫鄺xx)話無呢個優惠,我好有禮貌咁請佢問下經理,查清楚是否沒有優惠,佢不但無咁做,仲拍枱鬧人,態度非常惡劣。之後仲話好惡咁話:總之無優惠,你唔信咪問下其他人囉 (指住其他員工),仲作勢擒出個收銀位想打人咁。最後我都無再同佢爭吵,照簽咭就走左。自問都係糖朝的常客,唔明點解間舖著重食物但忽視員工質素,其實到最終沒有優惠我都無賴死唔畀,但那個鄺姓女收銀的工作態度真係不知所謂,決定以後都唔會再幫襯!
2012-08-29 189 瀏覽
尖沙咀晚飯過後,我們去附近的「糖朝」吃糖水.糖朝向來以豆腐花知名, 有人本來還想點一桶吃, 我嚇呆了, 他才收回成命! 後來他點了蓮子合桃糊,我則點了蓮子杏仁糊,侍應亦自動提供了兩個小碗供我倆「分甘同味」,「真識做」!兩個糊味道都很香濃幼滑, 蓮子數量亦多. 據說合桃補腦, 杏仁可美白, 真是要多多進補了!!!
糖水@糖朝
2012-07-10
5 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
糖水@糖朝
2012-07-16 124 瀏覽
朋友睇旅遊書話呢間係台灣旅客黎必到既朝聖地方,糖朝係亞洲區都有不少分店,但香港係發源地, 佢係台灣係十分高檔既飲茶地方,但即使作為好鐘意食野既我都對呢個地方冇咩印象係星期六既晚上真係好多人係度等,絕大部人都係遊客,以講普通話既為主,幸好都唔係等左好耐其實食落的確好一般炸奶皇包: 味道可以,但外皮唔夠脆 炸兩:算唔錯,夾在中間的油炸鬼, 很脆,腸粉皮亦夠薄茄子牛肉: 牛肉食落去係好似茶餐廳哥隻平價牛肉,但茄子炒得都算幾入味燒賣: 呢個算唔錯,都幾正宗超鹹鹽焗雞,唔洗點啲鹽已經好鹽冬菇小棠菜:還可以接受糖醋魚塊:呢個算最好食, 甜酸度很唔錯超鹹鹽焗雞,唔洗點啲鹽已經好鹹冬菇小棠菜:還可以接受糖不甩:算係幾唔錯,上面既花生夠香脆因為食太飽既關係,實在叫唔到比較出名既一桶豆腐花,所以叫左一碗既豆腐花,但點知真係好唔得,一啲都唔香,好似係超市買既倒出黎咁,唉雖然呢餐作為香港人既我覺得唔算好得,但原來旅客覺得呢餐比當地既已經要好食同平好多,可能呢個係點解呢度仲咁多人食既主要原因吧

其實食落的確好一般

炸奶皇包: 味道可以,但外皮唔夠脆
炸兩:算唔錯,夾在中間的油炸鬼, 很脆,腸粉皮亦夠薄
糖醋魚塊:呢個算最好食, 甜酸度很唔錯
超鹹鹽焗雞,唔洗點啲鹽已經好鹹
冬菇小棠菜:還可以接受
糖不甩:算係幾唔錯,上面既花生夠香脆
2012-06-30
30 分鐘 (堂食)
2012-07-03 99 瀏覽
幫日本嚟嘅朋友代筆. 嚟香港嘅第一餐食係廣東道嘅糖朝食晚飯. 佢同父母三個人叫左"木耳翠肉瓜炒蝦球"同"楊州炒飯"木耳翠肉瓜炒蝦球:夠鑊氣. 蝦球爽, 夠味, 木耳翠肉瓜都好食楊州炒飯:不算油膩,夠香,味道普通係遊客區,價錢算合理啦

木耳翠肉瓜炒蝦球:
夠鑊氣. 蝦球爽, 夠味, 木耳翠肉瓜都好食

楊州炒飯:
不算油膩,夠香,味道普通

係遊客區,價錢算合理啦
2012-06-26