2023-02-14 1151 瀏覽
係佐敦食完壽司郎.囡囡又話要食甜品.又話帶我去一間好特別嘅甜品.因時間仲係好早.打算去廟街行吓街先.行完廟街又話要去寶靈街掃街.呢個囡囡真係好興奮.突然之間又要話掃街/又話要食甜品.難得佢喜歡.一於奉陪到底.行完街/掃完街.便開始進行甜品行程.原來囡囡要帶我去《糖水雄》食甜品.間舖係文匯街文景樓.係佐敦道行過去都要十零分鐘。🚶🏻‍♂️👉📌糖水雄 (佐敦)佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖嚟到門口.這是小舖.舖內座位有限.佢哋賣嘅品種超多.價錢都係大眾化.我哋今晚點餐如下:1. 芋圓渣窄 X1 $34元2. 揶汁芋泥西米露 X1 $26元3. 楊枝甘露 X1 $36元4. 馬蹄露 X1 $26元5. 狗仔粉 $30元 X2 (外帶再加$2元)合共$62元
🚶🏻‍♂️👉📌糖水雄 (佐敦)
佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖
椰汁芋蓉西米露
馬蹄露
  • 喳咋
2022-11-13 1358 瀏覽
糖水雄〖佐敦〗══位於佐敦┃油麻地的糖水小店, 早前在網絡上掀起一股熱潮,傳統創新的糖水店,完美融合新舊二代的故事。新老闆很有 Heart, 對待客人真的很有熱誠很有禮貌,很久沒有遇到這種發自內心 Service客的餐廳了!🍧 一碗撈芒 $58芒果沙冰味道較淡,不夠香濃,但配料很多,有珍珠,芋圓,芒果等。口感不俗但味道普通🍧 芋圓芝麻糊 $32芋圓口感煙韌彈牙,份量不算少;芝麻糊很香濃,不會太稀也不會過甜,很適合現今的我們老實說,論味道只是一般的糖水店,但是勝在夠親民,夠平民,夠真心!Sυρρσɾƚ!👍🍭
糖水雄〖佐敦〗
══

🍧 一碗撈芒 $58

🍧 芋圓芝麻糊 $32

2022-11-08 864 瀏覽
一入到去個裝修已經好似去咗地鐵站咁好特別!再打開餐牌!見到有好多唔同款式嘅糖水同甜品!今次叫咗兩個沙冰🤣都係朱古力味!試咗佢好特別嘅一碟餸:亂咁嚟燒賣個味道又真係幾好食
一入到去個裝修已經好似去咗地鐵站咁好特別!

再打開餐牌!見到有好多唔同款式嘅糖水甜品

今次叫咗兩個沙冰🤣都係朱古力味!

試咗佢好特別嘅一碟餸:亂咁嚟燒賣
個味道又真係幾好食
————————————————————————糖水雄 Desert Hero地址:佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖G/F, Man King Building, 30 Man Wui Street, Jordan沒有來吃過可能都聽過故事的一家創意糖水店,新品會發佈在社交平台,全港都送貨,雖然位置較偏,門店卻有很多食客大排長龍,去完西九大可以過來一探究竟,創意燒賣十分驚喜🌟,值得一試!8點來 雪糕和腐竹已經售罄,可見多麼搶手!🟠推薦食物🔹亂x咁黎燒賣🥢($28):名字叫亂來,卻一點也不亂來!非常驚喜,加上xo醬和火腿肯定不會難吃,另外搭配了魚露、菠蘿和雜菜,燒賣被切成小份量,外皮酥脆口感豐富,,菠蘿的甜和XO醬的咸十分match,翻炒過後酸甜之間更顯鑊氣十足!十分推薦🤩🟡不推薦食物🔹一碗撈芒🥭($42):芒果冰沙味道較淡,水感很重,有珍珠、爆珠、芋圓、芒果,豐富但份量較少,點綴成分居多🥺🟠員工女生應該是part time,爸爸管廚房,兒子管樓面,非常諧星感,每次和客人對話(例如請就坐)都略顯喜感😜🟡環境小店風格,可供選擇的甜品種類繁多,店內有很多有趣的貼紙和slogan🟠總評分(8/
————————————————————————

🟡不推薦食物
一碗撈芒

🟠員工

🟡環境

🟠總評分(8/10)

💰$35/person

#ezukokofood #ezukokojordan #ezukoko佐敦 #ezukokoaustin #ezukoko柯士甸 #ezukoko文英街
#ezukokodessert #ezukoko甜品
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #入秋美食 #柯士甸餐廳 #佐敦餐廳 #文英街餐廳 #文英街 #甜品 #糖水
亂x咁黎燒賣
2022-10-14 745 瀏覽
去西九玩完一日,最近既餐廳係圓方,不過價錢就... 不過又唔係太肚餓,就上網搵到文英樓附近有糖水舖喇去到見menu 幾有特色,係以交通網絡做主題,個人覺得幾有親切感坐低就叫左一個創新糖水 薄荷朱古力西米露 味道好似細個食過既薄片一塊塊獨立包裝既朱古力咁 有著滿滿既回憶辣椒蒜蓉燒賣燒賣有咬口 不粉 雖然話係辣椒 但一啲都唔辣 想辣啲既朋友可以自己再加辣

坐低就叫左一個創新糖水

薄荷朱古力西米露

辣椒蒜蓉燒賣

2022-10-08
2022-10-13 745 瀏覽
會再次幫襯的一間糖水舖!話佢係糖水舖,但又不完全只係食糖水。其實有不少糖水店,都會提供燒賣、腸粉、魚蛋等小食,而糖水雄的特別之處,在於佢除咗小食之外,仲有炒麵、狗仔粉、雞髀等食物供應,所以,基本上你嚟呢度食糖水,可以一次過食埋主食。我今次食咗:馬蹄沙,質感順滑、濃稠,有充足爽口的馬蹄,甜度略嫌,味道ok。綠豆撈,一兜裏邊有五六種生果,分量很大,最後都食唔晒,味道清甜,好食。西米芋頭湯圓,芋頭軟糯,西米屬於大粒,加埋湯圓, 十分滿足!紫米露,呢一碗正常發揮,同出邊食嘅差不多。炒燒賣,佢將燒賣一開為二,加入火腿、XO醬、魚露、雜菜等材料,炒成一碟,我仲加埋旁邊啲菜寶,十分滋味。這間店的服務也很好,價錢又合理,總的來說,非常值得一再幫襯!
會再次幫襯的一間糖水舖!
我今次食咗:
紫米露,呢一碗正常發揮,同出邊食嘅差不多。
2022-09-17 573 瀏覽
呢間糖水店位置偏僻,卻吸引好多食客排長龍,經過見到咁多人排隊,都想試下有幾好食。除左中西式糖水甜品,仲有好多自創特色小食。薄荷朱古力西米露$40淨係聽個名已經好新鮮,食落好似水狀既薄荷朱古力雪糕,加埋西米露,夏天食幾香幾清新,可惜味道偏甜,食多一兩啖會覺得甜膩 。香滑芝麻糊$26芝麻糊口感幼滑無粒粒,但食唔到芝麻香,而且味道都係偏甜。XO醬炒腸粉(限定)$28炒腸粉反而做得唔錯,夠鑊氣,食落又香口,加埋XO醬辣辣地,幾惹味😋小店仲有好多款特色糖水同甜品,例如朱古力燒賣、白果腐竹薏米沙冰等等,唔知係咪全部都偏甜,畢竟只係試左兩款。如果想試特色既糖水同小食,呢間可能岩你。小店由1800-1900開始就排長龍,接受指定金額跨區送外賣,住得遠既朋友仔都可以試到。好味:3/5環境:2.5/5客服:3.5/5

薄荷朱古力西米露$40

香滑芝麻糊$26
芝麻糊口感幼滑無粒粒,但食唔到芝麻香,而且味道都係偏甜。

XO醬炒腸粉(限定)$28

小店仲有好多款特色糖水甜品,例如朱古力燒賣、白果腐竹薏米沙冰等等,唔知係咪全部都偏甜,畢竟只係試左兩款。如果想試特色既糖水同小食,呢間可能岩你。小店由1800-1900開始就排長龍,接受指定金額跨區送外賣,住得遠既朋友仔都可以試到。

好味:3/5
環境:2.5/5
客服:3.5/5
2022-09-13 662 瀏覽
見門口幾多人食 諗住試下入到去有位男士幫我地落單,我諗應該係老闆黎。佢落完單就交左單比廚房,完全冇人打算收我地錢,counter個女人就係咁話外賣加$1,但又唔幫我地計錢。最尾廚房執餐個女仔見到場面咁混亂就幫我地計數,但硬係覺得條數有出入。(利申:我自己都有計數,只係想確認計得啱唔啱)我同朋友都覺得好疑惑,咪係門口慢慢計返啱條數,諗住再同個女仔講聲後再payme佢,點知佢好大聲咁話:「吓!你地仲未比錢架!」 當下真係覺得好愕然!明明係你地計錯數,我體諒你好忙,諗住等你得閒d先同你講返,你竟然咁樣講野🤦🏾‍♀️ 明明樓面有成3,4個人,都可以搞到咁混亂!建議下次想買既人嗌外賣app算🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️唔好去舖頭買
見門口幾多人食 諗住試下

外賣自取
2022-08-04 853 瀏覽
呢度用左地鐵站做主題, 連個menu都整得好有心思, 除左大量唔同款式既甜品之外仲有少量既港式小食添😍 黑白之間☯️($32) 好濃郁既芝麻糊溝好足料既白果腐竹糖水, 呢個配搭新穎得黎又幾夾, 啱曬我呢啲貪心既人😂 另外加左$7 要左好濃味又煙韌既紫薯圓, 配埋大量既白果食完真係好滿足🥰楊枝甘露🥭($36)份量都幾多同時都好多人叫, 西米好多好大粒好有咬口, 仲有大量清甜既芒果同柚子肉, 係一碗超足料既楊枝甘露🤩呢度既甜品真係多到唔知點揀, 已經諗好多下次會再黎呢度試下啲小食, 特別係燒賣😂 如果住得遠既朋友都可以食到, 因為佢係全香港都送, 最勁係連離島都送真係好勁😎

黑白之間☯️($32)

楊枝甘露🥭($36)

2022-07-30
10 分鐘 (堂食)
$36 (早餐)
  • 楊枝甘露
  • 黑白之間
2022-07-31 718 瀏覽
夏日熱辣辣,好熱好熱,係要食返碗糖水,下下火。喱間糖水舖好多騎呢糖水同小食,你諗到嘅實有,諗唔到嘅又有,款式多到選擇困難症人士要諗幾輪先諗到叫嘜,我都掙扎左好耐先叫到呀。好多啲聽落伏伏地嘅野食,好似咩朱古力燒賣,亂x咁黎燒賣,真係聽名都少抗拒,但喱啲野食又係喱到嘅熱門小食啵,枱枱都必點,搞到我都心郁郁叫左款。叫得做糖水雄,梗係預食糖水啦,但你又估唔到佢又賣埋粥同狗仔粉🤭,可能驚你食完糖水覺凍,要食返碗粥暖胃。🟨🟨🟨🟨🟨🟨《亂x咁黎燒賣》💲2️⃣8️⃣ X係我私人加落佢名到,喺香港唔加喱個x真係唔太舒服。🤭但實際上佢真係亂9咁黎。入面實有燒賣架啦,眼望仲有火腿、菜、XO醬。最估唔到有菠蘿係入面,佢同啲燒賣撈埋真係好難分辨呀。喱碟亂黎燒賣用xo 醬炒真係唔會輸,但個人覺得加埋菠蘿真係怪怪地。雖然用新鮮菠蘿,食到菠蘿嘅甜味,但將兩樣野擺落口,拎到菠蘿嘅味變得好怪,唔太夾。整體來講,還好啦,可能朱古力燒賣會更好?🟨🟨🟨🟨🟨🟨撈芒💲4️⃣7️⃣喱個真係夏天三十幾度必叫,話明撈芒真係好多芒果,芒果肉、芒果蓉、芒果沙冰集一身,再配埋啲芋圓椰果黑珍珠,真係咩口感都出曬黎,芒果🥭又夠甜,食完要講句爽!🟨🟨🟨🟨🟨🟨雞軟骨
夏日熱辣辣,好熱好熱,係要食返碗糖水,下下火。

《亂x咁黎燒賣》💲2️⃣8️⃣

撈芒💲4️⃣7️⃣

雞軟骨串💲1️⃣0️⃣
一串可能有幾粒啦,份量係有啲少嘅,食完覺唔夠喉。調味唔錯,唔會燒到又乾又硬。

鴨腎菜乾豬骨粥💲3️⃣0️⃣
堂食完啲糖水都好飽,叫埋佢個粥返歸try try。鴨腎薄切,唔會過鹹,而且易咬,咁幾好。菜乾都係碎碎地咁蝕入係個粥到,每啖都有菜乾入口。豬骨都有一大舊,仲有肉嘅,啲肉都唔係易扯落黎,有肉味。粥都唔會好水,真係好剛好。咩都岩岩好咁,平實感。

亂咁嚟燒賣
撈芒
撈芒
2022-07-24 515 瀏覽
睇到you tube 介紹就決定來。去到先等,全院滿晒,外賣也多、但有秩序,安排好,我同honey 安排到最後一張枱,是晚31度,冷氣都ok 有點涼。我好期待食朱古力燒賣、白果腐竹沙冰,honey 叫馬蹄沙冰🤪!燒賣要等十分鐘左右即炸、淋上朱古力醬沙糖cream !又幾夾喎好食。個白果腐竹糖水沙冰都好好,飲完透心涼又不太甜,女仔啱食。honey 杯沙冰都好好味⋯⋯希望下次再試其他食物。埋單$92。抵食好食有創意
希望下次再試其他食物。埋單$92。抵食好食有創意
2022-07-23
15 分鐘 (堂食)
  • 白果腐竹薏米
  • 朱古力炸燒賣
  • 馬蹄露沙冰
🍽 餐廳:糖水雄 (佐敦)📍 地址: 佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖👩🏻今日好開心同一班朋友仔一齊收工食宵夜!呢間糖水雄一直都想去食,糖水出色之餘,小食亦都有好多捧場客!😍我地一行7人,響門口排隊都等左陣就入座。🍴楊枝甘露$36賣相靚😍份量好多,柚子同芒果都好甜!一d都唔酸!西米大大粒好有咬口!可惜雪糕賣曬,如果加埋仲正!🍴黑白勿演$33炸得香脆,墨魚丸上面有蜜糖,鹹鹹甜甜好得意。🍴熱浪燒賣$28麻辣味嘅炸燒賣,好正!👍🏼🍴XO醬炒腸粉$28一個字「正」!XO醬味濃,香氣撲鼻🥴令人食指大動!🍴亂咁黎燒賣$28 (Season Limited)黎=梨,鳳梨🍍其實是菠蘿塊再加炸燒賣,加上炒雜菜,菠蘿+燒賣出奇地夾!😋🪑餐廳位置不算闊落,我們都是自己攬着自己的袋子進餐,沒有位置放袋的。👍🏼👍🏼👍🏼下次食宵夜,記得黎糖水雄啦!店員仲送左幾張Collar postcard 比我地tim!🫶🏼
🍽 餐廳:
糖水雄 (佐敦)
📍 地址: 佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖

我地一行7人,響門口排隊都等左陣就入座。

🍴楊枝甘露$36

🍴黑白勿演$33
炸得香脆,墨魚丸上面有蜜糖,鹹鹹甜甜好得意。

🍴熱浪燒賣$28
麻辣味嘅炸燒賣,好正!👍🏼

🍴XO醬炒腸粉$28
一個字「正」!XO醬味濃,香氣撲鼻🥴令人食指大動!

🍴亂咁黎燒賣$28 (Season Limited)
黎=梨,鳳梨🍍
其實是菠蘿塊再加炸燒賣,加上炒雜菜,菠蘿+燒賣出奇地夾!😋

XO醬炒腸粉
朱古力沙冰
芋圓喳咋
白果腐竹薏米
2022-07-06 369 瀏覽
最鍾意就係糖水雄每當夜晚肚餓嘅時候,佢會跨區送外賣食到啲邪惡又好食嘅嘢,好飽咁瞓都好滿足今次叫咗豬骨粥、芝麻糊、XO醬蘿蔔糕、薯絲蝦、碗仔翅、炒米粉、同西米露碗仔翅係必要嘅,入邊有啲蜆仔咁嘅物體,食落好鮮甜,啲冬菇仲要好厚身,食到好足料嘅碗仔翅,唔係食緊生份水XO醬蘿蔔糕都好推介,本身蘿蔔糕都已經好多料,配埋XO醬真係好夜魅糖水就係芝麻糊,一定走唔甩。仲有個豬骨粥,除咗料多,仲會有陳腎同埋豬骨,一啲都唔hea 其實佢個糯米飯都好好食㗎,不過夏天就冇
最鍾意就係糖水
每當夜晚肚餓嘅時候,佢會跨區送外賣
食到啲邪惡又好食嘅嘢,好飽咁瞓都好滿足

糖水就係芝麻糊,一定走唔甩。

仲有個豬骨粥,除咗料多,仲會有陳腎同埋豬骨,一啲都唔hea

其實佢個糯米飯都好好食㗎,不過夏天就冇

外賣送餐
2022-07-03 451 瀏覽
大家眼中嘅糖水雄,可能係佢有好多創新又好味嘅小食或者糖水,例如朱古力燒賣、薄荷朱古力西米露,但我其實佢嘅傳統糖水都相當出色👍🏻今晚三個人分別叫左冰爽馬蹄沙、楊枝甘露 & 紅豆沙。紅豆沙係用心之作;馬蹄沙超多馬蹄,糖水唔會過份甜,超解渴同消暑😋而楊枝甘露係我暫時食過最出色嘅楊枝甘露!佢不但止相當足料,而且真係融合左 (坊間好多楊枝甘露啲料係西米還西米、芒果還芒果、西柚還西柚,完全撈唔埋咁😆),有驚艷嘅感覺👍🏻傳統同創新,只要有心做,其實可以並存同兼顧💪🏻

紅豆沙

冰爽馬蹄沙、楊枝甘露

楊枝甘露

傳統同創新,只要有心做,其實可以並存同兼顧💪🏻
2022-07-02 331 瀏覽
食物越來越差,不能保持食物水準食物味道一時淡一時重味到,根本食不到下單時巳經態度不友善,不想做冇人迫妳做,之後下單后,等待時間越來越長,說好20分鐘,要等3x幾分鐘,還我主動去問才處理。服務也不妥當,態度差劣,客人雖然不是上帝,但也不要反客為主,極不友善的態度對待客人完全不想做生意咁。繼續做下去,這對店舖及想光顧的客人不太好吧。但附近就沒有其他相同店舖,這應該不會太大影響吧。希望大家食得開心,不要像我這樣不愉快情況,謝謝🙏🏻
食物越來越差,不能保持食物水準
食物味道一時淡一時重味到,根本食不到
希望大家食得開心,不要像我這樣不愉快情況,謝謝🙏🏻
外賣自取