2017-06-07 185 瀏覽
食完咖喱,散步行去element方向,舒展一下。途經渡船街那邊舊樓,看到好多燒烤店,還有糖水店,朋友仔行了一會都出了好多汗,所以想食碗糖水補充一番。好吧!就試一下這間糖水雄。鋪頭內燈火光明,冷氣十足。原來除左糖水還有其他小食,完全適合夜行人士。這張餐牌好可愛😍😍辣菜甫同唔辣菜甫,朋友仔唔知它們用來食碗仔翅,好新奇。巨人涼粉,我都想試,下次帶多d 朋友來試試等下等下,朋友的楊枝金露來了!好大碗,好多芒果,仲要好大塊,26蚊,真係好抵食完真心透心涼。而多心的我就叫了一碗團圓,平時台式飲品店動輒都三十蚊, 這個只是廿八還有湯丸,真心平!一來到就好香彊味,眼看好似彊水好多料好少,但是其實就覺得是剛剛好,因為你一定要連湯水一齊食,不然就沒有那麼好味道了!芋圓,蕃薯圓,紫薯圓,最喜歡的還是芋圓。皮薄餡靚的芝麻湯圓,有三粒,剛剛好!這是宵夜的好地方!!滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:9環境:8衛生:7服務:8價錢:9舒適度:8總分:8
鋪頭內燈火光明,冷氣十足。

原來除左糖水還有其他小食,完全適合夜行人士。

這張餐牌好可愛😍😍

辣菜甫同唔辣菜甫,朋友仔唔知它們用來食碗仔翅,好新奇。

巨人涼粉,我都想試,下次帶多d 朋友來試試

等下等下,朋友的楊枝金露來了!

楊枝金露

一碗團圓

芋圓,蕃薯圓,紫薯圓,最喜歡的還是芋圓。

皮薄餡靚的芝麻湯圓,有三粒,剛剛好!

這是宵夜的好地方!!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
總分:8

楊枝金露
一碗團圓
2017-06-05 1092 瀏覽
天氣又焗又熱,就算慢慢步行也全身濕透,不得不找家糖水店吃個透心涼的甜品。糖水雄 看似是傳統中式甜品的糖水店,但其實他所提供的甜品和其他食品都超乎你的想像!來到都接近晚上十時,店內還有好多人,還有人在門口等外賣,非常旺場。原來這店開了近三十年,是老店呢! 看來老闆是個相當風趣的人,話自己痴線 他們的沙冰口味眾多,也非常創新, 有用綠茶,朱古力等食材跟傳統糖水混合打成沙冰,好新奇有趣,不過我們沒有選,哈哈。兩個人當然要來一個巨人涼粉吧,相信如果我倆沒有吃晚餐的話,我們一人也能解決一碗天氣那麼熱當然要點杯水果沙冰, 芒果戀痴情就成為我們的囊中物了。除了甜品,他們還有小食和一些特別的食品,例如狗仔粉和糯米飯等供應,無論是午餐、下午茶、晚餐或宵夜都能選到想要的食物呢。巨人涼粉來了,有兩款味道的爆爆珠,也有份量不少又新鮮的西瓜 、芒果粒、哈密瓜和菠蘿。拍個橫切面,好讓你們看到涼粉的份量又是非常多,的而且確是巨人涼粉呢。他們的水果都十分清甜,西瓜是我喜歡的爽口感覺,哈密瓜和菠蘿有十分清爽。芒果咬下軟軟的,酸酸甜甜的,配上口感極爽的涼粉吃下去簡直就是爽快解渴。然後就是用旋風杯送上的芒果五重奏沙冰,賣相
天氣又焗又熱,就算慢慢步行也全身濕透,不得不找家糖水店吃個透心涼的甜品糖水雄 看似是傳統中式甜品糖水店,但其實他所提供的甜品和其他食品都超乎你的想像!

原來這店開了近三十年,是老店呢!

看來老闆是個相當風趣的人,話自己痴線

巨人涼粉

然後就是用旋風杯送上的芒果五重奏沙冰,賣相獨特又精美。杯內有忌廉、雪糕、芒果粒 、芒果沙冰 、曲奇和朱古力條,不止五重奏了吧。
芒果戀痴情

他們的芒果雪糕賣完,所以才用了雲呢拿雪糕,不過也非常配合主題。因為沙冰底部的 是非常creamy就如忌廉的飲品,然後上層的芒果沙冰清甜又透心涼,再加上雲呢拿雪糕 和忌廉加上了幼滑的質感。還有鮮甜的芒果粒 和脆脆的oreo和朱古力條,無論味道還是口感都相當豐富,讓我們吃得津津有味。
芒果戀痴情

吃完這兩個甜品後透心涼,讓我們的體溫下降,沒有再出汗了,多想停留在這裡啊!
2017-06-04
$50 (宵夜)
2017-06-05 70 瀏覽
行完element 諗住過佐敦食下野,行行下見到呢間糖水舖好似幾抵食咁就入去試試。坐低見佢有好多新野例如咋喳沙冰同朱古力波波沙冰 我同朋友就決定叫個芒果奶昔,西瓜沙冰飲下。冇諗到個奶昔咁creamy 同夠甜,搞到我想叫多杯咁濟 西瓜沙冰都好正,咁熱飲落去真仰一流!另外仲叫左個燒墨魚仔,薯絲蝦卷同煎餃。墨魚仔真心推介,好彈牙而且勁香口!一定要試下(^^) 薯絲蝦卷第一次食,隻蝦都幾大隻,外面薯絲脆卜卜,好有口感餃子就一般啦。
餃子就一般啦。
2017-04-25 1333 瀏覽
對於一些很久沒食過的食物,突然間會很想食番夠本,滿足一下久違的食物的欲望。雖然一些食物四處都可以找到,可是當時卻又未必立即走去品嚐一下,久而久之就沒了件事,到想起了卻又想走去食過。以前小時候吃過的街頭小食,有一段時間真的沒有去食,反而到了最近這幾年,開始慢慢的多了街頭小食的次數。不過有時候都想想食街頭小食,要是立食抑或坐食,是一個思考的問題。最近亦因為萌生了對某些食物的興趣,又想一次過滿足多項街頭小食的饞嘴,於是尋找一下可以滿足多個願望的食店,最後就揀選了糖水雄,可以讓在下一次過滿足對久違的街頭小食的興趣。打開餐牌,其實當中不少是糖水甜品,但是亦記載了不少街頭小食的種類,如腸粉、粉果、碗仔翅和糯米飯等等,正好是滿足了想食的東西。碗仔翅可謂是由細食到大,縱使以往不是經常的吃,但是總會食番以往的味道。一碗的碗仔翅,包含了雲耳、肉絲、冬菇等食材,加上稠結而不稀疏的湯底,往往就是食回過往的味道和情懷。一口的碗仔翅,就是會有著黏黐的感到,細味一下久違的味道。提起了狗仔粉,實實在在的久違多時的小食,小時候食過的和現在食過的,雖然或者有點出入,但是在食番狗仔粉,自然想起了那種味道。這一碗狗仔粉,確是
提起了狗仔粉,實實在在的久違多時的小食,小時候食過的和現在食過的,雖然或者有點出入,但是在食番狗仔粉,自然想起了那種味道。這一碗狗仔粉,確是稠結密高,與小時候食過的差無異,幾乎一樣的味道,而且是沒有下過任何味精。
一碗小小的糯米飯,有著花生、葱花與雞蛋,當中亦不乏有臘味在內。雖然在家可以吃到同一的糯米飯,但是卻又不是經常食到住家味道。在這碗糯米飯,正好是煙靱柔糯,又可暖暖身體,是不錯的糯米飯。
再點來XO醬蘿蔔糕,雖然只是普普通通的蘿蔔糕,在任何地方都可以吃到,可是今晚卻特別想吃。粒粒的蘿蔔糕,呈現方形,而且是有燶位的蘿蔔糕,仿如在家煎燶過的蘿蔔糕的一樣。縱使加上了XO醬在內,使其有辛辣味,但是亦具有濃厚的蘿蔔的味道。
甜品方面,卻點來芒果西米露,這個甜品雖然經常都會食到,但是卻又想食埋甜品才回家,不如點來食番碗。除了有芒果與西米之外,還有柚子肉在內,使其有芒果甜味之餘,亦有柚子的甘味。其實這個西米露的甜度,比起其他的,已經是算低了吧。
今晚食過五個小食甜品,實在是大滿足,而且可謂是大豐收,捧著肚子回家。
2017-03-01
2017-04-07 1073 瀏覽
人越大,越覺得中式糖水好食,可惜中式糖水舖見少買少,在旺區更少。這晚在佐敦吃完飯,朋友帶我來到這間有30年歷史的小店--糖水雄繼續下場,位置近柯士甸站附近,但其實佐敦地鐵站走來也不算遠。小店除了有糖水供應,還有粉麵飯粥和小食,款式多多,總有一款合心水。潮流興芋圓,即使老店也要與時並進。點了這碗芋圓西米露($23)再另加$12有齊芋圓地瓜圓和紫薯圓三款,西米露份量十足,甜度剛好,不過芋圓地瓜圓和紫薯圓就略嫌太硬,有進步空間。朋友不太好甜品,見到有狗仔粉($23)就點了一份。菜莆有辣有唔辣,一樣可以仼加,我愛加大量原味菜莆,令狗仔粉增加甜味之餘又多了爽脆的口感,十分惹味。粉條也水準不俗,很滑身,質感彈牙。湯底有冬菇、蝦米等,味道鮮甜濃稠。雖然只是普通的一碗狗仔粉,但充滿濃濃的人情味,相比某連鎖店,我更喜歡小店的岀品。食物說不上非常岀色,但食物絕對有誠意。有時我們講求的,可能就只是用餐當刻的一個感受。當晚除了見到老闆和伙記與熟客那份熟稔的互動外,也深深感受到他們那份親切和友善。 雖然小店在佐敦區名氣不算大,但人情味卻是其他名老店欠奉的。

這晚在佐敦吃完飯,朋友帶我來到這間有30年歷史的小店--糖水繼續下場,位置近柯士甸站附近,但其實佐敦地鐵站走來也不算遠。小店除了有糖水供應,還有粉麵飯粥和小食,款式多多,總有一款合心水。
潮流興芋圓,即使老店也要與時並進。

2017-03-23 269 瀏覽
芋圓西米露西米露糖水質感濃,入口椰香味夠,西米露口感少少彈牙,成個糖水好足料。芋圓芋頭味重,而且仲有芋泥粒係糖水入邊,成個糖水好香滑。咖喱三寶咖喱汁完全滲透蘿蔔,蘿蔔本身既甜味配埋咖哩味好正。豬皮同魚蛋都一樣彈牙,食得好有滿足感。薯絲蝦卷用新鮮蝦炸,外脆內彈牙新鮮好有層次感臘味糯米飯份量十足,飯整得夠香,唔會太濕,依個天氣食啱啱好。除左有臘肉,仲有蛋絲,蝦米,花生,好夠味。檯面有辣同唔辣既菜浦仔,加埋落去味道豐富。雄哥炒麵即叫即炒俾,熱辣辣,淨係陣鍋氣已經夠曬,越食越香,而且唔會乾身,好好食
芋圓西米露
咖喱三寶
咖喱汁完全滲透蘿蔔,蘿蔔本身既甜味配埋咖哩味好正。
豬皮同魚蛋都一樣彈牙,食得好有滿足感。
薯絲蝦卷
用新鮮蝦炸,外脆內彈牙新鮮
好有層次感
臘味糯米飯
份量十足
雄哥炒麵
到佐敦一遊,去間出名糖水店tea一tea點知食飽左,飯都唔洗食 😛小食實在吸引,魚蛋、xo醬炒麵、串燒、鐵板黑椒雞中翼。難得講句 全部都好味!!!魚蛋煮得好入味,辣辣地 係無淋過醬汁係上面架最愛哩種魚蛋 最後encore一串 😆鐵板黑椒雞中翼 勁惹味!黑椒味剛好,唔會太辣!想起良景小販檔雞軟骨、雞肉、魷魚、墨魚串燒魷魚墨魚較出色,完全唔韌xo醬炒麵 唔會好油,加左xo醬係好味d既都大大碟 食飽左😆食完小食終於到糖水環節好掛住台灣芋圓 所以兩碗糖水都加左芋圓芋圓紫米露 糖水偏淡,適合不嗜甜人士我覺得幾好,過下口癮又健康d但芋圓偏韌 味道同台灣食既始終不同!楊枝甘露好重的柚子味,食唔到芒果味對我來說有點苦!😐見到其他食客都點傳統糖水較多有機會再試下其它糖水小食出色 必點!👍🏻
到佐敦一遊,去間出名糖水店tea一tea
點知食飽左,飯都唔洗食 😛

魚蛋煮得好入味,辣辣地 係無淋過醬汁係上面架
最愛哩種魚蛋 最後encore一串 😆
魚蛋
鐵板黑椒雞中翼 勁惹味!
黑椒味剛好,唔會太辣!想起良景小販檔
鐵板黑椒雞中翼
雞軟骨、雞肉、魷魚、墨魚串燒
魷魚墨魚較出色,完全唔韌
xo醬炒麵 唔會好油,加左xo醬係好味d既
都大大碟 食飽左😆
xo醬炒麵
食完小食終於到糖水環節
好掛住台灣芋圓 所以兩碗糖水都加左芋圓
芋圓紫米露 糖水偏淡,適合不嗜甜人士
我覺得幾好,過下口癮又健康d
但芋圓偏韌 味道同台灣食既始終不同!
芋圓紫米露
楊枝甘露
好重的柚子味,食唔到芒果味
對我來說有點苦!😐
魚蛋
鐵板黑椒雞中翼
xo醬炒麵
2017-02-27 187 瀏覽
喺佐敦食完晚飯,自然想食碗糖水,嚟咗呢間朋友之前介紹過嘅老店,估唔到呢間小店麻雀雖小, 但係五臟俱全, 除左糖水,仲有粉麵飯粥同小食,食物種類非常多元化,而且每一樣食物嘅價錢都好親民,明顯係做街坊生意。見到餐牌有越式蔗蝦($20),覺得好得意就立即點左一客黎食啦! 每隻蔗蝦都炸到金黃色,外型吸引,咬落蝦肉亦好彈牙, 雖然唔多食到甘蔗既清甜味,但始終呢度唔係正宗越南餐廳,所以平平地又可以過下口癮都唔錯啦!當然唔少得食糖水啦!我點咗嘅至愛--楊枝甘露($26),街坊價,但係西米同芒果份量都好足料,性價比好高! 芒果雖然唔係當造,但係仍然好香甜,椰漿味唔算係好突岀嗰種,不過整體唔會過甜,甜度剛剛好,不過碌柚就食落有啲苦,少少扣分。值得一讚嘅係老闆同伙記都非常友善同有禮貌,所以呢間小店絕對值得支持!!

2017-02-21 181 瀏覽
甚喜愛吃中式糖水,今天吃飯時剛與朋友談得興起之際,她介紹了餐廳附近一間中式糖水小店, 當然要試一試先!!本身在芝麻湯丸同芋圓紫米露之間掙扎,幸好友人點了芋圓紫米露,我便剛好選擇芝麻湯圓丫^_^芝麻湯圓除了湯丸要皮餡靚,更重要的當然時薑汁底。這店的薑汁既不會過甜亦不會過辣,實屬不俗。芋圓紫米露則比較甜了一點,不是芋圓咬口十足,煙煙韌韌十彈牙除了糖水外,店內亦有很多中式小吃,如蘿蔔糕、雞翼尖、腸粉等等。

芋圓紫米露則比較甜了一點,不是芋圓咬口十足,煙煙韌韌十彈牙
貓貓今日pre情人節冇人請食飯,自己落街食糖水。貓貓連午餐都冇食,真係好肚餓。呢間舖雖然偏僻,但之前已經聽過佢名,係佐敦已經有好耐歷史,貓貓雖然係港貓,但對傳統糖水舖從來冇忘記過。白果腐竹薏米糖水,仲要熱既,夠曬經典。越經典越食到整糖水既功夫。糖水好滑,腐竹已經溶曬同糖水一齊,個口感好香滑,有真厚厚既質感,唔係麵粉,係腐竹既口感。白果煙un,成個糖水煲得夠火候,經典之作。冇諗過咁意外!冇食過蔗蝦,原來真係甘蔗同蝦餅一齊炸。食蝦餅既同時,吸一吸甘蔗既汁,令蝦餅好甜,個口感好得意,有創意喲。鐵板黑椒雞翼4隻16蚊,抵到貓貓好開熏。雞翼表層整到乾身香脆,仲有黑椒既辣味。食完再叫個煎餃子,真係太肚餓,好快就食曬。貓貓胃口好大,咁啱呢度野食平,係咁叫!冇停過,自己都笑左。見到個一拳雞槌好得意,38蚊,我諗間舖一定有睇一拳超人,夠毒我鍾意!點知有兩隻雞槌,仲要係大雞腿,o左嘴,雖然我好肚餓,但會唔會太抵食,大大個雞腿,心心眼ing。雞腿業得好夠味,味道好食過kfc。可以同辣椒醬一齊食,好多水多汁。即叫即炸,成個雞腿熱辣辣,過癮喲!貓貓今日食雞腿仲要有兩隻冇人同我爭,好興奮。食左個糖水就知舖頭功夫深
貓貓今日pre情人節冇人請食飯,自己落街食糖水
貓貓連午餐都冇食,真係好肚餓。
意外!
食左個糖水就知舖頭功夫深,原來屋企附近有間隱藏小舖,正正
子!
2017-01-27 744 瀏覽
6點幾就已經食完夜晚個餐 就行左陣佐敦 但愈行又愈餓 就諗住食糖水醫下肚 上openrice見到糖水雄係呢區響曬朵 咁就出發去食我地同行3條友去食 所以叫多少少都唔怕😂😳鋪頭唔算大 但有種好熟悉既感覺 好似細個阿媽帶我地去食d中式糖水鋪咁😍出面有個五光十色既招牌 入面環境乾淨 整齊 叫左個糯米飯 3人share 平時有d糯米飯會好難咬爛 對胃會好唔舒服 但呢到既糯米飯好有口感 又唔會難咬同難消化😝😝再叫多個粥暖下個胃先 菜乾豬骨粥 正好大陣豬骨味 而菜乾既味道又唔會太濃 令碗粥唔會太濃味 搞到口乾乾😋 叫左兩串雞軟骨串 上面d粉陣味幾夾 甜甜鹹鹹咁燒賣!我既至愛😇呢到既魚肉燒賣好軟熟 再加上d秘制豉油 好快就比我地清曬XO醬羅白糕 有XO醬同原味揀 因為我地中意口味重d 所將揀左XO醬 少少咸辣既味道好引口水 我地用左黎送粥同飯 好match阿呢杯係芒果涼粉沙冰 有芒果味係好普通既事 但加上左涼粉成陣味唔同曬 一黎有得咬有口感 一開始以為有椰果 原來係涼粉 二黎西瓜涼粉就食得多 芒果涼粉就未試過 陣味甜得黎好清新 好岩我阿真係飽了 叫多兩個糖水算 第一個係楊枝金露 第二個係腐竹糖水
叫左兩串雞軟骨串 上面d粉陣味幾夾 甜甜鹹鹹咁
真係飽了 叫多兩個糖水算 第一個係楊枝金露 第二個係腐竹糖水 有凍有熱 任君選擇
呢到老板好好人 好有禮貌 有質素有服務 真係難得
2017-01-23 666 瀏覽
跟朋友唱完K HAPPY完,去佐敦渡海街一帶找糖水食下~知道有間老字號聞名於西九一地,特意過來吃下坐下!途中遠處已見到一幅易拉架介紹少少菜單等等MENU都好厚一本,各式其色都有!新舊派甜品都有製作~而且仲有粥品及小食~MENU有埋中英對照,連遊客生意都做埋!亦且譯名正確,好貼心!$23 糖水雄狗仔粉 Dried Shrimps & Mushrooms Noodles in Soup 呢碗狗仔粉係呢度必吃的招牌菜!湯底好濃郁好鮮味,入面蝦乾跟埋狗仔粉食更加香!而狗仔粉煮得軟稔,好Q彈! 香菇絲一碗滿滿的,有咬口!$25 蜆肉碗仔翅Imitation Shark in Soup食碗仔翅比食糖水更美味~呢碗翅好足料!不像街外的水多像料,有木耳,冬菇絲,豆皮,不用加醋都好夠味!5會太稀,好綿~蜆肉味帶出鮮香,不會太咸!$25 白果腐竹沙冰 Dried Bean-curd & Ginko Nuts Smoothie呢個糖水沙冰相信係老闆嘅後代提議創作出來!滿足哂又想飲野又想食糖水的貪心鬼(即係我><)杯飲品,味道好足,甜甜的每啖都有白果豆香,仲有碎粒冰沙,底部帶有白果蓉,好新奇好
跟朋友唱完K HAPPY完,

去佐敦渡海街一帶找糖水食下~

知道有間老字號聞名於西九一地,

特意過來吃下坐下!
途中遠處已見到一幅易拉架介紹少少菜單等等
MENU都好厚一本,各式其色都有!

新舊派甜品都有製作~而且仲有粥品及小食~
MENU有埋中英對照,連遊客生意都做埋!
亦且譯名正確,好貼心!

呢碗狗仔粉係呢度必吃的招牌菜!
湯底好濃郁好鮮味,入面蝦乾跟埋狗仔粉食更加香!

而狗仔粉煮得軟稔,好Q彈! 香菇絲一碗滿滿的,有咬口!
食碗仔翅比食糖水更美味~呢碗翅好足料!

5會太稀,好綿~蜆肉味帶出鮮香,不會太咸!
呢個糖水沙冰相信係老闆嘅後代提議創作出來!

滿足哂又想飲野又想食糖水的貪心鬼(即係我><)
杯飲品,味道好足,甜甜的每啖都有白果豆香,仲有碎粒冰沙,

底部帶有白果蓉,好新奇好抵飲!
$22 咖哩三寶(豬皮+蘿白+魚蛋)Fish-balls, Pork Rinds & Chinese Radishs in Curry
最後同朋友SHARE呢個咖哩3寶,蘿白好入味,
最裡面好鮮甜,而豬皮夠彈牙,魚蛋亦不會太實或太焾~夠咬口!

材料都新鮮!正!

P.S.良心製作,都係街坊生意多,價錢合理,位置還可以在西鐵路對面~
2016-10-24
$50 (宵夜)
糖水多數食新式,年輕人愛嘛,創新有趣且特別,所以老式一般我都不太有興趣。不過這次發現這間價錢相宜而且很足料的糖水小食店,而且店的感覺意外地溫暖這間做開很多熟客生意,聽到老闆與客人之間的對話,都是由小到大的老顧客,有孫子帶公公婆婆來吃,有父母帶兒女吃宵夜,也有偶爾像我們的生客非常有趣可愛的設計,還看到非常便宜的下午茶,各種配搭都只是$28,下次好想再來吃我們大冷天看到這個「一個人的浪漫」,雖然不是一支公,但我們見天氣有點冷,正所謂「秋風起 食臘味」,還是點了個粒粒臘味糯米飯糯米飯有很多蔥、花生、蛋片,整體炒得非常之香,而且飯粒軟糯好有咬口,裡面臘味切得很細很碎,但還是很足料,味道很夠,讓人感受到滿滿的溫暖,想不到一間糖水小食可以炒出比酒樓更好吃的臘味飯😱這裡的咖哩三寶令我初嚐了豬皮,咖哩味雖然不太重,也不算太辣,但魚蛋彈牙,蘿蔔清甜完全無渣,已比很多小食店做得很好,$22就有平均每樣6件,非常抵食👍🏻店員推薦的墨魚與魷魚串燒,兩者都惹味多汁,燒得微脆卻沒有燒焦,墨魚更彈牙有咬口,而且一串的份量頗多一拳雞鎚,讓我想起一拳超人的崎玉老師,嘻嘻!😆雞鎚人人愛,而且38元2隻也不算貴來到大大隻雞
來到大大隻雞鎚,是即點即炸的,所以非常熱、非常脆、非常新鮮!
咬落去啖啖肉,好滿足,而且沒有炸到雞肉鞋口,還是嫩雞肉,很懷念從前小時候某連鎖快餐的雞脾
椰汁紫米露,沒有過多的紫米,讓人食得很滿意,香甜的椰汁與紫米味道,而且裡面還有3、4塊芋頭粒,好軟林,比平常的加多了咬感,吃得沒這麼無聊沒趣
糖水雄蜜瓜沙冰三重奏,Whatsapp對話設計好搞笑,所以吸引了我試了蜜瓜味
面頭有朱古力碎,一層是Milk Shake奶泡,好綿,不重奶味,非常適合我不喜歡奶羶味的人;中間蜜瓜沙冰,打得很滑,完全不覺得有冰粒;最底是椰汁西米露,西米是小顆粒,煮得剛剛好,三者混合成三重奏,在老店來說非常有感創意
雖然給我感覺不是新派糖水店,但設計還是頗新穎!
巨人涼粉尋人挑戰,自問沒這個胃量。這裡還有狗仔粉、碗仔翅,原來檯上有各種醬料配料自行添加,任添多少隨客喜歡,非常感謝這種不吝嗇的老闆
店還有各式各種小食,連越式春卷與蔗蝦都有,為什麼這麼一間糖水店做得這樣多元化又有新意呢,令我好像有點不禁地愛上了它❤️
2017-01-13 140 瀏覽
間野睇落普普通通,但食物好足料好味。叫左個臘味糯米飯。糯米飯熱,冬天食好溫暖,糯米飯口感彈牙,而且d配料落得好足,雞蛋,花生,菜譜,好好味。唔夠菜譜檯面仲有,任加。最鍾意呢d大方既餐廳。之後叫左XO醬炒蘿蔔糕。見到師傅即炒蘿蔔糕,正。xo醬既辣味唔係麻辣果隻,係越食越開胃既辣味,加埋好足既蝦米,成碟蘿蔔糕好香,又唔會太重口味。雖然餐廳唔係裝修唔新潮,但野食唔會輸蝕比新潮但冇內涵既餐廳。叫左個芋圓紫米露。呢個係重點,紫米露煲得好夠味,口感滑。食一啖芋圓,好重芋頭味,好真實既味道。之前食過有d加左香精,但呢個好有天然手作feel,正既。紫米露加埋椰奶果陣香同滑既口感,飲完好溫暖。同老闆吹下水,原來已經係佐敦有三十年歷史,老店真係無敵。食開糖水一食就知間野既功夫同底細。叫埋個一拳雞槌黎食。以為係麥記既細雞槌,原來係兩隻大雞腿。笑左,好大塊。雞腿既香料好足,隻雞炸到外脆內軟,仲有好多水份係雞肉。拿捏得唔錯。加少少辣粉,好惹味。仲有手套仔,幾貼心。呢兩拳雞腿真係食到我好滿足好飽。估唔到間鋪頭簡單,野食係超出預期既味道,唔錯,繼續加油。支持小店!
間野睇落普普通通,但食物好足料好味。

仲有手套仔,幾貼心。
呢兩拳雞腿真係食到我好滿足好飽。

2017-01-13 553 瀏覽
話說今日同幾位朋友放工出左去圓方附近睇戲食飯, 見睇完戲之後都有D餓, 其實係晚餐食唔飽, 哈哈, 之後就搵搵邊到有糖水鋪食野, 就上OP搵, 附近餐廳, 就比我地搵到糖水雄!!係圓方過條天橋就見到糖水雄啦!附近因為係大型停車場, 都好方便食客泊車, 不過距離地鐵站, 巴士站就差少少啦, 不過唔緊要,最緊要好食!!我地果個時間可能未到宵夜, 所以人流未見出現, 但都有好多外賣客親先上門幫襯實在肚餓, 我地幾個都忌唔住叫左好多野食, 估唔到糖水鋪都有甘多花樣, 有串燒,飯食等等, 勁!粒粒臘味燸米飯 $28甘岩秋風起就更係要食臘味燸米飯 應下節日, 真係好抵, 再講多次, 真係好抵, $28蚊食個到甘足料既飯, 咸香脆口花生, 蛋條亦非常有蛋味, 燸米飯更係少到剛剛好, 軟硬適中, 真係超級好食!!!!!混醬腸粉 $8腸粉黎既時候係咩醬都冇, 因為係要自己親自動手落, 呢下真係好難得, 因為自己想落幾多就幾多醬, 試問仲有幾間糖水鋪可以甘, 大家睇到我張圖, 我落左非常多麻醬, 仲有腸粉數量又多, 腸粉爽口唔"痴"牙, 真係要食多幾條鐵板黑椒雞中翼 $16雞翼鹵水見得多, 真係好少見鐵板

係圓方過條天橋就見到糖水雄啦!

粒粒臘味燸米飯 $28

混醬腸粉 $8

鐵板黑椒雞中翼 $16

雞翼鹵水見得多, 真係好少見鐵板呢樣野, 仲要出現係糖水鋪, 點都要試一試, 黑椒味唔重, 微辣, 芝麻香味十足, 直頭似食緊芝麻雞翼, 雞翼亦肉汁豐富, 雞肉唔會乾, 滑溜非常
魷魚串燒$ 12
加入辣粉, 有少少辣,唔食得辣既朋友注意一下, 食落口少少脆, 好香口, 而且食到可能燒過, 帶出左魷魚既鮮味, 完全冇果種雪藏味, 亦好有咬口,但唔會係果種口極都唔爛!!!
雞軟骨串$ 10

雞軟骨串冇太大特別可以講, 但係炸既時間岩岩好, 因為仲可以食到少少汁, 唔會炸到柴皮一樣, 讚
一拳雞鎚 $38/2隻
新野黎WO, 一於要試試, 仲要係即叫即炸,唔會炸定, 約等10分鐘左右, 但係大家係食野同時,時間就會過得好快,
哇, 食落非常多汁, 唔會好咸, 鹽既份量岩岩好, 仲要真係有一個拳頭甘大舊, 計落都係18蚊一件, 同食雞肶差不多, 大件夾好食
芒果西米露 $25

特別一提, 呢到既芒西非常足料架, 唔好睇呢到好似西米好多, 其實個底超級多芒果, 甘岩我仲要見到一箱箱新鮮既芒果運到, 聞到好香既芒果味, 食落口唔駛講, 芒果甜度剛剛好, 亦有少許既酸味, 新鮮芒果係唔同D既, 西米唔會有"痴"牙, 椰汁都配得岩岩好, 濃濃椰汁簡直係我至愛
食完真係好飽, 埋單都係200蚊內, 仲要4個人, 真係好抵
2016-12-20
$60 (宵夜)
  • 一拳雞鎚
  • 芒果西米露