2024-06-13 61 瀏覽
假日去元朗探完朋友後到Yoho行街,平時用開糧友會員app買麵包儲積分📱知道糧友麵包工房特式烘焙技術採用湯種製法令麵包保濕性更佳、更柔軟的名物「月島軟心芝士餃子」。所以決定要試下!麵包外型係可愛的餃子型🥟果然口感軟熟有彈性,而且配合內裡鹹味適中 cream cheese剛好!佢地的麵包種類真是很多選擇!而且採用九州熊本縣產的米麵粉製作,感煙韌有嚼勁!所以孖b媽用電子兌換券忍唔住揀咗好多🤭當日同步推出九州同步春遊麵包🥐有紅桑藍莓芝士撻、岩鹽抹茶牛角、清森小蘋果🍏、繽紛甜甜圈仲有芝士雞肉腸🌭同埋月島芝士撻~其中岩鹽抹茶牛角有驚喜🍵鹹味適中帶起整個抹茶牛角包🥐紅桑藍莓芝士撻充滿果醬夠juicy! 月島芝士撻上面既芒果好肥大,炎夏之下進食一流!!

2024-01-30 110 瀏覽
自從試過佢嘅軟心餃子之後就返唔到轉頭。。。真係好中意食,佢個包入面啲芝士醬好多,而且好軟滑,味道濃郁。好想知道佢啲芝士醬喺邊度買倒😭😭同埋好可惜糧友嘅分店唔多,次次都要特登行過去買。同埋佢1個包都要16蚊,唔算平,係味道同口感太吸引我。🤤
2023-09-28 131 瀏覽
今日28/9大約4:30pm路過此店,見冇乜人去買面包,遇上超冇禮貌的店員,只是詢問會員優惠,女店員就皺起眉頭顯出一幅就非常不耐煩。付款時八遠通剛好不夠錢,𨍭用現金,男店員就表示出不友善態度。可能是我增加了他們工作壓力吧!都係果句,冇下次😒

都係果句,冇下次😒
2023-07-26 96 瀏覽
平時都係麵包控,每日朝頭早都好鍾意食麵包,撞啱星期五會員有九折,就會買糧友食😍最鍾意就係芝士餃子包,麵包好軟熟又重芝士味😙其實紫薯包都唔錯,不過日式包就係偏細,有時要食兩個先飽。
🥟特濃抹茶餃子 $30 3個 (7/10)外型好得意,好似個餃子咁!麵包好鬆軟,口感濕潤,屬於比較淋身,綠茶cream好香濃,唔會太甜太苦,啱啱好,估唔到有幾好食喎!推薦指數: 7/10價錢唔貴又抵食,味道都唔錯,可以試吓!
🥟特濃抹茶餃子 $30 3個 (7/10)

推薦指數: 7/10
價錢唔貴又抵食,味道都唔錯,可以試吓!
2020-12-05 729 瀏覽
有會員卡,每逢星期五可以8折,所有每次都趁優惠買多啲。最鍾意紫薯黑豆包,每次都一定買。今日見有新包推出,而且又有蕃薯,即刻試下!買埋個雜果海綿包係因為見到好幾個人都買,好似幾人氣咁,咁就試下啦!日式雜果海棉包 $24(見幾個人都買就試下)紫薯黑豆包 $25(每次必買!)黑麻紫黃薯の卷 $26(新品,睇落有粒粒🍠)

日式雜果海棉包 $24(見幾個人都買就試下)
紫薯黑豆包 $25(每次必買!)
黑麻紫黃薯の卷 $26(新品,睇落有粒粒🍠)

2019-09-21 964 瀏覽
今午飽飽地,於是決定去買一些特色麵包糊口。我從這店買了兩個包,首先介紹第一個先,它叫流心三重朱古力,由外在朱古力殻,到内層之同味之麵包,加上其内心暖暖的流心,我認為絶妙好味,啖啖朱古力的幸福。至於另一個包叫長野縣蘋果吉士包,顧名思義包之蘋果是來自日本長野縣,它在吉士醬及包面之上,入口很fresh,很juice,我很喜歡。整體上這兩個包,都好好食,我很滿意,多謝這間店包點師傅製作及引入這些新口味。
今午飽飽地,於是決定去買一些特色麵包糊口。

流心三重朱古力
長野縣蘋果吉士包
2019-09-21
流心三重朱古力
長野縣蘋果吉士包
2019-05-22 737 瀏覽
位於形點1期一田百貨內,每次經過都見到人頭湧湧,假期更不用講😅今日路過想買麵包回家做下午茶點,兜咗一圈,見到剛出爐待放涼位置,放咗呢隻🔅瑪蘇里拉脆芝士立方🔅$23一個。最後決定買佢番屋企😙其實感覺似一般麵包店嘅芝士條或芝士棒,只是變大隻咗😛包面佈滿芝士,聞到少少芝士嘅味,但食唔到😅但質地就非常軟熟👍🏻

2019-05-04 643 瀏覽
成日見到呢間喺要嘅麵包店排晒長龍好多人買咁,又有工房keep住造包,特意去望下居然俾我遇到皇牌麵包芝士餃子新鮮出爐,即刻買黎試下啦!熱辣辣好香,包好鬆軟,不過內裹芝士略嫌比較少,唔太流心,但芝士控不妨一試。另外見到半熟芝士撻減價,又買黎試下,都係熱辣辣,芝士撻大推!!好好味,好香好濃嘅芝士同忌廉,撻皮都好香,加埋真係好正!我下次一定要再買黎食!!另外仲買左一個大芝士包,回家吃,佢啲包好濕潤,唔怕乾,不過芝士包無乜芝士味,有少少失望。芝士控可以試下佢啲芝士製品,下次一定要再食芝士撻啊!
居然俾我遇到皇牌麵包芝士餃子新鮮出爐,即刻買黎試下啦!

芝士餃子

半熟芝士撻

芝士控可以試下佢啲芝士製品,下次一定要再食芝士撻啊!
芝士餃子
半熟芝士撻
2019-03-28 481 瀏覽
-🦄糧友パン工房-虎 皮軟心朱古力 Hkd13Rating🌕🌕🌕🌕🌑-今日都係介紹下糧友パン工房既包包🥖呢款都係一個有賣相又有內涵既包來架🤪我係比佢特別既外型所吸引住🤭所以就夾左喇😂佢既朱古力唔會話好甜🙆🏻‍♀️始終佢用既係黑朱古力面頭既一塊塊做得幾脆🤔配上少少朱古力粉🤗然後麵包係一向咁煙韌🤤🤤軟綿綿既感覺到食到中間既時侯就會食到佢個餡👻👅係比較濃郁既朱古力醬🤩個質感係厚實既🙃🙃朱古力醬食落都幾creamy🍫又足餡所以會食到啖啖朱古力架😎好幾滿足下中意食朱古力既朋友仔可以一試😝-
🦄糧友パン工房

所以會食到啖啖朱古力架😎好幾滿足下
中意食朱古力既朋友仔可以一試😝
2019-03-26
2019-03-27 168 瀏覽
-🦄糧友パン工房-宮崎の燒芋塊 Hkd17Rating🌕🌕🌕🌕🌑-終於如願以償💕食到糧友最新出既番薯包喇🍠大家可以睇下圖4見到佢張Poster係勁吸引🤤會有原條番薯放左係麵包入面🍠🍠🍠🍠-首先個麵包都幾大個下🤤有返咁上下重量🤔面頭黑色既竹炭粉👻加左竹炭粉既作用唔大因為唔會食到有咩特別既味😂只係食到普通既一層粉咁🤥🤥🤥可能咁樣仲好🤔令到個包既賣相好啲之餘都唔會喧賓奪主令到層粉既味蓋過左番薯既味😇然後麵包都係依舊咁鬆軟😺雖然我已經放左一日先食雖一有少少失望既係😩番薯雖然係原條擺落去但同返張Poster比較呢條番薯就細得多🤗只係佔左麵包既一半左右😟😟😟而明明Poster入面既番薯係佔左差唔多成個包既🥖唔知係我呢個係咁定每個都係咁💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️我一開始對佢期望太高🤦🏻‍♀️所以到最後食完唔會好滿足不過整體真係唔差🙆🏻‍♀️係cp值滿分既一個麵包🍠因為番薯就真係幾足料既🤪冇添加多餘既味道同成份係我最愛既澱粉再加澱粉質 就變左無敵喇食完會有飽肚感呀😝因為佢係個足料既番薯包包-相比起A-1個個🤭🤭我個人更加推薦呢個👅因為呢個食完既滿足程度大好多🤪🤪🤪
🦄糧友パン工房

相比起A-1個個🤭🤭我個人更加推薦呢個👅
因為呢個食完既滿足程度大好多🤪🤪🤪
2019-03-27
外賣自取
$17 (早餐)
-最可惜分店唔多, 所以平時行過呢間麵包鋪,一定會入去買返一兩個麵包。 元朗呢間就係一田超市入面↪️。門口位,一定有隻大大隻糧友嘅麵包師父figure 歡迎大家。 超可愛😍😍英式厚切方包 (四片)🍞($14):超鬆軟, 就算放咗一晚, 第二朝做早餐, 呢個方包嘅鬆軟度絕對無減。👍 用嚟搽牛油、果醬 or 夾蛋作為蛋治🥪。 一定啱哂‼️__________糧友パン工房地址: 元朗元龍街9號形點一期11樓013-1015樓及1018-1020號舖一田超市內

__________

糧友パン工房
外賣自取
  • 英式厚切方包(四片)
2019-01-25 286 瀏覽
在晚上9點幾10點,好多麵包店已關門。見一田入面間糧友麵包店仲有少量包賣。就買左兩個腸仔包。俾錢先知要$16個,有點心痛,不過都硬食。(因為當時係無價錢牌,夾包時完全見唔到幾錢,知咁貴一定唔買)個包第二日叮熱黎食都ok,腸唔係cheap 腸,係脆皮腸。份量足,都夠飽肚。不過對於我黎講有d貴。
2019-01-21
2019-01-22 180 瀏覽
-🦄糧友パソ工房-鹿兒島蕃薯紫薯盛 Hkd15Rating🌕🌕🌕🌘🌑熊本抹茶米燒 Hkd13Rating🌕🌕🌕🌕🌑-糧友パソ工房係我係香港最中意既麵包店之一🥐佢啲包既款式係我全部都好想好想食😻😝今次就食左呢2款既麵包🥯分別係蕃薯紫薯包包同埋抹茶米燒包包😂🍵首先蕃薯紫薯個個其實好足料👏🏻👏🏻面頭有一粒粒連埋蕃薯皮既蕃薯🍠食落係比較硬身😲會有食緊真蕃薯既實感😗😘仲有芝麻令到個包好香💕個餡都好足料有好多蕃薯蓉 不過🌚🌚說好的紫薯呢?🙀我完全睇唔到食唔到有紫色既野呀😭呢度就有啲失望同扣分喇😥😥到個抹茶米燒👻一打開袋勁爆米香味 好似玄米既味?但米味會蓋過抹茶味🤭如果平衡返呢到就會比較好la但個包都幾大個😆而茶同米味其實都幾夾架😝但如果多返啲抹茶既香同回甘咁就perfect池喇💪🏻🤤值得讚係佢個包好鬆軟好實在 唔會食空氣咁😌💜-
🦄糧友パソ工房

面頭有一粒粒連埋蕃薯皮既蕃薯🍠
食落係比較硬身😲會有食緊真蕃薯既實感😗😘
我完全睇唔到食唔到有紫色既野呀😭
呢度就有啲失望同扣分喇😥😥
到個抹茶米燒👻一打開袋勁爆米香味 好似玄米既味?
但米味會蓋過抹茶味🤭如果平衡返呢到就會比較好la
但個包都幾大個😆而茶同米味其實都幾夾架😝
但如果多返啲抹茶既香同回甘咁就perfect池喇💪🏻🤤
值得讚係佢個包好鬆軟好實在 唔會食空氣咁😌💜
2019-01-05
5 分鐘 (外賣自取)
2019-01-10 260 瀏覽
外型超級可愛的大大粒餃子其實見到很多款餃子形狀的麵包但這一款月島軟心芝士餃子寫住第一位咁就買個嚟試下啦一咬落去麵包很鬆軟內裏的cream cheese也夠流心餡料亦很豐滿 這一個我忘了是什麼名字但我記得是咖哩什麼黑芝麻的內裏的咖哩是日式的味道很濃郁我覺得這間麵包店的口感有點像湯種的包皮一點也不乾身下一次再經過 定必買其他款式來是
外型超級可愛的大大粒餃子
其實見到很多款餃子形狀的麵包