聽聞左呢間「糧友工房」好耐,一直都想試下,係日本九州最大麵包連鎖店,用既係日本入口酵母培養器自行培養既天然酵母同埋用石窯烤麵包,石窯烤爐入面係塊麻石,吸熱快散熱慢,所以整麵包好岩,想試好耐,終於的起心肝買黎試下。月島軟心芝士餃子 $14當然係試店內No.1既麵包,外形真係成隻餃子咁,麵包皆用上新鮮酵母、小麵粉,呢款再用左奶粉,麵包入口帶股奶香,用石窯比起用焗爐烤既麵包更鬆軟,但唔會有焦香,密度正常,麵包唔會好重手但又唔算太空氣,軟心芝士咸咸地咁配帶微奶香既包身係幾夾。一定會再試佢其他包,價錢我覺得都可以接受既,未到話太貴,加上佢用既材料都比較高成本,值得我用呢個價錢去幫襯佢。

月島軟心芝士餃子 $14

外賣自取
2018-10-20 244 瀏覽
藍妹覺得一田係貴價Supermarket,所以好少去。難得今次等睇戲,入去行下,買左少少野做晚餐,然後竟然見到裡面有間「糧友パン工房」,仲要咁岩得咁橋有芝士撻出爐😱死啦,藍妹抵抗唔到誘惑。😈-半熟芝士撻藍妹對芝士撻既喜好係偏向濃味同酸味較重,呢間既芝士撻岩哂我!😍咬開裡面,裡面既芝士好濃稠,一Pat咁,男朋友食左一啖就頂唔順。哈哈,最後又係藍妹獨享。🤘-另外仲買左兩款幾有趣既包包。炸棒子腸第一次食呢款包,成個包都炸過,但完全唔硬😲好鬆軟既感覺,不過藍妹覺得好淡呢,包既味道偏甜,腸仔又有啲咸,覺得怪怪的🤨-特濃朱古力軟心餃子個名同個樣都好得意,個樣真係似足餃子。佢叫做軟心餃子,果然裡面既餡係朱古力醬,軟滑又香濃🤩朱古力偏甜既,所以藍妹食左幾啖都頂唔順,比左男朋友獨食。🤭呢個包做甜點一流,但絕對唔可以當早餐食,會漏到喊。🥴-三個包,40蚊,有啲貴呢,不過新奇野,試一次都唔錯。🤓
藍妹覺得一田係貴價Supermarket,所以好少去。
死啦,藍妹抵抗唔到誘惑。😈
半熟芝士撻
哈哈,最後又係藍妹獨享。🤘

另外仲買左兩款幾有趣既包包。
炸棒子腸
第一次食呢款包,成個包都炸過,但完全唔硬😲

特濃朱古力軟心餃子
個名同個樣都好得意,個樣真係似足餃子。
佢叫做軟心餃子,果然裡面既餡係朱古力醬,軟滑又香濃🤩
朱古力偏甜既,所以藍妹食左幾啖都頂唔順,比左男朋友獨食。🤭
呢個包做甜點一流,但絕對唔可以當早餐食,會漏到喊。🥴

三個包,40蚊,有啲貴呢,不過新奇野,試一次都唔錯。🤓
2018-04-17 472 瀏覽
位於yoho mall一田超市入面嘅麵包店,雖然喺角落頭,但經過都會聞到好香新鮮出爐嘅麵包味~今次試了3款,3.6牛乳卷、黑芝麻蕃薯同埋芝士薄燒餅,其中3.6牛乳卷比較好。3.6牛乳卷 $56海綿蛋糕好軟熟,入面嘅牛乳cream好厚身稠身,但又唔會好漏,而且都好滑~黑芝麻蕃薯 $33都好大舊,芝麻味好香,蕃薯粒好多,麵包都軟熟。芝士薄燒餅 $16呢個真係成個pizza咁大個,表面有好多芝士,如果新鮮出爐一定好正,可惜凍左就變得好硬。

3.6牛乳卷 $56

黑芝麻蕃薯 $33
都好大舊,芝麻味好香,蕃薯粒好多,麵包都軟熟。

芝士薄燒餅 $16
2018-04-17
2018-03-08 397 瀏覽
成日經過荃灣廣場見到呢間野都覺得好香好吸引🙈原來元朗都開左分店,今日經過終於抵受唔住誘惑買左兩個青森蘋果抱抱好香蘋果味!好香蘋果味!好香蘋果味!!!(好重要所以講三次)隔住兩個膠袋都聞到果陣清香麵包好鬆軟,而且唔係空氣包,裡面既蘋果吉士醬好creamy,仲有幾粒蘋果粒粒,酸酸甜甜,味道豐富唔會得個甜字脆芝牛乳燒細細個已經好中意食鮮奶球,特別係條邊一見呢個大大條邊梗係買返個試下~青森果個太驚喜,再食呢個覺得無咩特別,不過不失。麵包無咁鬆軟,偏向密度高啲有咬口啲,同一般鮮奶球差唔多味,但唔會好似出面啲呃秤包咁空氣~飽肚啲。可惜芝士味唔算突出,條邊加返啲分啦--總括黎講性價比幾高十零蚊喺依家黎講都係公價,味道以同業黎比好食過A1,加上幾多選擇,同用返日本食材整作gimmick,幾有新鮮感~下次會再試下其他唔同款
成日經過荃灣廣場見到呢間野都覺得好香好吸引🙈
原來元朗都開左分店,
今日經過終於抵受唔住誘惑買左兩個

隔住兩個膠袋都聞到果陣清香

麵包好鬆軟,而且唔係空氣包,

脆芝牛乳燒
脆芝牛乳燒

細細個已經好中意食鮮奶球,特別係條邊
一見呢個大大條邊梗係買返個試下~

青森果個太驚喜,再食呢個覺得無咩特別,不過不失

可惜芝士味唔算突出,條邊加返啲分啦

總括黎講性價比幾高
2018-03-07
下午茶
2018-02-27 336 瀏覽
其實我的飲食習慣真的很奇怪,很多人晚上要吃飯吃餸吃主食,但我很多時都是吃麵、麵包/ 蛋糕作晚飯的,這次就來一篇集合我多次於糧友買包/ 蛋糕的飲食體驗~ 其實我一向不喜歡吃甜麵包的,不過某次家父買了抹茶& 紫薯黑豆包回來,各款吃了一片覺得幾鬆軟可口,而且甜度頗低,尚算合我口味! 1月尾的時候,因為感冒關係,甚麼都不想吃,晚餐就買了3大個麵包,每款吃少少感覺開心一點. 軟法包是頗鬆軟,不過個人較喜歡吃硬身且外層香脆的法包,這款就不合我意了. 至於另外2款,都是以黑豆為主角,抹茶黑豆包 ($24)味道淡淡的,但不知為何,個人覺得內裡有少許薄荷味的,有人吃得出嗎? 至於紫薯黑豆包 ($24),就不曾覺得有紫薯味,當它是帶紫色的黑豆包就可以了. 除了麵包外,這裡也有卷蛋售賣的~ 朱古力牛乳卷 ($58) 這款蛋糕氣孔偏多,不過蛋糕有點粗糙,而且朱古力蓋過了牛乳味,個人不太喜歡. 原味牛乳卷 ($52) 本來吃過朱古力味感覺一般,沒打算再買,但媽媽也想試試別的口味,而我最想試抹茶味,也就一連買了2條卷蛋作晚餐. 原味牛乳卷幼滑度比起朱古力卷好得多,而且可以吃到濃濃的牛奶味,也可嚐

除了麵包外,這裡也有卷蛋售賣的~

朱古力牛乳卷 ($58)

原味牛乳卷 ($52)

原味牛乳卷幼滑度比起朱古力卷好得多,而且可以吃到濃濃的牛奶味,也可嚐到淡淡的雞蛋香味,這款倒是令我喜出望外,值得一吃!

抹茶紅豆牛乳卷 ($65)
我對這款期望最高,不過事實卻令人失望. 抹茶味是幾濃的,可惜紅豆粒很硬,還未煮稔的,硬紅豆實在超難吃!!

下次再吃卷蛋,我只會買原味囉~

元朗元龍街9號形點一期1樓1013-1015及1018-1020號舖一田超市內

2018-02-18 202 瀏覽
不過不失!之前食過佢其他麵包覺得好創新好好味但芝左撻就有啲失望啦!個樣個皮少少硬但算薄身,個啲芝士偏咸即買即食應該好味啲!到手個下仲係熱辣辣保溫$10一個黎講就算係咁
不過不失!之前食過佢其他麵包覺得好創新好好味
但芝左撻就有啲失望啦!
芝士撻

個樣
個皮少少硬但算薄身,個啲芝士偏咸

即買即食應該好味啲!
到手個下仲係熱辣辣
保溫

$10一個黎講就算係咁
2018-01-07 236 瀏覽
八女抹茶黑豆包包 (HKD24)抹茶紅豆製品就食得多,呢個八女抹茶黑豆包包都係第一次食!一岀爐就即刻買番個😎😎😎包包好軟彈彈,見到包包裏面有好多小氣孔,相信包包你都發酵得好成熟啦🙊🙊🙊食落口有淡淡既抹茶香味黑豆口感有啲韌韌,好得意🤤食落唔會好甜!岩哂偽戒糖既我🤤🤤🤤 再食指數: 🌕🌕🌕🌖🌑 #bakery #hongkong#yuenlong#yohomall #健康#health
八女抹茶黑豆包包 (HKD24)

再食指數: 🌕🌕🌕🌖🌑
2017-12-10 227 瀏覽
新商場開裝去行下,呢間面包店收係一田入面,比前面餅店遮左小小,一唔小心就睇漏眼,我行完一田先見到佢,甘岩又有d餓走買左幾個試下右上: 月島軟心芝士餃子-呢個大推介呀,真係勁好食,入面係滿滿軟芝士🤤下: 馬里蘇芝士仔-開頭以為得外面有mozzarella,但原來入面都有d芝士粒,但口感唔太岩我,我中意食溶左既芝士左上: 紫薯一丁目-佢外表真係唔太討好,好似整到失敗左既包😂入面又係滿滿既紫薯(sorry呢個最尾先食所以記得影相)😮唔太甜應該無加好多糖i like it!比錢時見到有仲熱既半熟芝士撻,忍唔住買埋😝不過就一般般啦,可能最近太多舖頭都有出,唔算特出甘岩我揀既包既外表造型都一般般,不過總體係高水準,涵都好滿好多
紫薯一丁目、月島軟心芝士餃子、馬里蘇芝仔
紫薯一丁目
2017-12-09
其他
紫薯一丁目、月島軟心芝士餃子、馬里蘇芝仔
紫薯一丁目
  • 月島軟心芝士餃子
2017-11-02 260 瀏覽
熟悉我的朋友都知我不太喜歡吃麵包,因為麵包很難做得好吃大,不過難得來到Yoho的一田逛逛,媽媽問我買個麵包做早餐好不好,糧友パン工房的看起來很不錯,那就買個來嚐嚐。原本打算買櫻花紅豆麵包的,我一夾起,嘩,這包硬邦邦的,我很討厭硬實的麵包,所以都放下了。媽媽指著「餃子」系列的牌,叫我看看,「餃子」的口味都很多,我最後買了藍莓芝士餃子。藍莓芝士餃子出乎意料美味,我起初以為藍莓芝士是固體狀,當撕開都包,藍莓芝士忌廉狀,吃起來口感像乳酪般,芝士不會膩味,藍莓甜度適中,兩者混合相當滋味,淡淡的芝士香,加上麵包鬆軟,整體不俗。媽媽的紫薯麵包未吃,所以還未知好不好吃,但我的藍莓芝士較子我可以肯定地說它很好吃,哈哈。

外賣自取
2017-10-20 175 瀏覽
-18/10/2017元朗一田開左冇幾耐糧友又係開左冇幾耐但今日去大約5:30-6:00到係好多好多人haha好多想食既包都冇有啲仲賣曬tim😭😭😭😭😭本是沖左紫薯一丁目而來架haha今次就買左抹茶餃子同埋黃薯包包啦個人比較中意食佢呢啲係白色既包買左2個既包其實唔係太大個抹茶餃子既餡都okay既唔多唔少咁岩岩好味道方面感覺比上一次係荃灣買個個就淡左啲冇濃烈既抹茶味 只係好少好少既茶香唔甜係加左分 但都冇抹茶既苦澀味回甘味TT黃薯包方面 食落去有黃薯蓉之外仲有一粒粒既黃薯 有驚喜呀 薯味實在唔太甜good ah😇👻總結來講係黃薯會比較好食啦來緊會再食唔同既包目標係每個星期三都去買來食希望食到紫薯一丁目啦haha
18/10/2017

來緊會再食唔同既包
目標係每個星期三都去買來食
希望食到紫薯一丁目啦haha
2017-10-18
5 分鐘 (外賣自取)