2023-09-29 52 瀏覽
假日訓到晏一晏,然後去左茶記嘆下午茶! 旺角呢間紅島真係好人氣好多人好受歡迎! 我地今次叫左:.🍜扎肉雞絲湯粉🍜香茅豬扒湯粉🍢路邊烤牛肉串🫔蒸粉包🍛日式鰻魚炒飯🥧菠蘿油🍞吞拿魚包🥯咖啡朱古力包🍹雜果賓治🧋凍奶茶.一向都鍾意食越南湯粉,尤其個湯底好好味,見佢地出左越式料理新menu就試下先! 雞絲都幾多,好香滑,扎肉好食,仲有大量洋蔥! 而香茅豬扒同湯粉就分開上,豬扒都幾大份量,炸得香脆! 越式湯粉可以優惠價加配越式小食,幾鍾意食路邊烤牛肉串,牛肉大大件,加埋醬汁好惹味! 日式鰻魚炒飯份量超多! 加左日式鰻魚去炒,增添左份甜香! .來到我最鍾意食既菠蘿油! 🤩 超大個,加左邪惡的牛油好好食! 配杯凍奶茶就最夾啦! 凍奶茶都唔錯👍🏻 另外吞拿魚包同咖啡朱古力包都好大個,咖啡朱古力包好特別,係類似肉桂卷咁,灑滿咖啡粉同朱古力醬,苦中帶甜,唔錯!
🍜扎肉雞絲湯粉
2023-09-24
下午茶
  • 菠蘿包
2023-09-28 411 瀏覽
今次去旺角跳舞,跳完舞就梗係要食返啲好嘢先啦☺️ 🥩黑椒牛柳五成熟配焗薯  $128牛柳好嫩滑,配上香辣嘅黑椒醬,口感好夠味!焗薯又香又軟,好好食!真係令人嘴饞指數爆表!🌶️🥔😋🍗 瑞士雞翼 $38雞翼烤得香脆,外層金黃酥脆,入面嘅肉汁豐富多汁,令人回味無窮!加埋啲瑞士芝士,味道更加濃郁!真係令我食得停唔到口!🧀😍🌯手工炸春卷  $40外脆內軟,炸得恰到好處,入面嘅菜蔬同肉香味都好豐富!每口咬落去都噴出嚟嘅熱氣同埋鮮味,令人欲罷不能!真係好滿足呀!🔥😍🍍菠蘿西檸乳酸 (跟餐加$9)有新鮮嘅菠蘿同西檸,加埋微酸微甜嘅乳酸,清新又開胃!食落好解渴,令人心情愉快!🍋🥛😋總括而言 (5個💖係最高)好味指數 : 💖💖💖🤍服務態度 : 💖💖💖🤍🤍環境打卡 : 💖💖💖🤍🤍回頭指數 : 💖💖💖🤍🤍📍紅島冰廳(彌敦道)🏢 旺角彌敦道594-596號地舖🕗星期一至日 07:00 - 00:00#旺角美食 #旺角必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy
今次去旺角跳舞,跳完舞就梗係要食返啲好嘢先啦☺️

🥩黑椒牛柳五成熟配焗薯  $128

🍗 瑞士雞翼 $38

🌯手工炸春卷  $40

🍍菠蘿西檸乳酸 (跟餐加$9)

總括而言 (5個💖係最高)
好味指數 : 💖💖💖🤍
服務態度 : 💖💖💖🤍🤍
環境打卡 : 💖💖💖🤍🤍
回頭指數 : 💖💖💖🤍🤍

📍紅島冰廳(彌敦道)
🏢 旺角彌敦道594-596號地舖
🕗星期一至日 07:00 - 00:00

#旺角美食 #旺角必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-08-31
2023-09-19 50 瀏覽
Lunch Time同朋友去旺角揾野食,諗起紅島有兩層,就去搏一搏睇下有無位,地面層滿座,好采落地庫一層仲有少量位,我同朋友即刻坐低叫野食💕越式三寶河 $62 (🥤凍奶茶+$6)大大碗湯河份量好多好足料,湯底味道濃郁,好香越式香料味,三寶分別係扎肉、串燒、香茅豬扒,全部啖啖肉好滋味💕炸蝦餅 +$22蝦餅炸得香口酥脆而不油膩,喜歡面層舖滿紅葱乾,香香脆脆,入口口感更豐富💕海南雞配油飯 $65 (🥤龍鳳檸七 +$9)海南雞肉質嫩滑可口,皮薄爽滑,另外雞油飯則以上湯、雞油、椰漿、等調味料等製作,令到飯粒有淡淡的香氣且不油膩,,另外醬料用上自家製薑蓉及辣椒醬,用來蘸點雞件同吃,更添美味整體質素保持水準😊

💕越式三寶河 $62 (🥤凍奶茶+$6)

💕炸蝦餅 +$22

💕海南雞配油飯 $65 (🥤龍鳳檸七 +$9)

整體質素保持水準😊

二訪這間茶餐廳, 原因很簡單就是物超所值食物美味, 新派裝修座位舒適也是原因之一。另外特別之處是可以滿足兩個不同胃口, 不論是傳統茶餐廳菜色或是越南菜也可以品嚐到。♡ 美式什扒 $118美式什扒包括了雞、牛、豬、煙肉和腸仔, 跟餐有餐包和白湯, 餐包軟熟白湯香濃。而醬汁選擇了蒜茸汁和焗薯做配菜。焗薯搭配白醬奶香味濃, 入口軟綿綿。蒜茸汁很香, 用來點什扒味道更昇華, 而且還有點點酒香味。♡ 馬來咖喱牛筋腩飯 $75馬來咖喱的椰汁味香濃, 而且帶點甜味。而牛筋腩嫩滑, 吸滿濃濃的咖喱味, 非常惹味下飯一流。♡ 炸蝦餅 $42炸蝦餅外層炸到金黃香脆, 蝦餅口感彈牙, 點上甜辣醬使炸物不會顯得乾口。♡ 路邊烤雞肉串 $38雞肉串烤得剛剛好, 每串雞肉的份量都很多。還在雞肉串表面撒上蔥油, 咬下有一陣蔥油味道, 而雞肉肉質嫩滑, 兩者搭配很夾。♡ 米紙卷 $35米紙包裹著生菜、青瓜、紅蘿蔔、米粉、扎肉等的食材, 是一個健康又清爽的菜色。米紙包裹著不同口感的食物, 再點上甜辣醬, 淡淡的味道立即變得濃郁。

♡ 美式什扒 $118

♡ 馬來咖喱牛筋腩飯 $75

♡ 炸蝦餅 $42

♡ 路邊烤雞肉串 $38

♡ 米紙卷 $35
我最近到紅島冰廳,食物種類繁多,打破傳統茶餐廳概念。點了多款不同的食物,全部都滿意!紅豆波蘿包餡料夠多,波蘿又脆,內裡軟綿綿的。鐵板牛柳材質好,七成熟,配上極香焗薯和香濃黑椒汁口感一流。菠蘿西檸乳酸清新怡人, Soda解暑。扎肉雞絲撈檬越式風味十足,配上靈魂酸辣醬汁十分開胃。蒸粉包以越南米紙粉包裹著,沙律和扎肉飽滿入味。炸蝦餅外酥裡嫩,香茅雞翼炸得金黃照人。最吸引我的是路邊烤豬肉串,肉質嫩滑有嚼勁,開胃宜人。甜品方面,紅豆冰口感順滑可口,正是夏日下午小食的最佳選擇。餐廳環境乾淨,上菜速度快!絕對係同區茶記首選!

餐廳環境乾淨,上菜速度快!絕對係同區茶記首選!
扎肉雞絲撈檬
紅豆菠蘿包
香茅雞翼
鐵板牛柳
2023-09-13 53 瀏覽
今日去咗食呢間嘅下午茶人流差不多,旺角地區叫了一碟乾炒牛河你看看圖上是否有點異樣呢唔,全碟乾炒牛河得兩塊牛肉是否廚師師傅執漏了定還是現在物價高漲,有欺騙成份從來未食過乾炒牛河只得兩塊牛肉!而且要辣椒醬要俾$2,看看你會否付錢繼續食?我相信是乾炒牛河得兩塊牛肉比較難以接受,雖然是下午茶時段但也不應只得兩片牛肉?有沒有負責人可以解釋呢?請問有沒有其他人試過這間呢?這間前身是紅茶冰室非常好食!現在改咗名不知道是否同一樣的僱主但賣相和材料是落差的!請大家小心
下午茶乾炒牛河
下午茶乾炒牛河
@shineislandcafe is a hk style cafe that we visit often 🤍 serving a variety of hk classics ☕️ they have also serve an array vietnamese dishes that are just as outstanding 💫 @shineislandcafe 好多款港式冰室茶記經典 回頭率極高 🤍 推出一系列越南美食 同樣出色 🍜 🥢 乾炒牛河 HKD$69河粉唔油膩 炒得好有鑊氣 帶點薑香牛肉份量好足 肉質嫩滑🍗 焗法式黑椒雞扒飯 HKD$70雞扒香脆軟滑好大塊 🐓 芝士焦香拉絲 🧀 黑椒汁惹味香濃 飯有炒底 🍳 夠乾身 粒粒分明🍍傳統鮮牛油脆皮菠蘿油套餐 HKD$30pineapple bun with butter and red bean ice▫️ 🍞菠蘿油 - 麵包鬆軟 牛油另上冰震 甜脆口感 ▫️🫘紅豆冰 - 淡奶順滑 香甜細膩🍜 越式三寶 HKD$62河粉順滑 湯底清甜 配料豐富 香茅豬扒軟嫩 烤牛肉串調味香濃惹味扎肉厚切有彈性🗞️手工炸春卷 HKD$40外

🥢 乾炒牛河 HKD$69

🗞️手工炸春卷 HKD$40
外層酥脆 脹卜卜
餡料超多 口感豐富

手工炸春卷

💗 雜果賓治 (少冰) +HKD$9 (單價 $30)
fruit punch
茶餐廳懷舊特飲 滿滿罐頭雜果
加冰粒 同雪碧 紅番石榴糖漿
顏色鮮艷 微酸香甜 冰涼清爽

☕️ 鴛鴦(熱) 跟餐 +HKD$3 (單價 $22)
yuenyeung (coffee and milk tea)
咖啡奶茶比例剛剛好
咖啡甘醇 茶香濃香 苦中帶甘 入口幼滑

🍋 檸檬茶 (少冰少甜) 跟餐 +HKD$6 (單價 $25)
iced lemon tea

• 手工炸春卷
  • 乾炒牛河
  • 焗法式黑椒雞扒飯
2023-09-11 359 瀏覽
突然發現原來史努比好少出茶餐廳嘅post😳早幾日就同屋企人去咗旺角呢間紅島冰室食tea當埋dinner估唔到tea time時間都系滿座嘅而且keep住都有人嚟本身想嗌嘅蛋撻同麻糬波波都已經sold out🥺咁唯有下次再試啦-👍🏿阿華田脆脆西多士 $36 (包嘢飲)真系好耐好耐冇食西多士 耐到系以年計算🥺呢樣嘢真系極級邪惡 但食完又的確系回味無窮🤭好食嘅西多士應該要外脆內軟麵包嘅質地同厚度非常重要炸嘅油溫亦要啱啱好 唔可以太高或太低呢份多士以上嘅都做得好好😆麵包切成一件件 令脆面嘅部位更多😛熱辣辣食 外面酥脆而入面系軟綿綿嘅🤤正如史努比所講 油溫控制得啱啱好多士冇吸晒啲油 食落唔會好淋油👍🏿淡淡嘅蛋香 配上牛油同煉奶系肥胖嘅味道😂但好好食阿華田就失咗蹤😂😂😂雖然同佢個名有啲不符但佢系一份幾出色嘅西多士有冇阿華田味都冇所謂啦🤣味道: 9/10性價比: 7/10.👌🏿菠蘿油 $13菠蘿皮微微脆口麵包幾鬆軟👍🏿可惜唔夠熱 溫度只系微暖牛油夾入去做唔到冰火交融嘅效果同埋如果牛油有翻咁上下厚度會好食啲😂味道: 5/10性價比: 7/10.👍🏿生牛肉湯河 轉湯檬 $58 (包嘢飲)估唔到冰室都有越
突然發現原來史努比好少出茶餐廳嘅post😳
估唔到tea time時間都系滿座嘅
而且keep住都有人嚟
本身想嗌嘅蛋撻同麻糬波波都已經sold out🥺
咁唯有下次再試啦
👍🏿阿華田脆脆西多士 $36 (包嘢飲)
真系好耐好耐冇食西多士 耐到系以年計算🥺
牛油夾入去做唔到冰火交融嘅效果
同埋如果牛油有翻咁上下厚度會好食啲😂
味道: 5/10
性價比: 7/10
👍🏿生牛肉湯河 轉湯檬 $58 (包嘢飲)
估唔到冰室都有越南野食🤭
而牛肉呢
系又乾又韌又鞋口🥹
用盡九牛二虎之力先咬到佢出嚟
然後可以好好做下牙齒運動💪🏿
不過食得出佢有牛肉味嘅~
味道: 1/10
性價比: 5/10
👍🏿綠茶朱古力麻糬包 $12
size幾大 溫度亦系暖嘅~
麵包質地非常鬆軟😆帶少少濕潤
食到淡淡嘅綠茶味
餡料豐富 而且呢個combination幾得意🤣
半溶嘅朱古力配上軟糯嘅麻糬再加埋綿密嘅芋泥
甜上加甜好飽肚😂😂😂
不過其實味道唔錯嘅😝
螞蟻人一定好鐘意~
味道: 7/10
性價比: 7.5/10
水吧就比較普通
凍檸茶嗌咗走甜 略嫌茶味唔夠出
紅豆冰同熱奶茶都系普普通通不過不失😂
食到走嘅時候都仲系咁多人🤣
整體嚟講質素唔錯~
本身對越南野冇乜特別期望
綠茶麻糬朱古力包
綠茶麻糬朱古力包
雞肉串燒
2023-09-10 63 瀏覽
驚喜發現新出越南菜式~香茅豬扒撈檬+牛肉串燒分量夠哂豐盛,大大碗,香茅豬扒都好大塊,不過略略覺得有少少乾,勝在肉質夠入味,有咸香,汁料帶有淡淡香茅香氣,令整體有清新口感和酸爽風味,味道認真唔錯!焗芝士肉醬意粉上到枱仲熱騰騰出晒煙,上面鋪了好多濃郁嘅芝士,啖啖拉絲,好吸引。肉醬份量唔算多,勝在味道酸甜度適中,麵條好上汁,口感豐富飽滿。鐵板什扒餐+焗薯:材料有雞、牛、豬、煙肉和腸仔,份量豐盛,香噴噴。焗薯搭配著牛油和蛋黃醬,有奶香味,質感入口綿軟,品質高。
驚喜發現新出越南菜式~香茅豬扒撈檬+牛肉串燒

焗芝士肉醬意粉

鐵板什扒餐+焗薯:

2023-09-10 73 瀏覽
茶記嘆Tea ~暴風雨過後嘅星期六日條街都好似特別多人,香港人真係唔悶得😁咸牛肉炒蛋潛艇 配沙律茶餐可以揀配沙律或者薯條,呢個價錢性價比真係高,咸牛肉同炒蛋好夾,肉質滑嫩,麵包香脆,整體口感豐富,唔錯!炸雞脾 沙律經典茶餐炸雞脾點可以唔食。雞髀外皮炸至金黃,入口好脆,有肉汁,夠晒熱辣辣,散發誘人香氣。咖喱牛腩飯份量豐富,汁料濃郁亦夠多,咖喱色澤金黃,味道少少偏甜,牛筋腩炆得夠入味,肉質鬆軟嫩滑,配白飯真係一流🥘
茶記嘆Tea ~

暴風雨過後嘅星期六日條街都好似特別多人,香港人真係唔悶得😁

咸牛肉炒蛋潛艇 配沙律

炸雞脾 沙律

咖喱牛腩飯

嚟到冰室就忍唔住想嗌個鐵板試下,平時見得多牛同豬,估唔到呢度有埋羊架,啱哂我呀😋。鐵板餐包埋自家製嘅餐包同餐湯,個包幾鬆軟。醬汁方面例牌可以揀黑椒汁、蒜蓉汁、燒汁共三款,主食就飯、意粉、焗薯選其中一款。🐃#招牌黑椒牛柳 ($128)▪️牛柳有兩大舊,其中一塊有我手掌咁大😮▪️叫咗七成熟,嚟到啱啱好冇overcook▪️肉質軟熟,牛味香濃▪️雙重黑椒嘅衝擊,但唔算好辣🐑#香煎寶雲蘇羊架 ($128)▪️一份有三舊羊架,表面有超多麵包糠▪️肉質咬落偏腍,有少少肥膏,冇咩騷味▪️醬汁要咗蒜蓉汁,蒜蓉味超重,會食到一粒粒嘅蒜粒▪️意粉較乾,如果醬汁可以再多啲就好(我自己另外再加左啲茄汁)🦐#炸蝦餅 ($42)▪️一塊大蝦餅切開至六片▪️雖然薄身但食得出係彈牙嘅▪️上面仲放咗蔥同埋乾蒜片,加埋一齊食冇咁單調🔸[轉特飲另加九蚊]🔹🍹#雜果賓治 ($30) ▪️雜果比得好多,主要有菠蘿、桃同椰果▪️飲落唔會好甜,有少少石榴汁味🍸#百香果香橙特飲 ($30)▪️百香果同橙嘅比例各佔一半▪️杯底仲有勁多桃粒▪️想橙味再重啲可以篤埋片橙落去,更加香晚市時段大概七點全場滿座,但人流嚟得快亦去得快,唔需要等位,加上原來餐廳地下仲有一層,唔驚

🐃#招牌黑椒牛柳 ($128)
▪️牛柳有兩大舊,其中一塊有我手掌咁大😮
▪️叫咗七成熟,嚟到啱啱好冇overcook
▪️肉質軟熟,牛味香濃
▪️雙重黑椒嘅衝擊,但唔算好辣

🐑#香煎寶雲蘇羊架 ($128)
▪️一份有三舊羊架,表面有超多麵包糠
▪️肉質咬落偏腍,有少少肥膏,冇咩騷味
▪️醬汁要咗蒜蓉汁,蒜蓉味超重,會食到一粒粒嘅蒜粒

🦐#炸蝦餅 ($42)
▪️一塊大蝦餅切開至六片
▪️雖然薄身但食得出係彈牙嘅
▪️上面仲放咗蔥同埋乾蒜片,加埋一齊食冇咁單調

🔸[轉特飲另加九蚊]🔹

🍹#雜果賓治 ($30)
▪️雜果比得好多,主要有菠蘿、桃同椰果
▪️飲落唔會好甜,有少少石榴汁味

🍸#百香果香橙特飲 ($30)
▪️百香果同橙嘅比例各佔一半
▪️杯底仲有勁多桃粒
▪️想橙味再重啲可以篤埋片橙落去,更加香

晚市時段大概七點全場滿座,但人流嚟得快亦去得快,唔需要等位,加上原來餐廳地下仲有一層,唔驚冇位坐😛。
2023-09-02 46 瀏覽
趕得上八號波的尾巴,港鉄開始有限度服務,就出去旺角食返個下午茶開心下先,颱風帶黎三日假,打工仔超開心。由港鉄行出彌敦道第一個感覺好正,少車少人,但估唔到開門做生意的店舖勁少,連各大型連鎖店都冇開,連遊客至愛嘅紅茶冰室/九龍冰室都冇開,不過我搵到另一間替代品「紅島冰室」其實系佢哋新開張時已經試過,水準都唔錯。今日入到去完全不須搵位,大把卡位任坐。下午茶時間,點知打風不設下午茶餐,冇計為有散點,反正不餓就食個包飲杯茶夠皮。熱央 先講杯央,夠熱、入口順滑,花奶比較啱啱好,茶味出,咖啡味相對淡左少少,但反而我覺得好啱我口味,少咗咖啡苦澀,$22 貴得有道理。白色皮又大大個「墨西哥叉燒包 」$11幾重手,包體不厚,墨西哥皮超油膩,拎住已經成手油,好奇切開睇吓並非空氣包,叉燒餡料滿滿,切得幾碎、醬汁帶甜,如果吾理佢幾高卡,其實抵食又幾好味。不推薦有「葡撻」$8 撻系一定要出爐食,這個完全冇heart ,凍冰冰,蛋都冇味,反而食到雲尼拿油味,怪怪地;撻皮薄仍然系脆嘅,不過都系難食。

其實系佢哋新開張時已經試過,水準都唔錯。

熱央

白色皮又大大個「墨西哥叉燒包 」$11

不推薦有「葡撻」$8
2023-09-02 41 瀏覽
收工無啦啦打風,即刻去公司附近搵間茶餐廳食飯。.家姐之前試過話呢一間茶餐廳好食,而且有上下兩層好多位容納到好多人,睇黎住附近或者附近返工嘅人都好熟架步,收工時間黎到都已經都幾乎全場滿座。.🔍睇完餐牌之後我哋叫咗:招牌鮮茄豬扒飯 $72 經典豬扒湯通粉 $55 (配炒滑蛋、丹麥酥,飲柚子蜂蜜茶)瑞士雞翼 $38鮮蝦柚子沙律 $48蒸粉包 $48.餐廳選擇頗多,有鑊氣小炒、焗飯意粉、越式湯河、小食,常餐之類的。.出面越式餐廳嘅越南嘢食通常都唔平,但係呢度就幾抵食,大大份,價錢又唔貴。蒸粉包好足料,餡料多,粉皮香軟且帶米香。鮮蝦柚子沙律就清爽解膩。.瑞士雞翼非常入味,顏色夠深,成個感覺好經典,如果撈埋公仔麵應該不得了。.招牌焗豬豬扒軟嫩,炒蛋飯底夠香,加上酸甜開胃蕃茄汁,整體出色。同樣係配搭豬扒嘅仲有經典豬扒湯通粉,呢個豬扒就比焗豬個塊薄身少少,不過調味一樣好到位,加上香濃牛油味嘅炒滑蛋、同微熱丹麥酥,仲有香香甜甜嘅柚子蜂蜜茶,整體豐富,令人滿足。.紅島冰廳 (旺角)旺角彌敦道594-596號地舖
收工無啦啦打風,即刻去公司附近搵間茶餐廳食飯。
🔍睇完餐牌之後我哋叫咗:
招牌鮮茄豬扒飯 $72
經典豬扒湯通粉 $55 (配炒滑蛋、丹麥酥,飲柚子蜂蜜茶)
瑞士雞翼 $38
鮮蝦柚子沙律 $48
蒸粉包 $48

紅島冰廳 (旺角)
旺角彌敦道594-596號地舖
2023-08-27 270 瀏覽
位於旺角彌敦道的「紅島冰廳」大大個招牌非常吸睛,門口位置售賣新鮮出爐麵包;餐廳座位寬敞,更設有樓下雅座;新派冰室裝修風雅緻舒適,環境衛生除了一般茶餐廳食物,還有扒餐、越南菜及馬拉菜等,選擇豐富==========🔹招牌黑椒牛柳 $128配自家製麵包、精選餐湯、飯/意粉/焗薯,奉送熱飲羅宋湯材料豐富,調味剛好不死鹹,帶點醒胃的辣,毫不油膩;餐包熱烘烘,配牛油吃添美味黑柳牛柳7成熟,肉質軟腍細緻帶淡淡牛香;自家製蒜蓉汁蒜粒滿滿,蒜味十足,盡顯誠意;焗薯粉綿帶薯香==========🔹生牛肉湯河 $58材料有蘿蔔、芽菜、洋蔥、蔥花、乾蔥等生牛肉粉嫩軟滑有彈性;選用水河口感細滑又不易斷開;湯底清甜而不膩==========🔹路邊烤豬肉串 追加價$22為免治豬肉,豬香豐富,質感腍滑==========🔹雞絲扎肉沙律 $46材料有青瓜、胡蘿蔔、紫椰菜、青木瓜、花生碎、乾蔥等雞肉軟嫩帶雞肉香;扎肉爽彈;其他配菜皆新鮮爽口,味道及口感層次豐富;沙律汁酸甜比例佳,夠開胃==========🔹瑞士雞中翼5隻 $38瑞士汁鹹甜平衡,雞肉緊實,非常滋味==========🔹凍奶茶 $25 (餐追加價$6)使用
除了一般茶餐廳食物,還有扒餐、越南菜及馬拉菜等,選擇豐富
🔹招牌黑椒牛柳 $128
配自家製麵包、精選餐湯、飯/意粉/焗薯,奉送熱飲
🔹生牛肉湯河 $58
材料有蘿蔔、芽菜、洋蔥、蔥花、乾蔥等
🔹路邊烤豬肉串 追加價$22
為免治豬肉,豬香豐富,質感腍滑
🔹雞絲扎肉沙律 $46
材料有青瓜、胡蘿蔔、紫椰菜、青木瓜、花生碎、乾蔥等
🔹瑞士雞中翼5隻 $38
瑞士汁鹹甜平衡,雞肉緊實,非常滋味
==========
🔹凍奶茶 $25 (餐追加價$6)
使用黑白淡奶,奶及茶比例調得剛好,口感細滑而甜度不高
2023-08-27
午餐
2023-08-22 52 瀏覽
聽到紅島冰廳呢個名以為係一間普通嘅茶餐廳但係竟然會有越南嘢食 都幾surprise同行嘅朋友見到有鐵板黑椒牛柳超興奮🤣因為佢本身冇諗過可以係呢個冰廳食到🌀鐵板黑椒牛柳因為鐵板上枱時已有熱度,所以同行朋友叫咗三成熟。本身仲擔心會唔會太生,但出到嚟嘅效果竟然係平時食嘅五成熟口感,超冧身唔鞋口,好好味💕呢個餐配搭埋餐包白湯同埋飲品,好抵同好滿足🥰🌀香茅雞翼撈檬雞翼好大隻,炸得好香脆 見到雞翼,加埋一啲香料一齊炸,所以食落嘅時候好香口🌀 米紙卷減肥人士岩曬 大份又飽肚🤣

聽到紅島冰廳呢個名
以為係一間普通嘅茶餐廳