去旺角閒逛購物,行到倦又要充電,在信和隔離有間 #紅島冰廳,餐牌有好多選擇,早午晚、下午茶、焗飯、咖哩、炒粉麵、鐵板等都有,真係想各款都食,便進入開餐囉️。芝士🧀️流心西多士,西多士即制出嚟熱辣辣,金黃鬆軟很香口, 夾埋流心芝士一併食,超級邪惡但又要食晒佢😄。咖喱雞扒飯,咖喱醬汁濃郁而不辣,雞扒調味得剛好,肉質嫩滑,將飯跟汁拌勻食,惹味的很好吃。鐵板黑椒牛柳配意大利粉,牛柳點了7成熟度,肉🥩切開呈粉嫩色,咬落非常之軟淋,意粉拌入黑椒汁內很惹味可口👍。鐵板餐還包了餐湯跟香軟牛油麵包。飲品點左至愛嘅凍檸茶,好飲又解渴☺️

飲品點左至愛嘅凍檸茶,好飲又解渴☺️
2023-07-29
@shineislandcafe is a hk style cafe serving a variety of hk classics ☕️ to signature malaysian curry, vietnamese noodles, and many more 🍜 contemporary design interior with two levels and many booth tables 💫 they also serve freshly baked bread and egg tarts, puffy and aromatic 🍞@shineislandcafe 好多款港式冰室茶記經典 菠蘿油、焗飯意粉、西多士、常餐、鐵板等 ☕️ 亦都有 馬拉咖喱 越南粉麵 🍜 裝修簡潔明亮 設有兩層 好多卡位 💫 每日新鮮烘焙麵包蛋撻 脹卜卜 香噴噴 好吸引 🍞 🍍傳統鮮牛油脆皮菠蘿油套餐 HKD$30pineapple bun with butter and red bean ice▫️🍍菠蘿油 (單價 $13) 熱辣辣麵包鬆軟 🍞 牛油另上冰震 🧈菠蘿皮比平時嘅脆口同冇咁甜 食落

🍍傳統鮮牛油脆皮菠蘿油套餐 HKD$30
▫️🍍菠蘿油 (單價 $13)
熱辣辣麵包鬆軟 🍞 牛油另上冰震 🧈
菠蘿皮比平時嘅脆口同冇咁甜 食落冇咁膩 💫
甜脆口感 每啖好滿足
▫️🫘紅豆冰 (單價 $30)
淡奶順滑 紅豆香甜細膩

傳統鮮牛油脆皮菠蘿油套餐

🍞 法蘭西多士 HKD$30
hk style french toast
金黃香脆 裏面軟熟 🍳 花生醬香濃厚身 🥜
配牛油同糖漿 🧈 完美配搭 🍯

法蘭西多士

🍅 焗招牌鮮茄豬扒飯 HKD$72
signature baked pork chop rice in tomato sauce
鮮茄汁酸甜恰當 蕃茄味濃郁 🍅
豬扒軟嫩好大塊 🐖 芝士拉絲 🧀
飯有炒底 🍳夠乾身 粒粒分明

焗招牌鮮茄豬扒飯

🍛 馬來咖喱脆皮雞扒 (飯) HKD$72
malaysian curry crispy chicken with rice
咖喱帶點微辣 🌶 椰汁香濃 🥥
雞扒香脆嫩滑 🐓 份量好足

馬來咖喱脆皮雞扒 (飯)

☕️ 香滑奶茶 (熱) 跟餐 +HKD$3 (單價 $22)
hk style milk tea
茶底香醇濃厚 🍂 入口幼滑

🍯 檸檬西洋菜蜜 (凍 少冰) 跟餐 +HKD$6 (單價 $26)
watercress honey with lemon
滋陰潤燥 🍋 檸檬清爽

📍旺角彌敦道594-596號地下🇭🇰
今日再次帶兩個朋友嚟到位於彌敦道嘅紅島茶餐廳 依然係咁多人 咁熱鬧 今次坐樓下雅座 冷氣涼啲 清靜啲 啱晒我哋可以傾吓偈男士想鋸扒 叫咗個鐵板黑椒牛柳 估唔到茶餐廳都可以做得咁出色 肉質鬆軟唔韌 佰幾蚊真係好抵食 另一個朋友叫咗個焗芝士腸仔肉醬意粉 一上枱已經聞到濃濃嘅芝士香味 加埋滿滿嘅肉碎同腸仔 好好味兼好飽肚 我繼續食我最愛嘅常餐 因為有好港式嘅沙嗲牛肉麵 同埋港式嘅絲襪奶茶 另外加埋個冰火二重奏嘅菠蘿油 厚厚嘅凍牛油配上熱辣辣嘅菠蘿包 的確正食到個個飽到上心口 睇吓張單都唔洗$300 人均消費都唔洗$100 食個晚餐 食飽仲可以去shopping 當做運動 下次一定要再嚟過
2023-07-22 49 瀏覽
之前嚟過呢度食早餐覺得好高質😝 今次過開嚟旺角,晚餐都諗起佢🤭 叫咗兩嗰扒餐☺️ 美國特級肉眼$128 同埋美式什扒$118 - 什扒係跟雞、牛、豬、煙肉同腸仔😉兩嗰餐都可以選擇要咩汁,有餐包同餐湯送,不過我先要讚佢嗰配菜先☺️ 佢嗰焗薯做得好好食,完全無Hea場,單叫食都可以買嘅質素,雖然佢只係得薯同醬,但做得好淋😝 為食嘅我哋,係越南地道小食嗰邊仲叫多嗰路邊烤豬肉串(3串),估唔到係茶餐廳都會食到越南專門店嘅質素🤘🏻🤘🏻 難怪佢係旺角都成功做到兩層,同埋好似真係幾時都咁多人咁😍整體嚟講,坐得舒服😌 食物質素好正,如果食lunch下午茶真係可以加返啲包或者撻食🤭 上次食佢個丹麥酥真係好出色😉

依間冰廳每次經過旺角都好多人食,冰室門前有現場烘焙麵包賣😍,款款都脹卜卜好吸引,內裏環境好寬敞好大,大到原來仲有地庫,而且大部份都係卡位,坐得舒服!食物種類亦好多,有焗飯燴飯、西式意粉、鐵板、炒粉麵、漢堡包、常餐、馬來咖喱同越南菜等,乜都有🤣,價錢唔貴份量又夠多👍🏻!特別推薦佢既包,必試菠蘿包,丹麥酥!🥰-🤍 招牌沙嗲牛肉麵 配火腿奄列+丹麥酥 $55👅好味指數:9/10見好多人食就跟住叫,麵軟硬適中沙嗲味香濃掛汁😍 火腿奄列好大份足料,丹麥酥好酥脆好香,忍唔住食哂🥰-🤍 招牌黑椒牛柳 配焗薯 $128附送餐湯+餐包👅好味指數:6.8/10牛柳分為兩細塊,叫左7成熟,肉質偏軟腍,另外可配飯/意粉/焗薯,焗薯就焗得比較腍身,內裏绵密。餐包軟熟有牛油香🧈。-🤍 炸蝦餅 $42👅好味指數:6.5/10大概有6-7塊,炸到外脆內軟口感有啲似香脆版魚片🤣。-🤍 菠蘿包 $8👅好味指數:9.5/10好驚喜😍冇諗過包都有驚喜😂比舊式麵包舖既岀色!一上枱巨型到嚇親,菠蘿包皮好脆好甜,唔似平時個隻,而係偏焦糖個種香甜😍,包體都好鬆軟,重點唔係空心包!!🥰會回購!-🤍 雪山叉燒包 $11👅好味指數:6.9

招牌沙嗲牛肉麵 配火腿奄列

👅好味指數:6.8/10

🤍 炸蝦餅 $42
👅好味指數:6.5/10
大概有6-7塊,炸到外脆內軟
口感有啲似香脆版魚片🤣。

菠蘿包

🤍 菠蘿包 $8
👅好味指數:9.5/10

雪山叉燒包

🤍 雪山叉燒包 $11
👅好味指數:6.9/10
足料爆餡!包體外酥內軟甜甜地
叉燒有肥有瘦,有咬口。

環境:8/10
菠蘿包
雪山叉燒包
招牌沙嗲牛肉麵
2023-07-19 38 瀏覽
咖吔西多士西多士非常大件又厚身🤩🌟金黃香脆的多士上放上一大片半溶牛油,非常邪惡吸引😋西多士食落外脆內嫩,入口無任何油溢味,內裡填滿美味的咖吔醬😋甜滋滋又充滿蛋香,下午茶必㨂茶餐👍👍👍酥皮蛋撻蛋撻酥皮超厚🫶一層一層超有口感😽內裡滿滿的蛋漿黃澄澄又反光,令人口水直流🤭蛋撻拎上手仲係熱辣辣🤤超勁蛋香👍酥皮又酥又脆,內裡蛋心又甜又滑溜,超級好食喲❤️椰撻椰撻外層的曲奇餅皮非常鬆脆,內裡的椰蓉心能令食出啖啖椰絲,椰香味非常重,甜度剛剛好,值得去食下👍
咖吔西多士

酥皮蛋撻

椰撻

2023-07-19 41 瀏覽
📍紅島冰廳(旺角)港人最愛既茶記,包括都係我最愛❣️每次食都唔會厭,真係好有香港特色🇭🇰百食不厭😋最緊要係呢間茶記,坐得舒服😌🔸焗咖喱薯仔豬扒飯薯仔夠晒入味,淋得黎仲係爽口,豬扒啖啖肉,而且仲好大塊,滿滿濃郁嘅咖喱滲透飯中,最欣賞係炒飯底,粒粒分明👍🔸香茅雞翼檬粉茶餐廳好少有越南菜式,而且好正宗。酸酸甜甜好開胃,雞翼大大隻又爽脆,香茅味夠哂香👍🔸沙嗲牛肉麵{炒滑蛋,丹麥酥}濃稠嘅沙嗲汁,食落去沙嗲味濃烈,帶有一點花生醬香味,牛肉夠滑,非常掛湯,非一般茶餐廳快餐👍牛乳,牛油炒滑蛋,好香又滑👍🔸瑞士雞翼撈麵{奄列,丹麥酥}個汁撈到啲面好均勻,好爽彈,雞翼飽滿完全入晒瑞士汁味,好夠味👍奄列餡料豐富,用牛油炒,好香牛油味,口感豐富。丹麥酥,外皮脆,內嫩,不過不失👍🔸脆皮菠蘿油冰火交融,焗到香脆既波蘿包皮,熱辣辣既麵包🥯中間夾住一塊冰凍牛油🧈食落好舒服😌

📍紅島冰廳(旺角)
最緊要係呢間茶記,坐得舒服😌

🔸焗咖喱薯仔豬扒飯

🔸香茅雞翼檬粉
茶餐廳好少有越南菜式,而且好正宗。
酸酸甜甜好開胃,雞翼大大隻又爽脆,香茅味夠哂香👍

🔸沙嗲牛肉麵{炒滑蛋,丹麥酥}
牛乳,牛油炒滑蛋,好香又滑👍

🔸瑞士雞翼撈麵{奄列,丹麥酥}
奄列餡料豐富,用牛油炒,好香牛油味,口感豐富。
丹麥酥,外皮脆,內嫩,不過不失👍

🔸脆皮菠蘿油

旺角美食太多, 未決定食咩時經過紅島冰廳, 見到入面都多客人, 門外又有人排隊買麵包🍞多人既地方一定好食, 而且又掛住邪惡既西多士, 所以決定試下呢間紅島冰廳。舖頭有兩層, 全部都係港人至愛既卡位🤭坐得好舒服, 而且裝修新淨又靚。 鐵板肉眼扒 $128鐵板肉眼扒跟餐有餐包同白湯, 餐包軟熟白湯香濃。而醬汁揀左蒜茸汁同焗薯做配菜🥩肉眼扒肉質軟腍淋上蒜茸汁增添風味。原個焗到軟綿綿既焗薯加上香濃白汁🥔兩種食材融合一齊, 非常之夾。另外餐飲+$9轉特飲蜂蜜柚子梳打🍹有不罐梳打水自己慢慢加。焗白汁芝士海鮮飯 $72焗飯用左多款海鮮, 包括有魚柳🐟蝦🦐青口、帶子同元貝仔🐚再用上炒飯底連同白汁芝士一齊焗。入口熱辣辣, 白汁同海鮮真係好夾👍🏼唔會搶左海鮮既味道, 而又令到炒飯底味道更加豐富。餐飲叫左熱華田☕️味道好濃唔需要另外再加糖。法蘭西多士 $30炸得金黃色既西多士上面放左一塊牛油🧈用西多士既餘溫令到牛油融化🍯再倒上蜜糖將西多士切成一塊塊易入口既size。趁熱食每一啖都有花生醬既香氣🥜再有牛油同蜜糖既點綴, 熱辣辣真係好好食!炸蝦餅 $42估唔到茶餐廳都有越南菜食, 炸蝦餅上有蔥蒜同甜辣醬🦐炸蝦餅蝦

鐵板肉眼扒 $128

焗白汁芝士海鮮飯 $72

法蘭西多士 $30

炸蝦餅 $42
估唔到茶餐廳都有越南菜食, 炸蝦餅上有蔥蒜同甜辣醬🦐炸蝦餅蝦味好濃, 炸得好香口, 而且份量都幾多。
2023-07-18 27 瀏覽
Yeah,我哋又黎食嘢喇😆真係冇辦法,茶記嘅嘢食永遠都食唔厭,同埋真係成日都會經過呢頭,有時唔覺唔覺又會行咗過黎。當日都幾旺場,七點未夠嚟到,差啲就冇位坐。今次再encore鐵板,真係大件夾抵食。鐵板西冷配意粉,睇相真係未必睇得出,西冷係有兩塊疊埋一齊咁多。今次又試吓啲焗飯,蕃茄雞扒。雞扒係大大舊,皮脆又juicy,飯底都係粒粒分明嘅炒飯,焗飯都真係有一手。菠蘿油都係招牌嘢。菠蘿包熱辣辣,配上冰鎮嘅牛油,果然就係美味,一定要趁熱即刻食,配埋杯大大粒紅豆嘅紅豆冰就更加冇得頂。泰泰今次點名要嗌公司治,點知都係好好食,好足料。眼闊肚窄,呢餐又係食到超飽,宜家睇返啲相又肚餓了😆
Yeah,我哋又黎食嘢喇😆

2023-07-11 54 瀏覽
朋友係北京第一次黎香港玩,成日同我講要食冰室😂帶左佢食呢間紅島,就係旺角彌敦道好方便。。🥢常餐招牌沙嗲牛肉麵 $55呢個必點!沙嗲牛肉好唔錯,牛肉夠滑身又爽,沙嗲味濃。麵底唔會太淋!非常好食。跟餐仲配火腿奄列、丹麥酥🙏🏻超飽肚。。🥢菠蘿油 $13 & 酥皮蛋撻 $7朋友指定要食既蛋撻同菠蘿油好掂!菠蘿油個牛油分開用冰底上,咁就唔會咁快溶,菠蘿包又脆又鬆。蛋撻新鮮出爐,熱辣辣。。🥢香蔥咸魚雞粒炒飯 $69咸雞又係遊客必點!有鑊氣又多料大大碟。。🥢越式香茅豬扒湯河 $56越南野都有得食,仲要大大份,湯底幾清甜。另加配香茅雞翼 $22,炸到岩岩好,超脆!。必點香港特飲!龍鳳檸樂只係 +$9!抵飲又大杯。。冰室黎講呢度超多種類!岩晒鍾意多種類既我🤭🤭。

🥢常餐招牌沙嗲牛肉麵 $55

🥢菠蘿油 $13 & 酥皮蛋撻 $7

🥢香蔥咸魚雞粒炒飯 $69
咸雞又係遊客必點!有鑊氣又多料大大碟。

🥢越式香茅豬扒湯河 $56

必點香港特飲!龍鳳檸樂只係 +$9!抵飲又大杯。

冰室黎講呢度超多種類!岩晒鍾意多種類既我🤭🤭

1K
2023-07-07 42 瀏覽
昨日我極忙,見完客再去拍攝場地,完了已好晚, 幸好再來到自己一向喜歡的茶餐廳,有食飽滿足感!這間紅島冰廳食物水準不錯👍 原來有地庫層,環境夠大坐得舒服😌餐廳更有越式河粉、小食類,我點了款「越式香茅雞翼 」 相當惹味,外脆內軟熱乎乎的!芝士流心西多士魚柳果然非常邪惡,牛油🧈好厚,一切開,超邪惡嘅芝士又夠多,我都忍不住食完一塊再一塊!另外還有焗豬扒意粉🍝 、新鮮出爐的麵包🥯蛋撻都極吸引!紅島冰廳旺角旺角彌敦道594-596號地鋪

芝士流心西多士

另外還有焗豬扒意粉🍝 、新鮮出爐的麵包🥯蛋撻都極吸引!

紅島冰廳
旺角旺角彌敦道594-596號地鋪
2023-06-24 92 瀏覽
今次來到紅島冰廳,見到餐廳新增越南餐牌,即刻點咗兩款試試香茅豬扒撈檬,豬扒肉質多汁炸蝦餅夠香口配合一杯十分開胃嘅菠蘿西檸乳酸,非常滿足另外,餐廳侍應服務及衛生都值得一讚,有別於一般茶餐廳
今次來到紅島冰廳,見到餐廳新增越南餐牌,即刻點咗兩款試試
香茅豬扒撈檬,豬扒肉質多汁
炸蝦餅夠香口
配合一杯十分開胃嘅菠蘿西檸乳酸,非常滿足
另外,餐廳侍應服務及衛生都值得一讚,有別於一般茶餐廳
豬扒撈檬
豬扒撈檬
2023-06-14 95 瀏覽
之前係到食過早餐唔錯呢日經開就去試下食個午餐佢地款式都幾多,又可以食套餐、炒粉麵、焗飯、鐵板等。地理位置極好,兩次黎都坐滿人,好誇張菠蘿油配紅豆冰見到新鮮出爐,無理由唔試下牛油另上仲有冰震,非常貼心菠蘿油幾脆口,加埋牛油一齊勁邪惡另外叫左焗豬扒飯同焗咖哩雞扒意粉好耐無食焗飯,所以各自點左一份。用左炒飯底 豬扒都幾厚身汁又夠濃,唔錯。朋友個意粉都幾好食,唔會焗到太乾身,咖哩有椰香,仲有二舊入味薯仔,好惹味。
之前係到食過早餐唔錯
呢日經開就去試下食個午餐
佢地款式都幾多,又可以食套餐、炒粉麵、焗飯、鐵板等。

地理位置極好,兩次黎都坐滿人,好誇張

菠蘿油配紅豆冰
見到新鮮出爐,無理由唔試下
牛油另上仲有冰震,非常貼心
菠蘿油幾脆口,加埋牛油一齊勁邪惡

另外叫左焗豬扒飯同焗咖哩雞扒意粉
好耐無食焗飯,所以各自點左一份。
用左炒飯底 豬扒都幾厚身
汁又夠濃,唔錯。

朋友個意粉都幾好食,唔會焗到太乾身,
咖哩有椰香,仲有二舊入味薯仔,好惹味。

2023-06-13 65 瀏覽
嚟旺角一定係要食茶餐廳🔴紅島冰廳🟢🚕旺角彌敦道 594-596号地下連地庫🚌每次經過彌敦道,都實食茶記,次次都見到排晒隊,今次終於食到,果然無令我失望👍🏻!!!雖然話排晒隊,但都係等左陣,好快就入得,上菜速度都快⚡️🇻🇳越式香茅豬扒撈檬拼雞串🐓可以話係百吃𣎴厭!!!有一说一,越式的香茅豬扒又脆又juice,搭配上有檸檬香的串燒,怡到好处,一口爆汁正👍🏻🦑焗白汁芝士海鲜飯🦐依個堅係有料,海鮮多就吾多講,仲要都是新鮮即焗,加上了芝士,海鮮焗飯又香又濃味,個飯仲要炒底👍🏻🥩干炒牛河🐂牛肉肉質嫩滑,河粉干濕適中,又吾會太油,加埋辣椒醬,一流👍🏻
嚟旺角一定係要食茶餐廳
🔴紅島冰廳🟢
🚕旺角彌敦道 594-596号地下連地庫🚌
雖然話排晒隊,但都係等左陣,好快就入得,
上菜速度都快⚡️
🇻🇳越式香茅豬扒撈檬拼雞串🐓

🦑焗白汁芝士海鲜飯🦐

🥩干炒牛河🐂
越式香茅豬扒撈檬
焗白汁芝士海鲜饭
干炒牛河
去咗旺角行街,順道去咗一間地道港式冰室醫吓肚先,呢間《紅島冰室》共有地鋪連地庫兩層,喺旺中地帶都唔怕冇位坐啦!咖喱海鮮飯 $75微辣咖喱味香濃,海鮮好足料,有青口、魚柳、大蝦、帶子和元貝,性價比高👍🏻👍🏻!鐵板黑椒牛柳 $128點咗5成熟,切開帶半粉紅,食落軟腍口感不錯,估唔到都幾好食,加埋黑椒汁就更惹味,跟餐重可以選擇焗薯🥰而家好少地方有得食👍🏻!餐包同羅宋湯當然都唔少得啦😋!西多士 $30🥜花生醬餡料特別多,簡簡單單牛油加蜜糖,邪惡有惹味!菠蘿西檸乳酸/水蜜桃西柚特飲跟餐加$9就飲到,賣相都好靚🥰酸酸甜甜,真正鮮果肉,大大杯,抵飲!

咖喱海鮮飯 $75

鐵板黑椒牛柳 $128
餐包同羅宋湯當然都唔少得啦😋!

西多士 $30
🥜花生醬餡料特別多,簡簡單單牛油加蜜糖,邪惡有惹味!

菠蘿西檸乳酸/水蜜桃西柚特飲