2008-12-08 20 瀏覽
十二月八日 (星期一)最近天氣凍冰冰, 食韓國菜最適合不過.其實之前已經留意到呢間餐廳, 今日可以比借口自己試吓中午一點鬆少少到達, 依然有空位店內裝修雖然簡潔, 但牆上 Plasma 一直播住韓劇加上老闆娘、店員都係韓國人(估), 所以有家庭式小店感覺, 亦是我喜歡的.打開 Menu 先睇價錢, 眼見每樣菜色至少要七、八十蚊終於明白點解仲有空位嘅原因.一般韓式午飯套餐之餘, 仲有一款叫 "日日換套餐"老闆娘仲用有限廣東話加上英語介紹今日嘅 "日日換套餐" 係乜. (辛苦晒, 不過最後冇叫到...)最後兩個人叫咗一個燒豬肉套餐, 加一個泡菜豆腐鍋.餐前小碟係我喜愛食韓國菜嘅原因之一今次有七款:泡菜、莧菜、芽菜、薯仔、豆腐、魚塊、茄子薯仔最好食, 莧菜、芽菜有好香麻油味, 但魚塊就較咸燒豬肉、泡菜鍋隨後用鐵板、鐵鍋送上, 賣相不俗豬肉套餐跟白飯同菜湯(可惜不是牛骨湯)外, 另附上生菜、韓式醬 (感覺上抵咗, 其他餐廳要收錢)兩個人坐四人枱, 但枱面全是食物, 感覺豐富.味道良好, 只係食豬肉食到底時, 鐵板上發現頗多油.仲有值得一提係枱上有一整盒紙巾供應最後有水果, 埋單時仲有韓國啫喱糖
十二月八日 (星期一)
最近天氣凍冰冰, 食韓國菜最適合不過.
其實之前已經留意到呢間餐廳, 今日可以比借口自己試吓
中午一點鬆少少到達, 依然有空位
店內裝修雖然簡潔, 但牆上 Plasma 一直播住韓劇
打開 Menu 先睇價錢, 眼見每樣菜色至少要七、八十蚊
終於明白點解仲有空位嘅原因.
一般韓式午飯套餐之餘, 仲有一款叫 "日日換套餐"
最後兩個人叫咗一個燒豬肉套餐, 加一個泡菜豆腐鍋.
餐前小碟係我喜愛食韓國菜嘅原因之一
今次有七款:泡菜、莧菜、芽菜、薯仔、豆腐、魚塊、茄子
薯仔最好食, 莧菜、芽菜有好香麻油味, 但魚塊就較咸
燒豬肉、泡菜鍋隨後用鐵板、鐵鍋送上, 賣相不俗
兩個人坐四人枱, 但枱面全是食物, 感覺豐富.
味道良好, 只係食豬肉食到底時, 鐵板上發現頗多油.
仲有值得一提係枱上有一整盒紙巾供應
最後有水果, 埋單時仲有韓國啫喱糖.
埋單 $220 (以上加一罐汽水)
雖然唔係一般午飯價錢, 但依然值得我再去.

2008-11-21 21 瀏覽
今天如常地在午飯時四處覓食,這次便去灣仔這家開張不久的新店。因為今天早了出門,到達時店內空無一人,店內環境頗舒適,而在牆上的電視播著韓國的電視節目,跟在日式料理店內的情況有點相似。這店由老闆娘 - 純子跟她的好朋友一起打理,她的女友負責煮食,而老闆娘則在旁幫忙。原來這店就是原在鷹君中心的那間"純子",兩位女仕亦由那時開始一直合作至今,可見二人的感情如兩姊妹般好。 本來是打算要午飯套餐的,但是臨時改善主意要了一份牛肋骨套餐來吃~一般的正式韓食會有八小碟前菜供客人進食,而這裡的就只有六種前菜。不過,要單人"KO"全部六小碟另加主菜和湯,想到這裡即時汗顏.......六小碟之中:<<醃魚仔>>非常入味而帶甜,雖有少少腥味,但兩三口便已經消滅它了~ <<芽菜仔>>撈過了麻油後香味十足,口感夠爽口,不錯~ <<漬薯仔>>這個前菜味道最好﹗ 味道完全滲透入整個薯仔粒之內,沒有過甜而每口都充滿著薯仔香味,假如能再多拿一碟,那實在太好了~ <<豆腐>>的豆味頗香,不過不失~&

六小碟之中:

<<芽菜仔>>撈過了麻油後香味十足,口感夠爽口,不錯~

<<豆腐>>的豆味頗香,不過不失~
<<莧菜>>,味道正常~
這家餐廳的自製<<泡菜>>頗合自己的口味,味道帶辣偏酸有少少甜味,著實不錯呢﹗

食過了前菜,<<牛骨湯>>跟牛肋骨等一起到來了。這個湯的味道足而濃中帶清,是有火候的湯才有如此效果。

主菜<<燒牛肋骨>>雖然不是食過之中最美味的牛肋骨,不過無論在份量和味道上都交足了功課。不過,原來還有一點驚喜之處。
過了一會,老闆娘遞上了一碟新鮮爽口非常的生菜同韓式醬料,她說是套餐附有的。即時開心之餘,是因為這樣又多了一道生菜包牛肋骨肉吃了。
值得一提的是自家製的醬既甜又濃又帶少許辣,蒜味澎湃之餘,蒜香味亦相當強勁。好味道﹗

如此這般,便帶著滿肚子美食,由灣仔慢步回去中環去了。這間小店很有在家的感覺,侍應跟老闆娘都一樣親切,我想有機會是會再來的。
  • 醃魚仔、漬薯仔、泡菜和自家製韓式醬
2008-10-31 23 瀏覽
其實呢間鋪唔算起眼,但門面都乾淨企理,不過見有韓國餐廳就諗住試一次啦,入到去見到menu的麵飯款款最少都要$80起,另外再加一,又唔覺有餐,其實都幾貴,最後我點了韓國辣冷麵($90), 不過都知韓國店一向都唔平,我見老板係韓國人,見到自己人招呼都熱情d 原來除了冷麵外,佢仲會比d前菜,佢共給了我6碟(好開心呀):分別是泡菜,莧菜,芽菜,魚干,炆薯仔,韓式豆腐, 款款味道也不錯,只是覺得泡菜比較酸至於冷麵佢鋪到好靚而且仲好大碗(2個人食都得)裹面有青瓜絲,肉醉,泡菜,烚蛋,梨肉,而佢d冷麵有d似韓國粉絲,但就仲煙韌彈牙及再幼些,而個麵用韓式醬汁撈勻,感覺這間店d食品幾正宗,最後仲有西瓜食,感覺好豐富不過間中奢侈一次好啦, lunch time 咁食法真係好貴

至於冷麵佢鋪到好靚而且仲好大碗(2個人食都得

• 韓國辣冷麵
2008-10-27 32 瀏覽
兩個人食Lunch, 見沒有套餐選擇, 想走, 老闆娘隨即表示有set lunch.豬肉一味.附有前菜, 熱湯, 茶飯兼有生果 豬肉多汁惹味, 味道OK, 前菜欠了辛辣泡菜$70+10% 就因欠缺特色感覺, 比較貴了一點
豬肉一味.
附有前菜, 熱湯, 茶飯兼有生果
豬肉多汁惹味, 味道OK, 前菜欠了辛辣泡菜
$70+10% 就因欠缺特色感覺, 比較貴了一點
2008-10-13 31 瀏覽
舖小小,門口極不顯眼,就算知道在那裡都有找不到的感覺,其實在灣仔差館隔離.老闆娘好顯然係和國人,店裡有韓國劇/綜藝節目睇,仲要係無字幕個隻.所以有好多韓國人光顧.而老闆娘亦非常大細超.淨係鍾意招呼自己友.但係食物就認真地道,雖然多次光顧都係 lunch 所以無機會嘗試烤肉,但係鍋類食物全部都很好,料多,調為適中,送飯可以,但齋飲都不覺咸.配菜亦非常出色.只除裝修及服務之外,都可以比美那些高級韓國菜館.

只除裝修及服務之外,都可以比美那些高級韓國菜館.