2008-12-08
十二月八日 (星期一)最近天氣凍冰冰, 食韓國菜最適合不過.其實之前已經留意到呢間餐廳, 今日可以比借口自己試吓中午一點鬆少少到達, 依然有空位店內裝修雖然簡潔, 但牆上 Plasma 一直播住韓劇加上老闆娘、店員都係韓國人(估), 所以有家庭式小店感覺, 亦是我喜歡的.打開 Menu 先睇價錢, 眼見每樣菜色至少要七、八十蚊終於明白點解仲有空位嘅原因.一般韓式午飯套餐之餘, 仲有一款叫 "日日換套餐"老闆娘仲用有限廣東話加上英語介紹今日嘅 "日日換套餐" 係乜. (辛苦晒, 不過最後冇叫到...)最後兩個人叫咗一個燒豬肉套餐, 加一個泡菜豆腐鍋.餐前小碟係我喜愛食韓國菜嘅原因之一今次有七款:泡菜、莧菜、芽菜、薯仔、豆腐、魚塊、茄子薯仔最好食, 莧菜、芽菜有好香麻油味, 但魚塊就較咸燒豬肉、泡菜鍋隨後用鐵板、鐵鍋送上, 賣相不俗豬肉套餐跟白飯同菜湯(可惜不是牛骨湯)外, 另附上生菜、韓式醬 (感覺上抵咗, 其他餐廳要收錢)兩個人坐四人枱, 但枱面全是食物, 感覺豐富.味道良好, 只係食豬肉食到底時, 鐵板上發現頗多油.仲有值得一提係枱上有一整盒紙巾供應最後有水果, 埋單時仲有韓國啫喱糖
最近天氣凍冰冰, 食韓國菜最適合不過.
其實之前已經留意到呢間餐廳, 今日可以比借口自己試吓
中午一點鬆少少到達, 依然有空位
店內裝修雖然簡潔, 但牆上 Plasma 一直播住韓劇
打開 Menu 先睇價錢, 眼見每樣菜色至少要七、八十蚊
終於明白點解仲有空位嘅原因.
一般韓式午飯套餐之餘, 仲有一款叫 "日日換套餐"
最後兩個人叫咗一個燒豬肉套餐, 加一個泡菜豆腐鍋.
餐前小碟係我喜愛食韓國菜嘅原因之一
今次有七款:泡菜、莧菜、芽菜、薯仔、豆腐、魚塊、茄子
薯仔最好食, 莧菜、芽菜有好香麻油味, 但魚塊就較咸
燒豬肉、泡菜鍋隨後用鐵板、鐵鍋送上, 賣相不俗
兩個人坐四人枱, 但枱面全是食物, 感覺豐富.
味道良好, 只係食豬肉食到底時, 鐵板上發現頗多油.
仲有值得一提係枱上有一整盒紙巾供應
最後有水果, 埋單時仲有韓國啫喱糖.
埋單 $220 (以上加一罐汽水)
雖然唔係一般午飯價錢, 但依然值得我再去.