2016-11-17 736 瀏覽
晚上九點半離開上環,打算食宵夜。經過這間細蓉記便進來。想不到這麼夜還沒關舖。之前在淘大試過不錯,但可惜己經搬了。今次再試也沒有失望。今次點了雲吞水餃麵,麵身幼細爽口,從清湯拿上來便充滿了蝦子的香味,比一般麵店好吃。光吃麵也很有鮮味。吃完麵後再吃餘下的兩隻雲吞和兩隻水餃,一口吞下一隻,也頗鮮甜。另外點了一碗白果瘦肉粥,沒甚麼特別,只是有足料和有點糊。

另外點了一碗白果瘦肉粥,沒甚麼特別,只是有足料和有點糊。
2016-11-17
5 分鐘 (堂食)
$42 (宵夜)
  • 雲吞麵
  • 細蓉
2016-09-26 876 瀏覽
食咗鲜虾云吞面,牛筋腩面,西多士,冻奶茶,其实系误打误撞实在饿见到入去食架。鲜虾云吞面真系几难食,牛筋面有惊喜,牛腩味道很好,西多士差评,怪味,冻奶茶不错,总体来讲,系比较一般的一间店。
2016-08-23 772 瀏覽
細蓉ー即係雲吞面相傳做法:匙羹攞底,再放上雲吞,再放上麵,咁麵就會無咁易淋哂。雲吞麵嘅靈魂當然係雲吞同麵,呢間位於上環嘅舖頭,打住"細蓉"嘅名號,賣嘅係粉麵同點心。就等日食最少一碗麵嘅馬騮仔(因為唔鐘意食飯、日日唔係麵就係米粉)同人稱吃貨中嘅吃貨ー我 深入去一試究竟!是日揀左三樣嘢:(1)當然係細蓉ー麵質彈牙,值得一讚。可惜湯底沒鮮味,只有咸味,雲吞太細隻,有種將貨就價嘅感覺。($30)(2)叉燒腸ー普通,非常普通。並不是難吃,只是皮太厚,厚到像普通×佳惠×買的叮叮腸粉。(3)港式奶茶ー茶底原本是不錯,可惜落奶嗰位重手左。**但值得一讚是他們的辣椒油!**油香而不會過辣不能入口!
細蓉ー即係雲吞面

深入去一試究竟!
是日揀左三樣嘢:

(3)港式奶茶ー茶底原本是不錯,可惜落奶嗰位重手左。

**但值得一讚是他們的辣椒油!
**油香而不會過辣不能入口!
2016-06-02 1263 瀏覽
今日早上來到上環嘆返個高質素港式早餐,來到這餐廳人不算多。此餐廳以雲吞麵比較出名。但早餐來講,都係食返個港式早餐較為滿足。點了早餐B,沙爹牛肉麵,腿蛋和凍奶茶。腿蛋都係一般茶餐廳咁,蛋一早煎定,所以凍冰冰,蛋黃已熟透。火腿微熱,亦是普普通通。不過沙爹牛肉麵有驚喜, 牛肉份量多而且夠入味,沙爹汁亦夠多,所以撈勻後整碗湯都有很濃的沙爹味,麵質亦夠彈牙,食完仲想再食。另外,這裡的奶茶亦很有水準,夠滑而且茶味適中。
早餐B, 沙爹牛肉麵
2016-06-01
$34 (早餐)
早餐B, 沙爹牛肉麵
在上環要吃雲吞麵又好吃,不多,要吃點心,也是不多;難得細蓉記可以同時吃雲吞點及中式點心,彈性很大,而且水準甚高。我經常都會來,有時候一個人,來碗雲吞麵,加個蝦餃,再加腸粉,就吃得很飽;有時候和朋友一起來,也可以叫多一點。腸粉即叫即蒸,甚為新鮮,而且燙口。點心我最喜歡是可以只叫兩粒,這樣我一個人來可以,朋友多也可以叫多幾樣。除了雲吞麵之外,牛肉麵也是一流,湯底香,麵質爽,牛肉也是靚貨。炸醬麵也是皇牌,炸醬不會太硬,麵是撈麵,較硬身,吃得很起勁。來上環又不知道想吃甚麼,來到這裏,包你會想到有甚麼東西想吃,而且味道一流。唯一美中不足的是,豬腰我也叫過,但有很大的尿味;我不知道是否要有尿味才算好味,但我接受不到。我曾經有就這件事情問過服務員,服務員說沒有問題,她們每天也賣很多,很多人都說好好味。但是否有很膿的尿味就為之好吃?就留給大家自行判斷,我就接受不到了。除了豬腰之外,其它東西是沒有問題的。

腸粉即叫即蒸,甚為新鮮,而且燙口。

我曾經有就這件事情問過服務員服務員說沒有問題,她們每天也賣很多,很多人都說好好味。

除了豬腰之外,其它東西是沒有問題的。
題外話/補充資料: 雲吞,水餃,牛肉,炸醬麵都好吃,點心水準甚高;唯一是豬腰有很重的尿味,點此菜式前要極度留意。
2016-05-05
  • 雲吞麵
  • 水餃麵
  • 牛肉麵
  • 腸粉
2016-05-11 588 瀏覽
落雨濕濕搵野食醫肚,抬頭就見到呢間,於是入去避雨兼開餐😋.👄招牌炸醬麵 $47👉份量多,蛋麵幾爽~ 炸醬都夠多,味道夠濃,而且小妹我覺得好辣。。 岩晒重口味又鍾意食辣既你你你同你😆至於點心,不過不失啦~ 唔好期望太高,入夜想食點心的話適合過下口癮既👌.
落雨濕濕搵野食醫肚,抬頭就見到呢間,於是入去避雨兼開餐😋.
招牌炸醬麵
👄招牌炸醬麵 $47
2016-05-10
招牌炸醬麵
2016-03-23 378 瀏覽
去完上環文娛中心睇舞台劇<走婚>, 睇完都差唔多10點了, 行返去永樂街個邊, 個肚餓到不得之了. 見到街角有間細蓉記, 二話不說和男朋友衝入去. 呀姐見有客, 就問我地幾位, 同埋同我地講得返雲吞麵, 冇問題丫, 都係醫肚. 於是我地就叫了2碗細蓉, 唔知係咪因為呢間店鋪個名叫細蓉記, 所以我覺得細蓉應該係佢地招牌菜, 一食, 鹼水味好濃, 好似好大陣味咁, 麵質亦唔爽口, 雲吞算係比較合格的, 普普通通, 最後, 只食了2啖, 放下$60就走了. 下次應該也不會再來了.
2016-03-18
2016-02-14 691 瀏覽
原先在上環有飯局,但時間尚早,在附近逛逛,而細蓉記打正名號主打雲吞麵,也好試一試。下午茶時段客人不多,小貓三四隻的氣氛。細蓉只得三粒雲吞,貫徹小巧的賣相。呷一口湯,有大地魚及蝦籽的香氣,但未至於頂級水平,至少佐敦的麥文記及灣仔永華比較出色。麵條夠爽彈,只是仍有鹼水味,脫鹼處理得尚差一線。雲吞包得緊密,蝦肉亦爽口,不錯。嚴格而言,是有心去做一碗麵,無奈水準仍有不足,還有改善空間。

下午茶時段客人不多,小貓三四隻的氣氛。
細蓉只得三粒雲吞,貫徹小巧的賣相。
麵條夠爽彈,只是仍有鹼水味,脫鹼處理得尚差一線。
雲吞包得緊密,蝦肉亦爽口,不錯。

2016-01-27 346 瀏覽
在上環西港城附近,有這間供應點心及粥麵的餐廰,裝修OK,頗為中高级的,叫了個牛腩水餃撈麵:牛腩夠淋,花椒八角味濃可惜腩汁少了點,水餃麻麻,料不夠,麵質還可以,但鹼水味还在!湯充滿大地魚和蝦子味,OK!金沙米網腸:高級版炸兩腸粉, 皮OK,夠煙靭, 滑度還可以,米網香脆,須然蝦肉不多,但还算新鮮!
叫了個牛腩水餃撈麵:牛腩夠淋
水餃牛根腩撈麵
湯充滿大地魚和蝦子味,OK!
金沙米網腸:高級版炸兩腸粉, 皮OK
金沙米網腸
金沙米網腸
2015-05-31 621 瀏覽
是日到上環送貨,提着5kg的易碎品,差點把自己壓垮。連日來的大雨過後,終於露出炙膚的陽光,汗流不斷的情況下,只想盡快躲進任何一間冷氣開放而且有座位的餐廳。從港鐵站一路向文咸東街走,在街尾看見一間叫細蓉記的,雲吞麵嗎?也好吧。甫入店內,全店黑白地磚、仿木牆身、高腳檯櫈、有歷史味道的黑白舊照片,令人有走進上環某cafe的錯覺。時値14:00,店內客人仍是坐得滿滿的。找了一張長檯撘檯,然後打算點餐。店員也沒給餐牌,只說什麼也沒有了,只剩1號餐。抬頭望望白板上的午餐選擇,看見四款之中,只餘吉列魚柳,其餘的鳳爪排骨、咸魚肉餠、煎蛋牛肉飯等均已售罄。很難想像在一家叫細蓉記的麵家吃吉列魚柳忌亷火腿飯,總覺得很突兀。不作多想,那就1號餐吧。店員以快餐的速度端來,那巨碗內的白飯份量目測也有普通飯碗的兩碗有多,男士最啱。米色的忌廉汁混有蘑菇片, 味道有着濃厚金寶罐頭湯的影子。白汁之上放了火腿墊底,有效隔絕了魚柳被忌廉汁浸腍的問題,雖然吉列魚柳夠大塊也很脆囗,但整個飯最美味的似乎是那片帶鹹香味的火腿。快餐盛惠$45,凍飲還要再加$3,不知道當中有多少錢是付給租金的呢?巨碗邊多處沾滿了瀉出來的白汁,四月沒注意
白汁火腿吉列魚柳飯
快餐盛惠$45,凍飲還要再加$3,不知道當中有多少錢是付給租金的呢?巨碗邊多處沾滿了瀉出來的白汁,四月沒注意下笨笨的把手指反覆弄髒了好幾次,這可能是快餐獨有的豪邁,但還是令人有點狼狽。如果可以推出女士版飯量,不知價錢能稍為降下來嗎?嗯...不過就算不能也至少可以減少廚餘的浪費吧。
凍華田
2015-05-28
2014-12-13 551 瀏覽
因為晚上要去上環文娛中心觀賞朋友第1次擔當主角既drama, 但怕完左太夜, 所以特意提早約左兩個朋友一齊去上環搵食先~~第1次山長水遠黎到上環, 人生路不熟, 咁啱係上環文娛中心附近俾我地搵到呢間細蓉記, 我地見d食物賣相唔錯, 價錢唔太貴, 於是入左去~ 呢度既招牌菜係細蓉, 當然要叫返碗試下~ 由於本人胃口較少, 所以呢碗細蓉對我來說份量啱啱好~ d麵好似瑤柱麵, 唔似平時食開雲吞麵既生麵咁韌, 韌度適中~ d雲吞細細粒, 味道唔錯, 食落唔會有一陣梘水味, taste good~(p.s. 當晚食緊麵果陣突然發現Mag 就坐係隔離檯食緊麵~ 我仲同佢對望左好幾次~)

招牌細蓉雲吞麵

呢度既招牌菜係細蓉, 當然要叫返碗試下~

2014-12-11
招牌細蓉雲吞麵
  • 招牌細蓉
2014-12-10 511 瀏覽
中午有麵有飯,但飯好大學的頹飯feel,佢本身個名叫細蓉,即雲吞麵,第一次來還是穩中求勝,叫個麵餐 ,連熱飲一杯40元。有5粒雲吞,不大粒一口剛好一粒, 入面是蝦肉,用上了中蝦還滿完整彈牙,但雲吞皮就包得唔美觀,皮也不夠薄透。 至於麵就沒什麼皂水味,但湯底就一般啦!其實好似單叫麵會更抵,因杯奶茶只是正常
其實好似單叫麵會更抵,因杯奶茶只是正常
行過肚餓, 入左黎食店舖環境大, 光猛而乾淨叫左以下下午茶餐:1) 南乳豬手麵2) 細蓉麵3) 占醬多食後感: 鋪頭主打細蓉, 所以我對南乳豬手麵同占醬多唔會特別批評-----總括而言正常味道而招牌細蓉麵...湯底閒起來帶小小鯹, 飲落去帶小小胡椒辣......想點細蓉味道一般, 但係最少有味麵爽但無味道總結:不要試
行過肚餓, 入左黎食

店舖環境大, 光猛而乾淨

叫左以下下午茶餐:
1) 南乳豬手麵
2) 細蓉麵
3) 占醬多
南乳豬手麵
細蓉麵
占醬多
食後感:

細蓉味道一般, 但係最少有味

麵爽但無味道

總結:不要試
2014-11-10
2014-10-12 613 瀏覽
由於月底要交房脾業主,今日忙住拾野準備搬屋。搞左成日,已經沒力氣去再煮晚飯,就到附近嘅細蓉記食晚餐。我要左一碗柱候牛根腩麵,大概等5分鐘碗麵好快送到我面前。落足料之余,牛腩係入口即化,好味!畢竟係牛腩部位,有少少肥膩,但整體係唔錯。下次會再來食。
2014-10-12
  • 柱候牛根腩麵
2014-09-18 721 瀏覽
打風天, 附近又冇咩食市開.... 見依間鋪頭新新淨淨, 就畀次機會佢啦其實, 有名你叫, 間鋪叫"細蓉記".. 係咪有食個細蓉呢?但我地就叫左..... 腿旦飯同艇仔粥, 為左唔好miss 左試細蓉上面D雲吞.... 我地都叫左碟淨鮮蝦雲吞艇仔粥 同 鮮蝦雲吞 都好食.. 艇仔粥好足料, 又有蠔士又有魚片. 粥都好綿鮮蝦雲吞, 細細粒, 蝦大大隻, 都算新鮮但係... 腿旦飯, 好普通囉... 旦又冇煎到脆卜卜, 同D飯有D硬....... 好明顯叫錯左

艇仔粥 同 鮮蝦雲吞 都好食..
艇仔粥好足料, 又有蠔士又有魚片. 粥都好綿
鮮蝦雲吞, 細細粒, 蝦大大隻, 都算新鮮

題外話/補充資料: 坐得好舒服, 地方都清潔
2014-09-15