平時已經好鍾意買紹香園果乾、脆菇片、杏仁做零食估唔到會同「南本草 herbal lab」crossover,出咗一系列「懷舊x創新」飲品同小食勁多飲品都想試🤪▶️ 紅棗枸杞 玫瑰烤奶 ($39)有滋潤肌膚、調經止痛、養血疏筋作用店員話係用堅果奶整第一啖已經好有驚喜🌹好多紅棗渣同玫瑰花葉帶天然甜味又有咬口成個味道好滋補健康😋唔會太甜,有啲似麥片添個人好鍾意,第一次飲到呢種味道,大推▶️ 火麻仁拿鐵 ($39)護肝明目、提高腸道功能、改善失眠、增強記憶力、降脂降壓、維持皮膚健康作用可選有啡或無啡版☕️咖啡比火麻仁味道重,只係面頭多咗黑芝麻粉呢款用barista oatmilk冲,同樣唔太甜冇想像中特別 (一開始以為會有芝麻糊或重啲火麻仁味🙈)▶️ 奶茶麻薯酥 ($15)好似台灣鳳梨酥,只係餡料唔同外皮鬆散好酥,入面嘅麻糬煙靭餡料的確食得出係奶茶味道🧋平時唔太食「酥」類嘅小食都會覺得OK▶️ 肉鬆夏威夷果仁塔 ($18)撻底係牛油皮,似曲奇咁脆上面有幾粒巨型脆口夏威夷果仁,搽咗層焦糖帶少少甜味肉鬆鹹鹹地,中和返甜味唔知係咪撻入面都落咗少少鹹蛋?整體幾好食,好似台灣手信咁😋焗返熱應該仲好食-兩杯飲品好出
平時已經好鍾意買紹香園果乾、脆菇片、杏仁做零食

勁多飲品都想試🤪

▶️ 紅棗枸杞 玫瑰烤奶 ($39)
有滋潤肌膚、調經止痛、養血疏筋作用
店員話係用堅果奶整
紅棗枸杞 玫瑰烤奶

第一啖已經好有驚喜🌹好多紅棗渣同玫瑰花葉
帶天然甜味又有咬口
成個味道好滋補健康😋唔會太甜,有啲似麥片添
個人好鍾意,第一次飲到呢種味道,大推

▶️ 火麻仁拿鐵 ($39)
可選有啡或無啡版☕️
咖啡比火麻仁味道重,只係面頭多咗黑芝麻粉
呢款用barista oatmilk冲,同樣唔太甜
冇想像中特別 (一開始以為會有芝麻糊或重啲火麻仁味🙈)
火麻仁拿鐵

▶️ 奶茶麻薯酥 ($15)
好似台灣鳳梨酥,只係餡料唔同
外皮鬆散好酥,入面嘅麻糬煙靭
餡料的確食得出係奶茶味道🧋
平時唔太食「酥」類嘅小食都會覺得OK
奶茶麻薯酥

▶️ 肉鬆夏威夷果仁塔 ($18)
撻底係牛油皮,似曲奇咁脆
上面有幾粒巨型脆口夏威夷果仁,搽咗層焦糖帶少少甜味
肉鬆鹹鹹地,中和返甜味
唔知係咪撻入面都落咗少少鹹蛋?
整體幾好食,好似台灣手信咁😋
焗返熱應該仲好食
肉鬆夏威夷果仁塔

兩杯飲品好出色特別,值得試
尤其如果你對咖啡或茶有研究同要求😙

服務都幾好,店員好樂意向我哋介紹飲品
可惜店舖唔起G/F,唔係好多人特登落去飲🥹

性價比唔錯,$40/杯同各大咖啡店差唔多
口味新穎又健康,飲悶咗一般咖啡不妨試試,或許有意外驚喜❣️
外賣自取
$60 (其他)
紅棗枸杞 玫瑰烤奶
奶茶麻薯酥
肉鬆夏威夷果仁塔
今日去咗佐敦,入到永安發現有幾層都裝修咗,落到B1層見到有一間叫「紹香園 x 南本草 」嘅間Crossover嘅舖頭,無堂食座位,只提供外賣。睇到餐牌見佢哋啲飲品好特別,將涼茶嘅配方加入去茶或者咖啡入面;而且烘焙產品有中式同西式,最近餐廳有推廣活動,購買任何飲品可以半價換購烘焙產品一件。🍊紅棗枸杞玫瑰烤奶表面會有好靚嘅玫瑰花花瓣,飲落去好重紅棗枸杞味,成杯飲品嘅整體感覺好養生🍊開心果雲泡堅果奶拿鐵表面嗰層奶蓋好濃香順滑,用咗特別嘅堅果奶,飲落去好夾,充滿nutty嘅味道🍊朱古力扁可頌扁可頌係最近大熱嘅產品,除咗外貌好靚之外,壓扁咗嘅牛角包仍然保持到口感鬆脆同酥香,咬落去仍然充滿濃郁嘅牛油味,而家濃厚嘅朱古力醬,令整體口感層次更豐富,推介大家試一試🍊合桃果撻成件果撻都落足料,合桃香脆,撻皮烘得好香,整體幾好食📍佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

🍊紅棗枸杞玫瑰烤奶

🍊開心果雲泡堅果奶拿鐵

🍊朱古力扁可頌

🍊合桃果撻
成件果撻都落足料,合桃香脆,撻皮烘得好香,整體幾好食

📍佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
2024-08-16 71 瀏覽
今日行過佐敦永安,喺地庫開咗間紹香園x南本草嘅外賣cafe,好新穎嘅配搭,入面有南本草結合涼茶+咖啡嘅特色飲品,將涼茶嘅草本元素同埋西方咖啡茶飲結合,一個好好嘅嘗試~今次我就嗌咗一杯開心果雲泡堅果奶拿鐵,有南本草嘅草本元素+紹香園開心果,面頭有一粒粒開心果,飲落有好香嘅開心果同堅果味!同埋伯爵特濃朱古力,唔會過甜,所以適合鍾意飲朱古力但唔嗜甜嘅朋友!烘培產品試咗佢哋嘅肉鬆夏威夷果仁塔同美式軟心曲奇,原來嗌飲品仲可以半價買埋佢哋嘅烘焙產品!可以喺行百貨行到悶嘅時候,買杯嘢飲加少少烘培產品食!果仁塔撻皮鬆脆。朱古力曲奇好大件,亦非常唔錯!
今日行過佐敦永安,
喺地庫開咗間紹香園x南本草嘅外賣cafe,
好新穎嘅配搭,
入面有南本草結合涼茶+咖啡嘅特色飲品,
將涼茶嘅草本元素同埋西方咖啡茶飲結合,
一個好好嘅嘗試~

今次我就嗌咗一杯開心果雲泡堅果奶拿鐵,
有南本草嘅草本元素+紹香園開心果,
面頭有一粒粒開心果,
飲落有好香嘅開心果同堅果味!

同埋伯爵特濃朱古力,唔會過甜,
所以適合鍾意飲朱古力但唔嗜甜嘅朋友!

烘培產品試咗佢哋嘅肉鬆夏威夷果仁塔
同美式軟心曲奇,
原來嗌飲品仲可以半價買埋佢哋嘅烘焙產品!
可以喺行百貨行到悶嘅時候,
買杯嘢飲加少少烘培產品食!
果仁塔撻皮鬆脆。
朱古力曲奇好大件,亦非常唔錯!
2024-08-16 56 瀏覽
喺佐敦行行下突然落大雨,急急腳走入永安避雨。反正來到就落地庫的超市逛逛,見有茶飲店就過去看看原來這間是紹香園與南草本的聯乘店。紹香園這個名小時候就聽過,知道他們是賣合桃、蛋卷之類的;南草本把涼茶的草本元素與咖啡融合,看飲品menu很多款都有興趣試。最後選了開心果雲泡堅果奶拿鐵及無花果意仁水梳打。堅果奶+開心果醬,還有開心果奶泡,整體開心果味夠濃,加上開心果碎增加口感,開心果控表示滿足😌 薏仁水我平常都喜歡喝,可以祛濕。無花果味道的飲品外間比較少有,整個組合味道頗特別,夏天喝很清暑。買飲品還可以半價換烘焙產品,好抵😁換了鹹蛋菠蘿包和肉鬆夏威夷堅果塔。鹹蛋的鹹香和菠蘿包的甜味平衝得很好,完美融合;堅果塔味道也不錯,堅果新鮮香脆,加了一點點糖漿卻不會太甜,和肉鬆也很搭配(我果然很喜歡又鹹又甜的組合呢😆)

最後選了開心果雲泡堅果奶拿鐵及無花果意仁水梳打。

佐敦永安中心地庫開左以外帶嘅形式嘅Cafe係本地品牌鯉魚門紹香園x 南本草咖啡店以涼茶草本元素與西方咖啡茶飲結合中西融合嘅概念 好創新 飲落亦好夾😊而家購買任何飲品就可以半價換購烘焙產品😌開心果雲泡堅果奶拿鐵係充滿驚喜嘅一杯雲泡手搖系列係好開心果味😌 堅果味十足面頭仲有一粒粒嘅開心果同埋cream 入口順滑 飲落就冇咩負擔 有種好fresh嘅感覺🌿 火麻仁拿鐵可以揀有啡同無啡版飲落有啲似黑芝麻嘅咖啡 火麻仁味幾香濃飲落係比較少甜 都幾易入口火麻仁原來都有好多功效性平 護肝明目 提高腸道功能 改善失眠增強記憶力 降脂降壓作用同維持皮膚健康原味扁可頌近期嘅大熱一定係夾扁嘅牛角小妹一直都未試過 見到之後即刻order咗係超級超級鬆化 好酥脆 大大塊😚食落又唔會太甜 同埋又唔會好頸渴肉鬆夏威夷果仁塔個塔皮好酥脆 面頭舖滿左又香又脆嘅夏威夷果仁同肉鬆
佐敦永安中心地庫開左以外帶嘅形式嘅Cafe

食落又唔會太甜 同埋又唔會好頸渴

個塔皮好酥脆 面頭舖滿左又香又脆嘅夏威夷果仁同肉鬆
外賣自取
2024-08-12 37 瀏覽
有次係朗豪坊經過見到南本草覺得幾特別 佢地將涼茶既元素融入西方咖啡 見到蘋果接骨木花啡湯力 金羅漢果美式咖啡 等配搭都好新鮮😆最近知道佢地有聯乘店 仲要有開心果飲品 就黎左試試佢! ✨火麻仁拿鐵 $39好特別! 有啲似黑芝麻咖啡 好香濃 不過要留意係比較少甜~記得細個去涼茶舖會叫媽咪買火麻仁比我飲😋火麻仁有好多功效 例如護肝明目/提高腸道功能/改善失眠/增強記憶力/降脂降壓作用/維持皮膚健康 等 ✨雲泡開心果 堅果奶拿鐵 $39本身係為呢杯開心果而黎 意外發現火麻仁拿鐵更出色👍🏻雖然開心果味唔算好重 但堅果奶都好好飲 而且勁大杯😆 另外仲焙茶堅果奶拿鐵 芋泥麻糬蜜香奶茶 呢啲都好吸引! 見到買飲品可以半價換購烘焙產品 等等下就買左兩件tart試下! 第一次食紹香園既果仁搭 比想像中好食 勁香果仁味 鹹甜度啱啱好 職員幫手翻熱之後勁好食🤣👍🏻✨肉鬆夏威夷果仁塔 $18✨碧根果仁塔 $18另外仲見到有壓扁牛角 麻薯鳳梨酥 軟心曲奇 星球酥等😋😋

✨火麻仁拿鐵 $39

✨雲泡開心果 堅果奶拿鐵 $39

✨肉鬆夏威夷果仁塔 $18
✨碧根果仁塔 $18
另外仲見到有壓扁牛角 麻薯鳳梨酥 軟心曲奇 星球酥等😋😋
紹香園x南本草位於永安九龍中心B1層,一面售賣紹香園的產品,另一面則是咖啡店,售賣多款特色烘焙飲品和食品,西式烘焙產品有鬆餅、扁可送、美式軟心曲奇;而中式則有麻糬酥、夏威夷果仁塔、腰果酥、合桃酥、老婆餅和星球酥等。現時購買任何飲品可以半價換購烘焙產品一件。開心果雲泡堅奶拿鐵 $39小編選擇了雲泡手搖系列中的開心果雲泡堅奶拿鐵,飲品將涼茶的草本元素加入西方咖啡茶飲,配搭紹香園堅果,把草本養生伸延至烘焙茶飲,topping是開心果忌廉+開心果粒粒,下層是以堅果奶製成的拿鐵。紅棗枸杞玫瑰烤奶 $39朋友則選擇了草本養生飲系列,飲品有驚喜!一開始聞到玫瑰香,入口隨即而來是一股細膩的微甜味,還有紅棗碎和枸杞,整體配合度甚高,配料的matching很和諧。蔓越莓夏威夷果仁塔 $18塔皮鬆脆富有牛油香,夏威夷果仁被焦糖包裹,蔓越莓的酸酸甜甜很開胃。原味扁可頌 $32牛角包壓扁後更酥脆,本來想點朱古力口味可惜當日沒有供應。

現時購買任何飲品可以半價換購烘焙產品一件。

開心果雲泡堅奶拿鐵 $39

紅棗枸杞玫瑰烤奶 $39

蔓越莓夏威夷果仁塔 $18

原味扁可頌 $32
牛角包壓扁後更酥脆,本來想點朱古力口味可惜當日沒有供應。
見一向賣開草約嘅牌子同老誌號餅家crossover就試下~原來草本元素加入西方茶飲都夾到~⭐️火麻仁拿鐵vs 雲泡開心果堅果拿鐵 ⭐️前者都幾好味,落足火麻仁但唔會苦澀,反而有啲似芝麻奶好香口~開心果嗰個就整成cream 狀,輕盈唔會甜到漏,有果仁獨特嘅味道~btw 買飲品可半價換購烘焙產品一件,就入手咗港式奶黃肉鬆餅 x 美式軟心曲奇~🏷️飲品$39 半價烘焙品$7.5-$12.5#佐敦#手搖#開心果控#甜品

🏷️飲品$39 半價烘焙品$7.5-$12.5

#佐敦#手搖#開心果控#甜品
估唔到紹香園會同南草本聯乘,推出咁有特色嘅飲品!!!!一開始我哋係望到「火麻仁拿鐵」咁得意而停低落嚟~出面都未見過咁中西合壁嘅手搖飲品~好新奇😆但最終我哋係保守地㨂咗雲泡開心果堅果拿鐵、手搖白桃粒粒槴子花茶(๓´˘`๓)唔係講笑,係估佢唔到咁好飲!杯雲泡開心果堅果拿鐵,有超香開心果味~一開始飲入口係有少少咖啡嘅酸味,攪勻咗再飲後,有好濃郁嘅果仁味、奶蓋嘅香滑甜味,而咖啡嘅微酸就中和咗啲甜味,恰到好處,仲非常有層次!手搖白桃粒粒槴子花茶都非常出色!飲落去好清新,而且唔係出面嗰啲手搖落粉落糖漿溝出嚟嘅味,好有果香~入面仲有一粒粒白桃肉~勁解渴~勁高質~飲完呢間返唔到轉頭飲啲假味手搖😆😆我哋順便試咗想食好耐嘅壓扁牛角包~唔知原味乜都唔加係點架呢?我哋揀咗朱古力扁可頌,真係超好食🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻本身我都幾鍾意食牛角包~佢壓扁咗之後唔單止唔會食到成身碎,而且口感非常鬆化,好似食由多層酥皮整成嘅曲奇咁~加埋一半有朱古力醬~唔會太甜,但極滋味( ´▽` )ノ另外仲要咗件碧根果仁塔,個皮好酥脆,碧根果仁好香口~上面再加少少糖漿~配雲泡開心果堅果拿鐵一流!強烈建議要推出大啲嘅果仁塔~唔夠喉呀!!
估唔到紹香園會同南草本聯乘,
推出咁有特色嘅飲品!!!!

一開始我哋係望到「火麻仁拿鐵」咁得意而停低落嚟~
出面都未見過咁中西合壁嘅手搖飲品~好新奇😆

唔係講笑,係估佢唔到咁好飲!

手搖白桃粒粒槴子花茶都非常出色!

我哋順便試咗想食好耐嘅壓扁牛角包~
唔知原味乜都唔加係點架呢?
我哋揀咗朱古力扁可頌,
真係超好食🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
本身我都幾鍾意食牛角包~
佢壓扁咗之後唔單止唔會食到成身碎,
而且口感非常鬆化,
好似食由多層酥皮整成嘅曲奇咁~
加埋一半有朱古力醬~
唔會太甜,但極滋味( ´▽` )ノ

另外仲要咗件碧根果仁塔,
個皮好酥脆,
碧根果仁好香口~
上面再加少少糖漿~
配雲泡開心果堅果拿鐵一流!
強烈建議要推出大啲嘅果仁塔~
唔夠喉呀!!

2024-08-08 35 瀏覽
𝕎𝕙𝕖𝕣𝕖 𝕙𝕖𝕣𝕓𝕒𝕝 𝕒𝕟𝕕 𝕡𝕒𝕤𝕥𝕣𝕚𝕖𝕤 𝕔𝕠𝕞𝕖 𝕔𝕝𝕠𝕤𝕖𝕣🎋南本草🌿令你諗起中草藥?植物?定係養生料理?有去過南本草位於長沙灣既coffee shop🤣,所以我一聽到佐敦開舖就知一定係特色飲品🫖。開係永安地庫都幾意外💡,百貨公司下開間中西合璧店鋪「南本草 x 紹香園」💫,如果有一兩張高檯就更方便。飲品加烘焙食物呢個組合唔會出錯🔆,嗌飲品揀部分食物有半價添🤫。👦🏽揀左火麻仁拿鐵,調配既過程都聞到陣陣火麻仁香氣,同咖啡兩者份量均勻好和諧☕️,果然係 signature 飲品🏁。另一杯我就揀左雲泡開心果堅果奶拿鐵,係今期推介👀,柔和綠色既賣相望落好舒服✳️,toppings 有粒粒開心果。對堅果奶既味道唔太熟悉👅,開心果味唔算好突出,不過就唔會好甜,值得試試🧚🏽。Pastry 方面就揀左1️⃣蔓越莓夏威夷堅果塔,加熱後塔底鬆脆🏵️,macadamia 結實又香口🌰,加埋 cranberry 微微酸甜提升整體口感🤘🏽。2️⃣黑芝麻麻糬酥,同樣係加熱後鬆軟💣,充斥著黑芝麻香味,而且所有甜品加麻糬都無得輸🍥。仲嗌多左件外賣3️⃣可可扁可頌,放左一段短時間都仲係非常脆身,牛油香滿滿🧈,朱古力既濃郁不得

Pastry 方面就揀左1️⃣蔓越莓夏威夷堅果塔,加熱後塔底鬆脆🏵️,macadamia 結實又香口🌰,加埋 cranberry 微微酸甜提升整體口感🤘🏽。2️⃣黑芝麻麻糬酥,同樣係加熱後鬆軟💣,充斥著黑芝麻香味,而且所有甜品加麻糬都無得輸🍥。仲嗌多左件外賣3️⃣可可扁可頌,放左一段短時間都仲係非常脆身,牛油香滿滿🧈,朱古力既濃郁不得了🦦。

♨️Hemp Fruit Latte | $39
✳️Pistachio Nut Milk Latte | $39
🌰Macadamia Nut Tart with Cranberry | +$9
🍫Chocolate Flat Croissant | +$17.5
🐧Black Sesame Mochi Cake | $15

下午茶
2024-08-07 39 瀏覽
之前已經被南本草結合涼茶與咖啡嘅概念而吸引咗去幫襯過長沙灣店😙不過始終地點唔太方便😝宜家喺佐敦永安開咗新分店就更方便啦😇分店同紹香園合作,除咗咖啡茶飲外,仲有中西式烘焙糕點😋最近仲推出優惠🤩購買任何飲品都可以半價換購烘焙產品一件😙下午茶飲啖茶食件餅最啱😌😌☕️火麻仁拿鐵 ($39)最鍾意佢嘅signature系列🥰可以將草本養生元素融入cafe飲品😌宜家仲可以揀有啡同冇啡,真係幾時嚟飲都得🤭火麻仁拿鐵係我最常叫,因為真係好濃好香😋而且功效又多,潤腸又護膚🥰🍵雲泡開心果堅果奶拿鐵 ($39)近期真係處處都見到開心果嘅蹤影😆呢度用咗「紹香園」嘅優質堅果,開心果奶泡更香,味道更突出😌拿鐵用堅果奶代替鮮奶,更健康🥰🥧蔓越莓夏威夷果仁塔 ($18)加熱後食更香🤤撻皮鬆脆又重牛油味🧈夏威夷果仁被焦糖包裹住,又甜又香脆😋同蔓越莓嘅酸甜好夾👍🏻🥐朱古力扁可頌 ($35)除咗傳統中式甜點外,連大熱嘅扁牛角酥都有😍將牛角包壓扁後更酥脆😋香濃嘅朱古力又唔會蓋過牛油香,好邪惡好正😆
火麻仁拿鐵
☕️火麻仁拿鐵 ($39)
雲泡開心果堅果奶拿鐵

🍵雲泡開心果堅果奶拿鐵 ($39)
蔓越莓夏威夷果仁塔

🥧蔓越莓夏威夷果仁塔 ($18)
朱古力扁可頌

🥐朱古力扁可頌 ($35)
蔓越莓夏威夷果仁塔
2024-08-07 25 瀏覽
紹香園 x 南本草🍵🌿一個新穎嘅配搭,原來係將涼茶既手草本元素常進西方咖啡茶飲,創作出 Herbal Specialty,將草本養生延伸至烘培茶飲帶入日常🌞真係一個健康嘅生活態度🌱☕️金羅漢果美式咖啡 呢個味道幾清香,飲到金羅漢果天然嘅味道,即使係無糖,都有少少甜🤪潤肺降血糖,護膚美容😄☕️另一杯就叫咗芋泥麻糬蜜香奶茶🤍麻糬係可以用飲管啜出嚟⚪️有蜜香甜甜地 仲有啲芋泥奶茶好順滑🍞新鮮咸蛋黃菠蘿包 新鮮熱辣辣出爐嘅菠蘿包💛💛個皮嘅表面有鹹蛋嘅香味下午茶一流🍪合桃酥 香脆口感 少少請問暖有香味撲鼻
紹香園 x 南本草🍵🌿
真係一個健康嘅生活態度🌱

潤肺降血糖,護膚美容😄

☕️另一杯就叫咗芋泥麻糬蜜香奶茶🤍

個皮嘅表面有鹹蛋嘅香味
下午茶一流

🍪合桃酥 香脆口感 少少請問暖
有香味撲鼻
佐敦的永安百貨地庫內其實有一間挺好行的超市,剛好與家人在逛超市時,發現旁邊原來新開了一間紹香園 X 南本草的聯乘店😳除了有經典港式糕點外,還有些新派點心,亦有南本草的招牌養生飲品!購買飲品更可半價換購點心,為食的小編當然要來試一下 🥧肉鬆夏威夷果仁撻($18)甜甜的肉鬆與香脆的夏威夷果仁在那鬆脆的曲奇撻皮上💛是不錯的下午茶點 🥐朱古力扁可頌($35)在原味的扁牛角上加上了點砂糖,令香脆感提升,半塊上的朱古力味也不錯 🍹手搖白桃粒粒橘子花茶($32)白桃香茶清爽微甜,最後還能吃到白桃 🌹紅棗枸杞玫瑰烤奶($39)紅棗及枸杞的天然甜味,與玫瑰烤奶的香味很夾,也很養生

🥧肉鬆夏威夷果仁撻($18)

🥐朱古力扁可頌($35)

🍹手搖白桃粒粒橘子花茶($32)

白桃香茶清爽微甜,最後還能吃到白桃

🌹紅棗枸杞玫瑰烤奶($39)

紅棗及枸杞的天然甜味,與玫瑰烤奶的香味很夾,也很養生
2024-08-04
  • 肉鬆夏威夷果仁撻
  • 朱古力扁可頌
  • 手搖白桃粒粒橘子花茶
2024-08-06 88 瀏覽
之前南本草係荔枝角有cafe果陣已經聽過佢個名, 用養生草本入饌, 天然素材做日式小品料理. 不過最出名一定係涼茶fusion咖啡! 今次新店開係佐敦永安百貨地庫, 仲同香港品牌紹香園聯乘🥜 跨越半個世紀嘅老字號, 由有機合桃起家, 到而家有好多款健康零食同創意烘焙火麻仁拿鐵係我一直好想試嘅口味☕️鍾意飲啡嘅我一定係揀有啡版芝麻香嘅火麻仁係涼茶入面黎講有少有嘅奶滑口感, 溝埋Oatly燕麥奶, 最後倒入半自動大機沖嘅espresso, 係好香芝麻果仁味嘅white coffee☕️ 味道非常有層次! 功效仲有護肝明目/降脂降壓, 難得飲啡都可以改善失眠呢排最hit嘅開心果都有份💚 唔飲啡嘅呢個堅果奶拿鐵同樣有香濃味道, 加埋幼滑濃厚嘅開心果雲泡cream係面頭, 因為用稀有糖, 唔需要少甜已經啱啱好 配料仲可以加桃膠/素龜苓膏/紅豆, vegan-friendly又養生!新張期做緊優惠, 買野飲可以以半價要埋烘焙產品, 或者調返轉買$100 bakery就送一杯野飲最平$8有一件酥餅, 折埋就更抵了, 啱哂口痕嘅我果仁塔最吸引我, 精緻嘅牛油撻皮疊上滿滿嘅原粒果仁成一座小山丘⛰️原粒夏威夷果

最平$8有一件酥餅, 折埋就更抵了, 啱哂口痕嘅我

原粒夏威夷果仁有成5️⃣大粒好慷慨, 灑上酸酸甜甜dried cranberry平衡返油脂較重嘅果仁, 咬落香脆可口

蔓越莓夏威夷堅果塔

仲有近期火紅嘅打扁croissant🥐 呢度嘅出品比出面無咁乾, 更加酥脆鬆化.🍫朱古力沾醬蘸一半再灑上可可脆波, 口感豐富更有雙重朱古力味道更香濃.
朱古力扁可頌

火麻仁拿鐵 (有啡版)☕️($39)
雲泡開心果堅果奶拿鐵💚($39)
🍫朱古力扁可頌🥐($35)
蔓越莓夏威夷堅果塔🥧($18)

15 分鐘 (外賣自取)
蔓越莓夏威夷堅果塔
2024-08-04 18 瀏覽
☕️行開佐敦永安發現地庫有間新開嘅茶飲店主打涼茶x咖啡茶飲 仲有好多烘焙小食賣感覺都幾過癮 就買咗嚟試吓😋-雲泡開心果堅果奶拿鐵對開心果完全冇抵抗力嘅我揀咗呢杯🤣開心果味比較柔和 唔會話同咖啡味好衝突 加埋用咗堅果奶 成杯嘅感覺係好Nutty😍奶蓋都好正 成杯層次感都好豐富 值得一試-焙茶堅果奶拿鐵焙茶味道好香濃 茶香味好突出 甜度剛剛好 飲落甜味主要來自堅果奶同咖啡拿鐵好夾🙆🏻‍♀️-店舖有優惠買任何飲品都可以半價換購烘焙產品試咗最近好Hit嘅朱古力扁可頌😋可頌咬落非常香脆 一半係朱古力脆皮醬加埋朱古力豆好食但真係好邪惡 建議同人一齊share🤣蔓越莓夏威夷果仁撻 賣相精美撻皮有好多層好酥脆 夏威夷果仁又香又脆做下午茶或者零食都好正好味評分😋:4/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟價錢💰:飲品$32-$39@1 地址:📍 紹香園 X 南本草佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖@southherballab#littlefoodtour佐敦
☕️
行開佐敦永安發現地庫有間新開嘅茶飲店