2015-03-21
自己放假去開舊office上堂!約埋三五知己食午餐,佢哋介紹我來呢間餐廳,我提早1200去攞位,地方幾大,坐到門口一角卡位!因為朋友未到,所以我慢慢睇餐牌,食物係台式食物!期間負責我張枱嘅男店員行唔安坐唔落咁,成日走埋來裝下我打算落單未!到朋友到時!大家揀下傾下,終於落好單!食物好快到!三色牛肉新竹米粉($48):呢個係食家推薦,我將麵轉米粉,牛肉比想像中多,牛肉淋身唔韌,牛味重,醬料好多,撈埋落湯食,濃味好食,米粉幼身爽口,唔會易斷,不過米粉好多,努力食都食唔晒!脆皮素鴨雜菜新竹米粉($50)米粉同事食,菜好多,素鴨我食了兩件,腐皮脆,中間軟熟,醬料唔係好咸,配埋淡味嘅腐皮好食!糖醋金沙骨+香菇肉燥飯($52),同事食飯,我食咗金沙骨,酸酸甜甜,肉唔會痴骨,有肉汁!好味!跟餐加小食:椒鹽燒賣仔($15)燒賣只係普通魚肉燒賣!外脆內軟,口感幾得意,味道正常,如果七味粉多啲會更好!香酥一口雞($35):好咸香,炸漿唔厚,雞肉淋身juicy!好味!芝麻雪香(少甜)(特飲加$8):同事飲!鹹楊桃檸蜜:楊桃味唔出,似飲普通鹹檸蜜!喜歡鹹鹹地嘅味道!唔會過甜!幾膩剛好!朱古力雪香(特飲加$8):
糖醋金沙骨+香菇肉燥飯($52),同事食飯,我食咗金沙骨,酸酸甜甜,肉唔會痴骨,有肉汁!好味! 跟餐加小食:椒鹽燒賣仔($15)燒賣只係普通魚肉燒賣!外脆內軟,口感幾得意,味道正常,如果七味粉多啲會更好! 香酥一口雞($35):好咸香,炸漿唔厚,雞肉淋身juicy!好味! 芝麻雪香(少甜)(特飲加$8):同事飲!
鹹楊桃檸蜜:楊桃味唔出,似飲普通鹹檸蜜!喜歡鹹鹹地嘅味道!唔會過甜!幾膩剛好! 朱古力雪香(特飲加$8):呢個唔講味道,講服務!同事叫!落單店員落錯了香芋雪香,到上菜時先發現,同上菜阿姐講,佢好似腦袋轉唔到,唔知點處理,去問收銀後生女店員,先識去做過杯飲品!唔識變通!
食物唔錯,服務要改善下,除了阿姐唔識處理飲品!負責我哋張枱嘅男店員,非常緊張,除了不停行催落單之外,同事尾段問佢攞杯水(無比)佢好似好接受唔到咁!唔應你就行咗去,當我們唔知佢做乜時,佢又黑口黑面攞了水過來!好難理解!