2023-01-16
位於北角站B出口行1分鐘即到既羅勒印度菜餐廳,歷史悠久,今日終於有機會試。同朋友兩個人,叫左兩個主菜,兩個小食 兩個烤餅同兩杯飲品。 飽到頂胃啊! ⭐香炸蝦球 fried prawn($74)⭐香炸蝦球的確幾香味撲鼻,幾脆身,附送兩款醬汁,比較鐘情甜酸醬汁,薄荷都滑身清新,可惜味道較淡。⭐奶油雞 butter chicken($104)⭐雞塊比較偕身,老左啲, 但個汁調味唔錯,整體還可以,但不會推薦。⭐蒜香烤餅 garlic nann($34)⭐呢款係特別值得推介既烤餅,蒜香味道濃郁,而且烤餅亦十分脆身,點埋咖哩食超正。⭐牛油烤麥餅 butter roti($22)⭐呢款價錢便宜一大截,味道相對亦都比下去,首先餅皮薄卻淋了謝了皮。 亦沒有牛油香味,同之前馬來西亞食嘢Butter roti 有差別,人地整得好脆好可口。🥲⭐燒烤芝士及雜菜 paneer Tikka($112)⭐我一直都非常欣賞當地芝士cottage cheese, 所以所以有paneer 既食物好吸引我… 但用鐵板燒芝士有點乾身, 反面雜菜香烤幾好食。 但我同朋友都一致認為呢碟定價貴左啲。⭐自家製奶酪青瓜⭐完全唔甜既乳酪青
⭐香炸蝦球 fried prawn($74)⭐
⭐奶油雞 butter chicken($104)⭐
⭐蒜香烤餅 garlic nann($34)⭐
⭐牛油烤麥餅 butter roti($22)⭐
⭐燒烤芝士及雜菜 paneer Tikka($112)⭐
⭐自家製奶酪青瓜⭐
完全唔甜既乳酪青瓜比人清新開胃既感覺, 加入咖哩後就特別好食。 十分推介🤤
⭐芒果乳酪飲品 Mango Lassi ($40)⭐
非常濃郁滑身, 乳酪味超濃既mango lassi, 就好似粉紅乳頭咁可遇不可求, 偏偏就係到飲到。 非常滿意!
⭐瑪沙奶茶masala chai ($30)⭐
奶味超濃, 非常滑身, 卻有淡淡既馬沙拉香料味道,不會太濃。 唔錯既。
⭐奶酪炸麵包($78)⭐
食到最後突然口痕, 想再叫一碟小食, 覺得奶酪幾出色, 就叫左個睇落幾得意既奶酪麵包。點知出事了。呢個係今日食過最暗黑嘅料理,脆球底層有鷹嘴豆,同埋超辣蒜蓉同岩岩炸蝦球兩隻醬既混合物再加奶酪。 本身奶酪幾出色, 好濃郁好清新, 點個混個埋果兜醬後,又甜膩到不得了。 食唔落了。