2010-12-15 81 瀏覽
昔逢今日放假,和太太到羊城飲早茶.通常性都是去餐廳或快餐食早餐.價錢大約17至24元不等.當踏入酒樓,看見茶客多數上年紀.查看抵食點心,都有10多款.叫左羊城蝦餃皇,原價19.8加一后為21元.現售8.8加一后為9.5元.發覺並沒有偷工減料.皮薄料多(有半蝦的材料)蝦有蝦味(新鮮感覺)抵唔住叫多一籠.埋單共45.5元.每人大約23.元.我同老婆講.下次放假都去羊城飲茶.

抵食蝦餃皇

2010-12-15
抵食蝦餃皇
  • 早茶大優惠
2010-08-11 60 瀏覽
每隔一陣子就會進屯門和親友吃飯聚一聚,基本上每次也一定吃中菜因為屋企的長輩喜歡嘛。之前幾次也是去明星,今次想吃一間新的酒樓,所以就來到這裡了。家人一早來了搵位,不過其實也不用等,是晚驟見整間酒樓也非常冷清,不知半滿也有沒有,可能不是很多客人,所以環境幾好幾安靜的,而且很闊絡呢。人齊就開始點菜了,人多可以點很多餸菜,真好。食物太多,繼續長話短說。夏天為了消暑,冬瓜盅依然是大家喜歡叫的,這裡的冬瓜盅味道偏淡,不夠清甜呢。不過佢勝在味道較清,不會像下了很多味精似的。海蜇燻蹄也是家人常叫的食物之一,燻蹄解凍得夠,而且幾入味,再點一些白醋吃就變得開胃了。是晚蔬菜主要有金銀蛋莧菜和啫啫通菜煲,前者非常多料,皮蛋鹹蛋勁多,所以整碟菜都幾入味又不會太鹹。啫啫通菜煲來到雖然聞落非常香,不過食落味道幾淡呢,通菜爽口無渣,都可以接受的。叫了一個豉油皇鵝腸,鵝腸幾乎一點肥膏也沒有,食落幾爽口的,不過一樣不太入味呢! 感覺只有顏色,食落一點豉油味也沒有。我們叫了一條蒸紅鮪魚,比較喜歡吃不太大條的魚,因為太大條通常都很難蒸得啱火喉的。這個都ok,雖然不算蒸得很滑,但起碼不會過哂火,肉質雖不算很嫩但也起碼有魚的鮮味

叫了一個豉油皇鵝腸,鵝腸幾乎一點肥膏也沒有,食落幾爽口的,不過一樣不太入味呢! 感覺只有顏色,食落一點豉油味也沒有。我們叫了一條蒸紅鮪魚,比較喜歡吃不太大條的魚,因為太大條通常都很難蒸得啱火喉的。這個都ok,雖然不算蒸得很滑,但起碼不會過哂火,肉質雖不算很嫩但也起碼有魚的鮮味啦。

之後就都是肉類了,叫了一個片皮鴨,雖然永遠也知不會是沙田18的水準,但每次見到大家也會想叫來吃吃看的。最鍾意摩摩皮,這裡的夠薄,包住D片皮鴨好好食。皮夠香脆,雖然真的沒什麼肉,但勝在夠香口,又不會覺得很油膩呢。

還有就是蒜香骨和黑椒牛仔骨,前者個人覺得麻麻,實在太熱氣啦! 而且除了表面那層香脆的炸粉外,其實沒什麼肉的,一味吃到蒜味,不太好呢! 後者也是一般,不過是不難吃的,黑椒味什重,所以吃下去一定是香口的,好處是不會完全蓋過牛肉的味道,用來送飯不錯啦。

最後我覺得最好味的就是蒸肉餅了,這個亦是最遲來到的。用了幾多土魷,所以食落幾鮮味! 大概肥豬肉也不少,所以口感不會太實,幾鬆軟好吃的,而且又夠惹味,所以這個也最受歡迎呢。

叫了十個菜,白飯啤酒,埋單每人也大概是一百多一點, 所以這間繼續是平字作結呢!
金銀蛋莧菜
黑椒牛仔骨
肉餅最好味
片皮鴨都幾好的
2009-07-27 52 瀏覽
今晚兩公婆係度食晚飯,好多人都係度烚下烚下,我地都係揀小菜。茶每位$9,芥唔知幾錢,另加一服務費。1。芝士焗龍蝦(伊麵底)$168:可以做得好D,芝士濃度適中,龍蝦就有D唔熟咁,不過都夠鮮甜。2。泰醬茄子豬頸肉$68:茄子辣辣地,豬頸肉甜甜地,好crossover。奉送糖水-紅豆沙:煲得幾棉,甜度唔太夠。
奉送糖水-紅豆沙:煲得幾棉,甜度唔太夠。
2009-07-24
(非會員)
本人一向對食品或招呼都沒有太大要求,故重未有出評論,但昨日所見所受的很想與各位分享,今天的服務態度會這樣嗎!中午到羊城用膳,朋友說這裹的點心小炒不錯,我第一次來,當然順應他們還帶著期望,我們點了點心粉麵後準備落單,舉手叫侍應,但片刻冇人,一會有一位原本站在前幾張檯,跟一女人傾談,面容開朗,喝著一壺東西,該人施然行來突然面容嚴肅搶去手上的點的紙,嚇了我們一跳穿西裝配戴耳環是員工或是其他人,因我們介乎張到下午茶時間,朋友想多問他中午跟下午茶分別,他即時更不耐煩的說趕時間就而家入單,唔趕時間就一陣入)突如其來的答案另我們四人頓時失聲算了我們要開工,這樣的態度食完快走,我說(現在入)他轉身就走,那點心單隨手交了制服員工,他便回到剛才的檯那裡,我們眼光一致望著他,只見他口中念念有詞,那檯的女人時不時望遇來我們只好忍耐,因屋村地方不想麻煩十幾分鐘食品到,最快時間食完走!其間他從未離開那張檯,談笑,喝湯..........埋單後我們覺得現金食肆點會有這樣員工,或許他是老闆食品確實唔錯,但我們以後不會再來
趕時間就而家入單,唔趕時間就一陣入)
突如其來的答案另我們四人頓時失聲
我們只好忍耐,因屋村地方不想麻煩
埋單後我們覺得現金食肆點會有這樣員工,或許他是老闆
食品確實唔錯,但我們以後不會再來
2009-07-20
2009-05-22 39 瀏覽
呢間酒家係我在屯門的指定飯堂!因經常食的關係,所以冇相post出黎同大家分享先講晚飯:價錢合理,大概$30-40一個菜,味道中上, 不過不失! $98孖寶~~半隻燒鵝 ( 係鵝唔係鴨 )一打蟶子超抵食火鍋~~$18.8指定湯底 ( 上年係醉鶏半隻,而家係豬骨煲 ),$8.8碟美國肥牛&$8.8碟串蝦(碟數不限)以上優惠任選一款~~~睇落吸引必食之火鍋料~~~~本地生蠔$22有6隻,夠肥夠大隻!釀油炸鬼$28有6件,叫先整,食o個陣要小心辣咀,串蝦全部都生猛,肥牛有6片之多,其他鍋料都好新鮮!但千萬不要食牛肉粒,佢次次俾d變晒色,睇落好似豬紅的俾客人,不過叫佢換佢都冇問題!

• 瑤柱肉碎三色旦
  • 鬼馬油炸鬼
  • 本地生蠔
2008-09-05 18 瀏覽
同暑期講byebye前 就同媽媽來飲個茶先。服務再次比0分你整得幾靚都好 d服務員或者經理咁既態度 我好難食得開心腸粉上次說必叫 今次唔係了唔通假期收貴d就好食d? d料少左 而且d醬完全唔好味小籠包就幾好味 咬落去皮唔厚 肉汁多 正!牛柏葉 得6細舊 如果廚房無貨 就停啦。鳳爪 不過不失 幾有味道。燒賣 食次無味 棄之可惜吧。當飽肚啦。價錢一點也不便宜 服務0分 我都係落元朗吧。80蚊 我覺得其他地方會食得開心同選擇多點。
同暑期講byebye前 就同媽媽來飲個茶先。

服務再次比0分
你整得幾靚都好 d服務員或者經理咁既態度 我好難食得開心

腸粉上次說必叫 今次唔係了
唔通假期收貴d就好食d? d料少左 而且d醬完全唔好味

小籠包就幾好味 咬落去皮唔厚 肉汁多 正!
牛柏葉 得6細舊 如果廚房無貨 就停啦。
鳳爪 不過不失 幾有味道。
燒賣 食次無味 棄之可惜吧。當飽肚啦。

價錢一點也不便宜 服務0分 我都係落元朗吧。
80蚊 我覺得其他地方會食得開心同選擇多點。
值得要分既只有小籠包
2008-08-29 37 瀏覽
9號波真係輸比你...攪到我手停口停唯有同媽媽去飲過茶食個包wa 一黎到成村人等緊位 但阿媽堅持唯有順下佢意入到去 發覺裝修真係幾有心思至少整高天花係不錯的 會無咁嘈。今日叫野真係好貴 全部星期日價唯有輕輕食兩下算啦叫左碟20蚊既腸粉20蚊既雞腳十幾蚊既蘿蔔糕同區黎講 佢真係幾貴腸粉好味 好多蝦米 同 漿水做得好靚 食落好滑唯一不足係煎得唔夠香口 可以煎多兩下雞腳真係極麻麻 唔抵食 超細隻 而且唔覺個飽汁有幾好味 我情願要返沙薑蘿蔔糕都幾大件 但都係煎得唔夠 同埋個糕好似好散 同無咩料 但蘿蔔容係幾不錯的下次可以再來一試 但平日吧 假日我覺得係唔值的。另外服務其實很差 成日d人係行去同熟客吹水多過做野 呢樣真係改善下。
9號波真係輸比你...攪到我手停口停
唯有同媽媽去飲過茶食個包

wa 一黎到成村人等緊位 但阿媽堅持唯有順下佢意

入到去 發覺裝修真係幾有心思
至少整高天花係不錯的 會無咁嘈。

今日叫野真係好貴 全部星期日價
十幾蚊既蘿蔔糕

同區黎講 佢真係幾貴

腸粉好味 好多蝦米 同 漿水做得好靚 食落好滑
唯一不足係煎得唔夠香口 可以煎多兩下

下次可以再來一試 但平日吧 假日我覺得係唔值的。

會再encore既腸粉
2008-08-25 34 瀏覽
樓上說得對,同址開的酒樓已經易手多次,次次都開不多久. 不過羊城進駐,我覺得會開得久.原因是更改了門口的位置.原來的門口對住天橋的樓梯,估計煞氣都大D.講回食物,本人都去了多次,沒有遇到樓上那位的遭遇, 不過春捲這類食物都不是現做的,陷是冷的,所以感覺不是很好.說到好的,應該就是羊城蝦餃($8.8-),點心拼盤($12.8-)這類開張"特價"食物了.希望這才是羊城的水準吧.

2008-08-20 36 瀏覽
o係呢個舖位開o既酒樓冇一間做得長~可能舖位太細啦~又新開張~見佢叉燒都賣成$70一斤(隔離酒樓先賣$50)~試下佢d野係咪真係咁好食~星期六朝同媽媽2個人飲茶~新開關係~10點幾都有唔少人等~全場搭檯...冇計啦~佢咁細間~搭就搭~d座好迫~放得太多檯~所以好嘈~叫o左叉燒包~叉腸~凰爪冇特別~咸水角係凍(唔係唔熱~係凍)~餡好少~特別要講係上湯鮮竹卷~未食已見入面d餡係全綠色~心知不妙~咬開少少~驚見入面全部都係綠色~相信係莞茜莖~另加好少好少肥豬肉~根本係莞茜卷~真係好離譜~我從來未食過咁o既鮮竹卷~真係好想問下個經理知唔知鮮竹卷係咩同有咩餡~為o左慳成本做到咁~接受唔到~環境食物都唔掂~要飲餐好茶都係去番巿中心啦.
o係呢個舖位開o既酒樓冇一間做得長~可能舖位太細啦~

星期六朝同媽媽2個人飲茶~
新開關係~10點幾都有唔少人等~
全場搭檯...冇計啦~佢咁細間~搭就搭~

d座好迫~放得太多檯~所以好嘈~
叫o左叉燒包~叉腸~凰爪冇特別~
咸水角係凍(唔係唔熱~係凍)~餡好少~

特別要講係上湯鮮竹卷~未食已見入面d餡係全綠色~心知不妙~
為o左慳成本做到咁~接受唔到~

環境食物都唔掂~要飲餐好茶都係去番巿中心啦.
$40 (早餐)