2006-11-26 21 瀏覽
竟然無大包, 無蒸飯!!專程到, 可惡!幸好$6籠點心都好好風味!
竟然無大包, 無蒸飯!!
專程到, 可惡!
幸好$6籠點心都好好風味!
2006-11-21 26 瀏覽
又落嚟龍城食晏...羊城大大話話都响度屹立咗幾十年,係街坊多年嘅聚腳點。我雖然唔係街坊,但都鐘意幫襯。何解? 不外乎三個字: 平、靚、正...距離對上一次幫襯都差唔多有一年,忽然想食點心及盅頭飯,呢度實為不二之選...一入到去,先開壺普洱,再向四周一望,成場最後生又係我,回想嗰次响深水埗源發嘅經驗,不禁一笑^_^即刻整盅鳳爪排骨飯,正想叫腸粉之際,眼見隔籬枱阿叔叫咗一個雞球大包,Wah...唔叫點對得住自己? 馬上改變主意...排骨飯大大盅,飯多料亦多,飯煲得軟熟,排骨係明符其實嘅"骨",並唔係一pat pat嘅肥豬肉;美中不足係豉油調得偏淡及鳳爪太瘦,好似未發育咁...個大包就乖乖不得了--- 成個沙煲拳頭咁大,淨係揻面頭層皮嚟食都揻咗好耐。餡料多到我以為食緊碟頭飯,有雞、燒肉、鵪春蛋、豬肉...直頭好似食緊四寶飯食嚟食去都食唔完咁,好滿足,回想起細細個食嘅時候嗰種撑到死嘅感覺,不禁一笑^_^同舊時一樣,飽到呢...^0^
又落嚟龍城食晏...

...

同舊時一樣,飽到呢...^0^
2006-08-12 14 瀏覽
晨早要去龍城拉記還書,照例一個早餐少不了,吃得熟食中心多,今次轉一轉口味.去衙前圍道的老牌酒家"羊城"嘆一盅兩件.在門口已聞到門外的外賣點心飄香,聞到連自己也瓢入去.格局夠街坊草根,茶客大多阿伯.岩我.先開一壺有咁濃得咁濃的普餌定一定神.再叫些點心,打開份報紙,睇下國際大事,英國果邊咩環境.蝦餃有點失色,蝦餃皮有點oversize,餡料完全唔貼.蝦同豬肉一半半,真係似食緊細蓉.雞扎兩大件,雞肉豬肚豬皮大大件.胃口細的話,已經被此兩件雞扎KO.令人心動的梅菜肉餅飯,梅菜的甜味,搭上剁得幼細.肉味甜到有肉汁的肉餅,飯粒蒸得軟硬適中,粒粒棟起身.撈埋香甜的醬油,呢個早餐,搞到你連午餐也省回.吃到飽飽步出門口,成個人醒晒.I want to be me .When the night is fading, morning's waking.......

吃到飽飽步出門口,成個人醒晒.

I want to be me .

2005-12-31 32 瀏覽
我個晚成8點幾先去食眼見下層冇咩人, 入去啦, 好想食燒肉飯, 那就二話不說叫一碟先講個skin, 十分十分脆, 酥香但冇油番deep fried再者skin同肉中間的油, 不多不少剛好, 唔太肥再下層既肉, 較白的肉好嫩, 可以食出香炓的香味但下層較黑的肉都幾salty, 不過比其他好得多好!continue my journey to search for the best 燒肉飯!_!
我個晚成8點幾先去食

再者skin同肉中間的油, 不多不少剛好, 唔太肥
再下層既肉, 較白的肉好嫩, 可以食出香炓的香味
但下層較黑的肉都幾salty, 不過比其他好得多

2005-02-18 30 瀏覽
o係九龍城咁多年,每日依然有好多捧場客,證明實力不容忽視。 記得有年清明節,一家人掃完墓後,順道行落九龍食用膳,爸爸說這兒的燒肉飯一流,硬拉我們成家入去。 坐下後,典型o既舊式酒樓招呼,望過去收銀處那邊,有點心供應,爸爸急不及待叫了一碟燒肉飯,我們也要了數籠點心,包括雞扎、蝦餃、麻蓉包和鮮菇燴魚肚。 點心不俗,惜都係油多,蝦餃包得好靚,但餡的豬肉比例太多了,感覺有點肥膩;麻蓉包包皮鬆軟,不過欠麻香;至於那碟爸爸極力推薦的燒肉飯,我覺得只是中上水準,皮雖然夠脆,但肥肉太多了,我反而較欣賞那些淋在在飯上面的豉油^^
o係九龍城咁多年,每日依然有好多捧場客,證明實力不容忽視。