2006-08-12 14 瀏覽
晨早要去龍城拉記還書,照例一個早餐少不了,吃得熟食中心多,今次轉一轉口味.去衙前圍道的老牌酒家"羊城"嘆一盅兩件.在門口已聞到門外的外賣點心飄香,聞到連自己也瓢入去.格局夠街坊草根,茶客大多阿伯.岩我.先開一壺有咁濃得咁濃的普餌定一定神.再叫些點心,打開份報紙,睇下國際大事,英國果邊咩環境.蝦餃有點失色,蝦餃皮有點oversize,餡料完全唔貼.蝦同豬肉一半半,真係似食緊細蓉.雞扎兩大件,雞肉豬肚豬皮大大件.胃口細的話,已經被此兩件雞扎KO.令人心動的梅菜肉餅飯,梅菜的甜味,搭上剁得幼細.肉味甜到有肉汁的肉餅,飯粒蒸得軟硬適中,粒粒棟起身.撈埋香甜的醬油,呢個早餐,搞到你連午餐也省回.吃到飽飽步出門口,成個人醒晒.I want to be me .When the night is fading, morning's waking.......

吃到飽飽步出門口,成個人醒晒.

I want to be me .