2024-04-30 1485 瀏覽
香港主打羊肉餐廳非常少見,羊蹄山就主打北海道成吉思汗烤羊肉,提供不同羊肉部位及料理,高級羊肉甘香而不羶,簡直羊肉控天堂!!🐏- 羊蹄山羊肉咖哩飯 HK$168 🍛日式甜咖哩加入大量羊肉絲,超重羊味,愛辣之中可加入魔鬼辣椒粉,超過癮!- 自家製羊肉餃子 HK$78 🥟羊肉餡羊味濃郁,充滿肉汁,必食!!- 羊蹄山羊肉湯 HK$118 🍲使用半隻羊熬製,湯頭呈奶白色非常清澈,味道濃郁,帶有羊脂甘香,口感順滑。- 羊頸柳 HK$158 🐏肉質細嫩沒有筋,羊味較淡,能品嚐到羊肉清香味道。- 羊上肩排 HK$178 🐏肉質帶有肉感有微筋,羊味淡,但充滿羊脂甘香。- 和羊羊頸柳 HK$198 🐏非常嫩滑,羊味比普通羊頸更濃郁,我的最愛!!- 和羊羊腱子 HK198 🐏羊膝頭對上的前大腿肉,薄切肉片超嫩,羊味適中。- 和羊羊臀肉 HK$208 🐏運動最多的肌肉,肉質彈牙結實,肌肉密度高,同時羊味濃郁。- 特上羊西冷 HK$248 🐏來自伊比利亞,帶有脂肪香氣,羊味最濃郁!!- 日本鱈魚腸漬 HK$68 🐟送酒小食,鱈魚腸口感煙韌鮮味十足,以微辣醬汁醃製,非常開胃。- 靜岡糖心蕃茄 HK$78 🍅味道清
羊蹄山羊肉咖哩飯

- 羊蹄山羊肉咖哩飯 HK$168 🍛
自家製羊肉餃子

- 自家製羊肉餃子 HK$78 🥟
羊肉餡羊味濃郁,充滿肉汁,必食!!

- 羊蹄山羊肉湯 HK$118 🍲
羊頸柳 羊上肩排

- 羊頸柳 HK$158 🐏
肉質細嫩沒有筋,羊味較淡,能品嚐到羊肉清香味道。

- 羊上肩排 HK$178 🐏
肉質帶有肉感有微筋,羊味淡,但充滿羊脂甘香。
和羊羊頸柳 和羊羊腱子

- 和羊羊頸柳 HK$198 🐏
非常嫩滑,羊味比普通羊頸更濃郁,我的最愛!!

- 和羊羊腱子 HK198 🐏
羊膝頭對上的前大腿肉,薄切肉片超嫩,羊味適中。
和羊羊臀肉

- 和羊羊臀肉 HK$208 🐏
運動最多的肌肉,肉質彈牙結實,肌肉密度高,同時羊味濃郁。
特上羊西冷

- 特上羊西冷 HK$248 🐏
來自伊比利亞,帶有脂肪香氣,羊味最濃郁!!
日本鱈魚腸漬

- 日本鱈魚腸漬 HK$68 🐟
靜岡糖心蕃茄

- 靜岡糖心蕃茄 HK$78 🍅
味道清甜,入口無渣,配以柚子啫喱微酸味道更襯托蕃茄香氣。
淡路島洋蔥沙律

- 淡路島洋蔥沙律 🧅
餐前沙律,使用淡路島洋蔥加入大葉及柚子醋,洋蔥味道香甜而不辛辣,非常適合生吃!
羊蹄山羊肉咖哩飯
靜岡糖心蕃茄
淡路島洋蔥沙律
  • 和羊羊頸柳
  • 上羊西冷
🌃 餐廳主打北海道成吉思汗烤羊肉,位於銅鑼灣駱克道駱克駅26樓, 鄰近銅鑼灣港鐵站C出口,以暗黑型格設計為主調, 配雲石枱設計, 設有二至四人枱及榻榻米房間, 餐枱設置圓拱形燒烤爐, 由專人負責燒羊肉, 讓顧客可以由淡至濃地品嚐不同羊肉部位,係燒烤之前, 店員會先奉送洋蔥沙律,選用了淡路島的洋蔥,再加入柚子醋, 酸甜的味道, 展開一場味蕾之旅。.🐑 羊髀肉💲 148👉 羊髀肉源自紐西蘭優質牧場,部位運動量會較高, 所以有低脂肪見稱, 作為女士不胖的至愛,經過店員烤香後,食落肉嫩多汁, 食落嘅羊肉味雖然唔算濃郁, 但係經過加入自家製醬汁, 就變得滋味, 係羊肉初試者入門之選。🐑 北海道和羊頸柳💲 198👉 嚴選北海道產羊肉,以不帶膻味見稱,有四大片十分厚切, 羊頸柳為初試者級數,未食過羊也能易接受到,厚身啖啖肉,十分juicy,食到羊嘅鮮味, 但唔會膻, 再加埋自家製嘅醬汁, 滋味level up!.🐑 特上羊西冷💲 248👉 喜歡食濃味嘅你, 羊西冷係不二之選, 店員用上大火烤香, 完美鎖住西冷的肉汁,食落份外juicy, 雖然脂肪部位唔多,但能做到外香內嫩, 好考店員嘅功架, 味

🐑 羊髀肉
💲 148

🐑 北海道和羊頸柳
💲 198

🐑 特上羊西冷
💲 248
👉 喜歡食濃味嘅你, 羊西冷係不二之選, 店員用上大火烤香, 完美鎖住西冷的肉汁,食落份外juicy, 雖然脂肪部位唔多,但能做到外香內嫩, 好考店員嘅功架, 味道十分香濃而不膻。

🐑 自家製羊肉餃子
💲 78
👉 表面看似平平無奇的餃子, 內裏其實暗藏乾坤😮, 先咬一口香脆的外皮, 然後裏面嘅肉汁爆發出嚟, 材料用上炒過嘅羊肉粒、蓮藕同芹菜, 提升了層次感,更突出羊肉嘅味道。

🐑🍛 羊蹄山羊肉咖哩飯
💲 168
👉 呢個係不得不叫嘅羊肉咖哩飯,咖哩汁採用了餐廳自家以羊肉碎混合秘製咖哩醬煮食, 有別於一般日式咖哩醬, 加上北海道夢美人白飯為之一絕, 為迎合唔同人嘅口味,餐廳近提供了世界第七辣辣椒粉,小編將微小辣椒粉加入咖哩中,舌頭已經感覺到刺熱嘅感覺,但的確為羊肉同埋咖哩嘅味道產生了微妙嘅變化😋

🍽️ 到最後叫了檸檬酸氣酒🥂 (💲68)同埋抹茶雪糕配北海道十勝紅豆醬🍦(💲48), 為呢一餐作過完美嘅句號。

📍 羊蹄山
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅26樓
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
嗱首先,真心,太耐冇呢種「未食完今餐就經已期待book下餐」嘅感覺出現去過北海道嘅朋友都一定聽過「成吉思汗」係當地人都鍾意幫襯,主打羊肉嘅連鎖式燒肉店自問對羊一般般,即使係成吉思汗都冇令我驚豔但鏡頭一轉返返嚟香港呢間同樣係打正旗號以「成吉思汗」為概念嘅燒肉店,個羊嘛……就真係第一啖就totally blow my mind(講明先,我第一啖食嘅係羊頸)同成吉思汗一樣,店員會主理成個燒肉過程當然有信心燒得好亦可以自己落手燒肉我真係零概念,自己就交返畀專業人士當日老闆上陣招呼,席間攀談腦補咗好多羊嘅知識亦感受到小小店舖對羊有種執著,呢度食到嘅羊絕對非一般特別係北海道限定嘅幾款再講我唔太食羊,食完會秒間愛上甚至想發掘埋其他部位嘅味道同口感另外大推個羊湯同羊餃前者香濃鮮甜,入口有啲啲creamy 係真材實料熬製滿口膠原口感 羊餃都癲皮薄微微焦脆,羊肉餡加咗蓮藕口感豐富不過就略微有啲乾身改善位係可以再爆餡同juicy d期待食到爆油爆汁嘅口感💪🏻北海道羊頸柳 — 第一啖就呆咗衝口而出:「乜原來羊肉可以係咁嘅口感㗎?」肉質軟稔,油脂平均,四款羊入邊係我嘅最愛羊pat pat — 呢款四平八穩肉味

去過北海道嘅朋友都一定聽過「成吉思汗」

係當地人都鍾意幫襯,主打羊肉嘅連鎖式燒肉店

自問對羊一般般,即使係成吉思汗都冇令我驚豔

但鏡頭一轉返返嚟香港

同成吉思汗一樣,店員會主理成個燒肉過程

當然有信心燒得好亦可以自己落手

燒肉我真係零概念,自己就交返畀專業人士

當日老闆上陣招呼,席間攀談腦補咗好多羊嘅知識

亦感受到小小店舖對羊有種執著,呢度食到嘅羊絕對非一般

特別係北海道限定嘅幾款

再講我唔太食羊,食完會秒間愛上

甚至想發掘埋其他部位嘅味道同口感

另外大推個羊湯同羊餃

前者香濃鮮甜,入口有啲啲creamy

係真材實料熬製滿口膠原口感

羊餃都癲

皮薄微微焦脆,羊肉餡加咗蓮藕

口感豐富

不過就略微有啲乾身

改善位係可以再爆餡同juicy d

期待食到爆油爆汁嘅口感💪🏻

北海道羊頸柳 — 第一啖就呆咗

衝口而出:「乜原來羊肉可以係咁嘅口感㗎?」

肉質軟稔,油脂平均,四款羊入邊係我嘅最愛

羊pat pat — 呢款四平八穩

肉味濃,口感就比較實在同有咬口

貼近平時食開對羊嘅印象

不過由於都係北海道羊,高質嘢

食落同平時食到嘅都有天淵之別

西班牙西冷 羊燒生啲,赤身橡木

上肩排 — 食牛柳咁

我會話係羊架presentation 但有牛柳口感嘅羊肉白,好有咬口

梅頭牛展 — 第二最愛

呢個入口似牛展,有少少根同脂肪

爽口兩邊嘅脂肪我會形容好似「群邊」咁,極點睛

薄薄一塊食到好多層次變化!

澳洲和牛牛舌 — 接易牛舌天花版

唔需要任何醬汁(我覺得Salt n pepper 都唔駛)

厚切入口爽彈爆口

Again 已bookmark要encore

下次試多幾款再分享~~~

2K
喺香港想食到有質數嘅靚羊肉 唔容易最近去咗呢間充滿型格裝潢嘅燒肉店餐廳主打北海道成吉思汗烤肉選取各地最高品質嘅羊肉同席前料理一樣,店員會貼心幫手燒唔怕自己燒得過時影響肉質同口感店員先在爐邊圍上.日本淡路島嘅洋蔥令洋蔥吸收哂肉汁嘅精華✨羊五品 成吉思汗燒肉套餐一次過試哂五個不同部位每款肉質口感有所不同.好有驚喜個人喜歡原汁原味 . 但沾上醬汁又會有另一風味▫️羊頸柳 圓圓一片嘅羊頸.口感軟腍▫️羊髀肉髀肉位置喺羊小腿之上薄薄一片.燒至五成就係最完美嘅熟度▫️羊臀肉臀部位置嫩腍又香軟▫️羊腩厚肉嘅羊腩.燒嘅過程 迫哂脂肪出嚟有點似燒五花肉一樣咁香脆▫️羊架來自威爾斯嘅羊架肉味 同 肥瘦度 都屬最高級✨自家製羊肉餃子咬開充滿爆汁感.餡料飽滿加入芹菜同蓮藕,令口感豐富且唔會影響羊肉鮮味.係必食嘅招牌菜式✨羊蹄山羊肉湯奶白色嘅牛肉湯.用1/4隻羊熬製20小時加入白蘿蔔.洋蔥味道濃郁.清甜不油膩難得見到有✨北海道和羊 ▫️羊頸柳集合肥肉.根位.肉味一次過感受三種味覺驚喜▫️羊腱子和羊質數質數再昇華味道.口感層次再提升確係與別不同✨羊蹄山羊肉咖哩飯粒粒飽滿嘅珍珠米配搭香濃嘅羊肉咖喱加添少許秘製嘅地獄辣椒粉食唔到辣
喺香港想食到有質數嘅靚羊肉 唔容易
最近去咗呢間充滿型格裝潢嘅燒肉店

餐廳主打北海道成吉思汗烤肉
選取各地最高品質嘅羊肉

同席前料理一樣,店員會貼心幫手燒
唔怕自己燒得過時影響肉質同口感

來自威爾斯嘅羊架
肉味 同 肥瘦度 都屬最高級

✨自家製羊肉餃子
咬開充滿爆汁感.餡料飽滿

加入芹菜同蓮藕,令口感豐富
且唔會影響羊肉鮮味.係必食嘅招牌菜式

2024-03-18
  • 自家製羊肉餃子
  • 北海道和羊腱子
2024-08-24 132 瀏覽
這間餐廳不經不覺已經開咗一年有多。第一次去食,已經覺得好有驚喜。除了燒羊嘅唔同部位外,其他嘢都好好食,羊肉餃子或佢哋嘅咖喱都good ,真係用心去做。今日係restaurant week 訂了枱。個menu 真係佢哋嘅signature。Appetizer and 醬汁煮花螺好好味,調味剛剛好。到了主菜,老闆Clement 幫我哋開始燒羊嘅唔同部位,我就覺得羊上肩排、羊頸柳、羊脾肉及羊架好好食,每個部位texture 都有啲唔同。(今日無影羊嘅相,唯有post 番第一次食羊嘅相😅)食完咁多羊,最後就飲佢哋signature 嘅羊肉湯。未飲已聞到好香嘅羊味,chef 一定用了很多羊骨去煲,真係好足料。每次一定要飲😀兩位老闆都好體貼,佢哋為了照顧唔食羊嘅客人,餐廳都有其他嘢食,例如佐賀牛及豬。希望兩位老闆繼續準備多啲好食嘅食物俾客人
希望兩位老闆繼續準備多啲好食嘅食物俾客人
羊肉湯
2024-08-24
羊肉湯
2024-08-21 98 瀏覽
這是香港少有的日式成吉思汗烤羊肉,想去試試已很久。適逢有HSBC的Dining Week有特别午餐,所以趁機去品嘗。這個午餐有前菜,淡路洋葱沙律很甜,醬油花螺是特别。之後是五品羊肉燒烤,有不同部位,味道各有特色,但都很鮮味,很難得一餐可以試到。羊湯尤其值得推介,聽說是用羊骨羊肉慢煑20小時而成,非常濃郁。最後還有豆腐或抹茶雪糕加紅豆醬,為套餐點上完美句號。值得一提的是服務超好,全程燒烤都有侍應代勞,羊肉的熟成程度控制得宜。午餐性價比高,喜歡食羊的真不容錯過。
2024-08-21
  • 特上羊西冷
2024-08-21 113 瀏覽
The building is just opposite to Causeway Bay MTR Station Exit C.The place has a lovely vibe. We got a cozy private room just for the three of us, making the experience feel extra special.The service was top-notch. The staff were incredibly friendly and took the time to walk us through the menu. We went for the lunch set, and they not only helped with the grilling but also gave us tips on the best order to savor each dish.Incredible dining experience!

Incredible dining experience!
Idk
Idk
2024-08-20 106 瀏覽
老公生日正日book咗DiningCity HK Restaurant Week呢間主打北海道成吉思汗烤羊肉的餐廳,午膳套餐主食我倆都揀咗羊五品燒肉,有專人全程幫手烤肉和詳細講解、讓我哋由淡至濃品嚐羊的不同部位好正呀🤤🤤不得不提放在烤盤旁邊的淡路島洋蔥🧅非常甜美且不辣💕💕加左$38升級的羊肉湯,用了¼隻羊熬製了20多個小時,奶白色好鮮甜不膩😋😋最後店員捧上插有蠟燭的北海道十勝紅豆蓉豆腐雪糕給老公許願,為這餐畫上完美的句號♥️🙌#happybirthdaytohubby #8月之星生日快樂 #birthdaywishcometrue #成吉思汗羊五品燒肉

醬汁煮花螺、淡路島洋蔥沙律配柚子醋
羊臀肉
羊脾肉
羊腩
抹茶/豆腐雪糕配北海道十勝紅豆蓉
成吉思汗烤肉究竟有咩特別,今次終於去咗羊蹄山體驗!羊肉選擇好多,試咗幾款都好高質,用餐過程店員同老闆不時會為我地推介同解說。我近期最愛既店鋪,用心經營既餐廳,食客絕對感受到👍❣️自家製羊肉餃子極juicy,一口爆汁超正!羊肉味香得黎唔會羶❣️羊頸柳❣️BB羊舌❣️羊上肩排燒肉方面,試咗三款。羊頸柳最軟熟,羊上肩排口感豐富有層次,肉味幾香。最驚喜一定係羊舌!第一次食羊舌,嫩得黎又爽口,一啲羶味都冇,好fresh好正❣️羊蹄山羊肉咖哩飯儘管樣樣野食都咁出色,羊肉咖哩飯仍然毫無疑問係我心中既mvp,同平時食開既日式咖哩唔一樣,佢地既咖哩有好香既香料味,同羊肉超夾,兩樣味道平衡得好好,忍唔住一啖接一啖,諗起都有啲心思思要encore😍食既時候記得落埋提供既辣椒粉,至於要落幾多,記得諮詢下店員先呀😉😝

❣️自家製羊肉餃子
極juicy,一口爆汁超正!羊肉味香得黎唔會羶

❣️羊頸柳
❣️BB羊舌
❣️羊上肩排

❣️羊蹄山羊肉咖哩飯
留意咗呢間餐廳好耐,超特別最主要係sell北海道羊肉燒烤,供應超過10個部位的烤羊肉,羊肉控一定要過嚟食✨店員超好會詳細介紹同幫手烤肉🤭一坐總會有前菜沙律淡露島洋蔥用紫蘇葉同醬汁調味,洋蔥一啲都唔辣好甜,醬汁加蒜蓉同辣椒碎點嚟食,仲要同羊肉好夾🫧☀️羊頸柳羊羶味比較淡,肉質夠淋,配埋洋蔥一齊食係Perfect。🤩羊臀肉羊肉味比較濃,只係點海鹽已經好好食。💫羊漢堡扒大推✨伊比利亞羊撈軟骨,上面加cream cheese同開心果碎增加口感,煮到七成熟,而且非常juicy。🐑羊蹄山羊肉湯大推✨用咗¼隻羊煲湯,入面有洋蔥、蘿蔔同羊肉,超級清甜濃郁又唔羶,我覺得如果放烏冬食會超級正。🌸炸羊腩骨半肥瘦肉炸得香脆,調味比較濃。🥟自家製羊肉餃子夠juicy,入面充滿羊肉同埋羊脂香。🍛羊蹄山羊肉咖哩飯咖喱偏甜,入面有滿滿嘅羊肉絲。有一個用上世界其中最辣嘅辣椒去造嘅辣椒粉可以加,我自己就加少少,令到咖喱味道層次增加,辣味有後勁同埋會留喺舌頭一陣。

☀️羊頸柳
羊羶味比較淡,肉質夠淋,配埋洋蔥一齊食係Perfect。

🤩羊臀肉
羊肉味比較濃,只係點海鹽已經好好食。

💫羊漢堡扒

🐑羊蹄山羊肉湯

🌸炸羊腩骨
半肥瘦肉炸得香脆,調味比較濃。

🥟自家製羊肉餃子
夠juicy,入面充滿羊肉同埋羊脂香。

🍛羊蹄山羊肉咖哩飯
🐑⛰️🔥听说羊蹄山成吉思汗烤肉在香港掀起了一股美食狂潮,富贵终于有机会亲自尝试了一把!位于铜锣湾的这家日式烤肉店,真的让我惊艳不已!😍先来说说前菜,我点了日本淡路岛洋葱沙拉、静冈溏心番茄和慢煮矶边鲍鱼配鲍鱼肝酱。🥗🍅🐚洋葱沙拉带着酸甜的口感,柚子醋的加入更增添了一丝清新的味道,开胃得很。溏心番茄精致可爱,甜而不酸,口感浓郁。最让我欢喜的当然是鲍鱼了,它的肉质嫩滑,鲍鱼肝酱的味道独特,略带腥味但对于喜欢海鲜的我来说完全可以接受。🤤接下来是主菜,我点了店里的招牌成吉思汗羊六品,店员给我介绍了羊颈肉、羊臀肉、羊T骨、羊架、羊腩和羊西冷这六个部位。🍖🍖🍖🍖🍖🍖每个部位的口感都有所不同,但我最喜欢的应该是羊西冷,肥瘦相间,羊肉的香气最浓郁,口感也最细腻。店员的服务态度超级好,一边烤肉一边和我们聊天,介绍日本烤肉的文化和饮食文化,真是愉快的用餐体验。👨‍🍳💬🇯🇵最后,我还点了一份羊肉汤作为收尾。据说这汤熬制了整整二十多个小时,羊肉的香气浓郁,却不膻,一口喝下去暖暖的感觉充满全身。简直是冬天的暖胃良品!🍲🔥❄️如果你也是烤肉爱好者,一定不能错过香港的羊蹄山成吉思汗!它的美味绝对让你流连忘返!👌🍽️地址:香

地址:香港铜锣湾骆克道487-489号L' Hart 26楼
2024-05-01
2024-04-19 360 瀏覽
我想这是香港唯一一家可以吃上高品质成吉思汗烤羊肉的烧肉店!我们选了特上羊五品-成吉思汗烧肉套餐,品尝羊的不同部位,我本来以为会有一点点羊膻味,但是高品质的羊肉,真的只有鲜美没有膻味另一道惊喜是羊肉咖喱饭,看着平平无奇,肉真的给足了诚意,一口下去全都是肉丝,搭配特制辣椒粉(真的非常辣,所以一点点🤏就滋味足够了)真的停不下来如果对羊肉独特味道有爱好,记得点羊肉汤,全场羊味最重的,和白萝卜一起炖到软烂,喝起来就是滋补养生的感觉店名:羊蹄山地址:铜锣湾骆克道487-489号骆克站26楼营业:12:00-14:30,18:00-22:30人均:$400
我想这是香港唯一一家可以吃上高品质成吉思汗烤羊肉的烧肉店!

店名:羊蹄山
地址:铜锣湾骆克道487-489号骆克站26楼
营业:12:00-14:30,18:00-22:30
人均:$400
2024-04-09 419 瀏覽
成吉思汗烤羊肉餐廳 - 體驗正宗北海道羊肉烤肉的美味當你渴望一份燒肉時,尤其是那種特別的燒肉,成吉思汗烤羊肉餐廳是你絕對不能錯過的地方。作為全港唯一主打北海道成吉思汗烤羊肉餐廳,他們提供多種部位的羊肉,每一口都充滿鮮美的質感。對於愛好羊肉的人來說,這裡絕對是一場無法錯過的盛宴!餐廳的服務人員會全程幫忙烤肉,讓整個用餐過程輕鬆又愉快。大廚👩‍🍳為了追求最佳的味道👍,甚至特地前往北海道🇯🇵品嚐了十幾家烤羊肉店。這樣的用心可見一斑,每道菜品🍛都展現了高品質的水準。🥟羊肉餃子充滿著濃郁的羊肉香氣,一口咬下去,嘴裡瞬間爆發出多汁的肉汁,外皮酥脆,內餡則鮮嫩多汁🤤羊頸柳🐑入口時肉質鮮嫩多汁,咀嚼時彷彿在嘴裡融化羊肩扒🥩每一口都充滿著濃郁的肉汁,彷彿在舌尖上爆發🔥牛舌芯👅外表烤得微焦,內部嫩滑多汁。一口咬下去,帶著濃郁的牛肉香氣,伴隨著微妙的嚼勁,讓人愛不釋口。牛上筋肉🐂每一口都充滿著牛肉的濃郁及充滿油脂香氣,讓人回味無窮。🔥🐂🍖🧅不得不提放在烤鍋旁邊嘅淡路島洋蔥,非常甜美,少咗一點辛辣味道💗

成吉思汗烤羊肉餐廳 - 體驗正宗北海道羊肉
烤肉的美味

餐廳的服務人員會全程幫忙烤肉,讓整個用餐過程輕鬆又愉快。

🥟羊肉餃子

羊頸柳🐑
入口時肉質鮮嫩多汁,咀嚼時彷彿在嘴裡融化

羊肩扒🥩
每一口都充滿著濃郁的肉汁,彷彿在舌尖上爆發🔥

牛舌芯👅

牛上筋肉🐂

🧅不得不提放在烤鍋旁邊嘅淡路島洋蔥,
非常甜美,少咗一點辛辣味道💗
2024-03-26 341 瀏覽
上星期同朋友去食過,大家都讚不絕口,無諗過羊肉唔同嘅部位都有咁大嘅分別,就好似食緊牛肉咁,每一個部位都有佢嘅味道同口感。食嘅時候都要從淡到濃味咁品嘗,確保每一口都係享受。😌😌我哋今次點咗羊頸、梅頭、西冷用來烤,另外仲點咗羊肉湯同羊肉餃子,實行來個全羊宴~🤣🤣羊肉湯⭐⭐⭐⭐⭐用咗至少1/4隻羊煲咗20小時以上,羊味濃郁,加咗羊骨一齊煲,骨內嘅骨髓令到個湯變成奶白色,就好似魚湯一樣香甜濃稠,每到一啖都係精華😍😍羊頸肉⭐⭐⭐⭐脂肪分佈比較均勻,口感比較淋身,肉味較淡,所以最先食呢個部分😉羊梅頭⭐⭐⭐⭐⭐呢個部位較多筋,脂肪較多,比較有咬口,係我至愛嘅部位,明明食緊肉,但有種咬緊雞軟骨嘅感覺,好特別🤣羊西冷⭐⭐⭐⭐⭐呢個部位又淋又滑,味道係最濃郁嘅,老闆話烤到五成熟就食得,每一口都令口腔充滿羊嘅香味,同行朋友最愛呢個部位。🥰🥰食羊嘅同時,除咗可以點唔同嘅醬汁外,都可以同北海道嘅泡菜或鱈魚腸一同進食。坊間一般嘅泡菜都好濃味,但羊蹄山嘅泡菜則味道較淡,可以食到白菜本身嘅清甜,同羊肉好夾咖~😉

羊肉湯⭐⭐⭐⭐⭐

羊頸肉⭐⭐⭐⭐

羊梅頭⭐⭐⭐⭐⭐

羊西冷⭐⭐⭐⭐⭐

想食烤肉?更加可以特別啲🤤第一次嚟呢間全港唯一主打🇯🇵北海道羊肉嘅成吉思汗烤肉店,提供多個部位的羊肉可燒🐑肉質鮮美,羊肉控唔可以錯過!成吉思汗式烤肉,於鐵製如帽鍋上將羊肉片和蔬菜蘸上調料汁,邊烤邊食,極具北海道風格。店員會幫手燒,全程輕鬆食😉威爾斯羊架,勁厚肉✨好中意連皮一齊燒,油脂豐盈,肉味勁濃!羊頸柳,切成圓片,肉質香軟。佢哋除咗羊,一樣有牛肉供應。🐮和牛漢堡扒,圓碌碌好厚肉。外焦內juicy,口感勁正。更有特色羊肉咖喱🍛羊肉湯,同樣肉味濃而不騷,令人回味!

威爾斯羊架,勁厚肉✨好中意連皮一齊燒,油脂豐盈,肉味勁濃!
羊頸柳,切成圓片,肉質香軟。

更有特色羊肉咖喱🍛羊肉湯,同樣肉味濃而不騷,令人回味!