旺角好多黃店!黃色經濟圈萬歲!間鋪真係黃都發金,狂播黃歌黃mv 🍋午餐仲要唔算貴,都係大約$60😱晚飯價錢相宜,人均$100-$250☝🏽今次叫咗dinner set $228(湯+沙律+小食+主菜+配菜+飲品)再散嗌其他食物💯🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸Welcome drink給人留下極好的印象,是兩小杯西瓜沙冰,很甜很透心涼!餐廳很貼心❤️🔸南瓜湯+ (散嗌)黑松露雜菌湯味道10分濃郁,南瓜湯順滑creamy! 黑松露雜菌湯打碎左啲雜菌,有顆粒感口感十足,黑松露味好出!🔸溫泉蛋沙律🥗黑醋配沙律呢開胃,溫泉蛋世界級,蛋質素好好,整得好食都係一門學問,good!🔸原隻慢煮燒春雞一定係全餐最好食!!! 燒春雞簡直係啱啱燒熟嘅程度😱內裏超嫩,感覺上都幾健康,原隻上碟食曬都唔怕肥👏🏽🔸墨魚汁冷麵好食!有淡淡墨魚汁味,上面仲有一層炸芋絲,仲有韓國嘅醃蘿蔔,食落去幾fresh😎🔸(散嗌)黑松露意粉黑松露意粉好有心機,除咗不惜成本,落咗超多黑松露醬之外,仲食到少少芝士味,意粉汁澀身,同時落咗好多菇,一濃一fresh,配合得好好🔸碟豆花荔枝梳打及國寶茶啲人成日都話蝶豆花無味,但呢杯飲得出碟豆花有淡淡草
旺角好多黃店!黃色經濟圈萬歲!
間鋪真係黃都發金,狂播黃歌黃mv 🍋
午餐仲要唔算貴,都係大約$60😱
晚飯價錢相宜,人均$100-$250☝🏽
今次叫咗dinner set $228
(湯+沙律+小食+主菜+配菜+飲品)
再散嗌其他食物💯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🔸Welcome drink
給人留下極好的印象,是兩小杯西瓜沙冰,
很甜很透心涼!餐廳很貼心❤️

🔸南瓜湯+ (散嗌)黑松露雜菌湯

🔸溫泉蛋沙律🥗

🔸原隻慢煮燒春雞
都唔怕肥👏🏽

🔸墨魚汁冷麵

🔸(散嗌)黑松露意粉
黑松露意粉好有心機,除咗不惜成本,
落咗超多黑松露醬之外,仲食到少少芝士味,
意粉汁澀身,同時落咗好多菇,一濃一fresh,
配合得好好

🔸碟豆花荔枝梳打及國寶茶
啲人成日都話蝶豆花無味,但呢杯飲得出碟豆花有淡淡草本清香味,下層係sweet sweet荔枝味,味道清新自然,打卡都好靚。
至於國寶茶,店員話係一種屬於台灣嘅茶葉,飲落茶味雖濃,但苦澀,入口順滑,好茶!

🔸Tiramisu(散嗌)
店員推介得呢一個真係要試吓, Tiramisu 嘅cream好順滑,不甜膩,面頭撒上一層朱古力粉,心心眼😍

值得推介的是,呢度環境真係好好,有種日式家庭嘅感覺,而家仲未有好多人,好啱一班朋友喺度吹水😎
約咗朋友喺旺角食飯,想搵個靜靜嘅餐廳坐低傾吓計。朋友帶咗我去一間「樓上」cafe,是關餐廳喺寬成樓1樓,位置都幾隱蔽,唔係朋友帶路都唔識黎。🙈餐廳環境簡潔樸素,有卡位坐得舒適。同朋友共嗌左兩個晚餐。晚餐好豐富!有湯、沙律、小食、主菜、配菜同飲品。餐湯配蒜蓉包,同朋友各自嗌左蘑菇濃湯同埋南瓜濃湯。湯上畫左哈哈笑好得意。南瓜湯落咗胡椒粉又甜又辣。朋友嗌左日式麻醬蟹柳沙律🥗,我就嗌左柚蜜寒天海藻沙律🥗。柚蜜寒天海藻沙律落左柚子蜜甜甜酸酸,加上藍莓同埋番茄仔感覺清新。寒天好多時都係配甜品,今次配沙律,配搭新鮮。👍🏻小食嗌左醉雞翼同煙三文魚他他多士。醉雞翼酒味香濃,真係好重酒味, 夠晒入味!煙三文魚他他多士有切碎左嘅煙三文魚、洋蔥粒同埋脆卜卜嘅蟹子,食落幾有口感。主菜嗌左羊架配肉醬意粉同豬胺配墨魚汁冷面。羊架同豬胺都加左香草🌿,入口好香。兩者嘅肉都好嫩易咬唔韌,生熟度剛好👍🏻。豬鞍肉質軟腍好香香草味,配少少肥膏,邪惡得黎好好味😋。肉醬意粉肉醬都幾多👍🏻。墨魚汁冷面面質軟硬適中,上面重有脆芋絲條同蟹籽。野飲方面我嗌左凍嘅橙味水果茶,朋友就嗌左可樂。水果茶以香橙味為主,有淡淡嘅茶味,唔會過甜,好re

餐廳環境簡潔樸素,有卡位坐得舒適。

同朋友共嗌左兩個晚餐。
晚餐好豐富!有湯、沙律、小食、主菜、配菜同飲品。

小食嗌左醉雞翼同煙三文魚他他多士。
醉雞翼酒味香濃,真係好重酒味, 夠晒入味!

肉醬意粉肉醬都幾多👍🏻。
墨魚汁冷面面質軟硬適中,上面重有脆芋絲條同蟹籽。

野飲方面我嗌左凍嘅橙味水果茶,朋友就嗌左可樂。

水果茶以香橙味為主,有淡淡嘅茶味,唔會過甜,好refreshing,飲完好醒神。
2021-09-22 27 瀏覽
喺網上見到旺角始創中心一帶嘅呢間西餐廳,去到附近都算難搵,位置喺要行樓梯嘅舊樓,如果唔係網上一早book好枱搵定資料應該都未必見到。一坐低,店員都好好咁送每位食一杯西瓜沙冰,清清甜甜,喺咁炎熱嘅天氣下真係好解暑。今次叫左個套餐包2個set:首先上左餐湯,有蘑菇同南瓜湯,夠熱同濃度適中,配埋前菜沙律同小食一齊食,當中柚蜜寒天海藻沙律好開胃,酸酸甜甜嘅醬汁配上沙律菜,岩岩好中和返濃湯嘅膩。主菜叫左美國安格斯西冷,生熟度跟左佢哋廚師嘅預設,份量幾多,肉質唔會太根幾易入口,配上醬汁幾惹味。另外點左牛油果醬鵝肝漢堡,賣相相當靚,牛油果醬加上鵝肝同芝士嘅漢堡食法,真係幾邪惡。而每一客主菜都會配煙肉酸忌廉焗薯,唔怕唔夠飽。野飲點左柚子蜜茶,味道正常,不過唔算好有驚喜。當日嘅甜品有兩款,分別有藍莓芝士蛋糕同金寶檸檬蛋糕,後者都幾特別,因平時嘅晚餐甜品都相對前者少見,而食落都唔錯,甜度適中而酸酸地又可以解膩。

野飲點左柚子蜜茶,味道正常,不過唔算好有驚喜。

2021-09-15
2021-09-20 39 瀏覽
美味故事 (旺角)座位之間都有距離,坐得舒服,而且仲見到有啲樂器,可能時不時會有live band performance。一入座店員就會上welcome drink,今日係西瓜沙冰,咁熱既天氣之下,呢杯飲品真係好消暑。睇完menu就可以scan QR code order嘢食。 。🌟 1人餐 $228就咁睇價錢可能會覺得有啲貴,但原來一人set包咗好多嘢,包括 湯+沙律+小食+主菜+配菜+飲品。。🌟南瓜湯南瓜味好濃好杰,唔係好水個種湯。。🌟煙三文魚薯仔沙律&菲達芝士波波卷幾鍾意波薯仔蛋沙律,調味啱啱好。波波卷唔係好食得出係咩嚟,不過個口感幾特別。。🌟慢煮美國安格斯西冷 配墨魚汁冷面因為係慢煮,所以唔使揀幾成熟,表面略略煎過,裏面仲係粉紅色,肉質幾嫩,配埋黑椒汁一齊食仲好。冷麵嘅味道偏淡,表面撈左啲芋頭絲,口感唔錯,分量唔算好多。。🌟黑松露野菌什菇意粉 $118意粉都落咗幾多黑松露醬,所以黑松露味道都幾重,比起出邊嘅忌廉味就淡啲,不過食落就唔會咁油膩。意粉嘅份量都幾多。。🌟tiramisu $35咖啡味唔係好重,海棉蛋糕鬆軟,cream都好滑,好食。🌟荔枝藍蝶 +$18🌟綠茶拿鐵 +$
美味故事 (旺角)

🌟 1人餐 $228

🌟南瓜湯
南瓜味好濃好杰,唔係好水個種湯。

🌟煙三文魚薯仔沙律&菲達芝士波波卷

🌟慢煮美國安格斯西冷 配墨魚汁冷面

🌟黑松露野菌什菇意粉 $118

🌟tiramisu $35
咖啡味唔係好重,海棉蛋糕鬆軟,cream都好滑,好食

🌟荔枝藍蝶 +$18
🌟綠茶拿鐵 +$20
兩杯飲品都唔錯唔會太甜,荔枝比較清甜,綠茶就濃郁啲。

📍旺角彌敦道732號寬成樓1樓

#foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #良心小店 #黃店 #黃色經濟圈 #打卡 #旺角 #旺角美食 #旺角黃店

2021-09-18 29 瀏覽
今日同朋友搵左一間樓上鋪食好西 雖然地點唔屬於旺角中心地帶 中,但一啲都唔難搵。今次我地揀呢間樓上鋪叫*美味故事*,上到去地方好闊落,店員安排我地坐榻榻米,自成一角都幾舒服,拿拿臨叫野食填肚。首先黎杯Welcome drink 西瓜沙冰黑松露野菌什菇意粉($118)一放上枱,黑松露味香到呢😍意粉彈牙,份量夠兩個人食。另外叫左個dinner set ($228)原隻去骨春雞配煙肉酸忌廉焗薯:大大隻雞肉嫩多汁 兩個人都食唔晒😚焗薯配酸忌廉超好食😍蒜蓉包:夠脆口寒天海藻沙律:海藻口感好新奇紫菜雞卷:食落完全唔似食緊雞,口感有少少似食緊司華力腸,幾特別👍🏻湯叫左一個蘑菇湯一個南瓜湯!水準以上,南瓜湯好入味飲品方面叫左橙味水果茶同埋白桃藍蝶花最後食咁多野都係$420左右抵👍🏻人均:$210Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢

黑松露野菌什菇意粉($118)
一放上枱,黑松露味香到呢😍意粉彈牙,份量夠兩個人食。

另外叫左個dinner set ($228)
蒜蓉包:夠脆口
寒天海藻沙律:海藻口感好新奇
湯叫左一個蘑菇湯一個南瓜湯!水準以上,南瓜湯好入味
飲品方面叫左橙味水果茶同埋白桃藍蝶花

最後食咁多野都係$420左右抵👍🏻

人均:$210
Janna 翻撻指數:8/10🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
見呢間餐廳都算多好評 諗住支持支持點知食完實在大失所望🙂一坐低佢會好貼心咁比個mini welcome drink 你呢個係抵讚嘅👍🏻特別係呢種咁熱嘅天氣 之後嘅磨菇湯 質素正常 都算香 仲畫左個笑哈哈前菜有個溫泉蛋蟹籽沙律 一般樓上cafe 質素,無異議,側邊有個冬瓜粒係用左紫椰菜嘅汁浸到佢紫色同有酸甜味😉呢個都係有心思嘅👍🏻好可惜當我地食完呢個小菜就等到天荒地老都無再上野食or 野飲 😖叫左個豬鞍,切落去幾林,仲對佢滿有期望點知一咬落去 我以為自己去左素食店食果d 偽豬鞍🙃 無豬味之餘 質感係唔知食緊d 乜反而隔離個肉醬焗薯仲正常少少然後再黎多個京燒三文魚見個賣相就知錯錯地 一食 腥到🥶 完全無煎過嘅感覺 裡面係同就咁解凍煮暖左個質地差唔多嗯🙁 我真係食左兩啖就完算 咁就$178野飲係幾乎一個鐘頭後先到。其實💛應該就係呢間餐廳唯一優點了希望佢會好好改善食物質素 長做長有
見呢間餐廳都算多好評 諗住支持支持
點知食完實在大失所望🙂

呢個係抵讚嘅👍🏻特別係呢種咁熱嘅天氣

之後嘅磨菇湯 質素正常 都算香 仲畫左個笑哈哈

好可惜

當我地食完呢個小菜就等到天荒地老都無再上野食or 野飲 😖
叫左個豬鞍,切落去幾林,仲對佢滿有期望
反而隔離個肉醬焗薯仲正常少少

然後再黎多個京燒三文魚
嗯🙁 我真係食左兩啖就完算 咁就$178

野飲係幾乎一個鐘頭後先到。

其實💛應該就係呢間餐廳唯一優點了
希望佢會好好改善食物質素 長做長有
2021-09-15 43 瀏覽
💡旺角高質隱世樓上小店今日閒逛間無意中發掘到呢間隱世小店,裝潢簡約,有別具特色嘅卡位,加埋好中特柔和嘅燈光,啱曬同一班朋友輕輕鬆鬆chill住傾計。今次就order左一份二人餐,$438已經有齊曬湯、沙律、小食、主菜及飲品。中,性價比高!🍽 煙三文魚薯仔沙律、煙三文魚他他多士、蘑菇湯蘑菇湯,入面有好多蘑菇粒,質地濃稠,味道濃郁!沙律新鮮,而且份量又多,特別係薯仔沙律,好好食。三文魚他他多士上鋪左煙三文魚豐醬,餡料味道層次豐富。中,配上脆脆嘅多士,有食tapas嘅感覺🧡🍽 溫泉蛋蟹籽沙律、紫菜雞卷味、南瓜湯溫泉蛋蟹籽沙律,溫泉蛋熟度啱啱好,沙律新鮮,加入蟹籽,令口感更豐富南瓜湯質地濃稠,啖啖香濃南瓜蓉,又唔會太甜,仲有小小辣味,好有驚喜😍 仲好有心思用忌廉畫咗個笑哈哈,見到心都笑埋雞卷係以紫菜包住雞肉,係冷盤,都幾特別🍽 慢煮西班牙豬胺西班牙豬胺份量好大,外層經烤煎過,將肉汁鎖住,內層嘅肉非常嫩滑,估唔到咁厚物嘅肉竟然一啲都嚡口,連唔鍾意食肉嘅女小編都忍唔到搶黎食🧡 加埋蘋果蓉汁,惹味得黎又fresh!🍽 慢煮香草三文魚三文魚煎得好靚,經過慢煮仲係好滑身,而且又唔會太油膩,食落最後會覺得

💡旺角高質隱世樓上小店

🍽 煙三文魚薯仔沙律、煙三文魚他他多士、蘑菇湯
蘑菇湯,入面有好多蘑菇粒,質地濃稠,味道濃郁!
沙律新鮮,而且份量又多,特別係薯仔沙律,好好食。

🍽 溫泉蛋蟹籽沙律、紫菜雞卷味、南瓜湯
雞卷係以紫菜包住雞肉,係冷盤,都幾特別

🍽 慢煮西班牙豬胺

🍽 慢煮香草三文魚
三文魚煎得好靚,經過慢煮仲係好滑身,而且又唔會太油膩,食落最後會覺得有啲咸,不過查體黎講都唔錯!

🍽 白桃藍蝶花
店主好有心機,將杯野整得好靚,顏色漸變,好唯美浪漫,打卡一流📸 白桃味唔會好甜,同蜂蜜好夾,啱曬炎炎夏日飲,簡直透心涼啦!

🍽 抹茶拿鐵
抹茶同奶嘅比例恰當,飲落幼滑,有層次感!唔係太甘苦嘅抹茶味

ps/一坐低就有個細細既沙冰做小點,好香果味,又透心涼啱曬夏天食。而家openrice訂坐仲有 88折。
2021-09-15 38 瀏覽
位於旺角鬧市交界 有間樓上餐廳好高質💛有live band 有正mv睇 座位都幾寬敞舒適 之前食晚市覺得好食但係偏貴 今日選擇晏晝嚟 weekend來講價錢都幾抵 包左個笑笑口南瓜湯(my FAV)蒜蓉包同飲品😍🥰💟全日早餐 [$118]張相係咪好靚呢😚🤣🤣除左大啡菇好juicy 每一樣食材都好高汁 重點係牛角包夠鬆脆 蛋又夠滑 冇嘢好挑剔😙如果大菇再大點就更吸引了~💟牛柳丼飯汁拌烏冬 [$88]好想食麵但係又唔係好想食意粉 本來覺得嗌呢個烏冬有啲唔抵 點知食完覺得仲驚喜過all-day🤣🤣烏冬係靚烏冬+夠彈牙得嚟 個牛柳超!好!食!gy! 又稔又大舊 真係會再encore this for lunch😍😍😍嘆埋杯熱奶茶真係好滿足😚成個環境都夠靜夠chill 可以約成班friend嚟一齊食同傾下偈
位於旺角鬧市交界 有間樓上餐廳好高質💛

💟全日早餐 [$118]

💟牛柳丼飯汁拌烏冬 [$88]

2021-09-15 237 瀏覽
平時去旺角唔知食乜,自不然會去726揀嘢食,但原來過多兩棟樓有棟唐樓都有樓上餐廳,仲要幾寬敞吓想食個二人晚餐就啱晒,呢個set都包幾多嘢,有湯、沙律配小食、主菜同飲品一入嚟就已經有杯西瓜沙冰冷靜吓,真係好過送熱水呢間嘅扒燒得非常用心同出色,黑毛豬鞍燒得勁香,未切已經香噴噴,點蘋果醬食,完美地夾。配咗墨汁冷麵,有啲脆絲送麵,口感一絕大胃未食過咁嫩嘅羊架,一咬就骨肉分離,嚼佢完全冇攝肉入牙罅。酸忌廉焗薯亦然,一叉佢,就勺到,唔使用劍㗎,酸忌廉同肉碎嘅調味超和味冇諗過蟹柳沙律會有咁出嘅蟹味,菜又夠爽口,菲達芝士波波卷都好特別,味道好有層次貌似啫喱嘅寒天海藻,質感真係如啫喱一般,但深化咗柚蜜嘅調味,成件事更加bling bling。配埋三文魚他他多士,深海嘅感覺不停起伏湯就肯定好飲過迪麗月巴整嗰啲,南瓜味超香,蘑菇都飲得出超有誠意地豐富,而且仲有哈哈笑拉花抹茶蛋糕唔單止外表幾有驚喜,味道同質感都得意,面嗰層澀澀地,白色蛋糕位就係非一般嘅綿檸檬蛋糕係好味嘅保證,而且加上金寶,口感更提升,成件蛋糕食起嚟幾滿足抹茶latte泡沫激厚,懷疑係打足400次,抹茶睇落層層分明,攪勻佢再攤多陣,又回復兩層分

有棟唐樓都有樓上餐廳,仲要幾寬敞吓

玫瑰養顏花果茶

一入嚟就已經有杯西瓜沙冰冷靜吓,真係好過送熱水

2 Sets

抹茶竹炭朱古力慕絲蛋糕

金寶檸檬蛋糕

抹茶拿鐵

抹茶latte泡沫激厚,懷疑係打足400次,抹茶睇落層層分明,攪勻佢再攤多陣,又回復兩層分明,真係夠晒足料
2021-09-14
2 Sets
抹茶竹炭朱古力慕絲蛋糕
金寶檸檬蛋糕
抹茶拿鐵
  • 南瓜濃湯
  • 鮮果沙冰
2021-09-13 152 瀏覽
美味故事係旺角一間樓上良心Cafe,地點方便入口係一座舊式商業大廈,樓梯上一層就到。餐廳佔地全層地方非常闊落,檯同檯空間十足。裝飾地方都唔少角落仲有一個小型舞台擺滿樂器,唔知係唔係不定期會變身私人音樂聚會之地。.今日被安排坐係近窗邊既榻榻米區,張枱大到應該可以容納到六個人。餐廳地方大用QR code點餐唔使下下搵店員,夜晚去餐牌有套餐或者散叫,食物飲品甜品種類五花八門,淨係決定食乜都研究咗好耐。.晚市二人餐嘅食物選擇太多所以簡單點一個乜都有嘅二人餐。套餐包括:餐湯、蒜蓉包、沙律、小食、主菜、配菜、餐飲,套餐加錢仲可以叫埋甜品。真係一次過滿足晒所有願望。.二人套餐💲4381️⃣餐前西瓜冰一坐低餐前店員先奉上西瓜冰,細細杯冰解渴消暑。.2️⃣餐湯3️⃣蒜蓉包有南瓜湯同埋蘑菇湯兩種選擇,屬於迷你版,南瓜湯較好味蘑菇湯有少少清淡。蒜蓉包有烘熱香脆。.4️⃣沙律唔好以為沙律就係House Salad,餐廳提供左足五款唔同配料同醬汁嘅沙律選擇,十分之有誠意。我哋試咗日式蟹柳麻醬沙律同埋香橙柚子煙鴨胸沙律,兩款都唔錯。.5️⃣小食小食一樣好有誠意都有五款選擇, 試咗紫菜雞卷同埋煙三文魚他他多士。紫菜雞卷賣相唔算打卡ab
二人套餐💲438
1️⃣餐前西瓜冰
一坐低餐前店員先奉上西瓜冰,細細杯冰解渴消暑。
2️⃣餐湯
3️⃣蒜蓉包
4️⃣沙律
5️⃣小食
小食一樣好有誠意都有五款選擇, 試咗紫菜雞卷同埋煙三文魚他他多士。紫菜雞卷賣相唔算打卡able但食落唔錯,紫菜夾雞肉中間仲有蟹柳,屬於正評項目。三文魚他他多士就係我成晚最鍾意嘅部份,感覺有啲似細個好鍾意食嘅罐裝吞拿魚沙律多士。
6️⃣主菜
主菜又係有非常多嘅選擇,七揀二之下揀咗西京燒三文魚扒同埋邪惡牛油果醬鵝肝漢堡。其實好想試吓佢哋慢煮牛扒,不過最近食咗太多扒要轉吓新野。三文魚扒超大塊,皮煎得香脆醬汁入味。而鵝肝漢堡,當然呢個價錢唔會期望有大大塊鵝肝,但成件事好邪惡鵝肝淺嘗已經剛好。漢堡扒非常厚,配埋芝士牛油果醬蕃茄同菜呢類漢堡包穩膽項目,漢堡包有煎香唔馬虎,好難唔好食。
7️⃣配菜
配菜四揀一。又係估佢唔到,竟然連肉醬意粉都有。叫咗肉醬意粉同埋薯菜,還好佢嘅薯菜真係薯仔唔係薯條,如果唔係一定搞唔掂。我見仲有幾特別既墨魚汁冷麵,但係呢份餐已經太多嘢怕食唔晒冇叫。
8️⃣餐飲
除咗港式嘅咖啡奶茶之外,呢度嘅餐飲仲有橙味水果茶,甜度同冰度有得自選仲要唔使補錢👍🏻。
本來有考慮過試埋甜品,但係呢份餐實在太豐富已經食到飽晒,有機會先可以再試。
總結:值得一題喺呢度服務員嘅態度非常好,關心左我哋幾次食物質素滿唔滿意。餐廳地方闊落,感覺休閒,餐單選擇多各適其適,食物出品有誠意,係一間幾適合朋友聚會嘅餐廳。
日式蟹柳麻醬沙律+紫菜雞卷
牛油果醬鵝肝漢堡
西京燒三文魚扒
橙味水果茶
2021-09-09 54 瀏覽
叫左2個set dinner,有餐湯配蒜蓉包🥖,沙律🥬,小食,主菜加配菜連野飲,$228一set,價錢唔算貴,仲要每樣野都有得揀👍🏻。先黎個湯,南瓜湯🎃好濃郁,唔止有南瓜既甜,仲有胡椒味,帶少少辣🌶,幾開胃。而另一個蘑菇湯同樣地濃郁😋,除咗好香蘑菇味之外,仲有細細粒嘅蘑菇,食落都幾有口感👍🏻。沙律+小食泡菜豆腐餅配柚子寒天海藻沙律🥗,平時寒天食得多,都係一粒粒嘅🤣,今次見到一條條又粗又長,幾新奇🤣,配柚子汁醋食,酸酸地幾醒胃👍🏻。個泡菜豆腐餅食落軟熟🤤,帶微微泡菜辛辣味,配埋木魚絲既咸香味,將豆腐餅味道提香橙柚子煙鴨胸沙律配菲達芝士波波卷,酸甜既橙加左的柚子汁🍊,調出左橙味,再配搭兩邊都煎香既鴨胸☺️,完全唔覺得油膩之餘仲十分開胃🤤。而菲達芝士波波卷就入口清甜爽口🥰,配搭芝士鹹鹹地,成個感覺清新合襯👏🏻主菜+配菜西京燒三文魚扒配肉醬意粉🍝,依個組合好似怪怪地,不過勝在可以自己揀想食嘅嘢🤣,肉醬意粉🍝熱辣辣,酸度啱啱好,酸得來依然有蕃茄味,食落依然有肉味🤤,而三文魚原來西京燒都幾好食👍🏻,鹹鹹甜甜,食落脆嫩,原來西京燒係會提升左三文魚嘅鮮味🥰,鍾意嘅話可以加2滴檸檬汁。美國安格斯西冷配煙肉

沙律+小食

主菜+配菜

美國安格斯西冷配煙肉酸忌廉焗薯🥔,西冷係用慢煮方法,生熟度岩岩好👍🏻,肉質非常鮮嫩而且牛肉味夠重🐄,鍾意辣辣地🌶既可以加埋佢既黑椒汁。熱騰騰既焗薯加埋忌廉食落唔會太乾👍🏻,而且忌廉份量十足,幾滋味🤣

飲品叫咗杯熱嘅橙味🍊水果茶,好濃郁嘅橙味,水果茶飲落唔會太甜,幾啱女士飲👍🏻

今日約咗朋友去試呢間位於旺角樓上小店食西餐位置相當方便,喺旺角地鐵站行5分鐘已經到達座位也精心安排,我們被安排坐在榻榻米上(腳是可以落地的) , 自成一角,坐得舒服❤️餐牌有分單叫和套餐,我哋兩人都有選擇困難症,一於就要個二人餐!😛 二人餐已經包括湯品丶小食丶沙律🥗丶主菜和配菜丶同埋飲品,相當豐富🥳落咗單好快就嚟到啦~首先送上餐湯🥣,蘑菇濃湯同南瓜濃湯,兩碗湯都相當濃郁,配上蒜蓉包食,為呢一餐打開食慾🥰沙律分別有煙三文魚薯仔沙律配紫菜雞卷 同埋溫泉蛋蟹子沙律配上煙三文魚他他多士煙三文魚他他多士是必食之選! 三文魚新鮮肥美,配上香脆多士,非常好的配搭! 炎炎夏天食呢個超級正🥰紫菜雞卷配上甜甜的醬汁,鮮嫩嘅雞肉,都不失為一個好嘅小食🤗主菜分別叫左美國安格斯西冷🥩配上煙肉酸忌廉焗薯🥔西冷煎得啱啱好,仲好細心咁幫你切晒,配上黑椒醬汁,帶出牛肉味道新西蘭羊架配上肉醬意粉🍝羊假一客三件,五成熟,朋友覺得啱啱好🤩我都試咗,果然非常鮮嫩,亦都完全冇羶味,不錯啊!最後要咗兩杯飲品🥤洋甘菊花果茶 同埋 越南滴滴咖啡☕️解一解油膩,畫上圓滿句號呢一間餐廳侍應態度好好,食物質素也不錯,非常適合傾偈呢~
今日約咗朋友去試呢間位於旺角樓上小店食西餐
位置相當方便,喺旺角地鐵站行5分鐘已經到達

落咗單好快就嚟到啦~

紫菜雞卷配上甜甜的醬汁,鮮嫩嘅雞肉,都不失為一個好嘅小食🤗

主菜分別叫左

美國安格斯西冷🥩配上煙肉酸忌廉焗薯🥔

新西蘭羊架配上肉醬意粉🍝

最後要咗兩杯飲品🥤
洋甘菊花果茶 同埋 越南滴滴咖啡☕️
解一解油膩,畫上圓滿句號

呢一間餐廳侍應態度好好,食物質素也不錯,非常適合傾偈呢~
2021-07-12 668 瀏覽
一入到去,女店員態度同語氣的確麻麻地...相反男店員雖然長期係廚房落力煮野,但只要你行埋少少,佢都好主動同親切問你係咪有野要幫手一坐低就有杯西瓜沙冰飲,幾得意新穎落完單之後好快就上湯,同前菜,呢間既野食睇得出有心思去設計過個野食既配搭仲有擺盤,愈食愈開心,而且唔會一次過堆哂d野係你枱面,一樣樣咁上比你,好似食法國餐咁坐位唔算多,坐得好寬鬆同舒服既,野食絕對唔差,但又唔係話好好,中等再少少偏好咁,但呢個價錢黎講,性價比係高既去到呢個時候美中不足既係,有d野未食完個女店員又問都唔問就收走左.......
一入到去,女店員態度同語氣的確麻麻地...
一坐低就有杯西瓜沙冰飲,幾得意新穎
2021-06-22 554 瀏覽
賀朋友生日。揀了呢間大家都近的。訂桌有85折。一上去已知我們訂了桌。一坐下有每人一小杯西瓜沙冰。行到熱辣辣真係透心涼。但冇得另單叫佢來食。這個驚喜。到點餐。女侍應態度麻麻。男侍應就有禮貌但不夠一醒目。叫了二個一人餐。但原來份量細。叫豬鞍食物到一半竟然發現骨邊的還未熟。叫了侍應。竟然是收返再煎熟返俾我們。比較奇怪。雖然熟返都好食。見訂座有85折。我只填了生日主題。沒填要蛋糕。竟然有一件蛋糕送上有埋蠟燭和朱古力字。呢個都驚喜。加返少少分。但飲品叫了三杯不同味的水果茶。但看不出有分別。而且有一片橙就叫生果茶呢。。。
2021-06-19
慶祝紀念
生日
  • 鮮果沙冰
2021-06-10 532 瀏覽
𝒲𝑒𝓈𝓉𝑒𝓇𝓃 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀呢間𝘤𝘢𝘧𝘦 走日式風格,採光好好,坐得舒服。佢既tea好抵,主食仲包杯荔枝茶,性價比勁高。🌟車打芝士松露炒蛋火腿牛油果醬厚多士($55)𝘥牛油果🥑醬都幾多。加埋松露同芝士好香口,第一次試呢個配搭😻一食番唔到轉頭😍-🌟煙三文魚碎蛋沙律焗薯(半份)配廚師沙律 🥗($50)碎蛋加沙律醬整得好好味,三文魚已經切好晒,食得好方便。焗薯睇落細細隻但食完都好飽。🤗沙律份量都幾多,𝘥菜都好新鮮,但唔係好夠汁。如果將蟹柳換成蕃茄應該會更加好味同冇咁𝘥𝘳𝘺。餐湯係蘑菇湯,湯上面仲用忌廉畫咗個笑哈哈。味道方面非常濃郁,我好鐘意😋📍𝗧𝗮𝘀𝘁𝗼𝗿𝘆 美味故事旺角彌敦道𝟳𝟯𝟮號寬成樓一樓

🌟車打芝士松露炒蛋火腿牛油果醬厚多士($55)

🌟煙三文魚碎蛋沙律焗薯(半份)配廚師沙律 🥗($50)

📍𝗧𝗮𝘀𝘁𝗼𝗿𝘆 美味故事
旺角彌敦道𝟳𝟯𝟮號寬成樓一樓