呢間糖水小店真係童年嘅回憶👼🏻 只有一個簡單嘅小檔口同埋好多桶糖水🥰 但係每一次食都有童年回憶既味道❤️ 糖水有得揀細碗同大碗建議大家簡細碗試唔同口味👍🏻口味唔算係非常驚為天人 但覺得比一般連鎖糖水更出色🍭⭐️ 紫米咋喳 💜紫米帶上獨特既香氣同咋喳既豆同芋頭好夾🫘 但係芋頭嘅口感比較實而且甜度比較高🍠建議細碗就唔會太飽岩岩好⭐️ 美姐糖水 (筲箕灣)📍 筲箕灣筲箕灣道57-87號太安樓地下G4號舖

⭐️ 紫米咋喳 💜

⭐️ 美姐糖水 (筲箕灣)
📍 筲箕灣筲箕灣道57-87號太安樓地下G4號舖
2023-02-06 381 瀏覽
原來太安樓的食肆在新年期間亦都會照常營業,當然可能只有五六成食店要開,不過去到當然值得前去參觀一下。本身喺入邊睇到呢間糖水舖,還以為有很多款式,點知在外邊再行返入去,發完原來只是細細檔的企檔。就好像事情一般,從另一個角度看可能完全不一樣。本身我想吃那些合桃露、腰果露,但是沒有,點了個紫米咋喳,都非常足料,有很多渣,紫米的味道帶點甜香,挺為香濃,另外咋喳的用料亦都充足,各款豆都不少,亦都有些西米粒。除此之外,還有四大舊我不吃的芋頭,沒有吃芋頭都覺得非常飽肚。
原來
本身我想吃那些
合桃露、腰果露,但是沒有,點了個
紫米咋喳,都非常足料,有很多渣,
亦都有些西米粒。除此之外,還有四大舊我不吃的
芋頭,沒有吃芋頭都覺得非常飽肚。
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
2019-05-13 990 瀏覽
個人覺得嚟太安樓其中一樣必食嘅野就係美姐糖水,我最推薦薑汁湯圓同喳咋細碗有六粒芝麻湯圓,薑汁又濃又甜,湯圓皮好煙韌,配埋流心芝麻餡好好味呀喳咋係美姐糖水的招牌,椰汁濃郁,雜豆軟綿,西米爽口,口感非常豐富
$20 (宵夜)
2019-04-15 457 瀏覽
食咗美姐糖水十幾年,而家先知佢地响openrice都有account添每次必點嘅涼粉西米露椰香勁濃~ 西米爽口~ 涼粉甘甜,配埋一齊好和諧呀~老公至愛呢個~我要戒口唔食得凍野,就叫咗熱芝麻糊,勁香勁滑~ 食晒成碗都唔會覺漏㗎~

每次必點嘅涼粉西米露
椰香勁濃~ 西米爽口~ 涼粉甘甜,配埋一齊好和諧呀~
老公至愛呢個~

外賣自取
$23 (宵夜)
  • 涼粉西米露
2018-08-04 599 瀏覽
去完聖十字架堂,起太安樓等車,見未有車黎就極速望下門口有咩野食加料番屋企。呢間糖水鋪之前無見過應該係新開,而且堂食價錢都幾抵,都係十零蚊。✨店員有問糖水加唔加花奶,有得加幾大都加xD✨南瓜西米露($18/小):開頭食覺得味道唔錯,又唔會太甜,南瓜夠腍身。不過食食下唔知點解覺得南瓜有d酸,實在大打折扣左。✨雜果西米露($30/大): 呢個相比下好食好多,香d食到有椰汁味。西米都好多,大大粒,甜度啱啱好。開頭我有諗過會唔會係d罐頭雜果黎,因為睇唔到佢點整,佢都係起個筒度裝出黎,不過好彩都有新鮮生果。✨生果就有西瓜,雪梨,哈蜜瓜同芒果,除左芒果有d 甜酸,其他生果都唔錯。呢個價錢我下次都會再encore,其實我幾鍾意食中式糖水,下次堂食感受下街邊風味先。

✨店員有問糖水加唔加花奶,有得加幾大都加xD

✨南瓜西米露($18/小):

2018-03-11 501 瀏覽
收工去到太安樓,自己食完都要買外賣比肥髀食,呢間糖水店上次試過,今次去到唔使排隊,店面依舊簡陋,不過換了一個後生女店員,落單佢就𢳂外賣!發泡膠碗平實紫米咋喳($18)叫了細碗,材料好多,每一啖都滿滿材料,紫米炆得透,有咬口,另外大大小小雜豆炆得透,自己喜歡有咬口,椰汁唔多幾滑,唔太甜食得出每種豆嘅味道,好味薑湯芋圓湯圓($38)只有大碗,加了兩粒湯圓($3/粒)肥髀食女店員唔多說話,𢳂好收錢攪掂!依然好味嘅中式糖水!

薑湯芋圓湯圓

女店員唔多說話,𢳂好收錢攪掂!
依然好味嘅中式糖水

2018-03-08
外賣自取
$18 (宵夜)
2017-10-29 422 瀏覽
重陽節往龍脊登高去。比起平時行山遲出發,完了便在筲箕灣晚飯。飯後意猶未盡,沒有甜品就是差一點!想起西灣河的太安樓甚麼都有,甜品沒難度,叮叮過去吧!這裏食物多得五花八門,美姐相比起人不算多,有枱櫈可坐下慢慢食。叫了一碗薑汁芋圓。兩位美姐眼明手快,不消幾秒已給我們遞上。薑湯味濃,還有一塊塊薑在湯內。除了芋圓,還有地瓜圓。圓很qq,味道算是不錯。芋圓比地瓜圓味濃,兩款我都喜歡。盛惠30大元。在這裏吃的不止是糖水,還有街坊文化。下次還在再來。

薑汁芋圓

在這裏吃的不止是糖水,還有街坊文化。下次還在再來。
2017-10-28
$30 (其他)
薑汁芋圓
2017-07-01 250 瀏覽
坐阿頭去香港島,佢推介呢間甜品店嘅芋圓,自己好少去太安樓搵食,佢好好咁車到我去太安樓門外,入內四通八達,甜品店只係一個好細嘅店,所有位置都做晒廚房,堂食只係在店外靠牆位置放幾張櫈!環境比較簡陋!餐牌選擇好多,同唯一嘅姨姨落單,佢好快手𢳂好比我!薑汁芋圓加湯圓($33)外賣只係好簡單嘅發泡膠碗,薑汁好濃,微辣!芋圓好多,味道都有幾款,黃薯、紫薯、原味、香芋!大小不同,因為搭咗好耐車,芋圓浸到有啲發大,口感都仲煙韌,好QQ,味道豐富!加咗3粒湯圓(每粒一元)皮煙韌,流心黑芝麻餡好味!姨姨有禮!好快手!中式糖水又有好多選擇!慢慢試!
餐牌選擇好多,同唯一嘅姨姨落單,佢好快手𢳂好比我!

姨姨有禮!好快手!
中式糖水又有好多選擇!慢慢試!
2017-06-26
外賣自取
$33 (宵夜)