2022-08-15 305 瀏覽
放工返屋企經過呢間店舖,聞到好香嘅肉香味,有咁岩口痕,咁就買咗少少豬肉乾同牛肉乾返屋企食。講真價錢其實都貴貴地,幾百蚊買唔到幾多。 包裝裏面會有卡,寫低點樣存放啲肉乾,同埋食用嘅方法。就咁食嘅話就會油膩啲,整熱食就會好味啲,增加佢嘅香氣同肉汁。 豬肉乾似燒烤醬汁嘅味道,唔會話乾爭爭,咬落口其實都易咬,唔會太硬,整體嚟講其實我覺得豬肉乾會好食過牛肉乾。 牛肉乾果種牛肉汁冇咩問題,不過肉質會比豬肉乾偏硬少少,要有番少少牙力先咬得開,而且會更加偏油膩,冇豬肉乾咁juicy。

2022-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
其他
2019-09-28 637 瀏覽
在香港比較難買到豬肉乾,不像澳門豬肉乾隨處可以買到,又不想買一早包裝好的,所以每當我想吃豬肉乾的時候,就會去美珍香。美珍香的分店頗多,所以想吃的話也不用走太遠,不過唯一的缺點就是價錢比較貴, $1豬肉乾便要大約$30 ,價錢實在不便宜,不過想吃的時候就不會計較太多了。我買了一包豬肉乾,美珍香的豬肉乾有一些比較多汁,有一些比較乾,我今天買的這包瘦肉比較多,而且不是很多汁,厚度適中。不過吃起來有嚼感,肉味比較突出。

外賣自取
2019-09-09 311 瀏覽
今日去銅鑼灣經過一間美珍香,噉啊因為佢嗰啲豬肉乾實在燒得太香喇,於是乎我都買咗少少嚟食。我買咗一大塊正方形嗰啲豬肉乾,噉會幫我一開四嘅,噉佢係燒得幾香口嘅,但係我個人認為就太厚,變咗係幾難咬下,如果佢可以燒得薄身少少,我覺得就會更加好。

2018-02-10 658 瀏覽
小時候都幾經常性吃美珍香的豬肉乾牛肉乾,當時還叫甚麼果汁豬肉乾之類的,小人真的相信是用橙汁或其他果汁來調味的,總之是香甜的,然而那時候吃就覺得有點硬有點難扯。相對來說現在的肉乾較軟較多汁較貴。某日走過銅鑼灣屹立多年的美珍香肉乾,小人心意一定,買了一磅回家跟友人分享。原來一磅的豬牛肉乾塊數不多,反而汁及油都多,叮熱了會減低油膩感,好吃好多。甜的指數比起以前大幅提升,小人沒完成多少塊,剩下的慷慨給友人晚上佐酒。今次再遇,可說是失敗的一次。

豬肉乾
今次再遇,可說是失敗的一次。
2012-07-17 794 瀏覽
唔值咁貴@美珍香$180 才半磅, 可以同價錢混合買了不起162 元才得8,9片 =__=超貴呢每片和我手掌差不多大買了免治同普通口感上有分別, 吃了點點, 比較易咬, 但好油但味道很重, 吃了一整片好渴呀, 要不停水回到家可放份微波爐輕輕加熱才吃!!!另一款就一絲絲, 口感耐吃點,有焦看味道賣到咁貴,唔係好值而且包裝不可resealable, 放唔耐唔像macau買時有密實袋
唔值咁貴@美珍香
$180 才半磅, 可以同價錢混合
買了不起162 元才得8,9片 =__=
超貴呢每片和我手掌差不多大
買了免治同普通
口感上有分別, 吃了點點, 比較易咬, 但好油
但味道很重, 吃了一整片好渴呀, 要不停水

回到家可放份微波爐輕輕加熱才吃!!!

另一款就一絲
絲, 口感耐吃點,有焦看味道
賣到咁貴,唔係好值
而且包裝不可resealable, 放唔耐
唔像macau買時有密實袋
外賣自取