2023-06-06 558 瀏覽
放工諗住食川菜,諗起麻辣燙就搵到呢間新間嘅中菜自助餐。美盛匯位於灣仔地鐵站附近,位置非常方便,行3分鐘就到。任食麻辣燙、多款小食、小炒同任飲汽水,都只係$98,性價比超高。鋪頭入面全新裝修,夠晒光猛。食物方面以中菜為主,餐廳廚房每日新鮮製作。另外仲有自選麻辣燙檔位,可以只選食材,由員工即時製作,當日嘅食材有海帶、牛丸、金菇、薯仔等等。而自助餐方面,亦都有好多選擇,例如生煎包、餃子、麻辣魚、豬肉片等等。

2023-05-26 433 瀏覽
今次去咗一間超級抵食嘅自助餐廳,$98就有得任麻辣燙,多款主食,小炒,涼茶同汽水,身為大胃王嘅你,記得要Mark低依間餐廳呀,✏️ 因為佢嘅選擇多,真係基本上豬牛雞菜,涼菜同水果都有,而且你食完一樣嘢,佢哋亦都會好快上菜✏️ 麻辣燙,重慶小面,酸辣粉,牛腩麵等等嘅麵食可以即場整俾你✏️ 食物味道都唔錯,係平凡食材嗰種嘅好味,當中我最鍾意就係佢嘅海鮮蒸水蛋,蒸到好滑✏️ 星期一至五嘅時候,佢哋嘅食物就最多選擇,而星期六日因為少人過去食,所以食物嘅選擇會相對比較少,但其實都好多😂😂😂✏️ 佢個場有有三分之一嘅地方,係用嚟比中石化員工食飯,所以有少少感覺好似去咗人哋個任食飯堂食飯咁🤣🤣🤣✏️ 自助午餐只需$98就可以任食一個鐘,晚餐可以任食兩個鐘😍😍而且唔需要加服務費

2023-05-24 3539 瀏覽
下班後過到來灣仔在往會展的行山天橋上,偶爾看到這家餐廳「美盛匯」,是家主打港式自助餐的餐廳,與其說是自助餐,倒不如是家頗為平民化的港式大眾食堂。餐廳地方很大,店內環境光猛,整潔衛生,算得上寬敞舒適。店員很有禮貌,服務態度親切,補充食物快。食物集中於中間一處,匯集很多中式美食,部份更具地方特色,有涼菜、老火湯、小炒、麻辣燙、包點、即製粉麵、飯麵、生果、甜品、飲品……等等。不論午市祉晚市,一律定價$98/位,平常在外吃個碟頭飯也要$60、$70起跳吧!涼菜方面,的確做得不錯,清爽開胃,很能餐一餐有個好開始。老火湯夠真材實料,入口也很有那種「老火」的感覺,熬製時間足,很滋潤耶。小炒類就每一款也取少許,製作不馬虎,鑊氣十足,真是做得不俗。即製粉麵也大有捧場客,嗜辣的當然要選重慶小麵、酸辣粉,否則,日式清湯牛腩麵也是不錯的選擇,湯底清香,牛腩十分鬆化,還可以隨心多加配料及佐料。飲品不單有汽水、豆漿、酸梅湯,更有啤酒,全都無限制任飲,多飲幾杯汽水、啤酒,都值回票價。最後,當然要吃點甜品,又吃點生果吧!吃罷,真是要捧着肚子走。

,還可以隨心多加配料及佐料。
吃罷,真是要捧着肚子走。
2023-05-20 344 瀏覽
返工經過見到呢度有中式自助餐~中午同晚上都係$98,喺櫃檯前先買票後入座呢度既環境都乾淨企理,職員都好有禮貌,幾友善~除左有自助區既小菜熱炒之外,呢度仲有既煮既各款粉麵同麻辣燙添!!朋友試左佢地既牛腩麵話好入味,麵條都爽彈~自己就試左酸辣粉,少辣偏酸,薯粉Q彈,正!!而自助食品區既選擇都唔少!!有包點點心,又有川式涼菜~仲有湯品,中湯清清地幾好飲~另外仲有生果同汽水熱茶可以自取!!咕嚕肉酸甜開胃,小籠包既味道都唔錯每款試少少已經好飽好滿足,最後仲有糖水食添晚餐唔洗一百蚊就食到咁多款式既食物,cp值都真係幾高!!!
返工經過見到呢度有中式自助餐

中午同晚上都係$98,喺櫃檯前先買票後入座

呢度既環境都乾淨企理,職員都好有禮貌,幾友善~

朋友試左佢地既牛腩麵話好入味,麵條都爽彈~

自己就試左酸辣粉,少辣偏酸,薯粉Q彈,正!!

而自助食品區既選擇都唔少!!

有包點點心,又有川式涼菜~

仲有湯品,中湯清清地幾好飲~

另外仲有生果同汽水熱茶可以自取!!

咕嚕肉酸甜開胃,小籠包既味道都唔錯

每款試少少已經好飽好滿足,最後仲有糖水食添

晚餐唔洗一百蚊就食到咁多款式既食物,cp值都真係幾高!!!

這間餐廳位於灣仔,主打港式自助餐,匯集一應俱全的特色中式美食,有麻辣燙、小炒等任飲任食,午市跟晚市一律定價為$98一位,性價比冠絕全港!店內環境寬敞舒適,侍應不時清潔餐桌及自助區,保持乾淨衛生,亦會增添新菜式及補充食物。粉麵區,有多款麵食設有專人負責即叫即製。日式清湯牛腩麵,半肥瘦的清湯腩童,肉質鬆軟且牛味濃郁,肥肉的脂香很突出。嗜辣的可以試試重慶酸辣粉。小炒方面,一條條長長的煎餃子包裹著飽滿的豬肉餡鮮味多汁;薯仔牛肉片有一定厚度,入口鬆軟有口感;營養豐富的鹽燒鯖魚魚肉細膩不腥;口水雞爽彈的雞皮染上麻辣的紅油,雞肉嫩滑入味;炆豬手含豐富膠質,連軟骨也輕鬆咬開,等不能盡錄……涼菜方面,酸辣爽口的土豆絲和蓮藕等好開胃。湯品方面,滋潤健脾的老火靚湯真材實料長時間熬製,更有香甜的芋頭沙西米露,綿密鬆軟的芋頭帶粒粒彈牙的西米。水果方面,有蘋果、提子和青提子等,還有細嫩甘甜的紅布冧好爽口,不時更增添其他款式水果。飲品方面,除了啤酒汽水任飲外,還有豆漿和羅漢果水等健康選擇。

涼菜方面,酸辣爽口的土豆絲和蓮藕等好開胃。

2023-05-19
午餐
2023-05-19 270 瀏覽
今日約咗一個好耐唔見你朋友喺灣仔食飯因為佢喺嗰頭返工朋友都係健康嘅人 佢推薦咗一間餐廳比較有住家飯食嘅感覺☺️上到去原來係好似food court咁嘅形式 一個價錢98蚊就任食 午市晚市都一樣!!侍應返盤都返得好快 而且仲有 熱湯飲 有幾個熟食檔會即整一啲熟食😋超級鍾意呢個酸辣粉 薯粉好彈牙 鍾意佢粗粗地 亦都唔會過辣個湯底 仲可以配雲吞同埋豬手豬手炆得夠腍入味😍熟食方面有幾款唔同嘅菜啱曬鍾意健康嘅都市人 嗰日都仲有幾款肉 魚同埋炸物 款式都幾多😀😀最正仲可以任飲啤酒添😊
今日約咗一個好耐唔見你朋友喺灣仔食飯因為佢喺嗰頭返工

朋友都係健康嘅人 佢推薦咗一間餐廳比較有住家飯食嘅感覺☺️

最正仲可以任飲啤酒添😊
2023-05-14 314 瀏覽
.◾️◾️◾️ 【 ✨灣仔平價任食多款主食✨ 】 ◾️◾️◾️▎任食麻辣燙 啤酒汽水任飲🤓住喺灣仔嘅人有福了🙈因為最近發掘到一間平民得來又有任食嘅餐廳提供多款主食小炒😋鍾意食辣嘅我 亦都比佢哋嘅任食麻辣燙吸引到飲品更加可以任添整體性價比極高👍◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:8 out of 10▎Will Revisit?:Yes▎菜式分類:#mayfoodie_港式 ▎人均消費:Ard HKD 100▎地區分類:#mayfoodie_wanchai ▎前往方法:灣仔地鐵站A出口行2分鐘▎餐廳位置:📍 美盛匯 (灣仔)📍灣仔告士打道88號其昌中心2樓◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️餐廳嘅面積好大可以容納到好多食客部份嘅範圍亦都劃分左做公司員工用膳區而坐落嚟都好舒適只因座位闊落 環境光猛◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️ ◾️◾️整體上來講 呢間餐廳平價得來又性價比高提供多樣主食同埋小炒選擇例如豬手 蒸蛋 小籠包 水餃 菜等最值得一讚喺餐廳製作嘅豬手食落去肉質鮮嫩 配合醬汁之下非常惹味鍾意食辣嘅我不得不提餐廳提供嘅任食麻辣燙🌶️據知廚師用咗好多

▎任食麻辣燙 啤酒汽水任飲🤓

▎人均消費:Ard HKD 100
▎地區分類:#mayfoodie_wanchai
▎前往方法:灣仔地鐵站A出口行2分鐘
▎餐廳位置:
📍 美盛匯 (灣仔)
📍灣仔告士打道88號其昌中心2樓

都見到有唔少食客在場用膳
$98 就可以享用呢個任食套餐
相信吸引咗唔少附近嘅街坊幫襯

飲品方面係任添既
提供多款汽水 啤酒,以及豆漿👍
2023-05-14 285 瀏覽
這家新開新張的自助餐位於灣仔,非常接近我上班的位置。這裹環境整潔明亮。他們提供$98任食麻辣燙,以及多款主食,小炒以及啤酒汽水任飲的服務,午市和晚市都是這個價格,性價比極高,平日也可以跟同事去吃午市!首先試了他們的涼菜酸辣青瓜,口感清新,酸辣適中。小炒方面,有黑椒牛柳和蕃茄炒蛋比較出色,牛肉鮮嫩多汁,蕃茄醬汁濃郁鮮甜。鹽焗雞都不錯,雞肉入味嫩滑。重慶酸辣粉的湯汁酸辣開胃,粉條有嚼勁,配料豐富。牛腩清湯米線,湯頭鮮濃,牛肉柔軟,米線Q彈!飲料有羅漢果茶,豆漿等等。最後還有水果,西瓜和哈密瓜都好清甜!

首先試了他們的涼菜酸辣青瓜,口感清新,酸辣適中。

飲料有羅漢果茶,豆漿等等。

最後還有水果,西瓜和哈密瓜都好清甜!
2023-05-06 438 瀏覽
🐳通常去會展中心,就會經過這條天橋,就在天橋旁就有間「美盛匯」,新開張的,入面有自助午餐,每位$98 ,晚餐都一樣是$98,主要是港式和重慶粉麵。🐳現在出街食飯,平均都要$70 ,這裏只要$98就能吃到自助餐。菜式有10多款選擇,有飯和中式湯,也有蒸包點和糖水,也有涼拌和水果,最令我驚喜的是還有啤酒任飲,真是絕對物超所值。🐳特別推介重慶酸辣粉,薯粉非常爽口彈牙,配上各樣配菜,加上酸辣湯底, 十分惹味,還可選擇小辣中辣大辣,值得推介!🐳另外環境方面,內部是一個很大的場地, 十分寬敞,也十分乾淨企理,職員還很有禮貌,親切熱誠。

2023-03-26 960 瀏覽
美盛匯- 灣仔百元午市自助餐,有幾好食?錯。問題錯了,應該問有幾難食才對,確實非常難食。每一種食物,都非常難食。餸菜剛推出就唔夠熱, 連蝦仁炒蛋都可以炒到冇味。相信你認左二,冇人咁認第一。地獄廚房,唯你獨尊,當之無愧。老實說,這頓自助餐, 莫說98元,1元也不會光顧。相信有人會問,點解咁難食都可繼續經營,這點相信是因為有內地背景,見有旅行團帶同旅客入去用餐,另見到有一個區域被隔開,寫著中石化員工區,相信有國企支持。
美盛匯- 灣仔百元午市自助餐,有幾好食?

錯。問題錯了,應該問有幾難食才對,確實非常難食。

老實說,這頓自助餐, 莫說98元,1元也不會光顧。

2023-02-07 1155 瀏覽
今日晏晝1點幾鐘行過嚟灣仔諗住試下呢間鋪。上到去裝修唔錯,諗住ok啦。點知坐低之後望一望啲食物就知中伏。雖然只係98蚊,我都唔會有咁大期望。但係仲有成兩個鐘,食物枱的食物只剩番餸頭餸。有两道菜有肉-甜酸骨,番茄牛肉 (加埋都唔夠五塊肉)。當我問服務員可否加少少肉,佢話'係咁多㗎喇。唔好意思'。如果大家真係有興趣試的話,我提議你哋入去睇一睇啲食物先至畀錢。我諗我衰一次就夠,我諗我下次寧願喺街邊篤魚蛋食腸粉,都唔會再嚟呢度食。
2023-01-02 1536 瀏覽
近來每次經過天橋都看見這食肆外面的宣傳,東北餃子,肉夾饃 等等,很想試試,終於今天去了食午餐,中餐自助餐$98一位,不收服務費,心想價錢很合理,便付錢進去,問服務員有沒有肉夾饃,她說今天沒有,於是找尋其他食物,食物暖盤20個有一半沒開,只有一半開,看了全部後,賣相不吸引,最後我選了餃子和鍋貼,和點了一碗重慶小面,放下食物在枱上,便出去找筷子,到處都找不到,有員工問我找什麼,我說找筷子,她的態度有點不耐煩,說那不是在枱中抽屜嗎,你坐那裡,她去到我的枱打開抽屜,不是在這裡嗎,好像是我的錯,我說第一次來,如果知道就不用到處找啦,心想我是客人,我不是付錢來受氣的,然後餃子和鍋貼不熱,看似放了很久,吃了一轉就提不起興趣再取食物了,食物差,員工態度差沒訓練沒水準,這間大陸式食肆很快在香港站不住腳,香港人是聰明的,滿肚子氣,不得不在Open Rice 分享這次不愉快經歷
初試大陸式自助餐, 美盛匯. 今天因要去灣仔開會見做緊$88, 便去試下. 但真的十分失望, 酸棘粉是暖的, 份量少, 味道不好而且很油. 其它只有花卷, 肉碎炒豆角, 超油回鍋肉, 炒椰菜絲, 和芋頭, 我是一點五十五分到的, 可能己過午餐時間, 食物沒再refill. 水果和糖水沒有, 汽水機是有的, 但味道偏淡. 所有茶式像油浸一樣, 員工二時多食飯, 把剩下的菜也取完. 大部份員工是國內人, 也見好多枱留比中石化員工. 不知是否是中石化飯堂呢. 如不改善, 恐怕很快便會只做中石化生意. 我便不會再去了, 真的沒東西吃, 而全部都不熱, 連例湯也一樣. 不明白為什麼不能做好些.
2022-11-28 1688 瀏覽
灣仔上班的國內人挺多,對這個飯堂滿期待,失望也更大!8个菜里1是包,1蒸餃、1煎餃,1鴨、1炸菜、1水煮旺菜、1酸菜雜汇,1雞粒。白飯、罗白渴、糖水。大部分是没温度涼的!颜色看起来也差不多,大锅饭。萍果橙原个也不知道怎吃,沒刀削皮也没有湿纸巾擦手。麵条泡糊了也没有什么肉,所謂牛腩就是肥膏一粒,成本低廉但食客难受。取食物安排也不好,那個大飯桶我半個人探下,那么多企业有饭堂不去看看比人怎运作吗?这样真的30元也不值。店家自己要試味啊
店家自己要試味啊
2022-11-25
2022-11-25 1525 瀏覽
餐廳一半用來招待中國石化員工,另一半做外客生意。我吃了餃子、叉燒包、豬扒炒河、炒菜、燒鴨、薯仔、芋頭,喝了可樂這種經營是完全把大陸帶到來香港了,食物方面,過得去啦
餐廳一半用來招待中國石化員工,另一半做外客生意。
這種經營是完全把大陸帶到來香港了,食物方面,過得去啦
題外話/補充資料: 香港人要自量,現在經濟環境不好,就應幫趁這些餐廳,要能屈能伸呀
2022-11-25
  • 炒河粉