餐廳: 翠園 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

餐廳: 翠園 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2020-11-20 1310 瀏覽
見好耐都未食過點心,咁樣我就同屋企人去呢間嘢度飲茶, 其實地區嚟講呢一間茶樓喺即係旺角區梗係方便嘅,不過其實我覺得如果佢可以做多啲優惠,咁就會更加好,茶同埋點心嘅水準都還可以,唔係話太好嘅唔係話太差咁啦,但價錢我覺得都係偏貴,尤其是係茶錢。
2020-11-18 955 瀏覽
開始寫OpenRice原本係因為好鍾意食港式燒味,想講多啲有燒味食嘅餐廳,所以想挑戰食100次燒味。但唔知點解前牌冇乜食,食咗其他嘢,咁就洗下其他嘢啦。今日去飲茶就順便食下燒味啦。翠園竟然有推點心車,我以為得美心皇宮先有。叫咗一份瑤柱柚皮,炆得幾入味而且尚算鬆化,唔係有好多跟。瑤柱唔係好多,當佢裝飾咁啦。叫咗一個午市特價嘅例牌燒鵝。鵝肉係唔錯嘅,燒就唔係深井燒鵝脆卜卜嗰種,反而似係廣式皮有少少軟嘅。髀位唔算好肥,但其他位置嘅脂肪就比較多,而且唔係好夠脆。$58來講份量都算唔錯。我哋另外仲食咗一個點心,但我諗來諗去都諗唔到到底食咗乜嘢,我係咪開始患老人癡呆症?
翠園竟然有推點心車,我以為得美心皇宮先有。

2020-11-16
2020-07-04 2430 瀏覽
由11:39開始等、等、等成個鐘未叫過六位桌, 詢問接待處之下說因為一個鐘頭前已派了好多張,過了二十分鐘後再詢問接待處,為何還未叫過六位桌,係唔係六人桌好少,唔通成個早上無六位客人飲茶?但是今天是星期六? 然後本人說要在網上問下情況 ,刻意給接待員聽到,不到八分鐘竟然可以嗌到有12張號碼的六人枱, 真係唔明白佢哋點樣分配, 一說網上查詢即刻可以叫枱號, 請大家留意這分配桌的情況,為何要keep起d桌,進到內面又不是無桌。剩係嗌二位及四位桌,因女兒喜歡在這翠園飲茶,真真無奈。
2020-06-05 2769 瀏覽
是日(4/6/2020)朋友聚舊,來翠園聚餐,諗住好近地鐵站,易散水。訂了枱在七點半,七點二來到,可即時入座。見有片皮鴨超值四人餐,剛好我哋四人,唔駛諗,就叫此餐。金陵片皮鴨配麽麽皮,片皮鴨還可以,但麽麽皮,侍應放下時,皮已有些硬,食完第一片時,預備夾第二片時,皮更硬,選擇只食鴨片,雖然有些油膩。黑松露醬爆蝦仁象拔蚌及生菜片鴨崧都可口白菜仔豆腐鴨骨湯,清清地,好啱熱天氣清蒸沙巴龍躉班,蒸得剛好,好滑喱個套餐份量太多,食剩很多,可能鴨片太油膩。

金陵片皮鴨

麽麽皮

黑松露醬爆蝦仁象拔蚌及生菜片鴨崧都可口

黑松露醬爆蝦仁象拔蚌

生菜片鴨崧

白菜仔豆腐鴨骨湯,清清地,好啱熱天氣

白菜仔豆腐鴨骨湯

白菜仔豆腐鴨骨湯

清蒸沙巴龍躉班,蒸得剛好,好滑

喱個套餐份量太多,食剩很多,可能鴨片太油膩。
2020-06-04
2020-05-18 1946 瀏覽
上回去左沙田翠園,今次就試下旺角翠園,原因都係鍾情車仔點心但如果星期日來飲茶,真係要用app先有機會飲到朝早訓醒,1013攞飛,11點3左右出門,1215去到,都仲未到我去到仲要等多15分鐘先輪到我入座所以大家星期日去飲茶,記得要預早攞定飛坐底第一件事,緊係洗左食具先啦再嘆返杯茶,啲水真係好夠熱要吹好耐先飲得到之後就出去揾車仔,咁岩見到炸野食車仔,即刻點左芋角同炸雲吞果然係新鮮炸起,好好味,仲要炸得唔油膩之後再來過排骨水晶粉,加少少辣椒油一齊食真係好好味蝦膠蒸魚肚,正常水準之上但係我覺得就豬肉味比較重之後再返個瑤柱灌湯餃,好耐冇飲過真係幾好味,好足料點都要食返碗飯,所以就見一個叉燒飯,叉燒唔肥唔瘦,算係少少梅頭,不錯不錯最後點一個紫米鮮椰露,但呢個真係麻麻地,冇以前食過嗰啲咁香米味同埋你有四粒芋圓,但啲芋圓一啲都唔q,所以下次會試第二隻甜品。總結:一定會再來
上回去左沙田翠園,今次就試下旺角翠園,原因都係鍾情車仔點心

但如果星期日來飲茶,真係要用app先有機會飲到

去到仲要等多15分鐘先輪到我入座
所以大家星期日去飲茶,記得要預早攞定飛

坐底第一件事,緊係洗左食具先啦
再嘆返杯茶,啲水真係好夠熱
要吹好耐先飲得到

之後就出去揾車仔,咁岩見到炸野食車仔,即刻點左芋角同炸雲吞
果然係新鮮炸起,好好味,仲要炸得唔油膩

之後再來過排骨水晶粉,加少少辣椒油一齊食真係好好味

蝦膠蒸魚肚,正常水準之上
但係我覺得就豬肉味比較重

之後再返個瑤柱灌湯餃,好耐冇飲過真係幾好味,好足料

總結:一定會再來
2020-05-17
120 分鐘 (堂食)
近兩個月也去了不少的美心集團。。5月7號係佢做六折的 last day。。。可能人手不夠的關係。。服務真係完全係冇。。🤷🏻‍♀️星期四book了8:30。。。入座後。。首先叫鐵觀音就沖普利。。都算啦。。想order點菜。。找了很久才能找到個服務員。。所以真是沒有服務可言🤦🏻‍♀️算吧。。我們還是說菜式吧。。點了四樣食物其中一樣售罄。。。可能生意太好吧。。很快燒腩仔🐷就到啦。。。沒什麼特別中規中矩。。第二樣小菜也很快上枱。。金沙琵琶豆腐。。這個反而有點驚喜。。外皮鹹香脆口。。包裹着滑滑的豆腐。。這個小菜真是值得一讚。。最後一個小菜是八珍扒鴨🦆。。上枱賣相真的不錯。。但是味道略嫌淡一點。。我們還點了兩個甜點。。蜜糖柚子糕和芝麻卷。。反而這兩個甜點令我覺得這頓飯畫上完美的句號😋。。可惜我們只有兩個人否則我一定選擇即撞一桶熱燙燙豆腐花😛說服務冇服務。。。可能這就是吃六折的樣子。。服務也打了六折

算吧。。我們還是說菜式吧。。

點了四樣食物其中一樣售罄。。。可能生意太好吧。。

。。包裹着滑滑的豆腐。。這個小菜真是值得一讚

說服務冇服務。。。可能這就是吃六折的樣子。。服務也打了六折
八珍扒鴨
金莎琵琶豆腐
  • 蜜糖柚子糕
  • 芝麻卷
2020-04-21 1454 瀏覽
旺角新世紀廣場的餐廳有別於在其他穿街過巷的食肆。因此在這樣商場的環境,定位屬於中端美心的食府。相對是乾淨中高端的用餐環境。而最近的疫情最近四月開始就推出晚餐主題餐牌半價優惠。的確。吸引特別多一家人黎食,1800開始已經排隊等派籌。我地兩個人三個餸一碗白飯已經足夠,|杞子豬肺翡翠苗^枸杞子豬肺翡翠苗適合剛剛油膩的燒鵝。清甜的菜汁也可以當少少湯水配餸。美心一向都係長期的客人以及街坊客多,所以十八區近有一間在附近,服务都算熟絡招呼有禮。半價優惠值得拉大隊去試一試呀,不過疫情最好不要超過4個人一張臺喇。🤗

[环境]相對是乾淨中高端的用餐環境。

而最近的疫情最近四月開始就推出晚餐主題餐牌半價優惠。
的確。
吸引特別多一家人黎食,1800開始已經排隊等派籌。
我地兩個人三個餸一碗白飯已經足夠,
|杞子豬肺翡翠苗^
杞子豬肺翡翠苗

枸杞子豬肺翡翠苗適合剛剛油膩的燒鵝。

燒腩肉

例牌燒鵝

清甜的菜汁也可以當少少湯水配餸。

[服务]美心一向都係長期的客人以及街坊客多,所以十八區近有一間在附近,服务都算熟絡招呼有禮。

半價優惠值得拉大隊去試一試呀,

不過疫情最好不要超過4個人一張臺喇。🤗
2020-04-21
杞子豬肺翡翠苗
2020-03-30 1481 瀏覽
疫情影響,大家都好少外出食飯,今日放假,一家四口出嚟飲茶。唔好以為冇乜人,飲茶都要等位因為酒樓既枱距離都遠左,食客都會放心d,減低傳播風險我哋鍾意嚟呢度飲茶,除咗食物質素唔差,最主要係因為佢保持懷舊嘅方法,依然係用推車仔嘅方式叫點心,因為大部份嘅酒樓已經改用紙黎order帶子腸粉:腸粉好滑,帶子都好大粒鹹水角、炸雲吞:非常香脆,每次必叫流沙奶皇包:我至愛陳村粉蒸排骨:好多陳村粉,而且整得好入味菜苗餃:皮口感煙銀,晶凝通透,好多餡脹卜卜

因為酒樓既枱距離都遠左,食客都會放心d,減低傳播風險

帶子腸粉:腸粉好滑,帶子都好大粒
鹹水角、炸雲吞:非常香脆,每次必叫
流沙奶皇包:我至愛
陳村粉蒸排骨:好多陳村粉,而且整得好入味
菜苗餃:皮口感煙銀,晶凝通透,好多餡脹卜卜
2020-03-26 799 瀏覽
懷舊的點心酒家, 在新世紀廣場的翠園竟然係推點心車🤓很久很久沒有到過推點心的餐廳🛒有點手足無措😅怕走了眼又怕錯失機會如果不馬上叫🤨不過老友記叫我定D 嚟...時機不會錯失的!! 點心種類也頗懷舊的..炆柚皮, 牛肉燒賣, 牛雜, 煎腸粉, 义燒飯及甜點!! 總括來說都係好不錯的點心只係义燒比較乾D...完來在12pm 前埋單會平D😌😌下次早D 去早D 埋單享受吓优惠先!! 可能係疫情期間, 工作人員好似缺了一點,看見有些客人自助去茶水間加水🤓🤓桌上也有點心紙但是一些特式食物!!
2020-03-12 526 瀏覽
今日lunch 跟公司食,如果唔係都唔會食黑心集團開嘅店。首先,人手完全唔夠,冇水勁耐都冇人refill。另外,員工根本唔熟悉餐單。問其中一個今日有咩湯又唔知,話要問經理,然後又唔幫忙叫經理過嚟,customer service 完全 fail。最後,員工服務態度勁差。我同事落完單後就係度指指點,講三講四(咁當然唔係friendly 嘅suggestion 啦)。認真講,我地點叫咩食其實唔需要請示過啲員工㗎囉  下次都係去對面鴻星算喇
 下次都係去對面鴻星算喇
2020-03-12
2019-12-06 1017 瀏覽
第一次飲早茶,沒想過這間感覺較高級的酒樓是沒有人帶位的!都沒關係,自己去找位置坐,我們一行5人,本找了張小圓枱(事實上,全場我只見到正方特小枱,小圖枱和中圓枱)因我們只有5人,便找了張細圓枱坐,誰知有一待應說這張太小,叫我們找張大一點的,找遍全場,我們只找到那幾張中圓枱是大一點的,坐下要求開茶,又被另一侍應說枱子太大了,找過另一張!實在無法理諭!感覺被玩一樣!另外全場多張枱食客已走,卻沒有人執枱!很混亂!
2019-12-02 1998 瀏覽
一到假日屋企人就會約埋一齊食飯, 家人們都很喜歡到翠園用膳, 上個星期日也不例外, 今次到太子新世界廣場的翠園, 坐低不久就叫了燒鵝半隻, 煎藕餅, 炆牛肋條, 芥末蝦球, 釀豆腐, 生菜煲, 還有甜品豆腐花, 蜜糖蛋散和煎堆仔。翠園的燒鵝每次都保持質素, 燒鵝油香味重, 配埋甜酸醬吃,正! 煎藕餅有陳皮香, 絕對值得一試。 炆牛肋條好淋, 又夠入味。 芥末蝦球啖啖肉, 口感彈牙。 釀豆腐和生菜煲清清地, 啱曬屋企嘅老人家。 豆腐花配上紅棗龍眼肉糖水食用, 豆腐本身比較涼, 添上紅棗和龍眼肉中和返。 還有香脆蛋散和金香流心煎堆仔, 一家人都食得很開心。中餐一向都是家庭聚會的首選, 餐廳的食物質素,服務態度和環境舒適非常重要, 也是家人經常選擇翠園的原因。
一到假日屋企人就會約埋一齊食飯

2019-12-01
2019-10-21 1555 瀏覽
有日晚上要就反老人家出去食飯,只好搵D岩佢地既野...見佢門面都幾靚,咁就不如TRY食依家野喇整體既味道 how is the Taste:  好特別好新 手工有反咁上下整體既環境 how is the Décor: 格局好好, 又大又多位. 老人家好開心.整體既服務how is the Service: 個個都好有善 有專業hospitality整體既衛生how is the Hygiene: ok ga, clean in dinner整體既價錢 how is the Value: see menu la, mid price around翠園旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場6樓603號舖
有日晚上要就反老人家出去食飯,只好搵D岩佢地既野...
見佢門面都幾靚,咁就不如TRY食依家野喇

翠園

旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場6樓603號舖
2019-08-05
2019-10-08 1286 瀏覽
老牌集團既食物質素係有保證既,呢晚同屋企人去間飯,由於係過節,基本上都係食餐,叫左個餐半圍,有乳豬有菜有荷葉飯有甜品荷葉飯真係一個亮點,個飯唔濕唔乾,飽飽滿滿咁裝係荷葉內,真係有荷葉香,令唔敢食太多cab既我都忍唔住食多兩啖飯今晚個餐有乳豬,皮好脆酥炸唔知咩丸,因為無食,但係聽返家人講,炸得好脆,粉好薄,點埋汁好好味西蘭花🥦炒海鮮,西蘭花好嫩,帶子好大粒鮑魚炆花姑,每隻姑都好大隻,好厚實,鮑魚亦好大隻,炆得非常入味炸子雞,好有雞味,炸得皮脆而不油

今晚個餐有乳豬,皮好脆

西蘭花🥦炒海鮮,西蘭花好嫩,帶子好大粒

炸子雞,好有雞味,炸得皮脆而不油
2019-09-22
2019-07-19 2634 瀏覽
未去過這間翠園,諗住地點集中,昨日早上和家人在這裏飲茶。家人之中有兩位是食素的,往常在其他翠園都有一些齋點心,例如羅漢齋腸粉、齋腸粉,素粉果之類。坐下不久,我們便請侍應幫手寫個素粉果。其它翠園都肯落單,但佢回覆話冇得落單,等點心車啦!等了大半個鐘都冇乜點心賣,就問其中一個推車,才知道這裏沒有素點心。有一個家人只有食馬蹄糕和豆沙包充飢,另外一個寧選擇不吃。對點心失望之餘對這裏的侍應服務更加失望。上面唔肯落單態度已經差,埋單時揮手叫兩個侍應都當睇唔到,最後唯有用在低級餐廳才用那招:長舉起手。終於有一個侍應靜靜地來到我身後(家人告訴我才知道),我真不明白,是我舉手為什麼她不是來到我前邊而是要我轉身來告訴她我要什麼?這是什麼服務態度?(備註:人均消費低不是因爲這裡抵食,只是冇嘢好食。😩;環境差是因爲座位一大陣雪卡臭味。)

2019-07-18
10 分鐘 (堂食)
$65 (早餐)