餐廳: 翠園 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

餐廳: 翠園 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2019-07-11 2194 瀏覽
訂咗下午七時正,準時到達並入座(枱號205)!客人並不太多,只坐滿七成!但是waitress 嚴重不足!好不容易叫waitress 落單,order 了冬瓜盅六人餐!可惜等到8:00pm, 連包餐的橙汁都唔冇送來,多次叫人追單,叫大陸waitress 和西裝經理追單多次,他們彷佛愛理不理,一於話知你,當耳邊風!一肚氣之下,離晒譜, 我地決定去別處晚餐!臨走前再去收銀處找經理理論,最氣僨嘅係,連收銀處嘅經理都係懶懶閒!什麼名牌連鎖酒樓都是垃圾服務!我從來未試過未食嘢就嬲到走, 冇諗住招呼客人就摺埋吧!而家嘅連鎖餐飲業點解可以淪落到咁!
題外話/補充資料: 什麼名牌連鎖酒樓都是垃圾服務!我從來未試過未食嘢就嬲到走, 冇諗住招呼客人就摺埋吧!而家嘅連鎖餐飲業點解可以淪落到咁!
2019-07-10
用餐優惠
信用卡優惠
2019-06-30 1875 瀏覽
為了方便泊車和交通,旺角東站MOKO 六樓的翠園是可取的選擇。星期四晚7時半訂了位,還是非常擁擠,應是好的景象,否認怎會位無虛席,可惜實在太嘈吵了,像在街市之中,很有壓迫感。因我和好友二人用膳,只有放棄用信用卡有優惠的四人餐,自選了前菜、湯和兩款小菜。前菜選了涼泮葱油豬肚,可惜是已售罄。湯就叫了永遠不會在家裏煲的杏汁豬肺湯,是四人份量,水準一般。小菜選了此處的名菜貴妃脆蝦球和炒鮮奶,蝦球非常彈牙爽口,可能是芒果酸甜醬汁的原故,蝦的鮮味略遜。反之炒鮮奶做得更出色,👍👍👍用簡單配料如青豆、蝦仁和义燒等,入口軟滑又清新,發揮簡單菜色的精萃。此餐連加一要720元,但恒生卡有85折,每位大概是270,合性價比的一餐。
很有壓迫感。
因我和好友二人用膳,
可惜是已售罄。湯就叫了永遠不會在家裏煲的杏汁豬肺湯,
2019-06-16 1486 瀏覽
今天父親節,選了翠園和爸爸慶祝父親節,選了一個4人套餐和另外加半只燒鵝。套餐食物質素差,服務態度一般,上菜速度一般和要經常催單 (白飯食到一半才上和湯羹要上甜品前才有),燒鵝完全不好食。食到一肚氣,不會再來。
2019-06-12 1405 瀏覽
難得放假,和家人飲早茶全線提供推車仔賣點心,好懷舊啊百花魚柳~爽口帶香,好吃荷葉飯:飯粒爽而不膩,味道太清而淡鴿蛋燒賣:爽香而肉鮮帶子腸粉:皮厚不滑,帶子都大粒燒腩卷:太香太好食,肥肉大大件奶皇包:奶皇太淡,適合健康人士食
難得放假,和家人飲早茶
全線提供推車仔賣點心,好懷舊啊
百花魚柳~爽口帶香,好吃
荷葉飯:飯粒爽而不膩,味道太清而淡
鴿蛋燒賣:爽香而肉鮮
帶子腸粉:皮厚不滑,帶子都大粒
燒腩卷:太香太好食,肥肉大大件
奶皇包:奶皇太淡,適合健康人士食
2019-06-10 825 瀏覽
今日又有同事升職,請我地班舊同事食飯順便聚下傾下偈。叫左好多餸,味道都0k,冇話好特別,荷葉飯最好味,料多又有陣陣荷葉味,週圍環境就好乾淨同光猛,服務唔錯,確係傾偈聚下嘅好地方。
今日又有同事升職,請我地班舊同事食飯順便聚下傾下偈。

2019-05-07 1880 瀏覽
今日師生一起團聚,我地6個人實用半圍的餐食就ok,菜式豐富,其實食物都比較大份。最出色係呢個醬油雞,夠滑而鮮嫩。而第二出色的就是呢個花膠竹笙湯水。一行六人半圍台,咁岩有恆生信用卡都有優惠,所以都抵食。服務員態度親切,時時都幫換碟,糖水都特登提我地。下次都會考慮再黎。

今日師生一起團聚,我地6個人實用半圍的餐食就ok,

菜式豐富,其實食物都比較大份。

醬油雞
最出色係呢個醬油雞,夠滑而鮮嫩。

竹笙花膠湯
而第二出色的就是呢個花膠竹笙湯水。

下次都會考慮再黎。

2019-05-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
用餐優惠
信用卡優惠
醬油雞
竹笙花膠湯
吾知幾時開始 呢間酒樓水要自己加 點心要自己行去攞,因為職員吾願郁或者掛住同熟客打關係今日更進一步升級,落左單既點心,來左一個,追餘下未黎個個,一個職員話有單,再問另一個職員叫我等等,惟有搵經理,得到既係反問一句 甘你仲要吾要?甘我當然吾要啦,你都無心幫我追。真心失望,我明,有茶客請食點心,派利是,關係服務自然好,但我想講,茶位年年加,我地呢d普通路人甲都有正正當當俾加一,但得到既服務卻令人失望。想吾到,呢個年代既服務吾係明碼實價買返黎,作為客人仲要「應酬」職員先有正常水平既服務,希望管理層可以正視一下

2019-05-04
早餐
2019-04-09 1672 瀏覽
焗魚腸雞蛋係我小時候最喜歡嘅一個食物,今日呢喺翠園酒樓見到這個 焗魚腸雞蛋,不得不急不及待的叫了一客, 雖然等咗很久,但係當魚腸雞蛋送來我的面前,我頓時感覺到兒時的歡樂時光回到我的身邊。 筷子急不及待的爬進這個魚腸雞蛋嚟 ,當我將他弄開的時候,陣陣的蛋香加上魚腸香味, 滲出這個空氣之中 ,魚腸絕對沒有醒味,亦都有少少肥油滲出嚟 ,雞蛋有好有雞蛋的香味 ,最值得一讚的就是他混著幼幼的薑絲,每一寸蛋都含有薑絲的鮮香味道,還有這個芫茜在蛋汁裏面,有芫茜加上這個魚腸,真的令我回味無窮, 我真的不能自拔地把這個魚腸雞蛋完完全全的吞下來, 真的很滿足的一晚!
2019-01-29 3148 瀏覽
同屋企親戚食飯,諗住揀個大家方便既餐廳於是幾日前預約定來到門口,見到有公司飯包場了其中一個廳我們也被配枱至偏廳新年既菜單,有4款套餐選擇外,只有少數散叫既菜式簡單如 菠蘿咕嚕肉無,中式牛柳都無,又由於家中有人食素,就更加無選擇最後揀左半隻雞,紅燒豆腐煲、魚香茄子煲、炸蝦丸、客家釀豆腐、蝦球炒雜菜但偏廳只有一名部門及一名傳菜姐姐,他們實在難以分身照顧十多圍枱,水冇哂,我地已經斟,都唔好意思再打搞隔離枱很不耐煩,不斷催促汽水啤酒還未到其實部門同傳菜呀姐服務態度都已經好好就算被人催,都起碼仲有笑容,無黑面真係俾個讚佢食物正正常常,冇乜特別,不過以後大時大節唔黎翠園了
同屋企親戚食飯,諗住揀個大家方便既餐廳
於是幾日前預約定

來到門口,見到有公司飯包場了其中一個廳
我們也被配枱至偏廳

新年既菜單,有4款套餐選擇外,
只有少數散叫既菜式
簡單如 菠蘿咕嚕肉無,中式牛柳都無,
又由於家中有人食素,就更加無選擇

但偏廳只有一名部門及一名傳菜姐姐,
他們實在難以分身照顧十多圍枱,
水冇哂,我地已經斟,都唔好意思再打搞
隔離枱很不耐煩,不斷催促汽水啤酒還未到

其實部門同傳菜呀姐服務態度都已經好好
就算被人催,都起碼仲有笑容,無黑面
真係俾個讚佢

食物正正常常,冇乜特別,不過以後大時大節唔黎翠園了

2019-01-28
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
2019-01-22 2789 瀏覽
-飲中茶好耐都無見過點心車喇, 原來旺角呢間翠園仲保留用點心車, 等大家茶客可以行行、走走睇有無自已想食嘅嘢。 如果唔太想走嚟走去嘅, 都仲有點心紙比大家mark 底食咩咁。不過相對上, 我覺得紙上嘅點心款式唔算多。 目測@@ 起碼有一大半美食係點心車之中。 可能我太long long time ago 無自己起身搵食, 所以搵唔得多 ><流心奶黃包 (by 點的車)😋😍 :有車坐熱住, 係唔同啲嘅。 入面嘅奶黃堅係keep 到流心咁。蠔汁鮮竹卷 (by 點心車) :又係有車熱住, 蠔汁唔會傑撻撻 。鮮蝦腐皮卷 :腐皮好脆口,如果入面隻蝦🦐可以大隻啲就好喇。 蔥花炸兩腸粉😣:呢個就差啲啲, 炸兩漏哂氣。香滑棗蓉糕👍👍:唔錯唔錯, 一食落口, 就覺得好補身。 __________地址:旺角太子道西193號 MOKO 新世紀廣場6樓603號舖

2052 瀏覽

鮮蝦腐皮卷 :腐皮好脆口,如果入面隻蝦🦐可以大隻啲就好喇。

蔥花炸兩腸粉😣:呢個就差啲啲, 炸兩漏哂氣。

香滑棗蓉糕👍👍:唔錯唔錯, 一食落口, 就覺得好補身。

__________

2019-01-20
15 分鐘 (堂食)
2019-01-10 2470 瀏覽
年底同事已約飯局, 最終訂好日子, 都有 4 個人出席, 哈哈。地點揀左旺角東站呢一間, 因為大家都諗唔到食乜好, 而同事也喜歡中菜。美心中菜似乎比較大路, 而翠園也是他們的心水酒樓。地點對我黎講有 D 遠, 因為要响九龍塘轉線, 山長水遠, 最後當然係遲到了。一去到, 餸已到齊, 剛好可以吃了。由於我 miss 左落單點菜的過程, 所以我其實不知道叫左 D 乜, 只好憑餸菜的外貌判斷了。有一味 "小炒王" 忘了影相。皇牌脆皮雞半隻, 皮很脆, 肉質嫩滑又有肉汁, 水準之上。雜菇炒菜心, 菜心上枱仍然青綠, 火喉掌握得不錯。菜心清甜又嫩, 份量也不少。菠蘿咕嚕肉, 豬肉炸得外層很脆, 汁也剛好, 不會過甜或過酸。蟹肉煮南瓜, 小型南瓜是整個放在鍋裡一併上枱的, 賣相不俗! 味道也很好, 而且餸飯一流。多謝同事幫忙點菜, 每款餸都很好味。

有一味 "小炒王" 忘了影相。

皇牌脆皮雞半隻, 皮很脆, 肉質嫩滑又有肉汁, 水準之上。

多謝同事幫忙點菜, 每款餸都很好味。
2019-01-08 1770 瀏覽
大時大節,一家人出外食飯除左要坐得舒服,同經濟實惠。咁啱見到翠圍有呢個$2488既餐,就訂左一圍試下。首先,個龍蝦尾配烏東,真係怪怪地,而且唔夠汁,所以好dry.其他菜式,大部分都係菜,冇乜肉,食到尾都真係冇乜野落肚。平日去食圍菜,通常隻雞都冇人食,但因為今次全部都係菜,所以真係食埋隻雞都唔飽。最後,埋單果下先知,原來同一菜單,每間翠園都唔同收費。$2488係九龍灣的,旺角要$2688,所以下次食飯大家真係最好問清楚。
大時大節,一家人出外食飯除左要坐得舒服,同經濟實惠。

2018-05-10
2018-11-17 2834 瀏覽
服務一般:由於是繁忙時間,帶位以致下單,也等了很久,雖不致於超耐,但可作改善。前菜味道一般:從圖片可知悉,豆腐、四季豆和花生沒甚麼味道。味道雖然主要在前菜底部,只是就算有也是淡淡辣味,很難叫人食指大動。我和女友只是為了不想浪費食物,才勉強將其清掉。上菜速度,下單三分鐘,白飯已到。其餘餸菜則分別如下: XO醬竹笙炒蝦球31分鐘、菜遠清炒上素24分鐘。可能是繁忙時間,速度才會這樣,趕時間的可能要另作預算。菜遠清炒上素: 還可菜心鮮甜、蘑菇略鹹。問過女友: 如果10分做滿分,她會給7分: 如果蘑菇不是那麼鹹,可能會更高分。XO醬竹笙炒蝦球: 辣味蝦球,相得益彰。辣味XO醬沒有掩蓋蝦球鮮味,反而帶出其爽嫩多汁的特質,值得一讚。
服務一般:

前菜味道一般:

菜遠清炒上素: 還可

XO醬竹笙炒蝦球: 辣味蝦球,相得益彰。

2018-11-17
3 分鐘 (堂食)
2018-10-31 2714 瀏覽
屋企人生日,我哋揀咗去旺角moko你間翠園同佢慶祝,喺門口見到做緊片皮鴨套餐,價錢都好吸引我仲有中銀信用卡可以有八五折。話說我哋一早兩個禮拜前已經book咗枱,Book八點鐘,我哋8:00去到,佢要我地等一陣,竟然等到八點九先有位,咁book枱嘅意義係邊☹️一坐低我哋就叫咗片皮鴨套餐,等到九點三先有得食,啲鴨可以,不過個皮就得幾塊,完全包唔晒啲鴨。之後我哋order左花膠湯,成餐飯最出色就係個湯涼瓜炆鴨件完全冇涼瓜味☹️條魚都幾好不過上菜嘅時候已經凍哂一句講晒完全唔夠侍應, 想搵個人過嚟幫手都冇, 其實睇得出啲姐姐好有心好有禮貌,但係佢哋一個人根本做唔晒咁多野

之後我哋order左花膠湯,成餐飯最出色就係個湯

涼瓜炆鴨件完全冇涼瓜味☹️

條魚都幾好不過上菜嘅時候已經凍哂

2018-10-10 2269 瀏覽
來飲個早茶,呢間新世紀翠園係同其他分店有D分別架,呢度好傳統咁有D呀姐推車仔,推出一D懷舊點心。今日有D秋意入季啦,就好似臘腸卷咁,喺頭半條臘腸帶點油膩,個包好鬆軟,成舊米芝蓮咁,出面嘅酒家已經買少見少啦。
懷舊臘腸卷
2018-10-08
10 分鐘 (堂食)
$75 (早餐)
懷舊臘腸卷