經過尖沙咀亞士厘道,見到店外有一大隻蟹裝飾吸引,又突然好想食蟹🦀,就一於同朋友去咗呢間尖沙咀人氣辣蟹中菜館🥢話梅涼瓜🥒 前菜呢個話梅涼瓜估唔到酸酸甜甜,涼瓜好爽脆,食落一啲都唔苦仲幾開胃👍🥢避風塘炒蟹🦀避風塘炒蟹做法夠哂香港地道獨有風味,新鮮蟹肉肉質鮮甜,用上大量炸蒜🧄、乾辣椒🌶️、蔥一齊烹煮,夠晒香辣惹味🥢黃金流沙蝦球🍤 蝦球好大隻,外層就充滿蛋黃香味,炸到好香脆,而蝦肉亦好爽口彈牙🦐亦可以配上旁邊的沙律醬一齊食🥢拍蝦福菜花🥦 福菜花用上鐵鍋上,鑊氣十足,香氣撲鼻😋🥢食神炒飯🍚 一見到呢個炒飯砌了一條魚🐟的埋相已經不得了,炒飯炒得好乾身,炒飯上面亦鋪滿了很多蟹籽,口感一流

🥢話梅涼瓜🥒

🥢避風塘炒蟹🦀

🥢黃金流沙蝦球🍤

🥢拍蝦福菜花🥦
福菜花用上鐵鍋上,鑊氣十足,香氣撲鼻😋

🥢食神炒飯🍚
  • 避風塘炒蟹
4天前 0 瀏覽
翠林辣蟹坊位於尖沙咀亞士厘道24-38號天星大樓1樓A室大廚入廚超過25年精通各種海鮮料理吸引好多名人明星幫襯前菜話梅苦瓜苦瓜中帶話梅的香氣冰鎮口感為夏天帶來涼快黃金流沙蝦球非常大隻炸到非常酥脆配埋沙律油渣炒福菜花福菜花即係椰菜花油渣係豬油渣非常香食唔停口食神炒飯經典再現鯉魚造型採用意大利野米混合日本珍珠米配上海蝦、蜜糖豆、美國白蛋、蟹子等加上秘製豉油食入爽口彈牙,咬落卜卜脆菜式仲上過謝霆鋒節目十二道鋒味鎮店之寶避風塘炒蟹可選大中小辣越南蟹肉質飽滿非常多肉配合特別調配的蟹醬加埋混合蒜蓉炒製頓時香氣四溢使用一斤二両的標準蟹
翠林辣蟹坊

食神炒飯
經典再現
鯉魚造型
採用意大利野米混合日本珍珠米
配上海蝦、蜜糖豆、美國白蛋、蟹子等
加上秘製豉油
食入爽口彈牙,咬落卜卜脆
菜式仲上過謝霆鋒節目十二道鋒味

頓時香氣四溢
使用一斤二両的標準蟹

2024-05-26
5天前 0 瀏覽
同朋友搵到尖沙咀有間好味高又質辣蟹,除了蟹,還有其他手功粵菜。到店更發現原來係明星食堂~ 🦀避風塘炒蟹(小辣)整隻大蟹放入個鮮紅大木架,擺盤吸睛,滿盤香脆的蒜蓉和辣椒的味道~ 鑊氣都十足。 蟹肉入口食得出夠鮮味,配上金黃酥脆的蒜蓉,增加口感🥢黃金豆腐豆腐的鮮嫩與外層的酥脆形成了對比。朋友認為呢個菜式好正🧑‍🍳食神炒飯廚師將炒飯砌成一條魚形狀上碟,魚背仲加有好多蝦籽裝飾。炒飯配料極多。炒飯又夠乾身。香氣四溢,每一口都能品嚐到蛋香、蝦仁和各種蔬菜的鮮甜。🥢拍蝦福菜花加咗蝦米仔同蝦醬一齊炒椰菜花,一打開個蓋,香味四溢。濃濃鹹香味道,可以食得落兩碗飯🍤黃金流沙蝦球蝦球開邊後大件都誇張,面層加左黃金炸粉,陣陣蛋黃味。咬開內裡則是彈牙蝦肉,再配埋鮮果沙律醬,非常建議每人一隻

🦀避風塘炒蟹(小辣)

🥢黃金豆腐
豆腐的鮮嫩與外層的酥脆形成了對比。朋友認為呢個菜式好正

🧑‍🍳食神炒飯

🥢拍蝦福菜花

🍤黃金流沙蝦球

2024-05-20
6天前 0 瀏覽
翠林辣蟹舫以炒蟹聞名,佢哋嘅避風塘炒蟹係主打菜,當晚用餐見到有幾枱都點佢,係大熱菜式,除咗有蟹食,仲有其他海鮮同小炒食🦀避風塘炒蟹賣相非常吸引,以紅色木架呈現,氣派十足!炒蟹呈金黃色,今次點咗細蟹都幾大隻,夠哂2-3人食,避風塘製法好惹味香口,可以揀辣度,炸蒜粒好香口,有越食越辣嘅感覺,最好係有店員幫手拆殼,拆到好專業,隻蟹鉗啖啖肉咁食,肉質鮮味🦀黃金豆腐豆腐炸得香脆,又大大粒,份量好多下,適合二至三人分享🦀黃金流沙蝦球蝦球超巨型,碟中有滿滿嘅鹹蛋黃碎,十分之邪惡!蝦球都好足料,食到啖啖蝦肉,外面炸後好酥脆,整體口感豐富🦀拍蝦福菜花小炒鑊氣十足,個鍋熱辣辣,椰菜花加入蝦肉同紅椒炒香,味道更香更惹味🦀珍珠貝蛋白炒飯炒飯同樣好足料,好多粒帶子,飯加入蛋白同荷蘭豆,炒得乾身香口,好夠鑊氣

🦀避風塘炒蟹

🦀黃金豆腐
豆腐炸得香脆,又大大粒,份量好多下,適合二至三人分享

🦀黃金流沙蝦球

🦀拍蝦福菜花

🦀珍珠貝蛋白炒飯
2024-05-26 0 瀏覽
今日特意來試避風塘炒辣蟹一踏入餐廳就見到一隻艇,旁邊還放了小蟹🦀和龍蝦🦞裝飾,滿滿的避風塘感覺門口張貼了很多明星光顧既相,好似三色枱飯堂😜有四人卡座,也有十人嘅大圓桌,更有隱私高獨立房👍🦀避風塘炒辣蟹🦀用大紅木架放著大大隻的炒辣蟹超吸睛,🦀蟹有一斤重,光是蟹鉗就已經跟我的手差不多size,超誇張的,難怪是鎮店之寶~辣蟹用了炸蒜、辣椒🌶️和蔥來炒,鑊氣十足又夠入味;啖啖蟹肉又爽又甜,必點👍🏻👍🏻🐤濃湯大花膠鮮雞湯🐤一上台隻花膠嚇親我,大塊到遮曬我塊面🤣未食就feel到满满嘅骨膠原💯四人份量完全够飲,用大大個砂锅上,夠曬熱辣辣👍雞湯鲜甜,飲落順滑,花膠好厚身绝對吾腥😍雞肉仍然好滑🌟🥒話梅涼瓜🥒一款清新嘅凉菜,用话梅醃凉瓜食落酸酸地带回甘,好特別!而且很啱夏天食用,🉑以已消暑降熱✅🍤黄金流沙蝦球🍤🉐獎之作,必须要试下呵🌟隻蝦炸左都仍然很大隻,成隻棟企好有氣勢,食得出好新鲜又香脆,配上水果沙拉酱,懷舊味道返曬嚟😉🥦油渣炒福菜花🥦用猪油渣炒福菜花,極之香口,每一口福花都沾满左猪油香味✅🍚食神炒飯🍚eye catching‼️~係鯉魚造型🐠好意頭又吉利嘅感覺🌟🌟以蟹子鋪成魚身紋理,別具創意,又能增添口

🦀避風塘炒辣蟹🦀

🐤濃湯大花膠鮮雞湯🐤

🥒話梅涼瓜🥒

🍤黄金流沙蝦球🍤

🥦油渣炒福菜花🥦
用猪油渣炒福菜花,極之香口,每一口福花都沾满左猪油香味✅

🍚食神炒飯🍚
eye catching‼️~係鯉魚造型🐠
好意頭又吉利嘅感覺🌟🌟以蟹子鋪成魚身紋理,別具創意,又能增添口感,採用意大利野米混合日本珍珠米 ,炒得粒粒分明,仲有蝦仁同豆角,啖啖惹味,口感十分過癮💯整個炒飯夠鑊氣,有賣相,屬高水準之作👍🏻

Ps:平日去食晚飯時間都满曬位,想試嘅話記得提早book枱,以免等餐懵😝😝

平時都好鐘意食蟹,今次跟住朋友帶路去左呢間位於亞士厘道樓上既一間中菜館食蟹,Menu選擇多,位置都好闊落,坐得好舒服避風塘炒辣蟹大紅木架上放左大大隻炒辣蟹,超打卡able🦀有一斤重好足料,蟹鉗啖啖肉好新鮮好爽甜,用左避風塘方式烹調更惹味,加入炸蒜、辣椒🌶️同蔥來炒,鑊氣十足,必點之選👍🏻黃金流沙蝦球蝦球大大隻爽口彈牙,面層加左黃金炸粉更為惹味食神炒飯賣相好靚,係條魚打卡一流,炒飯炒至乾身,口感豐富拍蝦福菜花上枱既時候咋咋聲好特別,椰菜花香口惹味,加咗啲蝦米仔帶鹹香話梅涼瓜酸酸甜甜好開胃,涼瓜爽口有助解膩

避風塘炒辣蟹

黃金流沙蝦球

蝦球大大隻爽口彈牙,面層加左黃金炸粉更為惹味

食神炒飯
賣相好靚,係條魚打卡一流,炒飯炒至乾身,口感豐富

拍蝦福菜花
上枱既時候咋咋聲好特別,椰菜花香口惹味,加咗啲蝦米仔帶鹹香

話梅涼瓜
酸酸甜甜好開胃,涼瓜爽口有助解膩
翠林辣蟹舫📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈1樓A號舖難得國內的同事嚟到香港,除了帶他去尖沙咀遊覽,不少得帶他找一間特式粵菜試試。翠林辣蟹舫位於尖沙咀中心地段,周圍商鋪林立,環境十分熱鬧。走進餐廳,迎面而來的是濃郁的海鮮香氣,令人食指大動。餐廳裝潢典雅大氣,擺設精緻,散發著濃濃的粵式風情。落地玻璃窗外就是繁華的街景,讓人有種置身於香港市井文化之中的感覺。我們點的避風塘炒肉蟹肉質鮮甜,肉汁豐富,配上惹味香蒜,令人回味無窮。水蜜桃咕嚕肉酸甜適中,外脆包裹住軟嫩肉質,與甜美的水蜜桃完美結合。拍蝦香芋哇哇菜色香味俱佳,芋頭煎香後壓碎,燴入哇哇菜同煮,配上含豐富鈣質的蝦皮,使湯汁及菜鮮甜無比,是一道非常健康的菜式。黃金流沙蝦球外酥內爽嫩,流沙滑溜可人,配搭混合鮮果肉既沙律醬同食,口感豐富層次分明。服務員推薦的涼菜,話梅涼瓜開胃解膩,清新爽口,完全沒有苦瓜的苦澀味,非常可口。整個就餐過程中,服務人員十分熱情周到,不時上前倒茶水換碟,確保我們的用餐體驗無懈可擊。今次定能讓我的同事帶走美好的用餐回憶。
翠林辣蟹舫

香芋蝦肉浸哇哇菜
黄金流沙蝦球
  • 黃金流沙蝦球
2024-04-15 371 瀏覽
話說大肚時奶奶見我戒海鮮太辛苦,所以生完之後話請我食蟹🦀星期日晚就帶左我去尖沙咀的辣蟹舫食海鮮,實在太有口福了( ͜♡・ω・) ͜♡/兒子仲好生性,一去到餐廳就熟睡,食飽飽先眼仔睩睩( ᵒ̴̶̷̤◦ᵒ̴̶̷̤ )媽媽可以安心咁相機食先加享受美食,用餐體驗加💯🌟避風塘香辣蟹(微辣) 店員會先拎一蘿蟹給我們揀選size,隻隻都好生猛,挑選完再掛上枱號牌才拎入廚房加工!我們揀了中等偏大的肉蟹,時價$1488,店員收順了$1400🤑避風塘炒十分惹味:蟹腳的部份都沾滿了金黃香脆的炸蒜,而且帶有少少膏,又食到膏又有肉,好味道;蟹鉗如手掌般大隻,啖啖肉,肉汁香甜,食到lam lam 脷😋難怪是這裡的招牌菜,必試.ᐟ.ᐟ⭐️蒜蓉粉絲蒸蟶子蟶子大隻,爽甜無沙,是一貫的好味道,蒜蓉粉絲絕對是妹仔大過主人婆🤭🌟黃金流沙龍蝦龍蝦球炸到金黃香脆,炸衣香口不油膩,內裡是啖啖彈牙的龍蝦肉,配港式鮮果沙律醬好味道ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)⭐️蒜泥白肉 餐前小食的蒜泥白肉🐖豬肉片不怕太肥,岩我!雖然沾滿了蒜泥但不怕太重口味👌🏻⭐️蔥米桶蠔 桶蠔肥美飽滿,僅僅熟、內裡仍然保持滑溜多汁;醬汁調味也恰到好處,可以吃到蠔香,yummy(⁎˃ᴗ˂⁎)⭐️黃酒煮雞(
🌟避風塘香辣蟹(微辣)
⭐️蒜蓉粉絲蒸蟶子
🌟黃金流沙龍蝦
⭐️蒜泥白肉
⭐️蔥米桶蠔
⭐️黃酒煮雞(半隻)
好特別咁有兩隻煎荷包蛋,雞肉嫩滑;雞酒香甜,仲有補血氣的紅棗,女士們食完雞可以飲番啖湯順便補下身💪🏻
⭐️豉油皇鵝腸
鵝腸爽脆肥美,不過應該是先灼熟後上色,如果入味啲就更惹味喇😌
⭐️酸梅炆豬手
⭐️豬油渣時蔬
聞說豬油特別香,可惜見倒啲令笠笠既通菜,我就冇勇氣食🫣淨係試左一塊菜葉,所以食唔出有咩特別(*/ω\*)
六人消費連酒水合共$3652,果然香港地食海鮮真的不便宜呢🙈不過海鮮質素都成正比,環境闊落可放BB車,店員親切友善又好客🙌🏻想食海鮮又唔想入西貢咁遠,絕對可以來試試看✌︎︎︎⸜(*˙꒳˙*)⸝✌︎
2024-04-12 224 瀏覽
辣蟹還是得避风塘,蟹🦀️的大小讓我大吃一驚·原來這麼多價格⋯⋯選了1288的第二大小,還有更高更大的,香口,配飯更是邪惡,脂肪上膘!吃飽再減😸流沙蝦忘記配沙律,有點-塊己飽,花膠湯O K,就是花膠夠大但未入味,搭配蔥油汁,連雞肉都可吃,只是有食神炒飯太飽了🫣·黃金豆腐不夠驚喜·總體來說還行,就是價格有點高若多些優惠套餐會更吸引🤩
若多些優惠套餐會更吸引🤩
2024-04-11
总体味道还可以吧两个人点的有点多没有吃完,中等🦀1488,赤柱龙虾,黄金流沙虾(他们获奖菜品,推荐)食神饭,猪油渣炒花菜,强烈推荐猪油渣炒的一切菜品,油香油香的
总体味道还可以吧
2024-03-24
2024-03-12 370 瀏覽
第一次跟朋友推介黎食平時都係亞士厘道地鋪搵食 好少上樓一上黎好多人 好熱鬧好在朋友Book到間房仔食飯 如果唔係就嘈死點左必食辣蟹好惹味,蟹好食,但因為自己唔食得辣 所以淨係食左1舊但係食到辣既朋友就好鍾意隻辣蟹雞湯翅呢,就真係估佢唔到,呢個價錢 4個人食都好足料好夠份量之前重特登要去澳門食,都無呢到咁足料同咁好食重有瀨尿蝦,我無見過有人會幫你拆埋肉出黎,唔洗拆殼真係食得幾爽阿,重要好彈牙好好食,朋友食完想再encore一份,但係因為叫得太多菜式已經食到好飽 重有個食神炒飯都正嫁
第一次跟朋友推介黎食
平時都係亞士厘道地鋪搵食 好少上樓
一上黎好多人 好熱鬧
好在朋友Book到間房仔食飯 如果唔係就嘈死

點左必食辣蟹
好惹味,蟹好食,但因為自己唔食得辣 所以淨係食左1舊
但係食到辣既朋友就好鍾意隻辣蟹

之前重特登要去澳門食,都無呢到咁足料同咁好食

重有個食神炒飯都正嫁

足料雞湯翅
瀨尿蝦好好食
2024-01-09
足料雞湯翅
瀨尿蝦好好食
2024-01-17 951 瀏覽
强烈不推荐 性价比很低 花胶鸡很一般 龙虾和蟹也没啥记忆点炒龙虾和蟹也不是很入味服务也不是很好 老板人但是挺热情 但是只关注说粤语的人三个人吃了三道菜 花了4000 感觉纽约 三藩都吃不到这么高不是说价格有多贵 只是感觉不值这个价位餐厅的服务 环境 菜品 都没到这个价格的水平电梯也很破如果是作为一家大排档价位是可以的 但是这个价格我能选择的更好的太多了我们是周六中午去的 都没啥人当时就觉得不对不知道为啥在这里评分这么高不是很理解我们是看了微博和小红书去的 上面推荐的人很多 大家谨慎一点
强烈不推荐 性价比很低

大家谨慎一点

2023-12-16
  • 避风塘炒蟹
2023-12-04 1364 瀏覽
兩個大人,點左最細規格一隻蟹,一個翅,兩個小菜,買單1900幾接近2000好多酒樓都有避風頭蟹、或者西餐都好多選擇,避風頭塘d炸料係好香,但係唔入味,所以食蟹既時候隻蟹係孟加拉蟹(係其他酒樓食過係用阿拉斯加長腳蟹整,都係$688蚊,多肉食好多、同埋我感覺更入味,呢間餐廳係用孟加拉蟹個殼好硬,無咩肉食)翅係ok既,我地係openrice定位係想叫個半價翅,落oder時問話係5折,我地問服務員都係話5折,結果買單係原價$700左右,無5折既,佢話5折係無翅既「翅湯」大家落oder記得問清楚。

2023-11-04 1861 瀏覽
原來用openrice book檯可以有5折優惠,仲有優惠set~ 我都覺得好意外又抵又好食 尤其係炒飯唔會油,好乾爽~~ 額外覺得個龍蝦球好開胃,個味道好特別其實全部都好味,但唔記得菜式名…… 有機會實去多次!
其實全部都好味,但唔記得菜式名…… 有機會實去多次!
每次吃到好吃的美食,心情都會好到爆棚,這家店裝潢簡約而不失高雅,店員熱情大方,有點徬彿置身於國內的感覺!平常必點的是避風塘炒辣蟹,但是這次有新出的口味,欖菜煮蟹🦀️,那當然試一下新品啦!超大只的蟹,活捉現做,食材新鮮,一上桌,賣相就令人垂涎欲滴,味道吮指回味、一試難忘,肉質鮮嫩,鮮美多汁!融合欖菜,真的很特別,享受到一種口感上的極致滿足!黃金流沙蝦球:鮮蝦特大,炸得金黃誘人,蝦肉厚實彈牙,帶有咸蛋黃香味,咸香可口!配帶沙律一起品嘗,口感極佳!!食神炒飯:真是一份最高顏值炒飯,單看一條魚的賣相就是一種享受了,材料豐富,米飯粒粒分明,口感酥軟又有彈性,炒飯里的蝦仁,大量魚籽的鮮味,和飯粒的噴香完美結合,味蕾相當驚艷!海參燜鵝,豬油渣炒菜花我也是超級喜歡的,這次我跟著明星的步伐過來品嚐美食,果然沒有介紹錯,嘻嘻
超大只的蟹,活捉現做,食材新鮮,一上桌,賣相就令人垂涎欲滴,味道吮指回味、一試難忘,肉質鮮嫩,鮮美多汁!融合欖菜,真的很特別,享受到一種口感上的極致滿足![強]
黃金流沙蝦球:鮮蝦特大,炸得金黃誘人[色],蝦肉厚實彈牙,帶有咸蛋黃香味,咸香可口!配帶沙律一起品嘗,口感極佳!!