2024-02-18 1060 瀏覽
幫襯開盈暉酒家,可惜到初九仲未有下午茶。就試下呢間,不出所料,質素好麻麻,價錢都偏貴。叫了2份下午茶set,燒味賣相還可以,但食落真係好普通,唔算好食,米線都偏林左,無牙都食到。牛肉腸粉的皮好厚,牛肉固然少,都無乜味。燒賣賣相都幾靚,但食落又係無味,唔鮮味。叫侍應比個辣椒油,完全笑左出嚟,個辣椒油係有dd甜,兼完全唔辣。🤣見質素都好麻麻,所以都唔再加食物,食完拿拿聲走人了。埋單大約180蚊,預左茶位都12蚊位,結果係每位13蚊,個數咁單丁😅。食完感覺係夠飽,因米線份量比想像中多。但味道都係個句,無味,唔會令人想回頭再幫襯。坐位都排到好密,幾乎同隔離枱背隻貼住背隻。
幫襯開盈暉酒家,可惜到初九仲未有下午茶。
就試下呢間,不出所料,質素好麻麻,價錢都偏貴。
牛肉腸粉的皮好厚,牛肉固然少,都無乜味。
燒賣賣相都幾靚,但食落又係無味,唔鮮味。

2024-02-12 692 瀏覽
年初二中午去飲茶等勁耐先有嘢食但啲嘢食嚟到係凍嘅十樣點心得一樣比較正常 性價比勁低又貴又難食未食過咁難食嘅鳳爪非常淡,個醬溝淡咗好多金錢肚又硬又腥灌湯餃難食到爆今時今日香港仲有咁難食嘅酒樓真係好難得除咗食物之外,服務亦都差叫咗個腸粉俾咗個好少嘅甜醬我叫麻煩俾多一個服務員態度極差地說食完先再叫啦我當然知道自己會食幾多先至會叫多個當然最後都冇俾亦都唔想再叫多次兩個人埋單,三百幾真心唔會再食第二次
年初二中午去飲茶
等勁耐先有嘢食
但啲嘢食嚟到係凍嘅
十樣點心得一樣比較正常
性價比勁低
又貴又難食
未食過咁難食嘅鳳爪
非常淡,個醬溝淡咗好多
金錢肚又硬又腥
灌湯餃難食到爆
今時今日香港仲有咁難食嘅酒樓
真係好難得
除咗食物之外,服務亦都差
叫咗個腸粉
亦都唔想再叫多次
兩個人埋單,三百幾
真心唔會再食第二次

2024-01-29 1234 瀏覽
一大班人最好就係去飲茶,荔枝角酒樓都算多,喱間飲開都幾好,點了以下食物:1. 黑松露海皇炒飯:菜粒、蝦仁、元貝粒、蛋炒飯,份量都幾多,6人食每人都至少兩碗,黑松露都落得幾多,好香好惹味。2. 鮮蝦腐皮卷:脆口幾好食,不過好快腍要快食。3. 鮑汁浸鳳爪(小食):煮得幾腍,1份有6隻,幾好味。4. 翠湖蝦餃皇:皮薄餡靚,蝦好大隻。5. 陳皮牛肉球:以往多數用腐皮,夾牛肉球令陳皮更清香。6. 蜜汁叉燒包:1籠3個,包皮厚饀少,始終冇以前咁好食。7. 瑤柱新鮮菜苗餃:皮有點厚,有菜有蝦。8. 鬼馬炸兩腸:香脆好食。9. 雪菜肉絲窩鴛鴦米:鴛鴦米=米粉+炒絲,口感幾好,個人覺得粉絲令口感較好。態度親切有禮貌及笑容,整體服務唔錯,上餐速度快,讚讚讚!!!

2. 鮮蝦腐皮卷:脆口幾好食,不過好快腍要快食。

3. 鮑汁浸鳳爪(小食):煮得幾腍,1份有6隻,幾好味。

4. 翠湖蝦餃皇:皮薄餡靚,蝦好大隻。

5. 陳皮牛肉球:以往多數用腐皮,夾牛肉球令陳皮更清香。

6. 蜜汁叉燒包:1籠3個,包皮厚饀少,始終冇以前咁好食。

7. 瑤柱新鮮菜苗餃:皮有點厚,有菜有蝦。

8. 鬼馬炸兩腸:香脆好食。

2024-01-20
2024-01-05 1581 瀏覽
放假陪兩老出嚟飲下午茶,樓底唔高,枱亦好密,相對嚟講都幾嘈吵。冇諗過工廠區係星期日嘅話下午茶都好商務嘅價錢,既然坐低咗就豐儉由人啦。叫咗個燒肉米線拼燒賣$58,燒肉得一行,個米線湯底好似水一樣咁健康。如果以呢個價錢嚟講性價比就唔算太高啦。等咗20分鐘開始有嘢食嚟,你都比較多嘅係炸物,但係全部都係常溫嚟嘅。蒸嘢食嘅話就好少少,豬手都入味,但係紅棗糕佢可能落粉攞得太多,好似咬緊啲BB仔牙膠咁。平時都好少食炸兩腸,因為預咗佢個油炸鬼係會腍,但係佢呢度又唔會,但係加咗啲櫻花蝦碎喺上邊,同腸粉食落去有少少格格不入。好彩佢個豬什粥同埋個桂花糕表演都唔錯,挽回我對佢有少少嘅好評。一早落嘅乳鴿漏咗單,後來幫手再跟番,即炸係唔同d。總括嚟講如果以呢個價錢嘅下午茶,咁可能同區近四小龍嗰邊嘅酒樓會更勝一籌。
2023-11-01 2564 瀏覽
見到長沙灣廣場新開左一間酒樓,即刻就拉埋同事黎一齊試下🤣Lunch過黎飲茶都係一個唔錯既選擇,見到價錢同同一層個間差唔多~不過人流就好似呢一間多啲,唔知係咪因為呢一間新開,所以大家都走過黎試🤣入面環境都算嘈吵,不過都正常🤣我地總共叫左7~8道點心,食物溫度唔係話好熱辣辣,只可以話係暖🤔xo醬蘿蔔糕,第一次見會有埋菜,同食開個啲有少少唔同🤣不過味道都唔差,幾惹味~鮑汁鳳爪味道都好濃郁,而且都好易吮👍🏻其他味道都係不過不失,唔難食既,不過又唔係特別好食。唔知係咪因為太多人所以啲野食都唔係好熱?
入面環境都算嘈吵,不過都正常🤣
鮑汁鳳爪味道都好濃郁,而且都好易吮👍🏻
其他味道都係不過不失,唔難食既,不過又唔係特別好食。
唔知係咪因為太多人所以啲野食都唔係好熱?
2023-10-20
已經食過幾次,食物水準一樣可以保持到咁高質嘅實屬少有👍🏻乳豬真係好脆皮,凍咗都唔會變得淋👍🏻肥瘦適中、口感香脆、不油膩,完全冇一般豬肉個種騷味😂好食到我一個人都食到半隻😆避風塘鮑魚真係好香口,一啲都冇過熟,好有彈性唔會un,脆邊小小辣好惹味,食落真係好滋味冬瓜盅入面材料超級豐富,有蟹柳、瑤柱、勝瓜、金華火腿、蝦仁・・冬瓜味好重,消暑解渴,鍾意飲湯嘅我真係大推👍🏻👍🏻我覺得呢間都算係我食過最好食嘅中菜之-,所以我先不斷回訪👍🏻
已經食過幾次,食物水準一樣可以保持到咁高質嘅實屬少有👍🏻

乳豬真係好脆皮,凍咗都唔會變得淋👍🏻

脆皮乳豬
冬瓜盅
避風塘鮑魚
脆皮乳豬
冬瓜盅
避風塘鮑魚
2023-10-24 1378 瀏覽
見食評唔錯,一早想嚟試吓,始終同區都冇咩邊間價錢相約嘅酒樓特別吸引。上次週末臨時想嚟都話full booking , 今日星期五即興嚟有位。點咗個沙巴斑仔拼燒鵝 。燒鵝連爐一齊上,讓燒鵝一直保持溫度,味道相當不錯。個人覺得沙巴斑仔更為出色,肉質十分滑,連我不太喜歡吃魚的人都覺得好食。最重要係同行老人家都覺得很好。亦點咗蒜茸粉絲蒸大扇貝,扇貝新鮮,哩碟菜都好難難食嘅。菜類就叫咗上湯浸魚腐菜心。整體食物唔錯,但可能樓底矮,環境好嘈。

亦點咗蒜茸粉絲蒸大扇貝,扇貝新鮮,哩碟菜都好難難食嘅。

菜類就叫咗上湯浸魚腐菜心。

整體食物唔錯,但可能樓底矮,環境好嘈。

2023-10-21
2023-10-18 1075 瀏覽
今天和家人慶祝生日,知道這裡是開業不久,因此過嚟試試!點左一個龍躉乳豬全包宴套餐,以6人套餐來說,份量都算足夠,食物質素也算ok. 上湯焗大蝦球伊麵,用珍寶大蝦球很爽脆,伊麵底也不錯。紅燒海皇翅,十分足料。清蒸沙巴龍躉,肉質很滑。海皇炒飯,炒飯好香夠鑊氣。我們自攜生日蛋糕,酒樓也很大方,沒有收切餅費,大家都吃得很開心😃美中不足是個別員工的服務態度真的需要改善一下,食肆的服務態度是直接影響客人會否再度回頭,這也是香港飲食業當前最急需改善的地方!
上湯焗大蝦球伊麵,用珍寶大蝦球很爽脆,伊麵底也不錯。
紅燒海皇翅,十分足料。
清蒸沙巴龍躉,肉質很滑。
海皇炒飯,炒飯好香夠鑊氣。
2023-10-18
慶祝紀念
生日
2023-10-15 856 瀏覽
為食 ,懷舊點心甜品,炸鮮奶及芝麻卷,10月15日星期天假期,揾食肥華帶靚媽到此酒楼,尋找呢兩個近乎失踪的童年美食,初到此店肥華感覺良好,楼面員工待客有禮,服務態度勤快,對客要求亦對位,此方面值得一讚,而點心方面,因今天是假日,沒有特價早茶點心供應,食物選擇方面應比平日略少,猶幸炸鮮奶及芝麻卷呢兩款,肥華及靚馬嘅心儀食品,在正價點心紙上,仍然榜上有名,而且味道不俗,冇令肥華,靚媽失望,而今餐其他食品,除咗碗豬什粥内嘅,豬潤淥得太熟,影响口咸外,個粥底連同其他點心,食品都有極佳水準,反而此店可能楼底問題,人多入座,感覺好嘈,是此店缺店👍👍👍
2023-09-03 1975 瀏覽
見佢新開無耐,我又想食龍蝦伊麵,就入去試下。見佢無咩食評,以為好新無乜人添,點知6點幾去到已高朋滿座,只能坐近門口果張枱。上湯龍蝦伊麵嘅龍蝦份量係喜出望外,一份唔算少,而且好新鮮。伊麵就冧咗少,但唔會係一 pat 嘢。最驚喜係菠蘿咕嚕肉,外表好普通,但肉汁豐滿,好有咬口,唔似坊間一係死實實,一係一嚿粉咁。仲有新鮮菠蘿配搭,完全係我所愛!最後加多個豉汁蒸鱔,份量比想像中少,但味道唔錯,新鮮又唔會蒸過籠。工作人員個個都好 nice,值得 encore 嘅酒樓!

工作人員個個都好 nice,值得 encore 嘅酒樓
2023-08-27 1004 瀏覽
乳豬肥美口感香脆不油膩,沒有一般豬肉的騷味避風塘鮑魚小辣爽口彈牙不黏牙👍🏻冬瓜盅清清淡淡材料豐富,有蟹柳、瑤柱、勝瓜、金華火腿、蝦仁..等等整體來說都十分高質,性價比高
乳豬肥美口感香脆不油膩,沒有一般豬肉的騷味
避風塘鮑魚小辣爽口彈牙不黏牙👍🏻
整體來說都十分高質,性價比高
  • 脆皮燒乳豬
2023-08-14 1251 瀏覽
呢間新開酒樓位於舊富X位置,等咗好耐終於都開張喇!入到去,冷氣好強勁,點心冇格價,唔知佢平啲定對家盈X平啲。有得食就得啦!裝修得好光猛,枱與枱之間都算幾逼吓,因空間比以前細咗好多!隔離枱食乜幾乎都睇到曬抖順條氣就點咗幾樣點心。虎皮尖椒估唔到咁辣,XO醬炒蘿蔔糕不過不失。香煎糯米雞第一次食,感覺都係傳統糯米雞好食啲。最驚喜嘅係粉果同叉燒腸粉,兩樣嘅粉皮精瑩剔透,叉燒係腍的,唔似一般食開硬堀堀,好食,抵讚!希望keep住新開張嘅水準,以後都會經常嚟幫襯的。
呢間新開酒樓位於舊富X位置,等咗好耐終於都開張喇!

希望keep住新開張嘅水準,以後都會經常嚟幫襯的。
2023-08-12
2023-08-03 1027 瀏覽
新開張一段時間,地方超大,環境唔錯,食飯時間非常多人,需要等位,我地1點到,3-4人等約10分鐘,可能人數少啲快啲煎釀茄子少有6件咁多😂 香脆魚肉加軟滑茄子翠湖燒賣皇漲卜卜,大大隻,上面痴咗隻蝦仔,爽脆棗皇糕蒸得乾身,冇比倒汗水整淋,口感煙韌,紅棗味濃,如果加啲薑汁少辣更好味山竹牛肉都有4粒,牛肉軟身又滑,正叉燒腸腸粉滑溜,叉燒比較少,味道正常發揮
煎釀茄子
少有6件咁多😂 香脆魚肉加軟滑茄子

翠湖燒賣皇
漲卜卜,大大隻,上面痴咗隻蝦仔,爽脆

棗皇糕

山竹牛肉
都有4粒,牛肉軟身又滑,正

叉燒腸
腸粉滑溜,叉燒比較少,味道正常發揮

2023-08-01
10 分鐘 (堂食)
2023-07-21 1158 瀏覽
經鄰居介紹長沙灣廣場近排開咗一間新酒樓,野食幾好食,終於今日有機會去試下。未行入門口,店員推薦左新張優惠套餐,其中最抵食要數$388有燒鵝半隻再中加上湯龍蝦伊麵或清蒸東星班。其餘新張優惠有$218燒乳豬,$148咕嚕肉,$288單點上湯龍蝦伊麵或清蒸紅東星班等。首先要讚一讚呢間餐廳嘅環境,由於新開張嘅關係,裝修好新淨,環境都好衛生,值得一讚,希望黎緊都可以keep到。繼續講番食物,由於我哋想食乳豬,所以最後點左乳豬半隻,再加左一碟小炒皇,先講乳豬,燒得皮脆肉嫩,而且隻豬都食得出比較新鮮,或者處理得當,食唔到雪味,而且隻豬整體都好瘦,唔會食到啖啖油,再到小炒皇,炒得夠鑊氣,而且都食得出幾足料,有鮮蝦有魷魚仲有其他海鮮,仲有魚乾仔同蝦乾,認真唔錯。食完之後仲有碗紅豆沙送,而家酒樓黎講都真係買小見小。

即燒BB乳豬
招牌翠湖小炒皇