2006-05-20 16 瀏覽
腰果糊很香、芝麻糊燉鮮奶很滑。還有,可選擇比多兩蚊加蓮子,蓮子也做得很好!
腰果糊很香、芝麻糊燉鮮奶很滑。
還有,可選擇比多兩蚊加蓮子,蓮子也做得很好!
2006-04-27 14 瀏覽
哩間鋪開無耐,我已經黎食過兩次.昨晚同男友黎食糊,我欣賞哩間鋪頭整得唔太甜.我叫左碗熱養顏杏仁糊,蝦肉色既糊,好香甜.男友叫左碗熱補腎合桃糊,好香滑.我之前試過食腰果糊,都係一個唔錯的選擇,哩間最多糊食.我覺得糊都係要趁熱食,如果唔係就會俾人食左架喇!

2006-04-14 14 瀏覽
行開北角,見到有間翠苑就入去試下,叫左個凍合桃糊,合桃糊唔太甜,幾滑!!好味!!!原來呢間翠苑平銅鑼灣果間1-2蚊架!!!
行開北角,見到有間翠苑就入去試下,叫左個凍合桃糊,
合桃糊唔太甜,幾滑!!好味!!!
原來呢間翠苑平銅鑼灣果間1-2蚊架!!!
2006-03-27 12 瀏覽
26 March 2006 (Sun) - 甜品今日全日都唔係食咗好多嘢,所以又食下甜品頂下口癮!見到呢個杏仁糊燉奶好似幾得意咁,咪試下囉,不過杏仁糊好少,主要以燉奶為主,我鍾意杏仁糊多啲,所以冇咁鍾意!但係其實都OK架!
26 March 2006 (Sun) - 甜品

2006-03-22 15 瀏覽
同女朋友係牛一清湯腩食完晚飯,就過到這裡試下糖水,睇食評話樣樣都好掂。叫了碗薑汁麻蓉湯丸和蓮子腐竹薏米糖水。薑汁好重,湯丸好大粒,好煙靭,麻蓉好香,正! 蓮子腐竹薏米糖水,蓮子好多,不過硬,薏米不見,不是好甜,可以接受,但我還是喜歡長沙灣那間6蚊糖水舖!
2006-02-11 44 瀏覽
星期五去左呢道食甜品, 叫左二溝-- 芝麻糊+杏仁糊. d 杏仁糊的色好似花奶(同石磨坊& 佳佳糖水不同, 他們的杏仁糊係白色) . 杏仁香味唔濃, 甜度偏淡, 唔太"傑". 而芝麻糊比軟稀, 芝麻味亦唔太濃, 甜度尚可. 當芝麻糊同杏仁糊混埋一齊之後, 基本上已食唔到杏仁香味.個人喜歡食一品齋& 石磨坊的芝麻糊同埋佳佳的杏仁糊多d)

個人喜歡食一品齋& 石磨坊的芝麻糊同埋佳佳的杏仁糊多d)
2006-01-09 11 瀏覽
食不到松記..也沒有算失.真的好....好味...旦白好滑...芝麻夠香...只是太細碗
食不到松記..也沒有算失.
真的好....好味...旦白好滑...芝麻夠香...
只是太細碗
2005-10-24 11 瀏覽
自問並不是港島人,但不知道為什麼對北角有一份好感。星期六在北角逛擺,在馬寶道買了些出奇地平的衫,就走入了翠苑歇歇。當日合桃鮮奶特價,只是十蚊,即叫﹗另外細妹要了星期六日才有的腰果糊。合桃鮮奶香滑得很,不太甜,想不到兩樣味道也很夾。而腰果糊就更香,同樣也不甜,我們都喜歡吃不太甜的甜品,所以很對胃﹗最後要試試豆漿,新鮮有豆味,也不錯唷﹗
自問並不是港島人,但不知道為什麼對北角有一份好感。
2005-07-02 15 瀏覽
01/07/2005 16:15難得有一天假期,走到北角舊區一帶逛逛,收獲是沒有的,倒偶然走到了這間一直想再食的翠苑。旁邊的八記人頭湧湧,呢度反而小貓三數隻?有冇攪錯!唔係出品退步嗎?吃完阿鴻後口乾乾,糊類咪攪,一於叫碗腐竹蓮子($10)潤一潤先~好大碗,比一般的大三分一左右,腐竹是未煲溶的,還可以一片一片吃,不錯。蓮子色澤偏黃,睇落幾靚,不過食落唔夠鬆化,薏米未完全煲腍,不過反而有得咬下,口感不錯!女友的木瓜杏仁炖雪耳($13)賣相普通,不過冇試唔知味道如何。似乎我都係擔心過早,翠苑點都比八記好掛?
01/07/2005 16:15

似乎我都係擔心過早,翠苑點都比八記好掛?
2005-06-13 9 瀏覽
見門口寫芝麻糊皇,冇理由唔入去試,叫了一碗熱的,色澤都幾靚,可惜入口發覺跟八記差不多,芝麻香不夠,過稀,而且偏甜,看來這兒的芝麻糊不是我杯茶,所以我不覺她出品的芝麻糊可以稱皇囉!
2005-05-27 15 瀏覽
食完東寶聚之後,便來了這裡食甜品,我還是叫回我的至愛< 芝麻糊燉鮮奶>。芝麻糊都幾香口,可惜芝麻味唔夠濃,燉鮮奶就好滑,唔會太甜,味道剛剛好。有食家話<澳洲牛奶公司>的燉鮮奶比較好味d,我想因<澳洲>的甜品主要是買燉鮮奶和燉蛋,比起這裡好,也是正常的。而我就覺得各有各好,因<翠苑>可以一次過食到兩種唔同的味道。
2005-05-22 7 瀏覽
星期天, 賺完外快, 食完晏, 洗完衫.沒事好幹, 又去試機. 由家出發長征看看有冇野好影.行行下去到北角, 人行到熱熱的, 還是吃點東西才繼續行.見到呢間甜品店入去吃.要了海帶香草綠豆, 店員說"海水".我便覺得有點怪.來到原來是這麼一回事:果碗海帶香草綠豆都頗為稀, 唔係幾叫得做沙.海帶都幾多下, 但唔見臭草(香草), 唔通煲到溶哂?一路食都見到數人入黎食甜品, 大熱天時甜品店應該會幾好生意. 仲聽到的豆漿賣哂~八蚊碗唔貴又唔甜係幾好, 但見唔到臭草都係只可以俾ok面.
星期天, 賺完外快, 食完晏, 洗完衫.
沒事好幹, 又去試機. 由家出發長征看看有冇野好影.
行行下去到北角, 人行到熱熱的, 還是吃點東西才繼續行.
見到呢間甜品店入去吃.
要了海帶香草綠豆, 店員說"海水".
我便覺得有點怪.
來到原來是這麼一回事:
果碗海帶香草綠豆都頗為稀, 唔係幾叫得做沙.
海帶都幾多下, 但唔見臭草(香草), 唔通煲到溶哂?

八蚊碗唔貴又唔甜係幾好, 但見唔到臭草都係只可以俾ok面.
2005-05-08 8 瀏覽
昨晚食完晚飯便來了這裡食甜品,次次都食唔到腰果露(唔係唔記得,就唔係星期六日), 今次終於食到了.腰果露唔會太甜,但味道比較淡,唔夠濃和香.沒有想象中好.下次還是叫回芝麻糊燉奶好d.

2005-05-04 13 瀏覽
係鳯城冇食甜品,其他成員就返屋企,但我與家姐就去食甜品,今次就試了合桃露燉蛋及麻蓉湯丸。燉蛋都係一樣的好味,唯獨合桃露少左的,同埋落碗底時唔係分佈咁平均。至於湯圓就除左有一舊因為新而滾得唔夠耐,它們都皮薄hum靚,湯則是薑湯,順便飲埋佢。埋單24蚊,當然係我比錢啦。

埋單24蚊,當然係我比錢啦。
同友人食完dinner後,去左食甜品﹗其實之前都食過一次,所以今次都介紹其他人黎試試﹗水準唔錯,都無令友人失望﹗因為食完dinner,比較飽,所以放棄LE度出名既燉奶系列甜品,叫左個清清地既木瓜銀耳﹗味道一般,所以下次最好都係叫番燉奶系列甜品﹗