2010-11-24 31 瀏覽
住係附近, 都食過lee 間幾年,一向只鍾意食佢兩樣野, 其他野同一般茶餐廳冇咩分別1, 豬扒撈丁 - 豬扒很薄很脆, 叫得豬扒大王, 豬扒確係有水準, 撈丁個汁ok正, 近年佢d豬扒分量就年年縮小, 但價錢就年年增加 2, 上海粗炒 - 有鑊氣, 個汁正, 有d椰菜絲 & 肉絲 (吾加豬扒都好好食...)佢加下有名星食過, 又有報紙 報導過, 多咗人食,但依然係一個人自己炒, 太多人的話, 要等好長時間所以一見佢門口有2-3檯客, 我吾會食, 起馬要等15-20分鍾先有得食......

住係附近, 都食過lee 間幾年,
一向只鍾意食佢兩樣野, 其他野同一般茶餐廳冇咩分別
近年佢d豬扒分量就年年縮小, 但價錢就年年增加

佢加下有名星食過, 又有報紙 報導過, 多咗人食,
但依然係一個人自己炒, 太多人的話, 要等好長時間
2010-11-20
6 分鐘 (外賣自取)
  • 豬扒撈丁
  • 上海粗炒
2010-10-24 85 瀏覽
這裡一早聽聞,雖然住係柴灣,但係一路都未試過。十點先收工,未食野,架車經過這裡,又見到呢到,就落車食埋先返去。來這裡要的當然係名物豬扒,時間都唔早,唔要飯,要炒烏冬。即叫即炒,得三幾枱客,都等左一節電視劇先有得食,慢工出細貨,炸野需時,我明既。上碟見豬扒得幾舊,好似真係少了點。先試豬扒,豬扒薄身,炸得夠乾身,水準不錯的,大食既我,係覺得少了點,睇黎下次要加份淨豬扒。烏冬炒得不錯,上色均勻,港式應有既獲氣,穩陣。跟餐要左杯凍奶茶,茶味唔見影,奶味就十足,要補返罐汽水先滿意。小店一間,$34蚊豬扒炒烏冬,凍飲加七蚊,係柴灣收這個價錢,係有d野。
大制作

豬扒炒烏冬

奶多茶少

$41 (宵夜)
  • 豬扒炒烏冬
2010-08-27 62 瀏覽
星期三晚,印象中起碼十年無去過柴灣,一場來到,當然要把握機會搵食,想起以豬扒馳名的耀東號就在附近,先打電話問問收幾點鐘,答案是凌晨一點半,太好了,我們立即出發!從地鐵站 B 出口過馬路,一路直走就找到高威廣場,地點倒算方便。時約八點,小店內雖只得一兩檯客,但間中也有街坊來買外賣的,由於人手有限,這裡明文規定「食物同飲品要一次過叫」,如果分開叫的話,飲品會收正價,所以最好都係先諗好食乜飲乜,再搵阿姐落單!豬扒是穩膽,卻要花時間去想想配搭那一款醬汁,當中以椰汁咖哩最為特別,如果不想吃飯的話,也可以選擇撈公仔麵、炒米、湯麵等,總有一款合你心意的。始終是第一次來,就試試最基本的鎮店豬扒飯 ($30),跟一杯凍奶茶少甜 (另加 $7)。鎮店豬扒飯的賣相略花心思,將切成小塊的炸豬扒圍在圓碟上,炸粉很薄很脆,肉質嫩滑,入口後慢慢溶化,水準不俗,白飯則淋上味道帶小甜的豉油汁,感覺不會太寡,以三十蚊的消費來說,絕對抵吃!出街吃飯多肉少菜,遂叫了一碟清炒椰菜 ($20) 為身體補充纖維,椰菜的味道清甜,勝在用油不多,也算討好。少甜的凍奶茶味道偏淡,一味夠凍夠消暑,不太滿意,下次再來,都係要番支可樂好過!

東區之豬-耀東號
圍在圓碟上的炸豬扒很薄很脆
炒椰菜用油不多,味道清甜
凍奶茶比較失色,茶味太淡
2010-08-25
東區之豬-耀東號
圍在圓碟上的炸豬扒很薄很脆
炒椰菜用油不多,味道清甜
  • 鎮店豬扒飯 (豉油汁)
山長水遠來到柴灣吃一些想試的小店,第一站來了這裡,這所小店的吸引力何在?就是它們的豬扒,不少明星也是其座上客,雖然是日滂沱大雨,但我們也是冒雨來到了,狼狽的到了小小的店的門外,怎知沒有位坐,最後都跟人搭枱,其實跟人搭枱也沒關係,但那張四人桌就在廚師對開第一張,困在牆角,實在真的挺狹窄。因為迫,所以都是快吃快走好了,看看有什麼好吃,除了豬扒,店家還有各式飯麵粉類供應,但來的目的就是為了豬扒,而胃就只得兩個,所以最後點了兩個都有豬扒的東西吃,一個是炒烏冬,另一個是咖哩飯,已經是盡量看可以試多一點東西了。先來的是炒豬扒烏冬,在烏冬來之前,聽見店家炒東西的鑊氣聲都挺振撼的,所以果然這碟烏冬炒得夠鑊氣,豬扒是炸好後再放到炒烏冬之中,絕對有點空降的感覺,其實這個做法也很正常,不然炸過的豬扒會變得又腍又濕,豬扒入口有點脆而很香酥,而且肉質夠腍得來又不「痴」牙,吃起來有肉絲絲的纖維,肉味濃郁,果然如店家所言,是沒有下任何鬆肉粉及梳打粉來製作,稍為要彈的,就是肉質乾身了一點,這個情形在灣仔的新景園是沒有的,所以個人認為灣仔的新景園有過之而無不及。也說回這個炒烏冬,烏冬入口順滑,沒有粉腍的感覺,吃港式的炒

也說回這個炒烏冬,烏冬入口順滑,沒有粉腍的感覺,吃港式的炒烏冬,也不用太講究什麼彈牙感及麵粉香了,每條烏冬吸飽了醬油,着色均勻,醬油味豐富,而且也夠哂熱,很有鑊氣,這個炒烏冬確是出色。

再來的是咖哩豬扒飯,咖哩汁味道很夠,也可以說惹味,但香度明顯不高,缺乏咖哩應有濃重的茴香,這也是一貫港式咖哩的味道,但汁勝在下得夠多,所以用來下飯也真不錯,而豬扒就同上述的一樣,除了咖哩汁、豬扒及飯之外,更怪怪的有數片椰菜,吃起來當然是一貫的腍腍甜甜,總體來說是好吃的。

坦白說這兒的豬扒不好吃嗎?絕對不是,其實以一般標準來說,真的是幾好吃的,但跟印象中灣仔的新景園還差點點,但總算是試過,而我其實也鎖定下一個豬扒目標,就是上環的科記,看看又會否能跟上述兩者匹敵吧。
位於柴灣的豬扒王?
店子小得真的挺狹窄
不少明星也是其座上客
除了豬扒,店家還有各式飯麵粉類供應
炒豬扒烏冬豬扒是空降的,以保留豬扒炸過的香酥感
烏冬入口順滑,醬油味豐富而且很有鑊氣
豬扒入口有點脆而很香酥,而且肉質夠腍但乾身了點
咖哩汁勝在下得夠多
所以用來下飯也真不錯
店家高調稱豬扒的製作沒有下任何鬆肉粉及梳打粉
2010-06-26
5 分鐘 (堂食)
位於柴灣的豬扒王?
炒豬扒烏冬豬扒是空降的,以保留豬扒炸過的香酥感
烏冬入口順滑,醬油味豐富而且很有鑊氣
店家高調稱豬扒的製作沒有下任何鬆肉粉及梳打粉
  • 炒豬扒烏冬
2010-01-27 24 瀏覽
这家店的猪扒真的好好吃外面炸的很香酥 里面的肉 看起来是瘦肉 但吃起来很嫩 有入口即溶的感觉 不知道店家是怎样做到的奶茶还OK 奶味过重了些咖哩牛脷的话 咖哩有椰汁的味道 但我喜欢椰汁味再浓些的 然后牛脷也是很嫩呢
这家店的猪扒真的好好吃

但我喜欢椰汁味再浓些的
然后牛脷也是很嫩呢
  • 炸猪扒
2009-12-10 106 瀏覽
朋友介紹了很久,一直都想來,可是下午1時才開門。又唔想同其他人迫。所以一直冇機會。今日終於可以一試佢地的豬扒。叫了咖哩豬扒飯。咖哩是不太辛口的一種,豬扒都好好食,沒有鬆肉粉,十分鮮味。凍檸茶則不太甜的那一種,都幾岩香港人口味。可惜。。服務真係"超水準" 老闆十分串又不友善,對客人接近無視,有點食就食,唔食就過主的感覺。。。。。。。令人唔想再去。。。呢一間店即使咁好食。都唔可能吸引我經常光顧,間中心情好時都可以一去。否則只會自討沒趣。。。。今次比笑面。只因為佢沒有"串"出面同埋食物質素真係好。。。希望老闆會改善下啦。。。。。。。

今日終於可以一試佢地的豬扒。

凍檸茶則不太甜的那一種,都幾岩香港人口味。

凍檸茶
咖哩豬扒飯
凍檸茶
咖哩豬扒飯
2009-10-14 31 瀏覽
其實耀東號一向幫襯開gei~ 質素有保證, 真係好食gei....無諗過有一日會唔想再幫襯佢...就係今日! 今晚同友人去耀東號食咖哩豬扒飯~$34飲凍飲加$7. 我地要左杯凍檸茶, 我無飲到, 比左友人飲...(友人無食野, 淨飲)耀東號每人最低消費$10... 我地應該係$41丫, average 先係廿蚊左右. 埋單佢收我地$46!! 我地問佢點解, 佢話: 你地兩個人lei 食丫ma!! 之後眼尾都唔望我地一眼!!唔係話果幾蚊比唔起, 而係, 我諗全香港無一間食肆會咁做生意!! 擺明屈錢!!雖然都知佢地平日都係寸寸的gei 朋友, 但都未至於令我想放棄佢gei 食物食野jei, 點解要受無謂氣?經此一役, 死心lar...
無諗過有一日會唔想再幫襯佢...
就係今日! 今晚同友人去耀東號食咖哩豬扒飯~$34
飲凍飲加$7.

之後眼尾都唔望我地一眼!!

擺明屈錢!!

食野jei, 點解要受無謂氣?
經此一役, 死心lar...
2009-09-29 12 瀏覽
都吾使上相片因為同其他人影既都差不多,咁又未至於豬扒大皇不過真係好好味,食咗鎮店豬扒飯同豬扒炒一丁,仲打包咗豬扒粗炒返屋企,老闆真係好有心機逐碟整,吾係一早炸定行貨,豬扒入口外脆內軟,所有野有一個共通點係吾會好鹹又吾會成口油。一定會再去!仲未試佢的咖喱...

一定會再去!仲未試佢的咖喱...
2009-09-24
午餐
2009-08-23 24 瀏覽
晚上要到柴灣工作,早前已在OR找了些資料,得知在柴灣地鐵站附近有一所名為「耀東號」,以炸豬扒聞名的店子,故此專程在上班前一訪,打算吃飽才開工。剛好在六時十五分到達,在遠處已看見該店,門外並已坐了三四位客人,雖然不知道確實的營業時間,但心想應該來得及在關門前光顧。怎知一步進店內,老闆娘便馬上告知要在七時後才開始營業,這個消息確是殺我一個措手不及,結果唯有用沉重的步伐離去。今晚的工作進度比預期快,九時十五分左右已完成並可離開,心裡想著多試一次的心態下,再度前往該店,到達後還好仍在營業中。到店櫃台點了食物鎮店豬扒飯(豉油汁)($30.00)及凍奶茶($7.00),便坐下來一面自香鹼小姐,一面等待著。先來飲品凍奶茶,茶味偏淡,其餘也沒太大問題。再來便是主角鎮店豬扒飯(豉油汁),看見老闆娘有心機地將豬扒切開並圍著已上豉油汁的白飯,十分細心的安排。先試了一口豉油飯,味道不太特別,豉油雖已調味,但味道不是十分之特別,與一般豉油分別不大。再到便是炸豬扒,入口時只帶微暖而沒有預期中的燙嘴,肉質夠嫩,外層炸得鬆化,雖未至於肉汁滿盈,但每件也有滑漏之感。味道方面,只帶微微而又適度的鹹味,是一塊質素及炸功均上

再到便是炸豬扒,入口時只帶微暖而沒有預期中的燙嘴,肉質夠嫩,外層炸得鬆化,雖未至於肉汁滿盈,但每件也有滑漏之感。味道方面,只帶微微而又適度的鹹味,是一塊質素及炸功均上乘的炸豬扒。

牆上掛了不少本地傳媒的介紹專訪,在此世代已見怪不怪,但最起碼現在知道不是甚麼鱔稿來的。此店除了炸豬扒外,原來還有自己最喜愛的牛脷供應,看來下次要一試濃椰汁咖哩牛脷才行。
「味道一般的凍奶茶」
「鎮店豬扒飯(豉油汁)」
2009-08-22
2009-07-23 53 瀏覽
六月初一‧日食!無端的要OT,正想打道回府,忽然CSY一個SMS來問我吃過柴灣「耀東號」未,那裡的煎百豬扒好吃。「耀東號」?還要是柴灣的「耀東號」?作為柴灣地膽,除了未吃過,還要是完全不知情,自己也覺得有點離譜。我就是這樣,想吃的東西,不吃總是心有不甘,一定要快快來吃的,就在歸家之前,來看一看。是在高威閣商場的一間小店子,裝置簡單,只得十來個座位,但也有電視及空調的,環境不算很差。牆上的餐牌大大隻字寫著「鎮店豬扒類」的,以不同的煮法去炮製豬扒,應該是有點板斧吧,就要了一客秘製豬扒來吃一吃。很快有得吃,是油炸的。薄身的豬扒,是雪藏貨。吃起來口感鬆軟,如言是完全沒有化學品的踪影,很軟滑,是用上蛋白去醃吧。味道不錯,帶點甜味,也入味,是美味的。果然是「鎮店」菜色,埋單17蚊,下次來,會吃咖哩,因為聽老闆說是用鮮椰汁煮的。臨走前,望牆上的貼圖,原來報導說某前DJ推介來這裡吃,咦,佢唔係出夠吃得求其的嗎...?
六月初一‧日食!

不用多想,當然是吃豬扒先
熱辣辣的炸豬扒
肉質很鬆軟,是不錯的
$17 (其他)
不用多想,當然是吃豬扒先
熱辣辣的炸豬扒
肉質很鬆軟,是不錯的
  • 豬扒
2009-04-17 130 瀏覽
透過電視節目"名人飯堂"的介紹,已是第二次來臨這小店,今次食了一個(鎮店豉油豬扒飯),豉油不太咸,最重要係這個飯除了豉油外,就沒有其他醬汁,能清楚品嚐到豬扒的味道,主菜豬扒外層很脆,但一點都唔油膩,內層十分鬆化,非常美味!由於該店只有老闆兩夫婦工作,而每個柯打都係即叫即製,在飯市時間,等候時間會比較耐,但都係值得既!
鎮店豉油豬扒飯 $30
2009-04-17
鎮店豉油豬扒飯 $30
  • 鎮店豉油豬扒飯
2009-02-04 26 瀏覽
這裡的炸豬扒都唔錯. 脆皮有汁中間好tender一d都唔chewy同有豬味一定係沒有用梳打粉!不過最估不到是他們的小食 - 厚切牛tongue非常得! 火喉剛好, 好嫩好juicy, 外皮脆又香! 一粒粒cube, 顏色好吸引in golden brown! With the beautiful fragrance rushing into the nostril!老板用牛tongue中間最厚的部份, 質感一流, 牛嘅香味在口裡徘徊, 回味無窮^^非常超值!!

非常超值!!
$60 (宵夜)
  • 厚切牛tongue
  • 豬扒