2017-11-09 47 瀏覽
旺角是我和友人聚腳的好地方,貪其位置便利。食肆多就確是多,但說實要找間食物質素較高的,間又不太想得到,又不想選連鎖店,最後友人提議不如隨便此找間一試。最後逛著逛著,看到豉油街有間吃台灣菜的食肆,就撞了進去。見食物多元化,小食、主菜、飲品的選擇都多。我們點了一款台式滷味拼盤($48),有四款小食,有牛筋、豬大腸、豬耳及蛋。頗喜歡淋在蛋上的滷水汁,鹹中帶點甜味,減去蛋黃的膩。豬大腸醃得入味,事前的準備功夫做得不錯,大腸完全沒有臭味,滷水味恰宜,薄切得來亦有咬口。豬耳稍嫌有點過腍,如能煮得爽口會較好。牛筋軟滑,醃味足,口感不錯。另外點多了一客小食椒麻牛肚絲($26),嗜辣的就適合不過。麻辣加胡椒辣,辣味十足,吃後舌頭還有少許痺的感覺。牛肚切絲上,肉質爽口但如切得粗口感會更好。主菜選了鹽酥雞滷肉飯($48)及滿漢大塊牛肉乾伴麵($68)。鹽酥雞香脆肉軟,炸的時間適中,雞肉都不乾身,亦帶鹹香味,如能切厚口感更佳。滷肉以半肥瘦肉粒煮,滷汁入味,肉粒不韌,絕對比平日用特肥免治豬肉煮的優秀。滿漢大塊牛肉乾伴麵的牛肉是帶少許脂肪的腩位,炆得軟腍入味,配搭少許脂肪更覺口感軟滑。伴麵爽口,跟店家調製的醬汁,

主菜選了鹽酥雞滷肉飯($48)滿漢大塊牛肉乾伴麵($68)

滿漢大塊牛肉乾伴麵的牛肉是帶少許脂肪的腩位,炆得軟腍入味,配搭少許脂肪更覺口感軟滑。伴麵爽口,跟店家調製的醬汁,配搭青瓜及蔥花吃很惹味。

小小的一間台灣食店,雖非什麼過江龍,但食品出品質素不俗,比一些台式連鎖店更出色,價錢相宜,性價比高,是值得再來的小店,惟一是店面較小,想慢慢坐及品嚐的人就不建議了。
2017-11-06 6307 瀏覽
一向都有鋪台灣癮,每隔一段時間就會想念"家鄉"的美食,風景,風土人情...每當癮起,就會吃吃台食頂頂癮。"老街"這間餐廳名字令我想起在淡水老街,十分老街,平溪老街等等的好時光。餐廳食物的口味都是陣陣"台味":滷味切大腸($28)小妹一向不喜歡吃內臟,但好友想食,我也捨命陪君子吧!大腸滷得很入味,完全遮蓋了大腸的內臟味。大腸中間有些脂肪,但食落不覺太過肥膩。口感好有嚼勁。椒麻牛肚絲($26)牛肚椒麻味濃郁,最初入口不覺得辣,只有少少麻,但辣味慢慢接踵而來。但怕辣的我還是接受到的,而且覺得好惹味。牛肚絲口感爽口柔韌,好吃得令人一口接上一口。紅燒牛肉麵($58)湯頭呈啡色,是豆瓣醬的味道,面頭有點點辣油,惹味而不辣。牛肉用上牛腱部份,大大件,但煮得軟腍,不費吹灰之力就可以把它咬開。而且炆得夠入味。麵條煮得彈牙。配菜有紅蘿蔔,蘿白等。頗有在台灣吃到牛肉麵的風味。鹽酥雞滷肉飯($48)集合兩款經典台灣小吃-滷肉飯,鹽酥雞於一身。滷肉是一小粒一小粒的肉丁,肥瘦相間,米飯的熱力令油脂融化,食落好香口。滷肉飯的滷汁夠鹹香,惜滷汁不太夠拌一整碟白飯呢!鹽酥雞呈波波狀,好可愛,可以一口一個,外層酥脆,有鹽

滷味切大腸($28)
小妹一向不喜歡吃內臟,但好友想食,我也捨命陪君子吧!

椒麻牛肚絲($26)
牛肚絲口感爽口柔韌,好吃得令人一口接上一口。

紅燒牛肉麵($58)
湯頭呈啡色,是豆瓣醬的味道,面頭有點點辣油,惹味而不辣。

鹽酥雞滷肉飯($48)
集合兩款經典台灣小吃-滷肉飯,鹽酥雞於一身。
滷肉飯的滷汁夠鹹香,惜滷汁不太夠拌一整碟白飯呢!
鹽酥雞呈波波狀,好可愛,可以一口一個,外層酥脆,有鹽,胡椒的味道,雞肉嫩滑可口。

珍珠奶茶($12,跟餐)
食台食當然要飲珍奶!奶味及茶味比例很不錯,但甜了些少。珍珠夠煙韌。

2017-10-30
  • 紅燒牛肉麵
今個星期第二餐吃台灣菜了, 今次到了一間位於旺角的台灣小店吃台灣菜。餐牌上的食物款式有很多, 我們點了一些小食來分享, 另外, 每人再點了一份主菜和飲品。小食方面, 我們偏向點的也是炸物, 例如黃金脆薯、木魚炸豆腐等等。另外, 我也點了我喜愛的牛筋, 牛筋炆得挺淋滑的。牛筋含豐富的骨膠原, 很適合女士們吃。主菜方面,我點了一碗鮮茄豬軟骨麵 , 由於早前經常吃台灣麵, 所以我今次改了麵底, 要新竹米粉。這裏的送餐速度非常快, 不消一會兒, 所有食物便送到上來。米粉的份量比我想像中還要多, 好像吃極也吃不完, 它的番茄湯底味道非常突出, 但鹹了一點。

蕃茄豬軟骨麵

鹽酥雞滷肉飯
凍蜂蜜檸檬水
蔥油青菜
2017-11-02
凍蜂蜜檸檬水
蔥油青菜
2017-10-29 157 瀏覽
在香港找到正宗的台灣料理不易路過旺角發現一家裝潢蠻特別的餐廳主打牛肉麵滷肉飯小食我選擇也不少我點了一紅燒牛肉牛筋麵湯頭濃郁香醇牛肉牛筋燉得軟嫩配上高菜非常惹味滷肉飯一半肉燥一半魯肉味道夠香吃得滿足鹽酥雞不能不點貪吃的我們就點了鹽酥雞拼炸豆腐鹽酥雞就是台灣街頭吃到的味道炸豆腐外皮脆內裡嫩黃金脆薯不值一提粉漿極厚而且冷掉加十元可以加點飲品一杯點了營養價值超高的洛神花茶迷人的果酸味實在令人陶醉花少錢來一解念台之苦是不錯的
在香港找到正宗的台灣料理不易
鹽酥雞拼炸豆腐
黃金脆薯
2017-10-29
2017-10-29 77 瀏覽
奶奶好想去台灣旅行,但年事已高,體力有限去不到,佢中意食台灣的食品,今天我和老公、女兒就帶她到旺角豉油街的老街食台灣菜,之前我們食過,真的好好味,好似去左台灣食甘,好正宗!又吾洗加一服務费!老街真的好受歡迎,每次來到都要等位。酥脆鹽酥雞:外層酥脆,雞肉嫩滑,洒上少許鹽,使味道提升,好味!木魚炸豆腐:木魚惹味,加入豆腐炸至外脆內嫩,再加上特製醬汁,非常美味!滷味切豬耳:爽脆、入味!夜市小香腸:我每次食台灣菜,台灣香腸是必食的,外層脆口,內面肉質鮮甜,十分美味!香酥排骨肉燥湯麵:排骨炸得酥脆,肉質入味有口感,湯底鮮甜,麵質滑,好味!三寶肉燥湯麵(轉新竹米粉):材料有台灣的貢丸、墨丸和小香腸,全部都爽口彈牙,本人特別喜歡新竹米粉,所以加錢轉,米粉爽口彈牙,湯底清甜,鮮甜美味!肉燥豬手湯麵:豬手入味林滑,豬手骨膠原豐富,配麵或米粉都好惹味!凍台灣咖啡十珍珠,凍檸檬紅茶,甜度適中,冰凍解喝!

老街真的好受歡迎,每次來到都要等位。

滷味切豬耳:爽脆、入味!

凍台灣咖啡十珍珠,凍檸檬紅茶,甜度適中,冰凍解喝!
2017-10-23
10 分鐘 (堂食)
  • 香酥排骨肉燥湯麵
  • 肉燥豬手湯麵
  • 三寶肉燥湯新竹米粉
  • 夜市小香腸
  • 木魚炸豆腐
2017-10-28 48 瀏覽
晚上去咗 呢間食晚餐,點咗個鹽酥雞拼小香腸, 小香腸同平時嘅有啲唔同, 比較 似臘腸, 鹽酥雞炸得唔錯,不過冇乜雞味,另外仲點左個牛肉麵,味道唔錯,牛肉好入味同好林,值得一試。花枝丸, "魯"肉飯 同冬瓜茶就冇咩特別,但勝在冬瓜茶五會太甜。環境方面就會稍為逼左d,所以如果拎住好多野既就最好五好去住。不過裝修得好chi台灣金。影相都ok。價錢方面都幾便宜,兩個人食叫左6樣野都係百幾元,抵食!!!下次可以再去食!!!!
  • 紅燒牛肉麵
2017-10-27 3801 瀏覽
台灣菜真係食極都唔厭, 最想就係飛去台灣日日食, 可惜我只係個一般既打工仔, 今次就去到旺角食間好多朋友都食過既台灣野。 次次黎黑布街煙廠街果頭都係為左食甜品, 今次入老街食正餐~~ 一入店內己經feel到幾有懷舊氣息, 尤其是牆身好多掛畫同仿磚牆既設計, 好有青春電影既感覺, 連餐牌設計都係咁懷舊。 台式牛肉麵 轉新竹米粉見隔離叔叔叫左碗勁大碗, 我又跟住叫, 但我中意米粉, 所以加三蚊轉左。牛肉條三大條, 粗身又長, 一咬就鬆開既肉質就知係有水準既牛, 炆得入味, 白蘿蔔同紅蘿蔔好大舊但清甜無比, 吸哂湯既味道, 轉新竹米粉係個正確決定, 因為同樣會吸收左湯既濃味, 幼細且具彈性正正是新竹米粉比普通米粉最吸引既地方~ 肉燥飯(小)既然試左牛肉麵, 就當然要試埋代表性最高既肉燥飯, 原來少都已經幾大碗, 細食女仔食可能加個小食都飽, 有肉碎同埋肥瘦相間既粒條, 肥肉比較上多, 但食落又唔覺好油膩, 我份人怕油膩野都接受到, 汁有味但可以再濃啲, 而且多啲用黎撈飯就好, 因為碗飯真係幾多。 小吃比主吃更加驚喜, 我地叫左五味小茄子、魚酥皮蛋豆腐同肉燥青菜。 五味小茄子 $28雖然唔知五

台式牛肉麵 轉新竹米粉

, 炆得入味, 白蘿蔔同紅蘿蔔好大舊但清甜無比
, 吸哂湯既味道,

肉燥飯(小)

五味小茄子 $28

雖然唔知五味係邊五隻味, 但anyway係推介呢個小食
, 因為茄子首先處理得好, 一啲草青味都無又KEEP到爽鮮感
, 重點係佢個醬, 甜甜地同茄子出奇地夾, 味道同蚵仔煎個醬相近
, 而且每件茄子都撈到, 配埋面既木魚碎, 令人食指大動~~~

魚酥皮蛋豆腐 $29

去餐台灣餐廳我都叫咁濟, 一黎包無伏XD
二黎個唔知點解皮蛋同豆腐就係會咁夾, 呢到既豆腐比起平時食既更令滑溜, 好似食緊布甸咁呀!!!
皮蛋都有成隻份量, 配埋面既大量木魚碎, $29真係無理由唔叫。

肉燥青菜 $28

食咁多野當然叫埋個菜中和下, 呢個就OK la,加左肉燥但又唔會好油喎
, 肉碎係瘦既所以岩我, 唔會整油哂D菜, 生菜份量足夠。

胚芽奶茶加珍珠 $15

珍珠奶茶唔夠滿足到我, 所以就叫埋胚芽, 胚芽灑面幾香口, 珍珠唔似平身食, 偏細粒。
2017-10-26 73 瀏覽
平時係旺角返學都要周圍食野順路就見到老街啦! 佢門口裝修都好靚佢既餐單最多出現既係牛肉面! 點都要試一試~忐忑底下叫左 麻辣牛筋牛腩麵 53因為都好鍾意食辣!一上黎既時候仲熱辣辣~我本身都鍾意食硬身d既面 佢隻面又唔會太軟身 又有咬口個湯又香 而且好多辣油 有少少麻 牛肉好入味 唔會難咬而且佢仲有好多配菜添~而我朋友就叫左個唔辣既紅燒牛腩牛根麵 58即刻飲左啖湯! 唔辣都超正下次掛住台灣既面都可以黎幫襯一下:-P最後我地仲叫左小食 仲有佢既珍珠奶茶埋單價錢都唔太貴十分親民大家去試下啦
平時係旺角返學都要周圍食野
順路就見到老街啦! 佢門口裝修都好靚

佢既餐單最多出現既係牛肉面! 點都要試一試~

忐忑底下叫左 麻辣牛筋牛腩麵 53

因為都好鍾意食辣!一上黎既時候仲熱辣辣~
我本身都鍾意食硬身d既面 佢隻面又唔會太軟身 又有咬口
個湯又香 而且好多辣油 有少少麻 牛肉好入味 唔會難咬
而且佢仲有好多配菜添~

而我朋友就叫左個唔辣既

2017-10-01
下午茶
  • 麻辣牛筋牛腩麵
2017-10-26 49 瀏覽
今晚突然之間好想食台灣野,就係咁搵到呢間老街。鋪頭嘅位唔係好多,所以成日都有人等位,好彩收得早過嚟,所以唔駛等好耐就有得入。點左滿漢大塊牛肉麵,大大碗,湯底有好濃郁嘅牛湯味,仲有少少藥材味,雖然冇台灣咁正宗,但係味道總括嚟講唔錯。而且配料好足料,牛展亦都入晒味,食完令人回味無窮。排骨肉燥乾拌麵一個要左牛肉麵,咁另一個梗係試埋乾拌麵啦。乾拌麵都算乾身,加上少少青瓜絲,將麵同青瓜絲連埋肉燥撈勻,又幾惹味喎。係兩種完全唔同嘅享受。不過排骨唔算太突出,試過就算。花枝丸花枝丸嘅外皮炸得幾金黃,而且好彈牙,表面加左少少椒鹽,作為小食都唔錯。

排骨肉燥乾拌麵

花枝丸
好耐冇寫食評啦,今次有興致寫係因為比呢間野員工既服務態度嚇親,有d感想抒發。對住d客呼呼喝喝,鬧人咁款,仲要係其他客面前大聲講d客既壞話,真係呆左,真係未見過d咁既服務態度。出面其他餐廳既服務最多係冷淡,呢個真係比氣你受咁款。見到d員工對住講普通話既客人用一d好過份既語氣,有d嘲弄既感覺,真係覺得有小小侮辱人,其他客睇到都唔舒服啦。希望貴公司既服務有所改善啦野食係普通既好食,未令到我想再次光顧,不過鑑於貴公司員工既服務態度太差,應該都不會再黎啦。

2017-10-23 55 瀏覽
整體來說好好味的,最值得食既係個炸豆腐^^"。第二係個滷肉飯,值得再來試試佢其他小食。價錢相當平民化,飯麵大概50至60,小食都係2x王40左右。兩個人都可以叫多少少但環境方面有少少迫(土地問題)。
2017-10-20
20 分鐘 (堂食)
炸豆腐鹽酥雞
鐵路雞扒滷飯肉飯
牛腩麵
  • 炸豆腐
2017-10-22 3087 瀏覽
近來消費有點多,平日晚上決定要吃得比較經濟。吃便宜一點絕對不至麥當奴、譚仔、foodcourt,旺角除了朗豪坊和雅蘭中心一帶較高檔外,走遠一點,也有很多經濟實惠的小店,像是這晚我們走到新寶戲院附近的老街。小店一家,人流也不少,幸好我們18:30已到,七時多的時候已經開始要排隊。內裡座位不多,裝潢帶點舊式的台灣招牌和相片,還不斷播著台灣歌,營造老街的感覺。餐牌簡單,分不同湯底的牛肉麵、滷肉飯、肉燥撈麵、小吃和飲料。我們二人點了些小吃、牛肉麵、滷肉飯和兩杯飲料。餐牌推介洛神花茶,於是點了一杯。味道有點像紫貝天葵的酸酸甜甜,但不過份濃烈,清新解渴。另一個是芭樂汁,原來是罐裝的,是純果汁而非汽水。店員推介說紅芭樂比青芭樂更好喝,也就點了紅芭樂汁。果然紅芭樂汁味道非常清甜,是較濃郁的味道但絕對不artificial。畢竟台灣的芭樂比香港的芭樂甜很多,我都沒有在香港吃過甜的芭樂 (一般都很淡),這個也算是一償我的芭樂癮。小吃很快便來到:這裡的小吃有小份和大份的份量選擇,有些還可以雙拼,最適合我這種選擇困難的人哈哈。 來到台灣菜館又怎能不吃鹽酥雞,可是又怕太熱氣,於是點了鹽酥雞拼小香腸,兩種小吃也有

紅芭樂汁

小吃很快便來到:
小香腸拼鹽酥雞
來到台灣菜館又怎能不吃鹽酥雞,可是又怕太熱氣,於是點了鹽酥雞拼小香腸,兩種小吃也有點。
鹽酥雞新鮮炸出來很脆口,粉皮不算太厚。味道靠外層灑上的味粉調味,不會過鹹。內裡雞胸肉也沒有鞋口,不過偏乾身。
小香腸則有驚喜,原以為會是超市黑橋牌那種台灣香腸。不過這裡的香腸不會像超市的過甜,外層煎得香脆,內裡帶點肥膏的油香,不錯不錯。

涼拌小黃瓜
青瓜看上去小碟,也有很多條。用上小黃瓜,比大的青瓜更爽脆。可是略嫌醃得太甜,少了點清新。

滷味切豬耳
豬耳份量也不少,頗為爽脆,不算過硬。滷水汁味道不錯,但若然能滷得更入味會更佳。

魚酥皮蛋豆腐
用上盒裝豆腐,非常滑溜,但豆味欠奉。魚鬆和木魚碎很多,鹹鮮味十足,所以其實醬汁不用那麽多。最可取是皮蛋,蛋黃帶軟心,而且非常香。

台灣滷肉飯 (小碗)
本想只share一個牛肉麵,再加$10一份滷肉,可是店員說滷肉要撈飯才好,便推介我們點個小碗的滷肉飯。雖然碗小,份量也不少。不過這裡的滷肉是肉燥跟滷肉的混合,有些滷的五花腩條,卻也有不少免治豬肉。五花腩油甘味重,帶點爽口。肉碎肉汁也夠撈飯,味道甜香不過鹹。

滿漢大塊牛肉麵
最後是最期待的牛肉麵,我們點了滿漢大塊牛肉麵,就是有牛腩、牛筋、金錢、花枝丸和貢丸。

滿漢大塊牛肉麵
牛肉湯偏甜,牛肉味算濃,但也同時略嫌過油。幼身白麵煙韌,掛湯能力不錯。花枝丸帶墨魚粒,增添咬口且有鮮味;貢丸也沒有油溢味,也算爽滑。

滿漢大塊牛肉麵
最好吃是金錢,非常軟林入味。加上部的骨膠原部分,就算沒有肥膏也完全不會鞋口。

滿漢大塊牛肉麵
反而牛腩就相對地比下去。用上全瘦的牛腩部分,雖不至鞋口但不夠軟林。上下層薄膜沒有除去,令湯底有點過油。

滿漢大塊牛肉麵
牛筋則是非常不錯,看我都不能用筷子夾著拍照,要用湯匙盛著才行,就知其有多軟林。牛肉湯煮得其入味非常,林滑而膠質重,實屬佳品。

這裡再加魚鬆皮蛋豆腐,二人份量來說真的頗多,再加飲料也差不多每人$100,還不用加一,性價比很高。小吃一點的話一碗飯或麵、飲料,再share一個小食,七八十元已能埋單,是省錢而又吃得不錯的好地方。
2017-10-21 73 瀏覽
晚飯時間的老街高朋滿座,幸好剛有客人離座,不用等候牆上掛滿有關台灣的照片,和用木板寫的餐牌,甚有味道。貪心的我點了滿漢大塊牛肉麵$68配料有牛腩,牛筋,金錢𦟌,花枝丸和貢丸各一粒湯底清甜,卻不會很濃味,適合喜愛清淡的人。麵質爽彈煮得剛好,韌度十足牛筋牛腩份量不手軟,肉質很淋,容易咬開這個麵整體很滿意,只是略嫌湯底不夠濃。魚酥皮蛋豆腐$29凍豆腐放上皮蛋,肉鬆和木魚片,味道正常,沒特別。下次會選擇其他時段再來光顧,因為晚飯時間人太多,坐得很逼吃得不太舒服。
晚飯時間的老街高朋滿座,幸好剛有客人離座,不用等候

牆上掛滿有關台灣的照片,和用木板寫的餐牌,甚有味道。

貪心的我點了滿漢大塊牛肉麵$68

滿漢大塊牛肉麵
配料有牛腩,牛筋,金錢𦟌,花枝丸和貢丸各一粒

湯底清甜,卻不會很濃味,適合喜愛清淡的人。麵質爽彈
煮得剛好,韌度十足
牛筋牛腩份量不手軟,肉質很淋,容易咬開
這個麵整體很滿意,只是略嫌湯底不夠濃。
魚酥皮蛋豆腐
魚酥皮蛋豆腐$29
凍豆腐放上皮蛋,肉鬆和木魚片,味道正常,沒特別。

2017-10-18
2017-10-21 2033 瀏覽
小妹細佬最近去台灣旅行了,在家庭群組一齊炫耀著台灣牛肉麵多好吃🤷🏻‍♀️害小妹心癢癢,也想吃一口牛肉麵🤦🏻‍♀️好吧!敗給你!Openrice一search,「旺角」跟「牛肉麵」,不難發現第一位的台式連鎖店,但對於小店,小妹一直都有一個情意結,所以決定試第二位的😤餐廳名叫老街,一入店便播著台灣老歌手的舊歌,而餐廳的裝飾亦帶著點點老情懷。開動囉~點了一碗台式牛肉麵!先嚐一口湯底,卻發現牛湯底竟然帶著一絲絲的甜,深信是跟牛肉麵中的蘿蔔有密切關係!再嚐一口牛肉,入味非常!蘿蔔卻不用多說,又淋又入味!另一碗是牛腩牛筋麵,份量是驚人的多!牛腩比小妹有牛腩有咬口一點,但同樣入味!牛筋則是軟軟非常👍🏻小吃點了小黃瓜、花枝丸跟小台腸。當中讓小妹最心動的是小黃瓜,清爽而且十分甜,再加上冰凍的溫道,真的叫小妹欲罷不能!!花枝丸是椒鹽炸的,十分彈牙,外脆內軟是最合適的形容詞,可惜份量卻只有四粒🤷🏻‍♀️花枝丸內有著啖啖花枝肉♥️只是份量真的太少了小台腸的份量合理多了,還有青瓜絲作配菜♥️小台腸煎得香脆,而且有著淡淡蒜味!到台灣,當然要嚐一嚐珍珠奶茶!點了一杯少糖的珍珠奶茶,茶味更顯濃郁!珍珠屬QQ的那種,而不是粉粉的

牛肉麵

牛腩牛筋麵

小黃瓜

花枝丸內有著啖啖花枝肉♥️只是份量真的太少了
花枝丸

小台腸的份量合理多了,還有青瓜絲作配菜♥️
小台腸煎得香脆,而且有著淡淡蒜味!
小台腸

到台灣,當然要嚐一嚐珍珠奶茶!
點了一杯少糖的珍珠奶茶,茶味更顯濃郁!
珍珠屬QQ的那種,而不是粉粉的👍🏻
珍珠奶茶
牛肉麵
牛腩牛筋麵
小黃瓜
珍珠奶茶
2017-10-20 1573 瀏覽
旺角人流無論星期一至星期日都是多如繁星,要在旺角搵食不是一件容易的事,就算掃街也要排隊,位於豉油街的一間台式食肆門外不時擠滿人龍,除了因為地段位於旺角外,亦因為味道的確令人一試難忘,今天就來到老街嚐盡所有台式美食⋯老街的裝橫滿有特式,而且充滿玩味⋯店內面積不大,枱與枱之間距離相近,有一點擠迫,而撘枱是這裡必需的,人多時更限製每枱客人用餐時間⋯餐牌用心設計,色彩豐富,相片非常多,令人有種樣樣都想試的感覺⋯台式滷味拼盤,有牛筋、大腸、爽耳和滷蛋,很入味,而且不是單單一個咸字,還帶點甜和香⋯炸豆腐拼鹽酥雞,炸豆腐沾上一層酸辣醬汁,非賞惹味,夾著青瓜同吃,又在惹味之中滲出清新的感覺鹽酥雞炸皮不會太厚,粒粒飽滿,外脆肉嫩⋯酥炸花枝丸非常金黃香口,而且滿有彈性,來吃台灣菜,炸花枝丸絕對是必食推介﹗蕃茄牛肉麵,湯底濃郁,蕃蕃味十足⋯牛肉有咬口⋯麵質富彈性,軟硬度適中⋯鐵路雞扒滷肉飯,除了滷肉外還有粟米⋯雞扒肉厚嫩滑,醬汁甜甜的很美味⋯胚牙奶茶+珍珠(左)/ 香濃朱古力+珍珠(右)跟餐飲品只需+$12,另加珍珠/椰果及胚芽另+$3要特別推介香濃朱古力,奶泡豐富,而且朱古力味超級香濃,朱古力控一定不能錯

老街的裝橫滿有特式,而且充滿玩味⋯

台式滷味拼盤

炸豆腐拼鹽酥雞
鹽酥雞炸皮不會太厚,粒粒飽滿,外脆肉嫩⋯

酥炸花枝丸

蕃茄牛肉麵
蕃茄牛肉麵,湯底濃郁,蕃蕃味十足⋯

牛肉有咬口⋯

麵質富彈性,軟硬度適中⋯

鐵路雞扒滷肉飯
鐵路雞扒滷肉飯,除了滷肉外還有粟米⋯

雞扒肉厚嫩滑,醬汁甜甜的很美味⋯

胚牙奶茶+珍珠/ 香濃朱古力+珍珠

胚牙奶茶+珍珠(左)/ 香濃朱古力+珍珠(右)
跟餐飲品只需+$12,另加珍珠/椰果及胚芽另+$3
要特別推介香濃朱古力,奶泡豐富,而且朱古力味超級香濃,朱古力控一定不能錯過﹗

整體來說食物質素的確有水準,但不適合久座和聊天,單純醫好五臟六府和滿足味蕾的最佳選擇⋯
2017-10-11
台式滷味拼盤