2023-10-11 142 瀏覽
老鍋 養生鍋又帶外國返嚟嘅朋友去銅鑼灣搵食,上咗一間樓上舖食火鍋🍲🍲午市有米線、一人火鍋或多人火鍋午市套餐選擇。我哋大家都放假,可以慢慢食,就叫左個午市二人火鍋套餐。湯底就揀咗養生鍋(另有麻辣鍋、美人鍋等選擇)。養生鍋湯底有百摺豆腐、粟米、冬菇、人蔘、紅棗、杞子等配料,味道濃郁。火鍋配料則有肥牛(如不吃牛,亦可選擇豬或雞)、蔬菜籃、丸類、餃子,及米線(也可選擇白飯),份量都不少,我哋兩個人都食唔哂~飲品方面,推薦沖繩黑糖烏梅汁,酸酸味味,夠哂開胃🤤餐廳環境闊落,用手機點餐,侍應好主動幫忙加湯,好細心。自助調味吧有唔同嘅調味料,任君選擇。
老鍋 養生鍋

又帶外國返嚟嘅朋友去銅鑼灣搵食,上咗一間樓上舖食火鍋🍲🍲

飲品方面,推薦沖繩黑糖烏梅汁,酸酸味味,夠哂開胃🤤

2023-10-11 119 瀏覽
位於銅鑼灣既樓上鋪,環境都唔錯座位好寬敞👍🏻 見到午市有二人套餐好似好抵就決定試試佢~湯底可以4選1,今次就揀左尚膳養生鍋,入面有紅棗、粟米、香菇同凍豆腐等多種材料,誠意十足💯〰️套餐包一款肉,我就揀左雪花肥牛,而固定配料就有兩款丸類同兩款餃子類,再另外包一個蔬菜盤,呢個兩人餐份量真係唔係講笑😂〰️總括而言午市二人套餐cp值真係爆哂燈,而且食物質素都高質,食材都食得出好新鮮,兩個女仔慢慢食吹下水先食得哂無浪費食物!會再encore👍🏻〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️#fat_factor_銅鑼灣#fat_factor_火鍋

環境: 4/5
服務: 4/5
地點: 4/5
#fat_factor_銅鑼灣
#fat_factor_火鍋
2023-10-09 63 瀏覽
訂位時、要求安靜一點的位置,真的安排好。服務態度不錯,藥膳鍋湯底有人參味,A菜很新鮮,蘿蔔很甜。餃子自家製,餡料多,但很鹹。羊肉,牛肉,豬肉水準一般,烏冬加了湯底,很好味。
2023-10-01 144 瀏覽
間火鍋嘅環境真係好闊落~😎 座位之間嘅空間好大,唔會覺得擠迫。每個座位都有足夠嘅私隱度,可以好舒服地享受火鍋食物。而且呢間火鍋店嘅名氣真係唔小!原來好多明星都過嚟呢度食過😳😳😳#Daydayeat銅鑼灣 #銅鑼灣美食-🍲午市二人火鍋套餐美味指數:👅👅👅👅 (4.5)呢個火鍋套餐真係好抵食!因為可以自選湯底,我就揀左美人鍋~ 入面有大大隻烏雞,好食又飽肚✨佢哋嘅套餐有丸餃拼盤、五彩鮮蔬盤、雪花肥牛同埋米線,一齊食真係好滿足😋丸餃拼盤嘅丸餃,一啖落去就有彈牙嘅口感,每款丸餃都有佢嘅特色🙌🏻 雪花肥牛都唔好太差,唔會話好落咬開,我個人就中意加埋吸收咗湯底嘅精華嘅米線一齊食😍🍋🍹爆檸冰紅茶美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)爆檸冰紅茶真係勁勁勁大杯,一杯就滿足你嘅需要,真係好抵飲又解渴!打邊爐時飲真係一流~😚芺香蘋果果茶美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)茶味有種淡淡嘅花香,加上蘋果味,每一啖都帶有啲清新嘅果香,真係好開胃同解渴👍🏻
#Daydayeat銅鑼灣 #銅鑼灣美食
🍲午市二人火鍋套餐
美味指數:👅👅👅👅 (4.5)

🍋🍹爆檸冰紅茶
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

芺香蘋果果茶
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)

2023-09-30 160 瀏覽
香港近年開了很多台式火鍋店,但我對老鍋台式火鍋情有獨鍾,其中美人鍋亦係我最愛之一,湯料新鮮,食到食材本身味道今次帶朋友黎,佢話想試下花膠椰青三黃雞湯,喜出望外咁正!湯底鮮甜溫潤,因為加左花膠所以充滿豐富膠質🤩雞肉肉質細嫩,不會愈滾愈老,真係幾好食同幾好飲朋友唔食牛所以點左梅花豬肉,份量都幾多,肥瘦各半均勻分布,肉質幾軟嫩另外再點左咸蛋黃炸魚皮配台灣啤酒🍻魚皮即炸,香脆且無腥味,而且皮薄較鬆化酥脆,配咸蛋黃更加咸香,真係好邪惡,助酒一流,忍唔住再叫多左碟🤣

2023-09-18
2023-09-27 118 瀏覽
#老鍋京都廣場 🍲最近又突然心郁郁想打邊爐,係香港任何季節都可以打邊爐好幸福呢!朋友推薦這間在銅鑼灣的麻辣火鍋, 我就跟幾個朋友去試試,當晚點了很多美食,當中推薦幾樣吧!🧡梅花豬肉拼盤- 梅花豬肉肥瘦適中,煮耐小小都不會韌,不錯🧡雪花肥牛- 食肉獸第二最愛,雪花肥牛有漂亮的雪花紋理,脂肪比例適中,女士們放心食💛三秒響鈴卷 - 響鈴卷脆卜卜,如名稱講,煮3 秒好了,半脆半沾湯汁最惹味💛五彩鮮蔬盤- 食完咁多肉,食返啲新鮮鮮甜蔬菜最健康🍻台灣啤酒- 估不到這裡還有台啤,夏天啤一啤最清涼愉快了除了新鮮食材,這裡還有醬料吧,提供各式各樣醬汁,這裡價錢合理,食物美味,有下次!📍 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
#老鍋京都廣場 🍲

🧡梅花豬肉拼盤
- 梅花豬肉肥瘦適中,煮耐小小都不會韌,不錯

🧡雪花肥牛

💛三秒響鈴卷

💛五彩鮮蔬盤
- 食完咁多肉,食返啲新鮮鮮甜蔬菜最健康

🍻台灣啤酒
- 估不到這裡還有台啤,夏天啤一啤最清涼愉快了

📍 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
2023-09-23 130 瀏覽
花膠椰靑三黃雞鍋湯底簡左生津解渴既花膠椰靑三黃雞鍋, 原隻椰青係面前倒落湯底中, 夠曬真材實料! 花膠保充下膠原蛋白, 湯中仲有紅棗椰子肉! 雞既精華完全融合其中, 煮滾後先品嚐一碗原汁原味既雞湯, 再打邊爐。新鮮竹笙大推竹笙! 索曬濃郁湯汁! 打邊爐唔少得咸蛋黃炸魚皮打邊爐魚皮係必叫吧! ORDER左咸蛋黃炸魚皮, 試下新味。湯都唔洗浸, 咸蛋黃味超級重! 真係停唔到口!醬料吧 種類都幾多, 想點混就點混!
花膠椰靑三黃雞鍋

新鮮竹笙
大推竹笙! 索曬濃郁湯汁! 打邊爐唔少得
咸蛋黃炸魚皮

醬料吧
種類都幾多, 想點混就點混!
2023-09-23 105 瀏覽
中午同事突然想打邊爐,就去咗銅鑼灣京都廣場呢間火鍋店~中午二人套餐仲有優惠😋店內裝潢以天燈作為主題,充滿台式風味。坐位間格幾好,坐得舒服👍🏻*//咸蛋黃炸魚皮//啱啱炸起夠哂熱,入口幾重鹹香,而且陣陣油香。亦可以放湯滾幾秒就食得,味道💯!*//雪花牛//肥牛肥瘦適中,而且卷得幾靚又有牛味👍🏻鐘意食辣嘅朋友仔就一定要食麻辣🤣湯底味道非常濃厚札實,充滿花椒,八角,辣椒乾,成個味道唔會單一的辣,🌶 鍋底仲附送埋鴨血同凍豆腐❤️❤️

//咸蛋黃炸魚皮//
鹹蛋炸魚皮

//雪花牛//
肥牛肥瘦適中,而且卷得幾靚又有牛味👍🏻

2023-09-08
鹹蛋炸魚皮
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢老鍋秘製麻辣鍋 & 膠原蛋白美人鍋 $228 🆙同朋友都好鐘意食台式火鍋,因為係落料之前可以嘆一嘆個湯底先😋。我哋揀咗秘製麻辣鍋同膠原蛋白美人鍋。美人鍋湯底好足料,有桃膠、烏雞、南棗、杞子、金華火腿,而且一啲都唔油膩,好清新,感覺好滋補,我同朋友一人飲左三碗先開始打邊爐🤤🤤。秘製麻辣鍋啱晒鍾意食辣嘅朋友,入面有多種香料同藥材,辣得嚟有少少麻,非常過癮!🥢極上牛魔王 $588呢個拼盤名副其實啱晒一眾牛魔王!拼盤有安格斯牛小排、牛肩胛、美國雪花牛、一口牛粒、牛舌。特別鍾意牛肩胛同安格斯牛小排油花分布平均,入口軟嫩,牛味濃郁😋。🥢海鮮拼盤 $498海鮮拼盤有蟶子王、北海道頂級帶子、鮮蝦、南非鮑、新鮮脆鯇片、馬貝日本廣島蠔、加拿珊瑚蚌份量算幾大份,而且整體都好新鮮。個人特別鍾意南非鮑魚,肉質飽滿彈牙,另外帶子都唔錯,味道鮮甜👍🏻。🥢五彩鮮蔬盤 $88鮮蔬盤有蟲草花、金菇、蕃茄、雜菌、油麥菜、南瓜,非常足料,食完已經飽咗一半!-😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8.5/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10性價比 𝗩

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 老鍋台式火鍋 (京都廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
#bakdiu銅鑼灣 #bakdiu台式 #bakdiu火鍋
2023-09-22 105 瀏覽
今次同朋友黎咗勁多人推介的火鍋店🤩 地點超方便,銅鑼灣地鐵站一出行2 分鐘就到👍🌟 入面環境氣氛都唔錯,一盞盞天燈高掛超有feel😍😍 打卡一流🫶 我哋叫咗個鴛鴦鍋,湯底又濃又入味😋 超級高質🤩 我地首先加水蓮、金菇等吸味食材入去淥,盡嘗湯底的精華😋 另外叫咗咸蛋黃響鈴卷,咸蛋黃的味道非常突出,香脆又可口,超正👍👍👍 之後就輪到令人心動的肉肉🥩🍖❤️ 騸牯牛擺盤精美吸引,油花均勻,入口軟嫩腍身,牛味極濃。墨魚丸、豬肉丸粒粒又大又新鮮,食落彈牙有嚼口,咬勁十足。梅花豬肉肉香味濃,軟腍可口。以上全部都高度推薦喲😍❤️ 除咗肉類,時令海鮮都超級正🥰 非常新鮮,海水味十足,爽滑有嚼勁👍 咸蛋黃炸魚皮炸得勁香勁脆,鹹香味濃非常惹味🤤 三秒響鈴卷名副其實,淥三秒即起時間剛剛好,保證最佳口感👍❤️ 海鮮拼盆同樣新鮮,極之豐富🤩🌟 最後都要打返個菜底,㨂咗新鮮爽甜的唐生菜,為豐盛的一餐劃上完美的句號😘😘

台式火鍋店掛滿迷你天燈作燈飾,大部分座位都為卡位,寬敞好坐.午市火鍋套餐性價比高,各種類都有,而且飽肚,價錢合理🔸午市2人火鍋套餐($299)▪️老鍋秘制麻辣鍋/老饕酸菜白肉鍋 膠原蛋白美人鍋/尚膳養生鍋 (四選一)▪️雪花肥牛/梅花豬肉/農場雞肉(三選一)▪️墨魚丸/香菇貢丸/魚皮餃/台灣蛋餃▪️五彩鮮蔬盤▪️米線/白飯(二選一)老饕酸菜白肉鍋,非常足料.有大量粟米,蕃茄,香菇及爽脆豬肉,混合於酸菜湯底下所有食材增添了香甜✨雪花肥牛一卷卷份量不少,油脂比例平均,比想像中嫩滑完全不鞋口.丸類及餃類每樣各兩粒,特別喜愛墨魚彈牙. 鮮蔬盤有生菜,金菇,油麥菜等,基本上所有材料吸收酸菜湯底都不用太多調味🤤清爽又開胃

🔸午市2人火鍋套餐($299)
▪️老鍋秘制麻辣鍋/老饕酸菜白肉鍋
膠原蛋白美人鍋/尚膳養生鍋 (四選一)
▪️雪花肥牛/梅花豬肉/農場雞肉(三選一)
▪️墨魚丸/香菇貢丸/魚皮餃/台灣蛋餃
▪️五彩鮮蔬盤
▪️米線/白飯(二選一)

2023-09-21 45 瀏覽
🔹️店內環境舒適寬敞, 整潔衛生, 有天燈裝飾佈置🏮尤如置身於台灣🤗店員服務貼心周到👨‍💼👩‍💼食物高質👍🔸️午市二人套餐🥘湯底選了🫕🔸️膠原蛋白美人鍋 ~ 以濃郁湯底, 原隻烏雞開邊上陣, 含豐富蛋白質, 能有助益氣止咳、滋陰補腎, 加上桃膠十分滋潤💃💃🔸️雪花肥牛🥩 肉質鮮嫩、 口感豐富😋🔸️丸餃拼盤 🍢🍡🍲 香菇貢丸、 魚皮餃、 墨魚丸、 台灣蛋餃, 用料新鮮, 尤其是墨魚丸😋大讚👍🔸️五彩鮮蔬盤🥬🥗 有鮮冬菇、 金菇、 生菜、油麥菜 、娃娃菜共五款 , 蔬菜鮮甜幼嫩😋🔸️米線 🍜口感幼滑, 完全能吸引湯底精華,份量有誠意😊另加點了🥢🔸️牛舌心 🐮👅 濃郁牛味, 肉質鮮嫩幼滑🤤🔸️涮鍋小羊肉片 🐏 肉質嫰滑無羶味👍🔸️冬瓜茶🍵 潤肺解渴、有助消滯🌟

🔸️午市二人套餐🥘
湯底選了🫕

🔸️雪花肥牛🥩
肉質鮮嫩、 口感豐富😋

🔸️丸餃拼盤 🍢🍡🍲

🔸️五彩鮮蔬盤🥬🥗

🔸️米線 🍜
口感幼滑, 完全能吸引湯底精華,份量有誠意😊

另加點了🥢
🔸️牛舌心 🐮👅
濃郁牛味, 肉質鮮嫩幼滑🤤

🔸️涮鍋小羊肉片 🐏
肉質嫰滑無羶味👍

🔸️冬瓜茶🍵
潤肺解渴、有助消滯🌟

午餐
  • 膠原蛋白美人鍋
2023-09-20 42 瀏覽
店名: 老鍋台式火鍋地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓銅鑼灣C出口,行1分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次想食台式火鍋,同日式火鍋唔同,又別有一番風味,聽朋友推介呢間都幾好食,就黎左系銅鑼灣嘅老銅台式火鍋,一行人叫左五彩鮮蔬盤、鴛鴦鍋-原個椰青三黃雞鍋、墨魚丸、豬肉丸同自家鮮做極品水餃😆原個椰青三黃雞鍋味道十分濃,底下嘅雞肉嫩滑入味,好惹味🤩墨魚丸、豬肉丸兩者都好有驚喜,好彈牙爽口,煮至浮起就啱啱好,而且墨魚丸食到有墨丸,真材實料🥳水餃🥟自家制,同出面買到嘅好唔同,佢哋真正做到皮薄餡靚又多汁😙有金菇、娃娃菜、冬菇、粟米🌽等,最推介粟米,放落湯底煮完再食,味道十分清甜可口😝
店名: 老鍋台式火鍋

地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
銅鑼灣C出口,行1分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

原個椰青三黃雞鍋味道十分濃,底下嘅雞肉嫩滑入味,好惹味🤩

2023-09-19 58 瀏覽
▫️ 千張豆葉紙👉🏻一款幾特別既腐皮,非常平滑同好似燙直咗咁,真係好似一張紙好搞笑😂食落同平時嘅腐皮差唔多都係柔軟同索湯,好啱打邊爐⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 南瓜鍋🎃👉🏻賣相好靚!有南瓜裝飾係咩面頭~湯底南瓜味好濃郁,非常鮮甜,忍唔住不停當湯飲🙆🏻‍♀️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 膠原蛋白美人鍋👉🏻有原隻烏雞,金華火腿同埋多款藥材熬製而成,好似飲緊補湯咁,絕對係養生之選☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 雪花肥牛👉🏻 本身以為份量唔算多,點知佢一個卷入面包住咗另一塊牛,但因為包得好靚完全唔發覺,打開好有驚喜😆肥牛肉質鮮嫩,牛味好重,油脂分布平均😋⭐️⭐️⭐️⭐️——————環境:天花佈滿天燈做裝飾,充滿台式古早味,好有特色🏮
▫️ 千張豆葉紙

▫️ 南瓜鍋🎃

▫️ 膠原蛋白美人鍋

▫️ 雪花肥牛

——————
環境:天花佈滿天燈做裝飾,充滿台式古早味,好有特色🏮

2023-09-18 55 瀏覽
夏天好少可會打邊爐,不過台式火鍋係吸引嘅😆朋友介紹呢一間台式火鍋店,見到有膠原蛋白美人鍋好似好吸引,所以就應承照去😂餐廳環境好闊落,差唔多全部都係卡位枱,醬料區喺出面自己裝🍴除咗豉油之外仲有沙茶醬,最開心係有炸蒜,因為坊間好多火鍋店都淨係得普通蒜蓉🥲頭頂啲燈籠全部都係用天燈做設計,好似去咗九份十份咁樣🏮雖然我係因為美人鍋上嚟,不過最後職員介紹花膠椰青三黃雞鍋,諗諗吓美人鍋好似出面都成日有得食,所以最後跟職員介紹,試吓好唔好食😌原來個椰青係真係成個椰青水撈落去😳好揼本,所以未打邊爐之前飲咗個湯覺得好清甜🤭肉方面嗌咗雪花肥牛、梅花豬肉、墨魚肉,肥牛同豬肉都好靚,薄薄地唔會太厚,同埋咬落去唔會太韌😬最後埋單價錢唔算好貴,朋友真係冇介紹錯😂
頭頂啲燈籠全部都係用天燈做設計,好似去咗九份十份咁樣🏮
最後埋單價錢唔算好貴,朋友真係冇介紹錯😂
2023-09-07