2017-08-05
琴晚同一大班朋友去南洋酒店間老雪園食飯,食上海野!食物質素非常之唔錯!而且地點方便,裝修又靚!上海菜俾人嘅印象就係好甜好濃味,但真正嘅上海菜其實並唔係咁樣!首先要講下呢個芝麻大餅,由於成個OpenRice都激讚,我冇理由唔試吓!點知都幾失望,芝麻蔥油大餅上面啲芝麻係多,但係冇蜜糖味,唔夠甜唔夠酥脆!蔥油餅精粹係蔥油夠香,但呢度就一般,只可以講佢料好足,但味道就一般啦!反而呢個生煎包有驚喜,咬落去雖然湯汁唔多,但啲肉都係有汁嘅,包嘅皮唔係好厚,分量亦都可以足!呢個燻蛋,我平時食糖心蛋係好唔同架,佢有好香嘅煙熏味,朋友食到煙肉嘅味道!鍾意食醋嘅人,一定唔可以放過呢個清炒蝦仁,因為加左醋之後味道就唔同左,好似食咗一個新嘅菜式!素餓炸得好好!唔會太多油,一咬即刻碎,脆過食薯片!加左喼汁食又提升一個層次!麻醬雲吞喺呢度招牌菜之一,花生醬嘅味道包圍着個口,再配上新鮮嘅蔬菜,清脆口感,難怪見到每圍都叫一碟!全晚最好食,應該係呢個黃金蝦,黃金蝦俾人感覺好油膩,而且通常啲蛋黃醬會留係隻碟度,但呢度嘅黃金蝦,蛋黃醬包袱住隻蝦,蝦非常之爽脆,兩樣混合起上嚟,減少左油膩感!甜品方面,我仲食咗呢個紫薯,用糖醋嘅
甜品方面,我仲食咗呢個紫薯,用糖醋嘅方法去做都係第一次試,異常地夾!我覺得比起食拔絲更加有趣!