如題,稱不上好好味,但絕對101分誠意我媽係上海人,爸爸係天津人,從小到大都吃著姑奶奶自己親手整既大餅煎餅綠豆餅,作為一個北方人既口味,佢係完全唔正宗~但如果換個角度,當佢係一個自創形式既手法,講真,呢個餅,係唔錯的~D餸滿到不能再滿,d鴨肉同青瓜滿到一個我都唔知點形容既情度,醬亦落得好夠,係個皮唔夠面粉香,因為佢呢隻係台灣蛋餅既皮~但佢用台灣蛋餅既皮包北方既料其實又幾特別~而且包到咁滿,今日晏晝淋住雨,一大啖咬落去再飲啖咖啡個感覺其實真係超級滿足~講真,依加係大部分食店都偷工減料既情況底下,呢幾個年輕人真係好有heart!希望佢地頂得住香港地既恐怖租金~可以繼續做落去~等我地醫肚可以多個地方~
如題,稱不上好好味,但絕對101分誠意

北京鴨肉煎餅
北京鴨肉煎餅
2017-05-14 691 瀏覽
曾經網上睇到傳統手藝既煎餅吸引住,但很難遇到,睇到新假期既介紹,難得香港有,就試試了星期日既夜晚都唔太多人幫襯,只係得一對情侶買緊,我就點左一份,見到老闆員工都好年青,唔洗5分鐘就已經整好,超熱辣辣第一口,只係咬到個皮,完全係淡,而且塊皮比較濕,有少少蛋香,但都係唔夠味,無醬食左幾啖都係好淡,當食到中間個陣,就食到d脆脆但脆脆唔太香口,再食就係芝士豬柳,我先開始食到味道。。。食到最後2啖,先食到蔥芫荽講到呢到,我諗或者係我叫錯,應該試返傳統d 既味,上海煎餅,北京煎餅,或者會無噤伏
曾經網上睇到傳統手藝既煎餅吸引住
,但很難遇到,睇到新假期既介紹,難得香港有,就試試了

食左幾啖都係好淡,當食到中間個陣,就食到d脆脆
但脆脆唔太香口,再食就係芝士豬柳,我先開始食到味道。。。
食到最後2啖,先食到蔥芫荽

講到呢到,我諗或者係我叫錯
,應該試返傳統d 既味,上海煎餅,北京煎餅,或者會無噤伏
2017-05-07
5 分鐘 (外賣自取)
2017-05-09 689 瀏覽
講到近期特色嘅外賣新店 唔可以唔試呢間北京煎餅😬 好多都介紹#北京烤鴨煎餅 但港🐷有啲唔舒服就揀左個清淡啲簡單啲嘅😂----------雙蛋火腿芝士煎餅 ( $20 )卷同配料比預期大份 但只算係早餐/下午茶份量 整完攞上手真係幾熱🔥 煎餅皮薄唔乾 唔係手抓餅嘅鬆脆 趁熱食會煙韌 外皮加左啲芝麻幾香口😋 入面兩隻煎太陽蛋 有流心效果🍳🍳 加左炸薄脆 咬落脆卜卜 口感更豐富😀 呢款味道相對上會淡啲 主要得芝士嘅少少鹹味🤔-共有8款煎餅 價錢$20-$38 要飽啲可以加$15可以升級做套餐 有埋一款小食同飲品 中午時間去都唔少學生同上班族食 都等左一段時間😂

----------
雙蛋火腿芝士煎餅 ( $20 )
五分钟前吃完,新鲜热辣的食评 在香港呆了七年,这次吃到的算是有诚意的北京煎饼了,比起之前中环和现在的红磡的煎饼都更合我口味(不敢以自己标准评判“正宗”两个字,毕竟天津好友吃起姆们大北京的煎饼也说就那么回事儿呢)。整体算是有模有样,不错。酱料抹的实在是没有入道儿,基本没啥味道,最遗憾的是没带入煎饼的“香”。我还要了加辣,一边吃一边觉得做煎饼的小哥哥忙的忘了抹任何酱了,还琢磨着是不是抹的不匀称,结果吃到最后一口,仍然没有酱味。所以,真的可以等多一段时间等小哥哥们改进下再去尝试了。薄脆够薄,但在这里不算是优点,让饼皮一捂就软塌塌了。所以应该再脆厚一点,分量多点儿。一口咬下去吃到脆脆的感觉难道不是煎饼的精华所在吗?好的煎饼就算吃到最后,薄脆也还是脆的。另外,香菜条…实在是不够细致了…香菜味道四两拨千斤的感觉被这能扯出来的一整条香菜抢去了太多的注意力。
五分钟前吃完,新鲜热辣的食评

整体算是有模有样,不错。

7 分鐘 (堂食)
2017-05-05 450 瀏覽
網上介紹北京烤鴨燒餅,覺得可以一試,返到公司同事又話想試,見距離公司不遠,行過去只需十幾分鐘,當時是下午三點幾左右,行到過去,見到都是一,兩個人在等,廚房內都有兩個人整,等嘅時間都不會太耐,食落味道唔錯,口感個蛋皮比較濕,干身的比較好,勝在蛋皮內包住一層層脆搭救,但有的不足是烤鴨切到一粒,食的時候,一路食,一路跌晒的烤鴨出黎食得好論論盡盡,如果的烤鴨可以切到一條條或一絲絲會好的,試完後無咩特別,食得比較論論盡盡可以在這方面改良下
可以在這方面改良下
2017-05-05
10 分鐘 (外賣自取)
2017-04-28 571 瀏覽
近期係fb見到熱爆介紹煎餅,睇佢介紹太吸引,穩唔住要來找找這間煎餅試。點了個北京烤鴨味,佢先煎塊皮,再加隻雞旦係上面,再加上少許芝麻蔥花,反轉再煎。煎到咁上下就加甜醬配上大量莞茜,青瓜c,烤鴨c,最後加埋脆脆片,完成一份超大份,超足料的煎餅。可惜咬下第一口有點失望,就是個皮,塊皮太濕,唔夠干身。感覺有點糊淋淋的,但勝在有塊脆脆搭救,青瓜都是新鮮爽脆,起碼都算有一點口感,不會太差

2017-04-28
5 分鐘 (堂食)
2017-04-23 668 瀏覽
今日下午行過一間新鋪頭,有四五個人排緊隊,入去看看有乜好野食,原來是燒餅,以前日本式的裏面有忌廉有雪糕的就食得多,今次試試這個中式的,望望餐牌,燒餅最平是$10最貴就$38,還有少少其他野食我選擇了最貴的北京烤鴨燒餅,由於即叫即做,所以要等下,大約15mins 至20mins 左右 , 燒餅最外層有芝麻,蔥花,內層會加隻蛋,份外香口夾著的燒鴨不肥,有北京田鴨的醬加埋多汁又新鮮嘅青瓜,份量剛剛好,一個大男人不會太飽,是下午茶的好選擇,不過無座位!
2017-04-23
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 北京烤鴨燒餅