2023-07-06 19 瀏覽
🫶🏼 吉早腩肉刈包 $28厚切肥瘦腩肉 味道偏咸 夾埋個包一齊食就啱啱好中間生菜可以中和一下~🫶🏼 淺嚐三拼 $48醬香雞中翅~2/滷蓮藕片 ~6/煙韌滷豆干~4全部都好入味 唔會話超級咸豆干好有咬口 個人幾鐘意呢個口感蓮藕片每一舊都好爽🫶🏼 胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵 $46跟上一盒細細嘅芝麻醬白菜 好開胃拌麵每一條都掛到汁 份量多入面除咗有滑滑嘅雞絲仲有好多白菜 同青瓜粒 口感豐富🫶🏼 黑糖薑母仙草 $12飲到淡淡嘅薑味同桂花仙草很滑 份量再多啲就更好
🫶🏼 吉早腩肉刈包 $28
厚切肥瘦腩肉 味道偏咸
夾埋個包一齊食就啱啱好
中間生菜可以中和一下~

🫶🏼 淺嚐三拼 $48

🫶🏼 黑糖薑母仙草 $12
飲到淡淡嘅薑味同桂花
仙草很滑 份量再多啲就更好
2023-07-05 15 瀏覽
台灣好多滷味小店,估唔到而家香港都有!經過青衣城二期見到 #而打淥,最後買咗啲嘢返屋企試吓。而打淥啲嘢食價錢相宜,鹽酥雞同埋涼拌麵都好推介!鹽酥雞一份$38,炸得香脆,調味香濃,係好好食嘅小食。你一向都鍾意食涼拌麵,好適合夏天,配合爽口嘅豬耳同青瓜,口感豐富。另外仲叫咗一份古早厚切腩肉配蔥油拌麵,配菜仲有雪菜,味道唔錯;腩肉炆得好淋好入味👍🏻 最後當然要叫埋甜品,黑糖仙草好有台灣嘅味道,仙草好滑,成個甜品非常消暑清涼!

而打淥啲嘢食價錢相宜,鹽酥雞同埋涼拌麵都好推介!

鹽酥雞一份$38,炸得香脆,調味香濃,係好好食嘅小食。

2023-06-26
外賣自取
午餐
2023-07-05 12 瀏覽
很掛念台式滷味和街頭美食🤤最近去了青衣城看到這間主打台式風味的滷味小店,選擇豐富🫶🏻而價格也很親民吸引。小店以外賣為主,但亦設有三張小圓枱,也可以坐下來吃。裝潢整齊亮麗,很有台式風味!掛住小燈籠🏮又有霓虹燈裝飾,就像台灣夜市的美食檔攤一樣。 🔶古早腩肉刈包 $28軟綿綿的刈包夾着邪惡肥厚的腩肉🤤配以秘製醬汁,腩肉多汁又有油脂香,so good Ar ! 🔶胡麻醬手撕雞涼拌麵 $46夏日炎炎,吃涼拌麵就最好不過了!這客麵份量超多的。手撕雞肉質滑嫩,麵條以胡麻醬拌好,醬汁分量剛剛好,還有少許青瓜和生菜,整個配搭十分清爽。🔶淺嚐三拼 $46包括有醬香雞中翼2隻丶滷水蓮藕片6件和煙靭滷豆干2件,好豐富!全部都很入味。滷水味道香濃,鹹甜剛好,特別喜歡雞中翼🤤🔶黑糖薑母仙草 跟餐$12飯後來一個清爽的糖水, 消消膩感。仙草入口順滑Q彈,最喜歡它不會太甜,充滿黑糖薑母淡香。🔶會員優惠看到店家有很著數的會員優惠,只要掃一掃QR code成為會員,就有多張合共$300的現金券送贈下次落單用,好抵!

🔶古早腩肉刈包 $28

🔶胡麻醬手撕雞涼拌麵 $46

🔶淺嚐三拼 $46

🔶黑糖薑母仙草 跟餐$12

🔶會員優惠

2023-07-05 10 瀏覽
台灣滷汁小店🌸而打淥豬三樣飯(肉燥、豬耳、豬手)🌟🌟🌟🌟🌟超入味豬耳,滷得勁軟糯豬手,配搭肉燥飯,每一啖超滿足。🌸胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵🌟🌟🌟🌟🌟超嫩滑手撕雞,每一條麵都能掛汁,而且胡麻醬剛剛好,太衝擊味蕾。🌸冬瓜茶🌟🌟🌟🌟🌟台灣嘉義出品紙包冬瓜茶,甜度適中,好好飲呀!🌸黑糖薑母仙草🌟🌟🌟🌟🌟拌勻飲到有濃郁薑母味,唔會太甜,仙草夠滑有黑同透明,感覺不錯。======詳情======而打淥滷汁拌粉 (青衣城2) (青衣)青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #青衣美食 #青衣好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #青衣探店 #青衣城2探店 #台灣小食 #台灣菜 #滷汁拌粉 #而打淥滷汁拌麵
台灣滷汁小店

🌸而打淥豬三樣飯(肉燥、豬耳、豬手)🌟🌟🌟🌟🌟
超入味豬耳,滷得勁軟糯豬手,配搭肉燥飯,每一啖超滿足。

🌸胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵🌟🌟🌟🌟🌟

🌸冬瓜茶🌟🌟🌟🌟🌟
台灣嘉義出品紙包冬瓜茶,甜度適中,好好飲呀!

🌸黑糖薑母仙草🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
而打淥滷汁拌粉 (青衣城2) (青衣)
青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖
================

2023-06-29
  • 胡麻醬手撕雞現撈涼拌麵
  • 而打淥豬三樣飯
  • 黑糖薑母仙草
2023-07-05 22 瀏覽
之前有朋友住這邊說開了一家台式小店很值得一試青衣站一出行幾分鐘就到非常方便小店門面非常有特式離遠已經看到很鮮明的燈管餐牌上有很多選擇最後我們點了台風定食包括有三絲拌冷麵餐前小食及一盒紙包飲品夏日炎炎食冷麵真的非常合適冷麵拌有青瓜及冬瓜絲再加入豬耳SO YUMMY另外再點了古早厚切腩肉配蔥油滷汁拌麵腩肉的脂肪比例剛剛好香香的蔥油拌麵麵質軟硬適中調味也不會過咸再加一份脆香鹽酥雞雖然等了有點久但炸到非常香脆的雞肉調味粉均勻包裹每一塊雞肉一口接一口吃過不停最後再來一碗黑糖薑母仙草微甜口味很棒的甜品我的好朋友果然好介紹如果大家住附近記得申請做會員並領取優惠卷包可以節省很多錢哦!

之前有朋友住這邊

很棒的甜品

我的好朋友果然好介紹
如果大家住附近
記得申請做會員並領取優惠卷包
可以節省很多錢哦!

@e_bittern located inside @maritimesquarehk specializes in taiwan-style lo-mei 🥢 and taiwanese street food 🍢@e_bittern 位於 @maritimesquarehk 裏面 主打台式滷味 🥢 台灣街頭小食 🍢🍱 淺嚐三拼 HKD$46lo-mei platter 醬香中雞翼嫩滑 🐥 滷蓮藕片爽脆 滷豆乾濕潤紮實 🌱 微微煙靭 醬汁香濃 每樣到好入味 🥢 胡麻醬手撕雞撈麵 HKD$46hand shredded chicken and noodles in sesame sauce手撕雞肉質細膩 🐓 撈麵煙靭 胡麻醬鹹香微甜 蒜泥惹味 🧄蔥花 青瓜粒 椰菜 白芝麻 🥒 提升味道 豐富口感🍞 古早腩肉刈包 HKD$28pork belly bao新推出 💫 餅皮鬆軟微甜 腩肉厚切 肥瘦分明 🐖醬汁濃郁 鹹酸菜同清爽生菜 🥬 中和味道 🫚 黑糖薑母仙草 HKD$12brown sugar and ginger grass jelly黑糖糖水唔會太甜 淡淡薑味 🫚仙草順滑 🖤 愛玉

🍱 淺嚐三拼 HKD$46

🫚 黑糖薑母仙草 HKD$12
黑糖糖水唔會太甜 淡淡薑味 🫚
仙草順滑 🖤 愛玉微微煙靭 🤍 清爽解渴

黑糖薑母仙草

📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖 (various locations) 🇭🇰
2023-07-03 7 瀏覽
平時少入青衣嘅我, 係青衣城見到有間台灣店, 門面好有夜市嘅風味, 價錢都好抵, 2個人食到飽都只係百零元, 有少量堂食座位, 即刻同朋友坐低食🔸️而打淥豬三樣飯屬於台風定食, 入面有大大舊嘅豬腳、爽脆嘅豬耳同滷肉,全部都好入味又唔會死鹹, 份量好多🔸️胡麻醬手撕雞撈麵夏天食冷麵就係最好嘅選擇, 手撕雞好處就係已經搣好曬肉, 雞肉嫩滑, 容易入口, 胡麻醬足, 每條麵都能沾上🔸️黑糖薑母仙草有黑糖嘅甜味, 又帶少少薑嘅辣味, 仙草滑溜好Q彈, 凍冰冰, 涼透心

🔸️而打淥豬三樣飯

🔸️胡麻醬手撕雞撈麵

🔸️黑糖薑母仙草

2023-07-03 19 瀏覽
青衣城2期台灣滷水而打淥,-簡單買盒台式滷水做宵夜晚加餸,解我思台灣鄉愁又可以解我肚餓啊~🤩🤩--淺嚐三拼最喜歡叫淺嚐三拼,有肉又有蔬菜類,醬香雞中翼真係滷得好入味,滷蓮藕片帶爽爽的,煙韌滷豆干也好吃平凡的食材都滷得不平凡。-古早腩肉刈包腩肉肥瘦層層相間,淋身入味!刈包蒸得軟熟,甘香鬆軟,雖然細細件,但配上惹味腩肉,大滿足。-現撈涼拌麵胡麻醬手撕雞撈冷麵雞肉除了有胡麻醬,亦都帶點蒜香,勁惹味。加埋涼涼爽爽的冷麵,夏天食好一流。黑糖薑母仙草份量都幾多,做甜品就最啱帶黑糖的甜又有薑母的微辣,一黑一白好醒神🤩🤩
青衣城2期台灣滷水而打淥,
簡單買盒台式滷水做宵夜晚加餸,
解我思台灣鄉愁又可以解我肚餓啊~🤩🤩
淺嚐三拼
最喜歡叫淺嚐三拼,
有肉又有蔬菜類,
醬香雞中翼真係滷得好入味,
滷蓮藕片帶爽爽的,
煙韌滷豆干也好吃
平凡的食材都滷得不平凡。
古早腩肉刈包
腩肉肥瘦層層相間,淋身入味!
刈包蒸得軟熟,甘香鬆軟,
雖然細細件,但配上惹味腩肉,大滿足。
現撈涼拌麵
胡麻醬手撕雞撈冷麵
雞肉除了有胡麻醬,亦都帶點蒜香,勁惹味。
加埋涼涼爽爽的冷麵,
夏天食好一流。

黑糖薑母仙草
份量都幾多,做甜品就最啱
帶黑糖的甜又有薑母的微辣,
一黑一白好醒神🤩🤩
2023-07-03 13 瀏覽
這日來到青衣城,以為去了台灣啦!因為在青衣城遇到間超有台灣風味的「而打淥」喔!這是一間有專賣台灣食物的滷味店,我點了包括有豬三樣飯+ 手撕雞 再加埋 黑糖薑母仙草!豬三樣飯 有齊豬手、豬耳、肉燥飯,豬手大大隻,滷得又入味,滿滿骨膠原啦!胡麻醬手撕雞撈冷面雞肉鹽水雞,肉嫩多汁,加入些青瓜,有埋胡麻醬同撈麵真惹味!黑糖薑母仙草甜品,有啖啖薑味,配仙草愛玉爽甜而打淥 台式滷味 青衣青敬路31-33號青衣城2期一樓181號舖
這日來到青衣城,以為去了台灣啦!

豬三樣飯

胡麻醬手撕雞撈冷面
雞肉鹽水雞,肉嫩多汁,加入些青瓜,有埋胡麻醬同撈麵真惹味!

黑糖薑母仙草
甜品,有啖啖薑味,配仙草愛玉爽甜

而打淥 台式滷味
青衣青敬路31-33號青衣城2期一樓181號舖
2023-06-29 23 瀏覽
去青衣城「而打淥」買外賣食。等嘅時候店員話我知做會員有超過$300 coupon!好似好正咁,即刻做左會員。嗌個「台風定食」2號餐:而打淥豬三樣飯(豬腳、豬耳、肉燥)配是日餐前小食1份和送飲品。飲品揀左麥仔茶。肉燥甜甜哋有香菇粒,撈飯超正!😋豬耳脆口。豬腳超大隻,佔咗成個飯盒嘅一半!😍😱軟腍入味😋。是日餐前小食是椰菜花。椰菜花有蒜蓉,入口好香。天氣咁熱,嗌番個冷麵涼下先~另叫左個「現撈涼拌麵」:胡麻醬手撕雞撈冷麵。冷麵內有爽脆椰菜和青瓜粒。冷麵面質較硬,十分爽口,入口涼浸浸,消暑一流!👍🏻醬汁入邊有啲蒜粒,香口又開胃。加$12嗌多個甜品:黑糖薑母仙草以薑母做糖水,有輕微薑味,唔會太甜。吃過仙草,暑氣全消~😍

嗌個「台風定食」2號餐:而打淥豬三樣飯(豬腳、豬耳、肉燥)
配是日餐前小食1份和送飲品。
飲品揀左麥仔茶。

肉燥甜甜哋有香菇粒,撈飯超正!😋
豬耳脆口。
豬腳超大隻,佔咗成個飯盒嘅一半!😍😱軟腍入味😋。

是日餐前小食是椰菜花。
椰菜花有蒜蓉,入口好香。

天氣咁熱,嗌番個冷麵涼下先~
另叫左個「現撈涼拌麵」:胡麻醬手撕雞撈冷麵。
冷麵內有爽脆椰菜和青瓜粒。

冷麵面質較硬,十分爽口,入口涼浸浸,消暑一流!👍🏻
醬汁入邊有啲蒜粒,香口又開胃。

加$12嗌多個甜品:黑糖薑母仙草
以薑母做糖水,有輕微薑味,唔會太甜。
吃過仙草,暑氣全消~😍

2023-06-29 18 瀏覽
見到台灣菜關注組唔少人都推薦「而打淥」呢間餐廳,所以就近近地去到青衣城分店試試!係餐廳門口已經見到店內都幾Full,3張枱已有2張有客,門外又有人等候買餐😋心諗應該味道不錯先咁吸引客人😆於是快快手都搵張枱坐低,叫幾款食物試下先!🌟胡麻醬手撕雞涼拌麵 $46涼拌麵軟硬適中,口感好咬,麻醬份量亦好適中,唔會太小或太多,食曬成碟麵都唔會好膩嘅感覺😋而且呢款麻醬食落唔會好甜好油,感覺更健康!而手撕雞都多,係鹽水雞,肉質好嫩滑,麵質、雞肉加麻醬三者配合得十分好,好好食!🌟 淺嚐三拼(雞翼、蓮藕片、豆干)$46三拼分別有醬香雞中翼、滷蓮藕片及滷豆干😋雞翼超級入味,唔會有太咸嘅感覺,味道岩岩好,而且肉質同樣好嫩滑!2隻實在唔夠,下次要叫多幾隻先得😋!而豆干同樣好入味,又好Q彈,好食!滷蓮藕片夠爽脆,咬感好好,不錯!🌟古早腩肉刈包 $28見到呢款咁經典嘅台灣小食,硬係要一試!大大舊豬腩肉,好足料!再加埋滷菜、花生粉同醬汁,再放入蒸好嘅饅頭裏面,整體囗感好豐富,有層次。饅頭好鬆軟,香氣四溢,而豬肉嘅鮮味更加讓人想食完一淡又一淡,一啲都唔會覺得有肥膩嘅感覺。🌟黑糖薑母仙草 $12黑糖味香濃,仙草軟嫩,陣陣

🌟胡麻醬手撕雞涼拌麵 $46

🌟 淺嚐三拼(雞翼、蓮藕片、豆干)$46

🌟古早腩肉刈包 $28

🌟黑糖薑母仙草 $12
黑糖味香濃,仙草軟嫩,陣陣薑味,好地道嘅台式甜品😋!

試完之後,真係一試難忘,絕對會再回頭!仲見到餐廳原來有App「Pin Me」,Download後發現有$300幾蚊嘅coupon可以用,相當實惠!大家嚟試的話記得Donw定App再幫襯,用埋Coupon更抵食😜!
好掛住台灣野食🙆🏻‍♀️老細話啲材料都係台灣個邊運過黎✨十分正宗!店鋪既裝修又好有台灣既味道☺️.🔸三絲伴冷麵冷麵撈左豬耳絲、粟米筍、萵筍,加埋冷麵既調味,好似去左台灣夜市咁,越食越惹味🤤 跟餐仲配埋麥仔茶,可以解解渴.🔸古早厚切腩肉蔥油滷汁伴米線腩肉肥瘦分明,雖然得一舊腩肉,但係幾大舊,份量係足夠!滷水汁滷得好入味,米線唔會好淋,仲幾有咬口,每條米線都有滷水味,不錯😆.🔸鹽酥雞🐥用左氣炸鍋炸既鹽酥雞,食落完全唔覺得油膩感,連裝住雞既紙盒都無油,食炸野都可以食得健康d🫢.🔸甜品🍮有一整塊既仙草同愛玉,糖水底唔會好甜😋
好掛住台灣野食🙆🏻‍♀️
老細話啲材料都係台灣個邊運過黎✨
十分正宗!店鋪既裝修又好有台灣既味道☺️
🔸三絲伴冷麵
🔸古早厚切腩肉蔥油滷汁伴米線
🔸鹽酥雞🐥
🔸甜品🍮
有一整塊既仙草同愛玉,糖水底唔會好甜😋
2023-06-25 19 瀏覽
而打淥滷汁拌粉 (青衣城2) (青衣)青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖之前係社交平台乜乜關注組都見過呢間野,原來青衣都有分店,青衣城2期,地鐵站一出直行就會見到,好有台灣夜市嘅感覺,食物都係台灣嘅味道。好少搵到真係做到台灣滷味嘅餐廳, 同朋友兩個人食,都只不過係百零蚊,仲要食唔晒。有時行過,買啲滷味返去食,好過斬料加送,食滷味好過食叉燒,睇波一流。職員提到有個Apps, pin me ,新download外賣自取有$20 coupon之餘仲有折,又有迎新優惠生日優惠,下次外賣可以試吓。而打淥豬三樣飯+冬瓜茶+前菜豬手豬耳肉燥飯三樣飯,豬手非常大隻,滷得入味,筷子夾佢已經feel到佢嗰種骨膠原,非常好食,熱飯配上肉燥,肉燥嘅份量剛剛好,可以撈晒全部嘅飯,好台灣嘅感覺呀。飲品可以揀冬瓜茶、蘋果梳打等等都係台灣製造。胡麻醬手撕雞撈冷面撈麵好清新,胡麻醬同撈麵永遠都係最佳拍檔,雞肉係鹽水雞,入味,仲有青瓜,食得好舒服,老人家食嘢除咗好食,有時都要講求舒服。黑糖薑母仙草又係好舒服嘅甜品,一啲都唔甜,淡淡的薑味,配冰嘅仙草同埋愛玉,雪雪雪咁就已經食晒,好想再encore。終於搵到一間
而打淥滷汁拌粉 (青衣城2) (青衣)
青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖

而打淥豬三樣飯+冬瓜茶+前菜
飲品可以揀冬瓜茶、蘋果梳打等等都係台灣製造。

胡麻醬手撕雞撈冷面

黑糖薑母仙草

終於搵到一間有台灣風味嘅滷味,價錢唔貴,性價比十足。
2023-06-24 23 瀏覽
🍽️ 而打淥滷汁拌粉 📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖-之前都食過依間舖頭嘅涼拌😍😍今次一於試吓佢嘅麵🤤🤤💫三絲拌冷麵($58)冷麵最緊要係夠惹味!加上爽脆嘅配料,就係無敵嘅配搭😍😍😍呢一碗冷麵完美咁樣做到🤌🏻🤌🏻再加埋豬耳、粟米芯、青瓜🤩🤩炎炎夏日食一碗清爽嘅冷麵,真係冇得頂🤤🤤💫 古早厚切腩肉加蔥油滷汁拌麵($24)蔥油滷汁有好突出既鹹香,原來撈麵都幾夾🥰🥰厚切腩肉雖然只有一塊,但係超級大塊,亦食得出呢個腩肉有好多唔同嘅層次🤤🤤肥瘦均衡之餘,亦做到入口即化嘅效果😋😋😋💫脆香鹽酥雞( $38)幾時都話鹽酥雞即食即炸係最正🤤🤤🤤仲要睇住店員落咗超多鹽酥雞調味粉😚😚好啱我呢啲重口味人士😍😍😍💫黑糖薑母仙草( 跟餐加 $12)唔知係咪聽到我話好掛住台灣🤣🤣店員介紹呢個甜品🤣🤣🤣黑糖味香濃🤤 仙草軟嫩👍🏻👍🏻💫楊桃汁(跟餐)見佢有好多台灣直送飲品,諗住未試過楊桃汁就試吓🤣🤣點知原來楊桃味非常濃郁!整體偏甜,但係同炸物一齊食就令人覺得好似去咗台灣夜市咁樣😋😋-🌟餐廳有唔少裝飾,好有台灣嘅氣氛😍😍好掛住台灣夜市啊🤤🤤🌟店員話最近有一個新嘅網上外賣系統,入邊有好多coupon !睇嚟
🍽️ 而打淥滷汁拌粉
📍青衣青敬路31-33號青衣城2 1樓181號舖
之前都食過依間舖頭嘅涼拌😍😍今次一於試吓佢嘅麵🤤🤤

💫三絲拌冷麵($58)

💫 古早厚切腩肉加蔥油滷汁拌麵($24)

💫脆香鹽酥雞( $38)

💫黑糖薑母仙草( 跟餐加 $12)

💫楊桃汁(跟餐)
🌟餐廳有唔少裝飾,好有台灣嘅氣氛😍😍好掛住台灣夜市啊🤤🤤
🌟店員話最近有一個新嘅網上外賣系統,入邊有好多coupon !睇嚟嚟緊去完迪士尼,經過青衣可以再食!😍😍😍
🌟店員都幾熱心!不停推薦唔同嘅食物🤣🤣不過今日真係食唔晒咁多嘢,下次再食🤣🤣🤣

推薦指數:4/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #TsingYi #青衣 #青衣必食 #青衣餐廳 #青衣好去處 #青衣美食地圖 #而打淥 #台式美食 #台灣夜市

2023-06-22 14 瀏覽
係附近番工次次經過都覺得依間嘅台式滷味好香,今次lunch就買外賣番公司試下,都又平又好食! 選擇好多,試左個脆香鹽酥雞($38),細細粒易入口,炸得好酥脆,個調味粉好香,鹹鹹地食完又唔會太口渴古早厚切腩肉+葱油滷汁拌麵($24),好抵食!依個係揀餸再追加麵,然後加熱滷汁撈埋食,個滷水汁味道又鮮又香,加上個腩肉肉質鬆軟撈麵食好開胃最後仲叫左三絲拌冷麵($58),有豬耳、萵筍同粟米筍,個冷麵味道好特別,麵質又煙韌有咬口,冷浸浸咁夏天食好岩依間整體黎講真係性價比好高!

依間整體黎講真係性價比好高!