2018-12-16 270 瀏覽
今日跟大家介紹車仔麵, 就是元朗耍家野車仔麵, 其實這檔車仔麵檔已開了很多年,生意越做越好,可能就是因為品質穩定,返頭客多。今日食了個三餸河粉,魚片豬紅豬大腸河, 大大碗36元因為已知道食麵可能會太飽,所以點了河粉, 大家都知道要處理好豬大腸是絕不容易的,要不停灌水搓揉,將腸中的殘餘物徹底清洗乾淨,賺的是心幾錢。豬腸咬落柔軟Q彈, 融合鹵水汁的精華, 絕對是車仔麵的靈魂。雖然這檔車仔麵位於街市位置,但服務水準及清潔衛生都做得不錯了,讚。

今日食了個三餸河粉,魚片豬紅豬大腸河, 大大碗36元

三餸麵

2018-12-16
三餸麵
  • 三餸豬大腸麵
2018-10-29 252 瀏覽
嚐辣既我最鐘意食車仔麵,好幾間店自家獨特既辣汁食完之後,都令我念念不忘 ,呢間就係其中之一。係合益廣場門口位置,幾張枱,地方雖然不大,但勝在冷氣足,店內既阿姨們熱情招呼客人。有40款餸供選擇,想貪心樣樣食d既,仲有set既九餸$49/五餸麵$39,比起散叫既四餸麵$43還便宜呢!點了咖哩魚旦、冬菇、牛肚油麵,先講油麵,好難得食到呢種爽彈,好多店既油麵都煮到腍哂。咖啡魚旦入味,而且有7粒甘多。冬菇以蠔油炆煮至微甜,中等size。牛肚剪到剛好大小,方便咀嚼。配上加左店家秘制辣汁既腩汁湯,夠味又好食!

2018-08-24
  • 秘制辣汁
2018-10-16 164 瀏覽
《耍家嘢》 #食在元朗📍元朗合財街33號合益商場地下4號鋪-呢間野成日經過都好多人又好香 一直都無機會試今次夜左小小經過唔洗等位就試試佢有車仔麵或者牛腩魚蛋粉果d 價錢都算實惠🔹兩餸麵 $29 蘿蔔 牛丸 米粉 蘿蔔無渣合格嘅 牛丸未算出色但合格有餘 麵底極多食極都食唔完咁 性價比黎講算高 款式都唔小個辣汁幾特別 建議可以加小小試下 唔會太辣嘅🔹腐乳通菜 $15食碗麵總係會好想加碟菜 通菜通常都會係我首選一上枱呆左😵咁大碗嘅 真係for兩個人share食🍴6.5/10
《耍家嘢》 #食在元朗

食碗麵總係會好想加碟菜 通菜通常都會係我首選
一上枱呆左😵咁大碗嘅 真係for兩個人share食

🍴6.5/10
2018-09-23 193 瀏覽
我 成日都話食市好唔好食,先睇服務環境各樣先,直接影響食客口味感覺!計我自己嘅口味,今次係又差又咸又無禮貌的感覺! 話說都食咗幾次呢檔車仔麵雖然唔係大餐廳,只係賣碗麵,都唔使咁無禮貌吖?!!! 因為平時買 “餸“,貪方便 食飽就買又好落的士咁一般咁早去 買 “餸 “都嚟呢度食,今日如常,又係為就腳咁 !又 諗住求其食碗麵,唔係為咗要見佢一面平時都係覺得ookk咁,一一般嘅啫,因為我蠢 ,感覺唔到食物方面,邊樣係佢口中嘅佢 “灑家“ 囉, ! 不過我感受佢耍人就真係幾叻,不過勝在好似好多種類,夠吸引人,未食就先引起興趣去揀呀…… 好多時想試下好多款……但係就算真係好肚餓啦, 去到,又食唔落太多, 所以諗住去多幾次分開嚐試下嗱, 但今次嘅感覺絕對真係最唔良好!嗱,不過皇貴迪,事實歸事實,我食就魚蛋有果皮味都ok,, 豬皮就唔均勻有鹹有淡, 反而牛筋無味不過爽,豬腸就……,其它就……用嚟 作為維持生命嘅口味 都係可以嘅 ! 不過d自家辣椒油我口味就覺得都幾香,辣到適中, 雖然個通菜嘅腐乳醬冇辣椒我個係非常欣賞但係勁咸, 呢啲都算啦,可以話係見仁見智!應該有人欣賞!話說番我哋今日十
雖然唔係大餐廳,只係賣碗麵,都唔使咁無禮貌吖?!!!
因為平時買 “餸“,貪方便 食飽就買又好落的士
話說番我哋今日十一點零近12:00去到, 係開始有點人啩,咁我哋吔滿足就好自覺 攞錢出嚟 想埋單,我一攞錢出嚟擺喺枱面,唔知係未係枱底標上嚟鬼爪,好無禮貌伸隻手,仲要穿過我碗麵上面係我前面將我呢103蚊,講句多謝!子就問都唔問係未找數就伸手搶咗佢,我以為有人連一百蚊都要玩老笠?又因 之前“皇貴猴“食淨咗半碗油面,我仲 勸緊佢食多啲 ,佢仲諗緊食唔食多小小,佢就已經一手收咗佢,我都火火地,加埋呢個動作真係反晒感, 我哋由坐低落單食嘢都冇20分鐘,見妳地開始好像有點人, 都自動自覺攞錢出嚟想埋單㗎啦,邊有人咁冇禮貌㗎,邊有舖頭咁冇禮貌㗎!係未“孖寶“個樣善良得濟?
剛去無人果陣,就慌使我地唔食,叫我地座埋邊,落咗單就係咁用 動作 灑人走,無禮貌 !!!
2018-09-23
$51.5 (早餐)
  • 無樣好食,味精就緊要有,都唔好得個咸字
2018-09-08 115 瀏覽
其實都食過好多次 不過食嘢就好衰嘅 我個人覺得 好唔好食要睇心情服務地方位置 , 最重要睇下肚唔肚餓! 呢啲直接影響, 之前都食過都ok嘅 今次翻譯呢就 平平無奇,辣都夠辣嘅 都係唔夠香鹹, 不過今次叫小辣又溝咗麻辣 可能有啲影響 而且今次只係食魚皮餃同埋雲吞咁都唔難食嘅 上次 食魷魚印像中係幾好下次再試下先, 而且佢呢度款式都幾多揀起碼有個食慾 好想有個機會試過九大簋 多款式勝在點都好似好吸引 仲有好似魚片魚片頭都唔錯 下次試!如果係啲地方寬敞啲唔使食到好似好急趕咁就更加好
如果係啲地方寬敞啲唔使食到好似好急趕咁就更加好
由前身許記幫襯到現在,雖然係比較喜歡食前許記,但因為幫襯開個環境,及有一位阿姐延續至今都在工作,所以幫襯生、不如幫襯熟。我一向都係鐘意食三餸油麵 + 少許咖喱汁,及飲開凍奶茶。但因為一向覺得咖喱汁,就算落少少都感覺較鹹,所以最近改要腩汁,之後用辣椒油溝豉油沾麵及餸食,感覺竟然有驚喜,冇咖喱汁咁鹹,辣椒油比想像中香,辣味適中非常醒胃!今次食【豬紅 + 鯪魚滑 + 魚皮餃 + 油麵 (腩汁)】,豬紅爽口小鹹味很回味,鯪魚滑亦鮮味份量都不小,及魚皮餃很有口感,食落好味道。油麵唔鬆散,唔似有啲麵店嘅油麵斷續及散。本身覺得清湯底一般,但加咗腩汁吊起咗鮮味。重要第一次試自稱自家製辣椒油,感覺辣度比咖喱汁更少更適合我,而且香味濃郁,比咖喱汁只得鹹辣更吸引更回味 ! 下次一定會再配辣椒油,相信會更令我會增加幫襯次數。一直幫襯都飲開凍奶茶,但始終唔合我口味,茶底味道好怪唔似我一向飲開嘅味道,所以近幾次轉飲咗凍檸茶,亦都有驚喜! 檸茶夠清澈唔苦澀、加上檸檬夠新鮮,比凍奶茶更合我口味!呢個麵餐 HK$43元,以現在元朗麵店嚟講屬一般中上價格,比我平時自己去【輝記香港仔魚旦】,食魚旦河 + 凍奶茶 HK$41
豬紅 + 鯪角滑 + 魚皮餃 + 油麵 (加腩汁) + 凍檸茶

呢個麵餐 HK$43元,以現在元朗麵店嚟講屬一般中上價格,比我平時自己去【輝記香港仔魚旦】,食魚旦河 + 凍奶茶 HK$41元貴 HK$3元,所以我平時自己多數食輝記,遷就屋企人口味就食耍家嘢。

現場冷氣比以往有改善,主要商場雙玻璃門,其中一度門已因故障長期關閉,只剩下一邊玻璃門出入,而且經常保持關閉狀況,冷氣走漏情況改善不少。加上耍家嘢店內天花,加裝咗不少約12"寸天花吊扇,亦即淘 X 上熱賣果種。現在酷熱月份堂食冷氣感覺適中,但不能說係強勁,太強勁又會覺得太凍!

包括兩名老闆及各位在職阿姐,態度都好親切,成日同客人有講有笑,呢樣亦係我保持長期幫襯原因。
2018-08-08
3 分鐘 (堂食)
$43 (其他)
  • 魚片頭,豬紅,豬皮,魚皮餃,鯪魚滑,辣椒油
2018-07-08 216 瀏覽
朋友介紹下就黎左元朗呢間車仔麵,地方不算很大,坐左一陣已經見到好多人走黎買外賣。食過咁多間車仔麵呢間算係好多款餸選擇,小食亦好多,特別推介一定要試佢地秘制醬汁超濃超野味,值得一試
2018-07-08
2018-06-16 155 瀏覽
好少在元朗搵食,通常去大店食,途徑此商場,試下啦!叫了五餸麵,有白魚蛋,魚片,冬菇,雲吞及紫菜。最好味是冬菇,好香,好少食到冬菇味咁重,證明沒有用水浸住,浸走晒的味。另外老公食了個片頭墨丸麵,片頭好熱,好香,好厚身,好惹味,炸墨丸都好好食,下次我都要試下。有心的食店,推薦。
好少在元朗搵食,通常去大店食,途徑此商場,試下啦!
叫了五餸麵,有白魚蛋,魚片,冬菇,雲吞及紫菜。
有心的食店,推薦。
2017-10-23 342 瀏覽
今日同d同事去元朗工作,下午去揾地方食lunch,行下行下,見到商場門口有間車仔麵,於是入去食。望下餐牌,見到有五餸豬雜麵$39,而隔離枱啱啱有人食,碗麵賣相唔錯,於是叫左一碗~食完後感覺湯底味道唔錯,d內臓洗得好乾淨,可以再encore

2017-10-23
2017-04-26 459 瀏覽
同朋友3個人晚餐時間經過,睇到呢間耍家嘢不是很大一間但位子看起來也不會太迫就試試看。每人叫了一碗跟朋友叫了一杯熱檸茶,車仔麵份量適中,湯底濃郁。😍豬腸&牛腩 - 很入味,很淋牛柏葉 - 不會煮得過老,爽口豆腐卜 - 不會只是開水煮熟的感覺,整塊都吸滿湯底好好吃咖喱魚蛋 - 咖喱味濃但不會太辣,彈牙熱檸茶 - 茶味濃但不會苦澀,不會是茶放了很久的感覺其他午餐肉,芝士腸,時菜之類都好吃,餸菜水準都很平均,吃完之後也不會覺得口渴,覺得比其他一些很出名但其實只有一兩個餸好吃而且份量又很小的車仔麵店不一樣,所以就算我並不是住附近但下次再去元朗也會再去耍家嘢試試看其他餸,值得推薦👍

豬腸&牛腩 - 很入味,很淋
牛柏葉 - 不會煮得過老,爽口
豆腐卜 - 不會只是開水煮熟的感覺,整塊都吸滿湯底好好吃
咖喱魚蛋 - 咖喱味濃但不會太辣,彈牙
熱檸茶 - 茶味濃但不會苦澀,不會是茶放了很久的感覺

2016-05-12 753 瀏覽
是以前許記的舖位, 這家車仔麵開了半年左右, 一直經過見門面不外如是沒有留意. 直至有日細心察看留意到"麻辣炸醬麵". 炸醬都有麻辣? 一定要試試...店子不大, 位於商場的出口位, 開放式設計, 加埋擺放在通道的共有十零張枱. 車仔麵兩餸起, 每加一餸$7, 不貴. 點了麻辣炸醬, 水餃, 還有既愛且恨的豬大腸, 油麵底, 喜出望外的是有"多蔥"這個選項.湯頭偏淡, 咖喱汁濃稠香辣, 與油麵是最佳配搭, 不過麵底有點硬. 麻辣炸醬賣相與一般北京炸醬差不多, 麻與辣的比例相當合適, 份量也足, 是有創意的車仔餸. 大腸夠腍又入味, 水餃(其實是韮菜餃)也有水準.總體來說食物質不錯, 感覺上是有心經營的店子.

總體來說食物質不錯, 感覺上是有心經營的店子.
2016-05-11
  • 麻辣炸醬