2018-04-20 529 瀏覽
聖安娜既宇治綠茶蛋卷比其他餅家賣的平,49蚊就有一條, 其他都係賣梗70 , 80 蚊一條去到餅家店家十分有活力, 主動問我要唔要cut開, 我想自己cut同想影相所以自己黎我就十分滿意, 因為唔會太甜, cream岩岩好, 又有芒果。 仲可以食1,2 日, 比起食生日蛋糕更好食
聖安娜既宇治綠茶蛋卷比其他餅家賣的平,
49蚊就有一條, 其他都係賣梗70 , 80 蚊一條

2018-04-19
外賣自取
平時食太多美心、d款真係悶悶地、就訂聖安娜,佢個apps做得幾好,美心就好唔掂,唔明同一集團而家,咁大分別既?聖安娜仲有得草分當錢洗!阿女兩歲生日訂佢~因佢好鐘意啤啤熊~其實貓貓都好鐘意!我畀佢揀le個或妖怪手錶隻貓,佢揀鬆弛熊!佢見到好興奮~仲食左一大舊,唔會好甜,什果旦糕底清清地岩哂我地,一家三口啪哂成個唔駛放返雪櫃~好唔錯的!價錢又實惠~不過唔知點解上網訂扣唔到積分,不過下次我去門巿買cake又可以扣喎!當左20蚊黎用~好抵~

2017-08-12 365 瀏覽
口痕經過想買包,起聖安娜居然比我見到有麻糬波波,一袋三個$10, 睇落好吸引,輕輕按下之後個回彈力仲好強😱,睇落好似好軟身,買來try try先。 自己本身都食過好幾間連鎖包店既麻糬波,但咁多間最軟最彈係呢間,佢個表面真係好光滑,完全唔會有半點乾身(我買果時正值中午),煙韌度非常足。不過講味道,芝士味唔夠香,味道係帶甜既芝士味. 綠茶味亦不夠濃,而家感覺有dd 單調,如果可以加d 紅豆就好喇。不過估唔到朱古力味最好食,個味幾香濃,入邊有少少朱古力溶咁,不過爭緊d 朱古力粒粒

2016-11-19 214 瀏覽
最近除了忙碌的工作以外,因為對圍棋感興趣,其餘時間都用來研究圍棋,沒有時間去試新食店,所以今次就介紹西餅。這件西餅我每次經過聖安娜都好想買來食,但因為食中午時食得太飽的關係,所以每次都沒有買,想不到那天同事請食的散水餅竟是這個,真是超感動 , 這件西餅亦很好味,感到很幸福。這件西餅確實的名字我已記不起,雖然見過很多遍,但每次只留意到西餅的外貌而忽略了名字,外表真係好靚好吸引,搽茶綠的西餅像一個圓圓的球,很好可愛的,而重要的是食落味道很好,餅的外層是抹茶慕絲,裏面是紅豆和忌廉慕絲,但卻甜而不膩, 抹茶和紅豆兩者本來就很夾,抹茶的淡香和紅豆的清甜,再加上餅底是朱古力曲奇餅,簡直無懈可擊,這是我食過的西餅之中,其中一次感受到美味和幸福的感覺,對上一次是食到芒果慕思蛋糕。

綠茶紅豆西餅
2016-11-18
下午茶
綠茶紅豆西餅
2012-12-19 84 瀏覽
每逢節日很多麵包連鎖店都會推出節日麵包...今回就有2 款:1. 栗子包 $7.2外形是五角星形, 表面灑上糖粉, 再加少少朱古力作裝飾..內裡是栗子茸..顏色比美心賣的深色, 不知是否cream 少些 or 色素問題..味道濃郁, 不會過甜..可以一試...2. 腸仔蘑菇包 $7.5雪人造型..這個就糟透了...內裡是香腸粒, 加少許蘑菇片, 醬汁近乎零, 兩者完全不融合只吃道腸仔的咸味..
每逢節日很多麵包連鎖店都會推出節日麵包...
今回就有2 款:
1. 栗子包 $7.2
外形是五角星形, 表面灑上糖粉, 再加少少朱古力作裝飾..
味道濃郁, 不會過甜..
可以一試...

2. 腸仔蘑菇包 $7.5
雪人造型..
只吃道腸仔的咸味..

2012-12-04
5 分鐘 (外賣自取)
$14.7
2012-07-25 62 瀏覽
早上10時才由8 號轉3 號風球, 原以為連鎖餅店尚有段時間才開店..10時45分去到新翠, 所有連鎖餅店已開, 而且麵包很多, 相信已開了一段時間..今日vip day, 買滿$15 折實後價錢的產品可以換一個新出的迷你奶黃月..試過好吃才買禮盒裝...較穩陣..算一算, 奶黃月餅已推出了10幾年, 越來越流行..聖安娜今年才推出算是遲起步..marketing 的市場觸覺一點都不敏銳...size 只有4.5 x 4.5 x 2 cm皮跟餡仍然像大部份奶黃月餅一樣..有點分離..皮很薄而帶點油...香味一般..餡的滑度亦是一般, 最失敗的是整個月餅味道偏咸, 甜味不足..雖然好吃的奶黃應該有點咸蛋黃的味, 可惜這個明顯over 了..奶味就更加薄弱..看來聖安娜的 marketing & 製作部都大有改善與進步空間,似乎仍未能捕捉客人口味, 更莫說創意了...唯一要讚的可能是色素下得不多吧, 不會偏向濃烈的橙色..奶黃月小小的一個, 沒有標示重量, (expiry : 23/8/2012)成份: (made in China)蛋, 麵粉, 糖, 奶.,咸蛋黃, 牛油, 椰漿, 澱粉

試過好吃才買禮盒裝...較穩陣..

算一算, 奶黃月餅已推出了10幾年, 越來越流行..
聖安娜今年才推出算是遲起步..
marketing 的市場觸覺一點都不敏銳...

size 只有4.5 x 4.5 x 2 cm

皮跟餡仍然像大部份奶黃月餅一樣..有點分離..
皮很薄而帶點油...香味一般..
奶味就更加薄弱..

似乎仍未能捕捉客人口味, 更莫說創意了...

唯一要讚的可能是色素下得不多吧, 不會偏向濃烈的橙色..

奶黃月小小的一個, 沒有標示重量
, (expiry : 23/8/2012)

成份: (made in China)
蛋, 麵粉, 糖, 奶.,咸蛋黃, 牛油, 椰漿, 澱粉, 菜油, 吉士粉, 蜜糖, 水,
色素164, 乳化劑472,473,
鹽, 果膠, 調味劑, 檸檬

@100g, 409kcal, 7.8g saturated fat, 0.4g trans fat, 26.1g sugars, 151mg sodium, 0.7g dietary fibre

p.s.
過往聖安娜的vip day, 店員會主動把送贈的產品放入膠袋中, 只要顧客用vip card 買滿 $15,
但今次店員完全隻字不提, 要我問才說有..
莫非今次的產品成本貴還是別有原因?
2012-07-24
2 分鐘 (外賣自取)
$35 (其他)
2012-01-17 27 瀏覽
新年新產品,聖安娜「新春」麵包系列,又一傑作登場~~~愛嘗鮮的我,多不會錯過,這次也不例外新產品名為【吉星拱照】<-----多吉祥又如意的名字呀~~其實見到這包時,我還以為他是作蘭瓜樣子,但原來是桔子...名字中隱藏著答案呀~~雖然造形不甚清晰,但對我而言最重要的還是食物的味道首先是包子上一根似是『百力滋』的物體,咬下卻是濕濕軟軟不見脆口感的(對此, 我只有用物體形容了...咬一口橙黃色的硬硬麵包,麵包口感乾燥,且不見內餡,到目前我還以為是純麵包.....幸好,咬下第二、三口後,見到黃黃的甜餡出現這餡是滿結實的甜薯餡,厚實的餡料令我精神一振!!~~餡對的番薯氣味突出,甜甜的,非常不錯最可惜的就是麵包過粗糙了,若軟滑些可能更好
新年新產品,聖安娜「新春」麵包系列,又一傑作登場~~~
愛嘗鮮的我,多不會錯過,這次也不例外

新產品名為【吉星拱照】<-----多吉祥又如意的名字呀~~

雖然造形不甚清晰,但對我而言最重要的還是食物的味道

幸好,咬下第二、三口後,見到黃黃的甜餡出現

這餡是滿結實的甜薯餡,厚實的餡料令我精神一振!!~~
餡對的番薯氣味突出,甜甜的,非常不錯

最可惜的就是麵包過粗糙了,若軟滑些可能更好

外賣自取
2011-11-28 36 瀏覽
記得以前只有"鮑汁荷葉飯" & "尤魚肉餅荷葉飯" @$19, 但今日竟然見到"清香荷葉飯" $16, 決定一試..另再加一個新的蒸"奶黃包" $41. "清香荷葉飯" 雖然比原來2款便宜了 $3, 但出奇地跟"鮑汁"那款分別不大..飯夠濕潤有荷葉香, 料有冬菇絲, 雞粒(不細心吃, 也分不出是豬 or 雞)又乾又硬的 蛋粒, 還有4大粒蝦仁 (可皆質感淋pat pat, 一咬即刻吐出來)單計飯+冬菇絲是好吃的, 可惜給其他餡料弄差了..2. 奶黃包哼..這個奶黃完全跟同店焗的西式奶黃包的餡沒兩樣..那象徵式的咸蛋黃只是一粒極細少的無味橙黃物體..完全不合格...3. 朱古力菠蘿蕃薯包 $6.8外皮是舖上有朱古力的菠蘿皮, 幸好只是佔一半, 因為覺得朱古力跟蕃薯不是太配合,至於黃色的蕃薯茸..份量普普通通, 不算豐滿, 蕃薯味算ok.. 一般啦..最後是忘了拍照的香草薯茸雞肉包 $7.2第1次吃, 覺得麵包有很濃香草味 (夾雜了很多rosemary), 而且包身一點都不油膩..雖然餡料比較差一點, 少少的薯茸+少量雞粒.第2次吃, 在另一分店買, 發覺香草已不是rosemary, 而是
但今日竟然見到"清香荷葉飯" $16, 決定一試..
另再加一個新的蒸"奶黃包" $4

單計飯+冬菇絲是好吃的, 可惜給其他餡料弄差了..

2. 奶黃包
完全不合格...

3. 朱古力菠蘿蕃薯包 $6.8

最後是忘了拍照的香草薯茸雞肉包 $7.2
雖然餡料比較差一點, 少少的薯茸+少量雞粒.

第2次吃, 在另一分店買, 發覺香草已不是rosemary, 而是香草碎, 仲要只集中在麵包表面的正中間..
不同分店出品差別那麼大...很失望...
香草薯茸雞包
黃色蕃薯茸不算多
朱古力菠蘿蕃薯包
清香荷葉飯
只有一顆細小的硬兼無味的蛋黃粒
2011-11-28
2 分鐘 (外賣自取)
$26.8 (午餐)
香草薯茸雞包
朱古力菠蘿蕃薯包
黃色蕃薯茸不算多
2011-07-22 38 瀏覽
一直很喜歡吃批類食品..閒時貪方便會cheap cheap 地在這裡買件叉燒批 or 雞批..吃下..@$5 ....只是勝在細細件...皮略帶甜味, 很鬆化..材料成本上升..今日吃的叉燒批..叉燒變了叉燒絲, 洋蔥絲也消失了..但遇著中午時段出爐...仍然好味..至於雞批就真的強差人意...火腿比雞肉多, 洋蔥, 青豆都沒有了..只剩下一pat 糊口的漿汁...味淡..聖安娜成日都會寄賣一些即食栗子, 柚子蜜, 吞拿魚醬..飲料等等..今回可以用$3.5 買一盒250ml 黑朱古力豆奶. 即管試一試..很濃+苦朱古力味, 豆味相對較弱..(大豆漿, 水, 糖, 乳固劑, 可可粉, 乳化劑&穩定劑460,471,466,407酸度調節劑500,331. 鹽, 維他命b6,b1, b2)@250ml, sugars 18g, sodium 175mg, 130kcal
一直很喜歡吃批類食品..
@$5 ....

只是勝在細細件...皮略帶甜味, 很鬆化..
材料成本上升..
今日吃的叉燒批..叉燒變了叉燒絲, 洋蔥絲也消失了..
但遇著中午時段出爐...仍然好味..

只剩下一pat 糊口的漿汁...味淡..

很濃+苦朱古力味, 豆味相對較弱..

雞批
叉燒批
2011-07-22
2 分鐘 (外賣自取)
$12.5 (午餐)
叉燒批
2011-05-27 40 瀏覽
今天又新出左2款麵包:1. 雙重芝士鮮奶球 $6.8所謂雙重芝士指表面鮮奶球皮+有少少芝士味..但食落只有甜味餡就是咸味既不溶化芝士粒, 有6粒...但size 比以前賣的小顆了很多...都係喜歡以前ok 店出既法式芝士包...2. 煙腿鮮奶球這個沒興趣故沒有買..只是鮮奶球包入面有塊煙火腿..又咸又甜..怕怕
今天又新出左2款麵包:
1. 雙重芝士鮮奶球 $6.8
所謂雙重芝士指表面鮮奶球皮+有少少芝士味..但食落只有甜味

都係喜歡以前ok 店出既法式芝士包...

2. 煙腿鮮奶球
這個沒興趣故沒有買..只是鮮奶球包入面有塊煙火腿..
又咸又甜..怕怕
2011-05-27
2 分鐘 (外賣自取)
$6.1 (下午茶)
2011-04-08 33 瀏覽
繼復活節麵包, 柑快又出新包了..哈哈..不過睇真d..只有肉鬆包是全新的又是慣例, 把外型改少少爛新產品1. 芥末肉鬆包 $6.5四方型, 跟山崎的骰子包一樣..5x5x5cm只有兩面黐滿肉鬆, 肉鬆下又少少白色芥末醬..內裡沒餡芥末一點都唔辣, 也不是很嗆鼻..反而覺得肉鬆咸了點..都算好味道2. 綠茶紅豆包 $6.2 同樣四方型..其實跟以前的圓型綠茶紅豆包一樣, 綠茶味ok...紅豆茸份量一般, 不太少也不算多..論綠茶味..個人覺得bread talk 賣的方包..綠茶帶點甘涼, 好吃些..3. 脆皮朱古力包 $6.2表面一層朱古力脆皮..有朱古力味..記得之前出過一款一模一樣, 只是朱古力粉取代了朱古力脆皮,餡是一大pat 朱古力cream, 比較厚 &鞋, 而且味道很怪很假..對朱古力產品有要求的人一定失望...另外仲有2款..已經出過..粟米汁火腿燒餅蕃茄牛肉燒餅這5款包..看來我只會翻兜芥末肉鬆包..雖然我是一個綠茶紅豆痴...
繼復活節麵包, 柑快又出新包了..
哈哈..不過睇真d..只有肉鬆包是全新的

又是慣例, 把外型改少少爛新產品

1. 芥末肉鬆包 $6.5
四方型, 跟山崎的骰子包一樣..5x5x5cm
只有兩面黐滿肉鬆, 肉鬆下又少少白色芥末醬..
內裡沒餡

芥末一點都唔辣, 也不是很嗆鼻..反而覺得肉鬆咸了點..
都算好味道

2. 綠茶紅豆包 $6.2

3. 脆皮朱古力包 $6.2

對朱古力產品有要求的人一定失望...

另外仲有2款..已經出過..
粟米汁火腿燒餅
蕃茄牛肉燒餅

2011-04-08
2011-03-29 27 瀏覽
每年聖安娜都會推出2-3款復活節麵包..今年有2款:1. 復活蛋包 $6.8 (粟米磨菇煙肉餡)2. 朱古力醬包 $6.5 據說坊間大多的朱古力麵包, 蛋糕都是色素+代可可脂造的..所以今次只買了#1, 再加一個蒸的叉燒包 $5, 1件蛋揵 $5先說#1...其實跟平時的另一款粟米磨菇雞粒包幾乎8成似, 只是煙肉代替了雞肉外型不同..說實在欠缺新意, 味道普通而且很dry..沒有醬汁..坦白講..粟米磨菇都是罐頭貨, 再加煙肉..實在是一件不健康的東西..有點唔明聖安娜, 來來去去都是那些材料, 舊酒新瓶..而且又唔研發一些較健康既麵包..例如粿麥包, 橙皮, 蘋果, 合桃, 果仁之類..撻也是10年如1日那3款..忌廉蘑菇撻, 栗子揵, 綠茶紅豆撻.., 芝士撻...用榛子醬, 咖啡醬, 焦糖醬取代朱古力醬..這些都可以參考下..坊間也甚少即焗蛋糕, 例如綠茶雪芳/海綿蛋糕..(真係獨立個體戶只有)最後說那個蒸叉燒包, 很軟熟好味..size 明顯細了.蛋揵keep 到水準..好味
每年聖安娜都會推出2-3款復活節麵包..
今年有2款:
1. 復活蛋包 $6.8 (粟米磨菇煙肉餡)
2. 朱古力醬包 $6.5

據說坊間大多的朱古力麵包, 蛋糕都是色素+代可可脂造的..

外型不同..
說實在欠缺新意, 味道普通而且很dry..沒有醬汁..

有點唔明聖安娜, 來來去去都是那些材料, 舊酒新瓶..
而且又唔研發一些較健康既麵包..
例如粿麥包, 橙皮, 蘋果, 合桃, 果仁之類..
撻也是10年如1日那3款..

忌廉蘑菇撻, 栗子揵, 綠茶紅豆撻..,
芝士撻...

用榛子醬, 咖啡醬, 焦糖醬取代朱古力醬..
這些都可以參考下..

最後說那個蒸叉燒包, 很軟熟好味..size 明顯細了.
蛋揵keep 到水準..好味
2011-03-29
2 分鐘 (外賣自取)
$14.2 (下午茶)
2009-10-30 31 瀏覽
喺聖安娜買咗一set 兩件 的 Halloween cake ($38 兩件), 幾得意。左邊白色係普遍cream cake, 粒眼珠係綿花糖;右邊啡色係朱古力cake…yummy…應吓節, 買嚟2-3個人分啱啱好。

應吓節, 買嚟2-3個人分啱啱好。

2009-10-29
2009-04-25 30 瀏覽
多次經過聖安娜都想買個包食下,,但每次經過時d麵包都出左爐好耐~~見到d麵包又凍又硬,,已經冇心情食!今次經過見到有新鮮熱辣既粟米蘑菇吞拿魚,,所以就買左個試下食~個包食落不太鬆軟,,味道普通~內餡好少,,粟米得幾粒,, 蘑菇得1小舊仔!食完又唔飽肚!$5.5一個好唔值!下次都唔會再買!
多次經過聖安娜都想買個包食下,,
但每次經過時d麵包都出左爐好耐~~
見到d麵包又凍又硬,,已經冇心情食!

今次經過見到有新鮮熱辣既粟米蘑菇吞拿魚,,
所以就買左個試下食~

個包食落不太鬆軟,,味道普通~
內餡好少,,粟米得幾粒,, 蘑菇得1小舊仔!
食完又唔飽肚!
$5.5一個好唔值!下次都唔會再買!
2009-04-01
2008-12-17 19 瀏覽
We love to prepare some bread or sandwich for breakfast. Due to the increasing trend of food problems, we do not intend to stick to consuming any food on a consistent/pro-longed basis. So even for bread, we buy from various bakeries.Hubby loves to have wholesome choices on bread. He prefers rye bread or whole wheat bread. He will put some blueberry jam or strawberry jam on it. Quite nice. i love to have cheese, usually sliced chedder as it is more convenient for use. If we have time, we w

Hubby loves to have wholesome choices on bread. He prefers rye bread or whole wheat bread. He will put some blueberry jam or strawberry jam on it. Quite nice. i love to have cheese, usually sliced chedder as it is more convenient for use. If we have time, we will prepare some tuna in mayo for going with it.

I bought this British style four grains bread, $10 for 6 slices. The bread was okay, weighed much when holding it. This means that it will give a fuller texture, which I like. It was fresh and I would recommend it to others if they like grained bread.
$10 (早餐)