2013-09-23 334 瀏覽
很多人都說「送禮要夠體面」,更何況中秋節要送月餅,所以連我哥哥每年中秋節前要去見客的時候,都總會買幾打半島月餅送禮的,顯然是尊貴的象徵?但感覺上,年年都送或收這類名牌月餅確實有點老套,而且平均一件奶皇月餅就經已索價60元有多,這個價錢並非人人也能負擔得起呢!幸好,市面上仍有其他牌子,它們的奶皇月餅亦可美媲於半島之名列。這天,多得有人親自送上一盒聖安娜的奶皇月餅來孝敬我母親。電視都經常說,吃四分之一個的雙黃蓮蓉月餅就相等於吃掉了四碗的白飯;相反,奶皇月餅所含卡路里相對較低,比起來也健康一點,這就正正合我全家人的心意了!黑色令身的正方體紙盒,盒面上印有餅店的金字和蘭花絲帶的設計,簡約而不失高貴大方,送禮一點也不失禮。打開盒子,分為兩層,每層各有四個獨立包裝的奶皇月餅,既衞生,品質亦十分可靠的。盒子面上放有一張卡紙:教人把月餅放入微波爐叮約10-15秒,口感會更佳。小妹乖乖地把月餅放入微波爐已預設的時間,果然叮後爐裏傳出陣陣的奶皇香氣。金黃色圓潤光澤的外表,光是看著已令人垂涎三尺;切開一半,外內皆沒有鬆散;奶皇內饀十分飽滿,叮熱後的內饀與外層沒有太多空遼,質感很實在;咬下去,外層沒有想像中乾

迷你奶皇月餅
內饀飽滿,蛋黃味佔優
金黃色圓潤光澤的外表,光是看著已令人垂涎三尺;切開一半,外內皆沒有鬆散;奶皇內饀十分飽滿,叮熱後的內饀與外層沒有太多空遼,質感很實在;咬下去,外層沒有想像中乾身,質感偏濕富有牛油香,內饀奶黃油潤香甜,蛋黃的味道比起奶味更為突出,水準令人滿意!

兩件完美無瑕的奶皇月餅,配上清香怡人的花茶,簡簡單單的配搭經已滿足了我一個下午茶肚子的位置了。
迷你奶皇月餅
內饀飽滿,蛋黃味佔優
2013-03-20 145 瀏覽
有張優惠劵所以黎買包包好師奶TIM哈哈要左佢果晚睇落最靚仔既兩隻包甜蕃薯酥同粟米火腿燒餅粟米火腿燒餅入面其實係有忌廉味既粟米火腿碎只係口感特別在佢地係比個燒餅包住個燒餅都OK既,唔會太厚身得麵粉味同D配料都幾夾,小心會食到成口都係粉末個甜蕃薯酥就好漲卜卜好正佢中間係蕃薯蓉好欣賞佢係紫心蕃薯!個人鐘情紫色既蕃薯多過黃色唔好睇佢咁大個洞佢蕃薯蓉都幾多下唔會好似食風咁加埋芝麻都幾香口唔錯
有張優惠劵所以黎買包包
好師奶TIM哈哈

要左佢果晚睇落最靚仔既兩隻包
甜蕃薯酥同粟米火腿燒餅
粟米火腿燒餅入面其實係有忌廉味既粟米火腿碎
只係口感特別在佢地係比個燒餅包住
個燒餅都OK既,唔會太厚身得麵粉味
同D配料都幾夾,小心會食到成口都係粉末
個甜蕃薯酥就好漲卜卜好正
佢中間係蕃薯蓉
好欣賞佢係紫心蕃薯!
個人鐘情紫色既蕃薯多過黃色
唔好睇佢咁大個洞
佢蕃薯蓉都幾多下
唔會好似食風咁
加埋芝麻都幾香口
唔錯
2013-03-13
1 分鐘 (外賣自取)
2012-10-05 280 瀏覽
同事買蛋撻請大家食, 回想起來都好多年無食過聖安娜蛋撻.此店既蛋撻鵝蛋形狀, 感覺上好似比平常既蛋撻較少.撻皮係牛油皮, 不過牛油味道偏輕不過皮好鬆脆.蛋汁都夠滑好香蛋味, 不過整個蛋撻都偏甜, 食一個已經覺得好飽漏.
同事買蛋撻請大家食, 回想起來都好多年無食過聖安娜蛋撻.

此店既蛋撻鵝蛋形狀, 感覺上好似比平常既蛋撻較少.

撻皮係牛油皮, 不過牛油味道偏輕不過皮好鬆脆.

2012-10-04
外賣自取
$4.5 (下午茶)
2012-05-15 259 瀏覽
聖安娜,是一間幾特別下的連銷麵包店,細細個睇住佢開業,一口氣就能夠佔了美心同超羣的一個位置,從此麵包店的王國就三分天下。聖安娜的西餅出色,當時最特別的就是那個橢圓形的蛋撻,牛油皮,很是不同。幾乎是人人搶之物。如今,聖安娜不斷的引入新原素。雖然已經是好多年前的事了,但當聖安娜引入了中式包點部入來西餅店一齊做,又是一個非常之有創意既舉動。而是日的工作早餐,我就是為了想食中式包點而來到了聖安娜。一隻中式既叉燒包同一件軟綿綿的馬拉糕,從來沒有懋過聖安娜的馬拉糕是如此的軟,如此的香甜,是真真正正的鬆糕,熱力夠,甜味,是黃糖香味的延續,這是我大力支持聖安娜中式包點的原因之一。另一個,是酒樓水準的中式叉燒包,皮帶著少許的甜味,這白糖的甜是中式蒸包才有的。叉燒,醬汁香,肉粒大。食中式叉燒包,正確的食法是事先撕開一半,看見餡內的叉燒同汁,而且有煙冒出。這些中式包點,熱食更好味。聖安娜沒有熱奶茶,失去了少少完美感,但奶茶事少,因為可以去其他店買,包的味道好,才是吸引世人的主要因素。

而是日的工作早餐,我就是為了想食中式包點而來到了聖安娜。

外賣自取
$14 (早餐)
2010-08-01 107 瀏覽
Belgium 55' Chocolate Banana Cake蛋糕口感其實同魔鬼蛋糕好似..不過多左中間層香蕉加朱古力夾心..味道比普通o既朱古力蛋糕好食~!!香蕉味夠濃~~加上有薄脆層..軟綿綿之中有脆口感~好好味!!
2010-06-30
慶祝紀念
生日
2010-07-17 103 瀏覽
老公知我鐘意食甜品,今日就買左呢兩款比我。分別係黑加龠子藍莓及朱古力味甜餅。兩個賣相都好吸引!先試黑加龠子藍莓,食第一啖已覺好好味! 面頭係黑加龠子jelly,jelly 內有我好like 0既「爆珠」,中間係一層芝士 cream,味道適中,再加埋最底做得軟綿綿0既蛋糕,真係超好味!另外果個朱古力就真係有好濃0既朱古力味,做得都好好!我自己就鐘意黑加龠子藍莓果個多d,我老公就鐘意朱古力味。真係物美價廉,下次一定會再買!
老公知我鐘意食甜品,今日就買左呢兩款比我。
分別係黑加龠子藍莓及朱古力味甜餅。
兩個賣相都好吸引!
另外果個朱古力就真係有好濃0既朱古力味,做得都好好!
我自己就鐘意黑加龠子藍莓果個多d,我老公就鐘意朱古力味。
真係物美價廉,下次一定會再買!
2010-07-15
5 分鐘 (外賣自取)
$10 (宵夜)