2023-05-05 89 瀏覽
今日同姊妹gathering,最近開始涼涼🍃地,緊係去食聚寶食軒。呢度D充滿鑊氣小炒、中式小菜,仲有秋冬🍂最岩食既羊腩煲。為方便大家多人都食到,我地叫左份黃金小饅頭,數量夠曬分好每人一舊。第一啖咬落去,好趣口而且很熱辣辣♨️,入口很軟綿綿!去得小炒地方一定要叫豉油王炒鵝腸啦!老細上菜就知材料豐富,炒得又甚有鑊氣🔥,入口集爽、香於一身,味道十分惹味,配啤酒一流。同姊妹想滋味補身,一定食羊腩煲🐑!幾個人分,都係 $268 一份!羊肉不會過分軟腍,配料足✔️,而湯底的腐乳味濃,  個腐乳汁 幾特別係有驚喜😌大家都一致認同回頭率超高,食物高質,服務周到,十分滿意,一定再黎聚寶食軒聚一聚🤗

2023-05-03 69 瀏覽
呢排土瓜灣呢間餐廳真系好紅😏🤟🏻,我周圍的人都叫我來試下呢間鋪,甘我就冒名而來。首先呢度嘅餐廳職員真係要讚一讚,因為佢哋好貼心㗎,佢哋會走埋嚟問我地覺得啲嘢好唔好食夠唔夠味。@蟹籽蝦滑 $56🔥蝦滑好新鮮好緊實,蝦肉新鮮有嚼勁,很有風味。@紅糖糍粑 $48🔥軟軟糯糯,甜甜地幾解膩。@羊腩煲 $268 ( 細 )🔥成煲材料都非常入味,羊肉鮮嫩彈牙,唔小心食曬成煲。@白鱔片 $88🔥都好大碟,非常抵食。唔怪得甘多人排隊,真系值得推介比更多人知道,值得來支持支持!🌞
@蟹籽蝦滑 $56🔥
蝦滑好新鮮好緊實,蝦肉新鮮有嚼勁,很有風味。
@紅糖糍粑 $48🔥
軟軟糯糯,甜甜地幾解膩。
@羊腩煲 $268 ( 細 )🔥
成煲材料都非常入味,羊肉鮮嫩彈牙,唔小心食曬成煲。
@白鱔片 $88🔥
都好大碟,非常抵食。
2023-05-02 76 瀏覽
呢排開始凍,所以放工之後同男朋友特登去左土瓜灣聚寶食軒到食出名嘅羊腩煲!之前已經食過一次,食完之後念念不忘。所以今次再嚟!一坐低我哋即刻叫咗羊腩煲,份量十足。聞到已經流晒口水,羊腩肥膏同肉嘅比例啱啱好,食落去一啲都唔韌。仲有好濃郁嘅羊肉味,仲一啲膻味都冇。勁好食!😋麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) ,辣味十足。辣味完全冇覆蓋到鯇魚嘅鮮味。魚肉同麻辣味好夾。肉質彈牙爽口,口感同味道非常豐富。堅好食!👍安格斯牛小排 (大) ,牛小排配埋麻辣湯汁,味道冇得彈。牛小排味道香濃,而且有好重嘅牛肉味!口感偏腍,唔會太韌。絕對係高質素之選!❤️❤️啤酒,食辣野同羊腩煲又點可以冇啤酒。啤酒凍冰冰,食完辣嘢飲,真係超爽!

❤️❤️
2023-04-27 54 瀏覽
🚇屯馬線開通之後一直都未有試過搭,今次專登去搭下順便去土瓜灣食下野。 🐠黃金脆炸魚皮: 魚皮炸得十分香口鬆脆而沒有半點肥膩感,鹹蛋黃味道香,一咬下去薄薄既鹹蛋黃碎四散。 🍞黃金小饅頭: 小饅頭外脆內軟,外面炸至金黃色,內裡十分鬆軟,放咗一陣食口感仲係脆卜卜。 🥩安格斯牛小排: 牛小排色澤鮮紅望落好新鮮,油花紋路清晰,愈咬愈食得到牛肉的油香和鮮味。 🐟麻辣烤鯇魚:醬汁十分香濃味道唔會太咸,鯇魚烤得好入味,半條已經好大條,魚肉白雪雪口感好柔嫰滑口,好惹味。 🥢每個菜式都好好味,味道咸淡度適中份量充足,有水準。

🥢每個菜式都好好味,味道咸淡度適中份量充足,有水準。
2023-04-24 58 瀏覽
今年媽咪生日,當然帶佢去食最鍾意嘅中菜!我哋book咗係土瓜灣嘅聚寶食軒,知道呢間餐廳嘅菜式正宗,媽咪一定鍾意😍💯羊腩煲 🐑呢個煮得好出色,🐑羊肉好淋,完全唔煙靭。而且仲有勁多枝竹,薑,同蔥一齊煮,令到羊肉嘅味道更鮮味。正😍💯麻辣烤鯇魚 🐟黎到點可以唔叫麻辣菜式😋。鯇魚索哂麻辣汁,味道辣得來同魚嘅味道好夾,而且鮮味可口。 鯇魚口感爽脆,食落口絕對係啖啖肉!💯鮮魚卜🐟魚卜味道新鮮,完全冇腥味。入面仲裝哂湯汁,入口好似食緊個小湯包。口感同味道豐富!媽媽都食到讚口不絕!💯安格斯牛小排 🐮牛小排真係一試難忘,油脂比例岩岩好!牛肉嘅肉質好腍,一d都唔韌。仲有好香嘅牛肉味。食完一舊又一舊,好快就俾我哋食晒!💯脆皮BB夾 🦆BB夾細細隻,但就勁多肉!外皮香脆,肉質嫩滑。而且乳鴿非常入味,但又唔會太鹹。味道同口感都一流。
💯羊腩煲 🐑
💯麻辣烤鯇魚 🐟
💯鮮魚卜🐟
💯安格斯牛小排 🐮
💯脆皮BB夾 🦆
2023-04-24 37 瀏覽
近日天氣驟降❄️,吃着暖胃的羊腩正合時,位於土瓜灣呢個臥虎藏龍地方,只要搵一搵就會發現好多有水準的食店,今晚真係有新!發!現!👀🥩安格斯牛小排真係不得了🤤上枱時見到牛的紋理清晰。單單看此,未食都已經知道這質素會不錯,口感比見到更加高質素。肉質鮮嫩,牛的回香仍然來在口中回味一段時間💯🐠黃金脆炸魚皮呢款見到都十分驚艷!香口又脆卜卜😛岩曬我哋呢啲食開邪惡嘢嘅人😈🐏羊腩煲超抵食✅,羊肉味道十足,但是完全不羶,羊肉煲的軟嫩,口感極好,令人吃得津津有味,滋味無窮!😋😋😋補充返:店員非常之貼心,叔叔既服務態度和藹親切,而且性價比都算高,啲嘢新鮮,一定再回頭🉐
🥩安格斯牛小排
🐠黃金脆炸魚皮
🐏羊腩煲
2023-04-21 49 瀏覽
媽媽👩🏻生日🎂又係帶佢食好嘢嘅時間,不過佢為人嘴饞,不是間間合味道,幸好這一間啱晒媽媽💖安格斯牛小排,叫了壹份大的,肉質鮮美滑嫩、油花分布均勻,搭配豐富大理石花紋,食得好開心😛加單要多份蟹籽蝦滑,好味一絕,好大壹份,真材實料,夠新鮮,好心之作!海蝦都好值得推薦,食材新鮮,蝦肉QQ的🙈海蝦🦐每條都夠大,而且爽彈🆙主角出場🔝🔝麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) 吃的時間要小心不要被燙到‼️ 辣椒去炒,香氣四溢令人垂涎三尺🤤香噴噴的一鍋太滋味了,突然好想來碗白米飯‼️今餐飯位位都食得好開心🥰媽媽都好滿足!PS.所有店員都好細心定時定候會幫我哋斟茶,練媽媽開始食嘢食得有啲凍到會幫我哋閂閂冷氣😆暖男叔叔好嘢👏🏻

搞搬屋搞咗成日好累好肚餓,拿拿林落街睇吓附近有咩好嘢食😋行吓行吓見到呢間餐廳好多街坊都入去食,睇嚟應該係區內好有名氣,一於試一試先😎🍲羊腩煲🟰腐乳加羊腩係最佳組合👫🏻羊肉鮮嫩,炆煮時間足夠,造就咗依煲滿分嘅羊腩煲💯🍲麻辣烤鯇魚🟰烤魚都有得食實在太高興😙鯇魚好滑,食嘅時候啃埋魚骨食更可以啃埋啲麻辣汁,出色😍邊爐料好似白鱔片、蟹籽墨魚滑、安格斯牛小排、黃金脆炸魚皮都好正🤩放落羊腩煲或者麻辣烤魚煮都可以,同一件食物可以有兩個味道😝🦆豉油王炒鵝腸仲保留咗少少肥膏,所以咬落去有微微嘅油香但唔會過份肥膩😌
2023-04-19 34 瀏覽
最近就品嚐了一間,在家附近的店舖聚寶食軒,就決定叫晒成班朋友一齊去👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️第一件事,食麻辣嘢同小菜,點少得叫大杯1664 Blanc🍺🍺啤啤佢,爽啊!女士們,甜品都係MUST💃🏻紅糖糍粑外層炸得香脆,一口一小塊 外皮呈金黃色澤💯再嚟一份蟹籽蝦滑,當蝦滑配上了蟹籽的鮮味🥇perfect match 喎!幾個人叫入麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) 說岩曬💓鯇魚鮮味與滑嫩兼備之餘,麻辣味都好足!總結經驗,晚上及週末客人很多,建議非正常飯市時間光顧,最能慢慢享受食物。

2023-04-19 34 瀏覽
店入環境光猛乾淨,有大約八成入座率。壹個大廳擠滿了用餐的客人,可見生意之火爆!蟹籽墨魚滑㊙️果然非一般,超驚喜的~墨魚滑嫩滑的說!仲叫咗碟唐生菜係幫我哋一陣食麻辣烤鯇魚,解一解膩的清淡口感🤣麻辣烤鯇魚 ㊙️(半條 ) 個湯底用嚟撈飯食,真係正到不得了!辣度在於後勁,越食越惹味,辣度也慢慢滲出,最後都留了幾滴汗,不要小看😎安格斯牛小排 ㊙️(大) 💟肉身肥瘦適中且夠厚身,吃著那肥瘦相間的肉質可以感覺到脂肪在口中化開,既邪惡又滿滿的幸福感🥰🥰🥰再點多份萵筍新鮮翠綠,清新爽口,放入麻辣湯底唔會失禮🉑價錢大眾化,服務員素質也是不錯的,下次會再光顧再去試一試。
再點多份萵筍新鮮翠綠,清新爽口,放入麻辣湯底唔會失禮🉑

價錢大眾化,服務員素質也是不錯的,下次會再光顧再去試一試。
2023-04-17 34 瀏覽
今日happy friday,我同同事去左公司附近嘅餐廳食飯,呢到最緊要係價錢一d都唔貴,食物同服務質素都好好!啱晒我哋!🦆🦆脆皮BB夾 $110 ( 2 隻 )🍖🍖,乳鴿好大隻。但肉質非常嫩滑。咬開嘅時候仲勁juicy!炸過嘅乳鴿味道香濃,仲一啲膻味都冇。真係超好食!🐑🥘羊腩煲 $268 ( 細 )🥘🐑,羊腩煲味道香濃,除咗有勁多羊肉之外,仲有大量嘅枝竹喺入邊。兩樣味道同樣突出,但唔會搶過大家嘅味道。堅冇得輸!🌶🐔霸皇辣子雞 (半 ) $105🐓🌶啱晒鍾意食辣嘅我。大量嘅辣椒包住嫩滑嘅雞肉,每一舊雞都有好香嘅麻辣味。味道超級惹味!鍾意食辣嘅朋友一定唔可以錯過!餐廳嘅侍應會好主動咁推介食物俾我地!我覺得呢樣嘢好值得讚👍🏻👍🏻
🌶🐔霸皇辣子雞 (半 ) $105🐓🌶

2023-04-17 28 瀏覽
上個星期天氣轉涼我無端端凍親🌀傷風左三四日好返了、但呢幾日總覺得周身好似好怕凍咁、咁啱今日行開去我平時幫襯開嗰間聚寶食軒,食返啲驅寒嘢先🐷先嚟份<<豉油王炒鵝腸>>,一入口有令人驚嘆的濃稠美味,沒有異味之餘還保留一點點鵝腸內的油脂👍🏻處理得很好, 味道調教得很適中。<<霸皇辣子雞香辣>>出眾,亦提升了口感❤️‍🔥加上辣子雞非常滑嫩,雞肉仲有成隻雞咁多認真抵食!<<羊腩煲 >>(細 )嘩!真係抵食到飛起、煲入邊有好多冬菇枝竹、最緊要佢個羊腩煲係超好味一啲都唔蘇、食完過后覺得全身都暖笠笠      、份量不少,差不多每人一大碗,夠哂暖胃!🙈我很滿意今晚所有菜色, 份量十足, 飽而不濟,心靈滿足,很幸福,藥到病除🤗
2023-04-14 28 瀏覽
突然好想食烤魚鍾意佢既麻麻辣辣味,食烤魚一定要嚟「聚寶食軒」。🔥話明要來食烤魚當然要叫埋啤酒一齊食先正,冰涷的啤酒帶有微苦的麥味,好完美!💯♨️麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238主角麻辣烤鯇魚來了!🥢每次都係叫半條份量岩岩好唔會食唔哂,下面用火燒住等佢保持滾,而麻辣味就愈煮愈濃,🙌🏻鯇魚肉好滑好彈,不知不覺就食得七七八八。♨️鮮嫩鴨血 $48鴨血質地夠堅挺緊密,由頭煮到落尾都唔會散入口仲好有彈性,✌🏻唔會一夾就爛就碎曬。♨️白鱔片 $88白鱔片肉質爽滑彈牙,沒有魚骨啖啖肉,烤魚的麻辣味令白鱔片去除腥並有提鮮作用。🙌🏻🙌🏻
♨️麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238
♨️鮮嫩鴨血 $48
♨️白鱔片 $88
土瓜灣嘅聚寶食軒一到食飯時間就會好多人等位,好有人氣😮好奇心驅使下今晚我又排埋一份,實測吓究極係咪真係咁好食,晚晚都座無虛席🫢招牌菜👉🏻羊腩煲好多枱都有叫,我就梗係唔執輸啦🙈食羊腩煲最緊要就係塊羊皮,偏偏如果處理唔好羊皮就會好羶🧐不過依度嘅羊腩事前處理得好,有羊味而唔係羶味,果然係人氣食物之一❗️我哋仲加咗一碟👉🏻鮮魚卜,魚卜吸收羊腩煲精華,魚+羊就係鮮‼️食開辣嘅人實滿意依碟👉🏻霸皇辣子雞😝 選用雞髀肉特別滑身,大量嘅辣椒、香蔥、芝麻炒埋一齊好香,夾雞肉食一流🔥最後用👉🏻紅糖糍粑做甜品結束🥰甜度適中,紅糖味道帶有一點點焦香,好欣賞‼️
2023-04-14 27 瀏覽
🏠同屋企人出去食飯特別鍾意去小菜館,貪佢夠地道又有風味,而土瓜灣的「聚寶食軒」完全可以勝任。麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238🐟烤魚一上枱麻椒香味已經湧緊埋黎,聞多陣口水都差少少流出來,魚烤得非常香口完全無腥味,魚肉鮮甜又嫰滑,配料加入芫茜同大蔥,味道香濃豐富。好味指數:💯安格斯牛小排 (大) $ 248 🐄安格斯牛小排肉質偏瘦,適合唔鍾意食肥膏的女生,食落有口感之餘,牛肉味同牛油味都相當濃郁。好味指數:💯羊腩煲 $268 ( 細 )🐏羊腩煲濃香撲面濃煙四起,見到都覺得曖笠笠,羊肉肉汁豐富無比,煙韌得來有咬口,之後再食索滿湯汁的枝竹,真係冇得彈。好味指數:💯
麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238
安格斯牛小排 (大) $ 248
好味指數:💯
羊腩煲 $268 ( 細 )