2023-04-13 13 瀏覽
Happy Friday 唔係唔食得豪D啊😎😎?!第一次去左一間親友介紹佢由細食到大既餐廳, 估唔到好有驚喜😍~安格斯牛小排 (大) $ 248牛小排又香,色澤唔錯,肉質唔會過淋,軟硬肥瘦都好適中,點解可以咁正!?👻海蝦 $98活生生啖啖鮮味,蝦好彈牙😝雖然睇落好平平無奇,點知食落好有驚喜😻😻💁‍♀️蟹籽蝦滑 $56非常推薦!特別加上足料蟹籽💛每片蝦滑口感爽脆,啖啖充滿蝦滑味。蟹籽墨魚滑 $56爽滑彈牙,加上蟹籽嘅脆嘅質感,啲蟹籽重神奇地黏喺墨魚滑頭上,令其口感更豐富,重有雙重鮮味,🈵足!麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238巧辣🌶巧辣🌶巧吃巧吃醃得相當唔錯,真係加咗少少辣椒更惹味,最重要是吃完沒有覺得特別口乾✅✅仲有待應都十分貼心,讓我與家人同渡了一個愉快的晚上🥴

仲有待應都十分貼心,讓我與家人同渡了一個愉快的晚上🥴
2023-04-13 14 瀏覽
今晚同班姊妹聚一聚,慶祝其中一位升職,就簡咗係土瓜灣嘅聚寶食軒。😚上菜時間掌握得不錯, 食物有驚喜, 個個菜都好食!朋友話見到呢款🔅鮮嫩鴨血🔅好吸引,所以就嗌!肉身很嫩口,鴨血大小女生一啖放入都得。🔅鮮魚卜 $88🔅新鮮程度不用懷疑,味道鮮甜又肉質實正!🔅麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238🔅入口細緻嫩滑,裏面的材料切得細碎,每樣材料size都一樣,睇得出師傅花了心機在切材料之上。🔅唐生菜 $30🔅爽脆鮮甜,放埋入麻辣烤鯇魚吸曬啲湯汁,呢下就真係絕配💕除了味道,還有手藝都Ichiban,可能呢間實食店在太出名,又太好食。所以長期都係好多人排隊❤️下次一定再同屋企人黎食
🔅鮮魚卜 $88🔅新鮮程度不用懷疑,味道鮮甜又肉質實正!

2023-04-04 32 瀏覽
呢排做嘢好辛苦,放假就要一定要食返啲好嘢慰勞下自己!左揀右揀之下,我揀咗係土瓜灣嘅聚寶食軒到食飯!--脆皮BB夾  ( 2 隻 )--擺盤好靚,🦆乳鴿顏色炸得非常均勻!每一個位置都炸到又香又脆。完全睇得出廚師嘅功架👍🏻!咬開皮薄多汁,味道香濃。超級好味!--海蝦 --呢個🦐海蝦超級新鮮。肉質好爽好彈,每一啖都有濃濃嘅鮮蝦味。而麻辣汁同其他香料令到蝦嘅鮮味更加提升。食完一份覺得夠喉,要再叫多一份!😍--麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) --雖然只係得半條鯇魚🐟,但份量一啲都唔惹少。鯇魚食得岀非常新鮮,肉質比較實同脆口。味道鮮味及魚味濃郁。再用🌶麻辣汁去煮,辣味同魚味配搭得好好。真係食到舔舔脷!我真係冇揀錯餐廳!呢到環境舒適,而且好乾淨。係到慢慢食嘢同休息一下,都係一個唔錯嘅選擇!最緊要嘅係,佢哋食嘢質素好高,全部嘢都大大份,仲要超級好味!值得推薦!

--脆皮BB夾  ( 2 隻 )--

--海蝦 --

--麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) --
2023-04-04 24 瀏覽
💨天氣開始涼涼地,係時候去食下羊腩煲。🔥脆皮BB鴿:雖然係BB鴿但每件都好厚肉,乳鴿皮脆肉嫩肉汁非常豐富,淨食唔點任何調味料都已經好足夠。❤️🔥豉油王炒鵝腸: 鵝腸好肥美,腸皮爽口有彈性,鵝腸充滿豉油的香味,而且鵝腸唔會切到好碎,好有𡁻口。🔥羊腩煲:本身太大煲叫左個細既,點知原來細煲都好多,羊腩多到密密麻麻,仲有最愛既枝竹同馬蹄,羊腩好入味肉質好夠淋,皮都幾彈牙好易咬開。👍🔥紅糖糍粑:每間鋪頭既做法有所不同,呢間既紅糖糍粑好軟糯,食落有小小黏口但味落係煙韌,紅糖部分甜度適中唔算好甜。👍🔥整體來說食物質素不錯,仲有驚喜。
💨天氣開始涼涼地,係時候去食下羊腩煲。
🔥整體來說食物質素不錯,仲有驚喜。
2023-04-04 16 瀏覽
最鍾意就係食麻甩嘢,特別係港式小炒同火鍋邊爐🙈🙈所以就試吓依間💥聚寶食軒💥嘅小菜同煲,睇吓夠唔夠重口味先👀👀📍羊腩煲|淺啡色嘅羊腩炆得入味,一煲有齊比較肥同瘦嘅羊腩,可以食到唔同部位羊腩嘅質感。另外煲入面嘅冬菇好厚肉,好索汁🤭📍麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) |唔好睇少半條魚嘅份量,食落其實有好多魚肉😝麻辣好香同有層次,見到其他人食完烤魚會用湯底打邊爐,下次都試吓先,一定好正👍🏼📍豉油王炒鵝腸|鵝腸處理得好乾淨,每條鵝腸都爽脆有咬口,佐酒食一流,好快就清哂成碟😆整體嚟講3樣食物都係水準之上,絕對滿足到想食鑊氣同濃味嘢嘅朋友😚
2023-04-03 15 瀏覽
人多才可以試到多一點不同的美食,約朋友約了好久終於下定決心預約了一個晚上前來光顧🤣當中有些朋友已不是第一次光顧,未到餐廳已想好要點甚麼了。本身諗住咁多人啲嘢食應該要等好耐,點知落咗單之後野食好快就到仲香噴噴🥰黃金脆炸魚皮( $68)簡直係鎮店之寶級嘅小食,好多鹹蛋黃🥚魚皮勁鬆脆。鹹蛋黃不會令味道過鹹,一口咬到要小心😜麻辣烤鯇魚($238)超級足料🤩個人覺得小辣剛好香氣十足。對我略為偏辣🥵肉汁緊緊鎖在烤魚之中,勁正!蟹籽蝦滑 ($56)爽滑彈牙不在話下,蟹籽同蝦滑嘅味道絕配😚豉油王炒鵝腸( $98)味道特別好,成碟餸炒得好有鑊氣,一口咬下去非常入味,讓人幸福的感覺。總括黎講,呢度真係朋友散腳一個非常好嘅地方,仲要平靚正,平均人頭落樓都唔洗200蚊,大家記得多多支持💪🏻😎

2023-04-03 19 瀏覽
呢排突然好想食辣野,知道土瓜灣有間唔錯嘅餐廳。即刻捉埋男朋友一齊去滿足我嘅慾望😋<🌶麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) 🐟>嚟到第一時間要叫麻辣鯇魚!鯇魚好鮮味,而且魚肉又厚又彈牙。絕對係啖啖肉!魚肉吸晒麻辣嘅精粹😍😍,令到魚味更岀色!👍🏻<🍲羊腩煲 $268 ( 細 )🐑>除咗麻辣食物之外,我哋仲叫左羊腩煲。羊腩脂肪同肉嘅比例岩岩好,唔會覺得太肥。羊肉嘅油脂令到口感更豐富😋😋。枝竹勁爽口。同羊嘅味道好夾!令到成個羊腩煲超級滋味!<🌶霸皇辣子雞 (半 ) 🐔>食得辣嘢,又唔可以冇辣子雞。🐔雞肉鮮嫩多汁,辣味濃郁,食落去真係由喉嚨辣返上嚟🥵。真係又辣又正!<🍳黃金脆炸魚皮 🐟>呢個真係不得了。魚皮炸到脆卜卜,再比香濃嘅鹹蛋黃包裹住。咬落去香脆之餘,仲有好香鹹蛋黃味。超級香口🐟!食完又再encore !
<🌶麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) 🐟>
<🍲羊腩煲 $268 ( 細 )🐑>

<🌶霸皇辣子雞 (半 ) 🐔>

<🍳黃金脆炸魚皮 🐟>
2023-03-30 21 瀏覽
最近天氣漸涼,心裡是否泛起食辣嘢同羊腩煲🤭呢?早幾日,得到朋友邀請,到了土瓜灣食聚寶食軒。我的選擇困難症又出現,因為真係好多嘢食簡😛霸皇辣子雞半隻上,用嘅係新鮮雞,雞隻亦比較肥美,很難得啊!炒得夠曬惹味,感覺更辣會會更加好味!整體辣得很過癮,辣椒炒得很香🔥羊腩煲由於係細份,相信自己一個人都可以全部吃掉。羊腩肉質夠曬入味同軟身,配料都好足✅豉油王炒鵝腸咬落去肉質滑又彈牙,味道一流!是一道大人、小孩都會喜歡的菜式,太好吃了😋ANYWAYS 食物鑊氣十足,水準相當高‼️❤️

ANYWAYS 食物鑊氣十足,水準相當高‼️❤️
2023-03-28 19 瀏覽
老公生日打算今年吾去浪漫的西餐食大餐👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻反而想去試下不一樣的,所以決定去試土瓜灣聚寶食軒。入到黎見地方不大但人流不斷,勁!我有信心😤今晚餐飯一定希水準。果然,上菜速度超快, 唔使十分鐘首碟麻辣烤鯇魚😳呢份雖然話半條,但都大大份,單睇賣相真係好鬼吸引,魚肉質Q彈細緻無骨,差d想叫多碗飯黎送😂等食期間伙記叔叔話啱啱羊腩煲都好正,叫我哋ORDER,食完一定叫「好」! 上到台熱辣辣,香噴噴樸鼻而來,即叫即製!Yummyyyyyyy~相比其他食肆,份量同質素都超班,而且價錢比較貼地。今晚同老公真係吃得很開心,吃起來又有驚喜,下次一定再拍住拖黎食❤️
2023-03-27 17 瀏覽
今日同同事係土瓜灣做野,做完當然要去聚寶食軒到食飯!餐廳位置方便,而且食物質素高!座位同環境又大又舒服!岩晒做完野可以休息下下面係侍應推介俾我哋嘅特色美食,等我介紹吓佢哋!🐓霸皇辣子雞 (半 )🌶。呢度嘅辣子雞超級美味。廚師將雞肉切到細細粒,再用大量嘅辣椒去炒。🌶辣椒嘅味道滲哂入🐔雞肉。每一粒都有勁香濃嘅辣味。真係辣得好過癮!😋🫙豉油王炒鵝腸 🦆。炒得勁有鑊氣!🦆鵝腸超爽口,仲要一啲都唔韌。雖然每一條鵝腸都沾滿豉油喺上面。但食落去唔會覺得好鹹。非常香口!呢個我真係十級鍾意!😍🐑羊腩煲  ( 細 )🥘香噴噴嘅羊腩煲賣相勁吸引,見到已經流晒口水。🐑羊腩肉質超腍。咬開嘅時候唔會覺得好硬。加埋煮到入晒味嘅枝竹。咩都超晒班咁好食🥰

下面係侍應推介俾我哋嘅特色美食,等我介紹吓佢哋!
🐑羊腩煲  ( 細 )🥘
今晚同一班朋友一齊嚟到土瓜灣呢間街坊小店開餐👫🏻👭🏻👬🏼為咗食呢一餐,我晏晝專登食清啲,留番啲quota食大餐呀嘛😆🐑羊腩煲 $268 ( 細 )羊腩嘅皮非常有彈性,有羊味但唔羶,好高質👍🏼加埋個南乳湯底好入味,尤其係啲腐竹吸收哂羊腩煲嘅精華,好好味呀❤️‍🔥🐟麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238一見到有咁多乾辣椒就知啱味😎湯汁仲有好多大蔥,令到成盤烤魚更濃味🤤我哋仲加咗鮮魚卜同蟹籽墨魚滑落去,自製麻辣海鮮鍋,真係識食😆🐥脆皮BB夾 $110 ( 2 隻 )乳鴿又係100分嘅味道💯皮薄肉嫩,每一啖鴿肉都流哂肉汁,一人食2隻先夠喉✌🏼🥚黃金小饅頭隱藏食法可以將炸饅頭沾麻辣汁/羊腩煲汁食,會有意想不到嘅美味😋
🐑羊腩煲 $268 ( 細 )
🐟麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) $238
🐥脆皮BB夾 $110 ( 2 隻 )
🥚黃金小饅頭
2023-03-23 22 瀏覽
📍土瓜灣多野食好多人都知,但邊間好食又抵食,你又知唔知? ❤️呢間餐廳食物有水準,環境亦好舒適。🥘麻辣烤鯇魚係呢到既招牌,一端上來所有人都呆哂,我地叫左半條但份量都好多,鯇魚無乜細骨啖啖肉,🤤魚肉沾上麻辣味的醬汁好好味,先辣後麻後勁都幾強,不過就愈食愈過癮。👀食烤魚一定要叫其他配料一齊食,我地叫左海蝦同鮮魚卜,海蝦好鮮甜每隻都好彈牙。而魚卜記得要早D放,💃🏻魚卜慢慢索哂麻辣的精華,魚卜質感好滑加上淋淋地,值得一試。👍💖來呢到真係要食烤魚,一試會愛上!
💖來呢到真係要食烤魚,一試會愛上!
今日夜晚大概9點幾,黎到呢間餐廳到食小菜,點知黎到已經好熱鬧,好多人👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👧今次專登帶埋另一位朋友嚟食,三五好友大快朵頤,一定能盡興。甘多人甘開心,預先叫左大大杯Hoegarden,方便一陣食麻辣烤鯇魚解辣🌶️我地仲為健康人士叫左份萵筍🤣相對沒有那麼肥,脆脆甜甜的,勝在好新鮮!到主角出場啦,麻辣烤鯇魚 ( 半條 ) ,$238超平,絕對係必食既菜色!熱辣辣炸出黎勁正,魚肉外內軟滑,唔多骨,真係好滋味😋餐廳成功煮出好味而大眾化的街坊菜式,加上愈來愈多香港人是喜歡吃辣的,聚寶食軒的確為香港人提供一個吃辣的好去處。平時唔會打食評既我,食完呢間既麻辣烤鯇魚之後,好想開心SHARE推薦大家去試下。🙈
2022-11-07 440 瀏覽
去開土瓜灣做嘢,又到午飯時間,買返個外賣食完繼續開工。蝦仁炒蛋,火候控制一流,蝦肉口感彈牙,雞蛋嫩滑。鹹蛋肉餅啖啖肉,大大件,送飯一流。咖啡味道香濃,咖啡同奶嘅比例完美。
去開土瓜灣做嘢,又到午飯時間,買返個外賣食完繼續開工。
蝦仁炒蛋,火候控制一流,蝦肉口感彈牙,雞蛋嫩滑。
鹹蛋肉餅啖啖肉,大大件,送飯一流。
咖啡味道香濃,咖啡同奶嘅比例完美。
外賣自取
2022-09-28 469 瀏覽
放咗工同同事去公司附近既烤魚店食晚飯順便聚下🥰有四款野食真心值得一試🤗「青花椒烤鉗魚」:味道好足夠又辣辣地,再加上店員會放喺電磁爐上面咪,即是慢慢食都唔會好快凍哂,啱晒一路傾偈嘅我哋。條魚唔算多骨而且浸住係大盤汁上面,超級好入味。🤤「孜然牛仔骨」:平時食開串燒都知道加埋孜然係幾咁搭😜而家配埋落個牛仔骨做簡直絕配,牛仔骨煮得啱啱好唔會overcook。大家都知道牛肉如果煮過龍係完全唔好食,但呢個烹煮時間掌握得好好,又Juicy又好味。🙌🏻「椒鹽墨魚餅」:墨魚餅好爽口彈牙,個個同事都爭住食搞到唔夠分,最後我哋加單加咗一碟。🥺黃金脆炸魚皮:待應推介我地要配烤魚汁一齊食 呢個組合絕配,脆卜卜嘅魚皮就算點完烤魚汁食落口都會chop chop聲。😍店舖既店員好nice而且好有效率 餐飯食得好開心阿🤗🤗

店舖既店員好nice而且好有效率 餐飯食得好開心阿🤗🤗