2024-06-28
今次係由我嘅麻甩系朋友帶我去覓食,佢話佢都係朋友嘅朋友推薦俾佢,所以平時淨係一大班人聚會先揀大排檔嘅我,都難得係三四個人聚會嘅時候揀呢類型嘅餐廳。不過作為一個Cafeholic,都係食返Café啱我,但係都寫一寫食評紀念下。份量都算唔錯,幾個人夾返份都真係好平。不過位置都比較隔涉啲,冇人帶路真係唔會去到。‣ 前菜佢嘅前菜係話梅蕃茄仔同埋醃酸蘿蔔,我覺得個蕃茄仔幾有誠意,冰冰凍凍、酸酸甜甜,都幾好食。順帶一提,佢仲有一壼冰茶放上枱,飲落我覺得似竹蔗茅根水,都幾有誠意幾特別。‣ XO大盤椰菜花 $88食椰菜花嘅時候就覺得好足鑊氣,同埋都真係好大兜,食嗰陣都真係覺得幾正,主要都係啲XO醬真係夠味,呢個價錢嚟講算係咁啦。‣ 脆皮燒乳鴿 $68/1隻我個麻甩朋友佢話呢到嘅乳鴿值得一試,推薦我哋試吓。佢一隻乳鴿其實都幾大隻嘅,都確實係幾香口,係炸得幾好。我同朋友講笑話見到個鴿仔頭就唔捨得食,佢話我扮晒野。‣ 桂林尖椒炒牛肉 $98我覺得個牛肉都醃得好腍,而且有少少辣先啱啱好,令到成兜菜聞更加香。啲椒本身都幾甜,都唔錯,但係啲小菜普遍份量比較多,咁就費事食到嘔,覺得啱啱好就收手。‣ 赤小豆粉葛豬骨湯
‣ 前菜
‣ XO大盤椰菜花 $88
‣ 脆皮燒乳鴿 $68/1隻
‣ 桂林尖椒炒牛肉 $98
‣ 赤小豆粉葛豬骨湯
最後餐廳送咗幾碗湯俾我哋飲,碗湯都幾足料,作為一個鍾意飲湯嘅人,有呢個湯做收尾覺得都幾好。